Kétirányú lett a Martinász utca

Magyar Kerékpárosklub

Elérhető lett kisforgalmú, jobbkezes utcákon a Weiss Manfréd út is. Ez az első ilyen utca Csepelen – számolt be a Kerekparosklub.hu.

A mai napon, dél körül kikerültek a Martinász utcára a kétirányú kerékpározást engedélyező kiegészítő táblák.Ezzel egy igen nagy terület lakossága előtt nyílt meg a lehetőség, hogy elérjék többek között a Weiss Manfréd úti kerékpárutat földrajzi kerülő nélkül, szabályosan, végig jó (igaz, néhol csak elfogadható) minőségű aszfalton, alacsony forgalmú, jobbkezes utcákon keresztül. Így egy olyan kerékpáros tengely jött létre, mely nem korlátozza a gépjárműforgalmat, mégis gyors és kényelmes eljutást kínál több népszerű célponthoz azoknak, akik nem bánják, ha lassítaniuk kell egy-egy keresztutcánál. (Ajánlott útvonal a Weiss Manfréd úthoz: http://goo.gl/maps/MGeH3)

A Martinász utca 5 méteres szélessége bőven elegendő ahhoz, hogy a kerékpárforgalom és a gépjárműforgalom ne zavarja egymást.

Bár kikerültek a forgalmi rend megváltozására figyelmeztető táblák is, fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a közlekedők figyelmét: legyenek óvatosak az utca használata közben! A BKK tanácsai az ilyen egyirányú utcák használatához az alábbiak:

Tanácsok kerékpárosoknak

Tartsa be a jobbkéz-szabályt és az elsőbbségadási kötelezettséget a kereszteződéseknél!”

Kereszteződéseknél fokozottabban figyeljenek,mert előfordulhat,hogy a megváltozott forgalmi rend miatt az autósok nem számítanak a másik irányból érkező kerékpárosra!

“A jobbra tartás szabálya alapján haladjon a menetirány szerinti oldalon, és szükség esetén húzódjon le! Mérje fel időben, hogy a szűk egyirányú utcában jön-e szemben gépjármű!

Mivel a kerékpáros hangtalanul halad, figyeljen a járdáról lelépő gyalogosokra!

Vegye fel a szemkontaktust a járművezetőkkel, és előzékenyen oldja meg az esetleges konfliktusokat!

Mire figyeljenek a gépjárművezetők?

Egyenrangú utak kereszteződésénél mindkét irányból számítson kerékpárosra! Figyeljen a kerékpáros mozgására, esetleges váratlan irányváltására!

Tartsa be a sebességkorlátozást! Ne gyorsítson, ha közeledő kerékpárost lát!

Óvatosan előzze meg a kerékpárost! Vegye fel a szemkontaktust a szemből érkező kerékpárossal, igyekezzen lehúzódni, és előzékenyen oldja meg az esetleges konfliktusokat!”

A Kerékpárosklub Dél-Pesti Területi Szervezete még 2012-ben kezdeményezte a Martinász utca kétirányúsítását a kerékpárforgalom részére. Célunk, hogy a közlejövőben minél több, a kerékpározást segítő beruházás valósulhasson meg. Ha bárki tud ilyen utcákról, ne habozzon megírni nekünk a del-pest@kerekparosklub.hu címre (Facebook link), mi pedig nekifekszünk a hivatali útvesztőknek!

(A mellékletben megtalálható a levél, ami elindította a folyamatot.

Képek a kétirányúsítás előttről és képek a kétirányúsításról)

4 hozzászólás “Kétirányú lett a Martinász utca” bejegyzésre

  1. Matula szerint:

    Az útburkolaton eddig is látszottak halványan a kerékpározást ellenkező irányban engedélyező jelzések, most végre tábla is van.

  2. Szabó Szabolcs szerint:

    Be kell vallanom, hogy én a táblák kihelyezés előtt is kerékpároztam már a Martinász utcában a forgalommal szemben. Mea culpa, mea maxima culpa. Köszönet a Kerékpárosklub Dél-Pesti Területi Szervezetének, amiért kezdeményezte a táblák kihelyezését

    Üdvözlettel:

    Szabó Szabolcs

  3. Bugi szerint:

    Benneteket komcsikat soha nem érdekeltek holmi szabályok meg törvények. Ha egy cseppnyi tisztesség lenne bennetek, nem az évi kétmilliárd forintot kilapátoló Toth-Szenteczky bandához dörgölőznétek, hanem próbálnátok egy tisztességes baloldali pártot létrehozni.

  4. Királyerdei szerint:

    Eddig sem törődtek a szabállyal,mentek forgalommal szembe.
    Néhány autó is naponta megy a forgalommal szembe.
    Az áthaladók meg padlógázzal száguldanak a Völgy utcához.

Itt lehet hozzászólni !