I. Baracsi Imre Csapat Emlékverseny Csepelen – Birkózás nélkül nincs igazi olimpia!

Csepel.hu

Első alkalommal rendezték meg a legendás csepeli mesteredző, Baracsi Imre nevét viselő csapat emlékversenyt. A Nagy Imre ÁMK tornacsarnokában lebonyolított tornára kilenc csapat fogadta el a meghívást.

Ide kattintva megtekinthetik az I. Baracsi Imre Birkózó Csapatverseny képeit.

A csepeli önkormányzat, a Csepeli Városkép Kft., a Csepeli Birkózó Club, a Csepeli Amatőr Birkózó Iskola valamint a Magyar Birkózó Szövetség közös rendezésében megvalósult esemény amolyan „sportos” demonstráció is volt a NOB közelmúltban hozott elképesztő elképzelésével kapcsolatban, miszerint száműzhetik az egyik legősibb sportágat az ötkarikás játékokról. A helyszínen minden vendég aláírásával is kinyilváníthatta a birkózás iránti elkötelezettségét a bejáratnál elhelyezett „szimpátia” falon.

A rendezvényt a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar zenés reggeli ébresztője nyitotta, majd a vendégek érkezése közben a Kis-Csepel Táncegyüttes műsorát tekinthették meg a tornacsarnok előtt.
A hivatalos ceremónia az olimpia jegyében az ötkarikás játékok kezdetéhez hasonlóan váltó-fáklyafutással indult, melynek végén a „birkózás lángja” fellobbant a csarnokban.  A Himnusz elhangzása után egyperces néma tiszteletadással adóztak a korábban és a közelmúltban elhunyt birkózó nagyságok emléke előtt.

Üzenetben üdvözölte a verseny résztvevőit, és kívánt sok sikert, sportszerű küzdelmeket Áder János köztársasági és Orbán Viktor miniszterelnök, Simicskó István államtitkár pedig hosszasan méltatta a birkózás szerepét a világ sportjában, az olimpiai mozgalomban.

Ezután Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere mondott beszédet, és emlékezett egykori mesterére a névadó Baracsi Imrére, akinek özvegye, lánya Judit és unokája Richárd is elfogadták a szervezők meghívását. Az önkormányzat képviseletében a polgármester mellett, Borbély Lénárd alpolgármester, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármesterek, valamint Samna Gábor kabinetfőnök és Tóth János tankerületi igazgató volt jelen, de Hoffman Pál, Tököl polgármestere is ellátogatott az emlékversenyre.

Rajtuk kívül is számos prominens vendége volt a rendezvénynek: a szövetség képviseletében Dr. Hegedűs Csaba elnök, Dr. Lázár János alelnök, Gáspár Tamás igazgató, és Simita Zsolt szakreferens. A vendégek sorában Sastin Mariann világbajnoki ezüstérmes birkózó, párjával és edzőjével Völler Ákossal a női szakág vezetőjével érkezett. Komáromi Tibor egykori négyszeres világbajnok, olimpiai ezüstérmes, Sike András olimpiai bajnok, az FTC edzője, Rácz Lajos, Fodor Zoltán, Németh „Nyiba” Sándor, Kacsó Tibor, és Bódi Jenő is kilátogatott a csarnokba. Betegsége ellenére Kovács István szabadfogású világbajnok, Csepel díszpolgára is tiszteletét tette, s a csepeli birkózás további jeles képviselői sem hiányozhattak: Gulyás István és Zoltán, Ritter Árpád, Märtz József, Dr. Kléber István, Aubéli Ottó, és Bánkuti Zsolt, valamint számos sportvezető, edzők, s a jelen birkózó-reménységei közül néhány sportoló.

Németh Szilárdot követően Dr. Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke lépett a mikrofonhoz és erősítette meg azt az elhatározást, hogy tűzön-vízen át harcolnak azért, hogy a 2020-as nyári játékokon is jelen lehessen a birkózás. Az elnök és a szövetség igazgatója nemzetközi és hazai elismeréseket is átadott a sportág érdekében végzett munkájukért, és a  sikeres rendezvényért a kerület elöljáróinak, és munkatársaiknak.
A gála megnyitója után a versenyzésé lett a főszerep, három szőnyegen az FTC, Pest megye, az  Észak- Kelet Mr. Tus Abaújszántó, a Kiskunság, a Nagykunság, a Cegléd, Komárom-Esztergom megye, Orosháza, és a házigazda Csepel csapatai vették fel a küzdelmet. A serdülő korcsoportú (1998-99-ben születettek) sportolók 2×2 perces küzdelmekben feszültek egymásnak, és döntetlen esetén egy harmadik összecsapás döntött a végső sikerről. A színvonalas és végig sportszerű küzdelmeket a szövetség által biztosított elnök, titkárok, és versenybírók koordinálták, profi körülményeket teremtve a versenynek.

A hosszú idő után először „közös kék-piros zászló” alatt induló Csepeli BC és Csepeli ABI érvényesítette az „egységben az erő” fogalmát és közös csapatukkal megnyerték a tornát. Szereplésük kiválóan tükrözte, hogy mi mindenre lehet képes az összefogás egy cél érdekében. A második helyet a Kiskunság csapata szerezte meg, míg a dobogó harmadik fokára a Ceglédi VSE gárdája ért oda. A hangulatos, kitűnő összecsapásokat hozó verseny méltó emléket állított Baracsi Imrének és remélhetőleg egy picivel hozzájárult ahhoz, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság nagy felzúdulást kiváltó tervei ne váljanak valóra, s a birkózás ne tűnjön el az olimpia programjából.

I. Baracsi Imre csapat emlékverseny, Csepel

Résztvevő csapatok: FTC, Pest megye, Észak-Kelet Mr. Tus Abaújszántó, Kiskunság, Nagykunság, Cegléd, Komárom-Esztergom megye, Orosháza, Csepel.

Végeredmény:

1. Csepel
2. Kiskunság
3. Ceglédi VSE
4. Komárom-Esztergom megye
5. Nagykunság
6. Orosházi Spartacus

7. Észak-Kelet Mr. Tus Abaújszántó

8. Pest megye

9. FTC

Legtechnikásabb versenyző: Lukács Botond (Csepel)
Tuskirály: Mohella Flórián (holtversenyben, több technikai ponttal)

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !