Elbukta a főváros a csepeli kerékpárutat is – 650 milliót fizetnek vissza

Hírszerző

A bringásoknak nem lesz könnyebb

A főváros és a legnagyobb kerékpáros civil szervezet is bízik abban, hogy nem veszett el végleg az a kerékpárút-fejlesztésre szánt pénz, amelyet az önkormányzat egy sikertelen pályázat miatt elbukott. A közel 650 millió forintot a főváros azért kénytelen visszafizetni, mert a szükséges dokumentumokat nem tudta határidőre beszerezni. A pályázatot az NFÜ valószínűleg újra kiírja, addig meglehetnek a szükséges papírok.

Összesen 22 kilométernyi kerékpárutat és biciklitárolókat lehetett volna építeni abból a 648 millió forintnyi pályázati pénzből, amelyet a főváros hetekkel ezelőtt elbukott. A szükséges hatósági engedélyek és tulajdonosi hozzájárulások beszerzésére a fővárosnak nyolc hónap állt rendelkezésére, ez bizonyult kevésnek.

A Fővárosi Önkormányzat 2007 novemberében nyerte el a támogatást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) pályázatán; az összeg a főváros által 2008-ban kerékpárút-fejlesztésre szánt pénz 80 százaléka. A szükséges dokumentumokat azonban a júniusi határidőig nem sikerült benyújtani, ezért a fel nem használt pénzt az önkormányzat kénytelen visszafizetni.

A tervek szerint ebből a pénzből épült volna kerékpárút többek közt a Szabadkikötő úton, a Régi Fóti úton és a Hosszúréti-patak mentén. A Régi Fóti úton a tulajdoni lapok, a patak mentén pedig a számos magántulajdonos hozzájárulásának hiánya, pontosabban ezek késedelmes beszerzése okozta a problémát.

Van esély

Úgy tudjuk, a visszakért pénzt nem kapta s nem kapja meg más; az NFÜ várhatóan újra kiírja a pályázatot, addig a főváros begyűjti a még hiányzó engedélyeket.

Ebben bízik a Magyar Kerékpárosklub elnöke is; a civil szervezet a kezdetektől részt vett a pályázat előkészítésében. László János a Hírszerzőnek elmondta: azon dolgoznak, hogy a legfontosabb beruházásokat – például a csepeli Szabadkikötő úti kerékpárutat – a főváros az elbukott pályázat ellenére saját forrásból valósítsa meg.

A fejlesztés része lett volna az úgynevezett B+R tárolók kiépítése is. A kerékpáros szervezet azt kérte a fővárostól, hogy a metróállomásokhoz tervezett, körülbelül 40 millió forintba kerülő tárolókat a főváros tavaszig építse fel; mint László János elmondta: a tárgyalások alapján erre van esély.

Mikor, ki

Budapesten ötféle forrásból épülnek kerékpárutak: európai uniós pénzekből, a főváros saját beruházásában, útfelújításhoz kapcsolódóan, kerületi fejlesztésekkel, illetve magánberuházásban, amikor a fejlesztőket a főváros kötelezi a bicikliutak kiépítésére.

A fővárosi hálózat idén 10 kilométerrel bővül: fővárosi beruházásban, illetve útfelújításhoz kapcsolódóan épült az Alkotmány utcában, a Kerepesi úton és a Váci úton, az Aréna Plazánál a bevásárlóközpont fejlesztője épített bicikliutat, a XIII. kerületben pedig a főváros által elkészített tervek alapján a kerület pályázott.

Budapesten összesen 178 kilométernyi kerékpárút, kerékpársáv és kerékpározásra alkalmas kis forgalmú útszakasz van, ez mind nemzetközi viszonylatban, mind hazai összehasonlításban kevésnek számít.

Forrás: Hírszerző

2 hozzászólás “Elbukta a főváros a csepeli kerékpárutat is – 650 milliót fizetnek vissza” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Demszky bizonyítványa, kerékpárút-fejlesztés c. tárgy, érdemjegy: elégtelen.

  2. Lexon szerint:

    “kerékpározásra alkalmas kis forgalmú útszakasz” – ezt miért kell belevenni? Azért, hogy többnek tűnjön? Egyszerűen felháborító, ami kerékpáros infrastruktúra terén megy Budapesten.
    A Szabadkikötő úton zajló korlátozások pedig egyszerűen jogszabályellenesek. Az út elejére kitették az alábbi táblát: Gyalogos és kerékpáros forgalom a túloldalon! DE HOL?! Eszerint a szembejövő autósok közé terelik a bringásokat? Vagy hova a bánatba?! Merthogy a járdán tilos kerekezni…
    A kivitelezés elején pedig még sokáig nem tették ki ezt a táblát. A gyalogos meg csak ment a menetirány szerinti jobb oldali járdán, aztán egyszercsak hopp, leterelték a 70-nel (jó esetben) száguldó autók, kamionok közé. És még az is édekelne, hogy hogyan lehet egy 70-es útszakaszon 30-as korlátozást bevezetni, minden előzmény (pl. 50-es tábla) nélkül. Nem is megy senki 30-cal, beleértve a rendőröket is…
    Dilettánsok. Az is aki kitalálta, meg aki engedélyezte. Ha ezek közül valaki olvassa ezt a blogot, ugyan, írja már le, hogy ezt így hogy’…

    Arról nem is beszélve, hogy most a lezárt területre felépítettek egy darut, ami a soktonnás cuccokat a haladó forgalom fölött lóbálva emelgeti ide-oda. Nem hiszem, hogy ez szabályos. Ha nagyon felbosszantom magam, lehet, hogy felhívom a munkaügyi felügyelet…

Itt lehet hozzászólni !