Simon Bolivárra emlékeztek a róla elnevezett emlékparkban

Csepel.hu

Április 19-én Raúl Betancourt Seeland, a Venezuelai Bolivári Köztársaság magyarországi nagykövete és Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a Simon Bolivár Emlékparkban tartott megemlékezést. Az önkormányzat nevében Morovik Attila alpolgármester koszorút helyezett el Venezuela függetlenségi nyilatkozatának aláírása 203. évfordulója tiszteletére Simon Bolivár tábornok, Venezuela, Kolumbia, Ecuador, Peru és Bolívia alapító atyjának mellszobránál.

A két nemzet himnuszának elhangzása után a nagykövet beszédében a tábornokra és a Caracasban megfogalmazott függetlenségi nyilatkozatra emlékezett és emlékeztetett. Raúl Betancourt Seeland megköszönte Németh Szilárd polgármesternek és a csepelieknek, hogy ápolják a hős tábornok emlékparkját.

Az alpolgármester Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármesterének üdvözletét tolmácsolta, majd párhuzamot vont a két nép szabadságharca között: „Mindkét nemzet idegen hatalom igájából akart szabadulni. A Venezuelai Bolivári Köztársaság a szerencsésebb történelmű nemzetek közé tartozik. 1810. április 18. után tizenöt hónappal, 1811. július 5-én összeült az első venezuelai parlament. Kikiáltották a függetlenséget és még ugyanannak az évnek a decemberében elfogadták az ország első alkotmányát…

…Az 1848-49-es magyar szabadságharc elbukott. Véres megtorlás következett. Majd 100 évvel később újra a szabadságért küzdött a népünk. 1956-ban a megszálló Szovjet Birodalommal szemben fogtunk fegyvert. Ez a szabadságharc is elbukott és megint véres megtorlás következett…

…Most itt emlékezünk azokról a hősökről, akik nélkül nem lenne szabad és független sem Venezuela sem Magyarország”.

A megemlékezés végén a nagykövet felesége meglátogatta az Nagy Imre ÁMK-ban az iskolai egészségnapot, majd közös fotózással zárták a mai eseményt.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !