108 éve született Vermes Miklós

Vermes Miklósra emlékeztek a Jedlik Ányos Gimnáziumban is

Csepel.hu

Dr. Vermes Miklós fizika tanár születésének évfordulójára emlékeztek a Vermes Miklós Általános Iskolában április 3-án. A 108 éve született, mindenki által Muki bácsinak hívott népszerű pedagógust Tóth Ferencné igazgató méltatta: „1992-ben iskolánk olyan pedagógus nevét vette fel, aki mindenkor követendő példa lehet. Az ő szellemi nagysága, sokoldalúsága, pedagógiai módszertani gazdagsága, ötletessége párosult a nagy emberekre jellemző egyszerűséggel, szerénységgel, a munka iránti alázattal” – hangsúlyozta az igazgatónő.

Beszédében kitért arra, hogyan ápolják a tanintézményben ma is Vermes Miklós emlékét, hogyan őrzik hitvallását, miként viszik tovább névadójuk örökségét. Elmondta, hogy immár 17 éve rendezik meg a kerület 7-8. osztályos diákjai számára a közkedvelt Vermes Miklós fizikaversenyt. 1996-tól minden tanév végén átadják a Vermes-érmet az arra legérdemesebb diáknak, pedagógusnak, s ha van szülőnek, az iskolai munkát támogató civil szervezetnek vagy személynek.

Tóth Ferencné szólt arról is, hogy Vermes Miklós Tehetségnap címmel idén másodszor hirdetik meg a kerület 3-6. osztályosainak a játékos matematikai-logikai versenyt, tisztelegve ezzel is a karakteres tanáregyéniség előtt.

Ábel Attila alpolgármester beszédében felidézte a bátor kísérletezéseiről jól ismert tudós tanár életútját. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy a csepeli önkormányzat az Öveges program keretében nyert pályázatot, mellyel 303 millió forint vissza nem térítendő támogatást kap a Jedlik Ányos Gimnázium, ahol Vermes 1953-tól élete végéig oktatott. Ahogy az alpolgármester fogalmazott: e program keretében hamarosan tudják majd az általános iskolások is használni az új 2×18 fős kísérleti laborokat.

A hivatalos megemlékezések után a tanulók örvendezve fogadták az izgalmas és látványos kémiai kísérleteket, amelyeket Paragi Ferencné és Terenyei Ágnes pedagógus mutatott be. Ezt követően Muki bácsi emlékfalánál az emlékezés koszorúit elhelyezte Ábel Attila alpolgármester, Balogh Ernő hárosi biztos, Tóth János tankerületi igazgató, az iskola diákjai és a szülői munkaközösség képviselője, valamint a tantestület pedagógusai. Ebéd után a kísérletek a Csepeli Strandon folytatódtak.

Forrás: Csepel.hu

Vermes Miklósra emlékeztek a Jedlik Ányos Gimnáziumban is

Vermes Miklósra emlékeztek a Jedlik Ányos Gimnáziumban is, ahol évtizedeken át tanított a legendás tanár. Emléktáblájánál koszorút helyezett el Morovik Attila alpolgármester és Bese Benő, a gimnázium igazgatója.

(A koszorúzáson és a fizika teremben készült további fotók elérhetők ide kattintva.)

Morovik Attila azt emelte ki, hogy Vermes Miklós kiemelkedő tudású ember volt, akit már életében felfedeztek és elismertek. Jellemző volt rá, hogy a fizikai törvényszerűségeket jóformán mindig kísérletekkel mutatta be. Ezzel nemcsak érthetőbbé tette a bonyolult fizikai jelenségeket, hanem órái a gyengébb tanulók számára is élvezetesebbé, látványosabbá váltak.

Bese Benő kivételes egyéniségű és példaértékű tanáremberként jellemezte Vermes Miklóst. A természettudományi ismeretek átadásán túl gyakran tartott komolyzenei előadásokat, mert az is közel állt a szívéhez. Diákjai számára emlékezetesek azok a kirándulások is, amelyeken bebarangolták az országot.

A megemlékezés természetesen nem maradhatott el kísérletezések nélkül. Dr. Sebestyén Zoltánné és Krassói Kornélia tanárok mutatták be Muki bácsi legismertebb kísérleteit a gimnázium fizika előadójában. A kísérletező kedv pedig a csepeli strandon folytatódott, ahol Archimédész híres törvényét bizonyították a gyakorlatban. Vajon mennyit veszít a súlyából a vízbe mártott test? Válaszképpen négy diák súlyát mérték le az úszómedencében, akik valóban könnyebbnek bizonyultak a vízben, mint szárazon. Archimédész tehát igazat szólt, akárcsak Muki bácsi, aki az elméleti alapvetést a gyakorlatban is tökéletesen bizonyította.

Forrás: Csepel.hu

14 hozzászólás “108 éve született Vermes Miklós” bejegyzésre

  1. csapajev szerint:

    Muki bácsi TELJES neve: Dr. Vermes Miklós Kossuth-díjas…
    Ugyan Ő végtelenül szerény ember volt,de a cím még halálában is megilleti.Főleg egy megemlékezéskor…

  2. vitéz bihari Grün szerint:

    Mint ahogy Német Szilárd országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentés ellenőrzésével megbízott munkacsoport vezetője és Csepel többséggel meg választott polgármestere?!
    Nem!
    A neve Német Szilárd, a többi csak cím és cafrang! ))) 😛 (((

  3. jól értesült szerint:

    Két kretén beszélget …

  4. csapajev szerint:

    A kretén Te vagy “jól értesült”!!!!
    Mi a bánatos-bús köze van Muki bácsinak Németh Szilárdhoz??
    Nektek halvány fogalmatok sincs a lényegről!Ostobák vagytok…

  5. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Vitéz bihari Grün szerint: Mi köze van az általad leírtaknak ehhez a cikkhez, a rezsicsökkentéssel és Németh Szilárddal kapcsolatban egy csepeli tanár ember születésének 108. évfordulóján való megemlékezésen ?
    Egyébként akármennyire útálod és szidod, jelenlegi polgármesterünket, és vezetőtársait még mindig többet tettek Csepelért, mint az elődei 16 év alatt (Tóth, Orosz, Podolák, Avarkeszi, Szenteczky stb.) és a többi diszmadarak.

  6. Csak annyi, hogy ismerve Muki bácsi szerénységét még a doktori címet sem szerette a neve előtt!
    Mí g ezek az uborkafára felkapaszkodott hígagyúak megőrülnek a rangkórságtól!
    Ércsük?! ))) :ŐP (((

  7. nagyapó szerint:

    Eetásak! csapajev vitéz, idióta Dr. grün t.t. Nekem, az ellenőrzőmben úgy áll az aláírása, Vermes Miklós. Ennyi.
    Viszont nem láttam az ünnepségen jeles, volt jedlikes személyiséget. Brávó szervezők!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. csapajev szerint:

    Nagyapó!
    Ugye azt azért nem gondolta komolyan,hogy Muki bácsi úgy írta volna alá az Ön ellenőrzőjét,hogy Dr….,és hogy Kossuth-díjas??????
    Ritka barom a magyar!!!Íme a példák…
    Szegény Muki bácsi, jó,hogy ezt már nem élte meg.Hogy ilyen buták lettek azok a tanulók,akiket tanított…

  9. nagyapó szerint:

    Tudja csapajev. Muki bácsi nem használta doktori címét. Tanár volt. Mindenki tudta címeit (a doktorit is, amit nem mint tanár szerzett), de ahogy Orbán Viktort sem dr. Orbán Viktorként, vagy Semjén Zsoltot sem dr. Semjén Zsoltként, Kodályt sem dr. Kodályként jegyezik (szoci most nem jut eszembe), úgy Muki bácsinak is elég volt a Vermes Miklós.
    csapajev! A baromkodást meg, mint jó szoci, végezze tükör előtt, ha érti, mire gondolok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  10. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Vitéz Bihari Grün szerint: utolsó válaszához:

    Akkor is külömb emberek mint az előző vezetés akár tetszik, akár nem, diplomás főiskolát, egyetemet végzett emberek kérdem én Tóth, Orosz, Podolák, ??? mit tettek a kerületért 16 év alatt, a saját zsebük megtömésén kívül ?? “Ércsük” ? szavaidat idézve

  11. Anikó!
    Nézőpont kérdése!
    Einstein óta tudjuk, hogy minden relatív!
    Egy szőrszál a levesben sok de a bugyiban kevés! 😛

  12. John Doe szerint:

    Aniko, csak “külömbek”? Talán ez a baj, mert “különbek” is lehetnének?! 🙂

  13. John Doe!
    Ne báncsd Anikót!
    Az Ő idejében még külömb volt a zoktatás!
    Majd Rózsa néni újra helyére teszi! 😛

  14. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Kedves John Doe szerintnek: köszönöm, a te helyesírásodat is tudnám rendszeresen kritizálni, igekötő az igével egybe irandó, majd figyelmeztetlek elég sokszor megtehetném.

    Igen Vitéz bihari Grün szerint: köszi a ne “báncsd” Anikót !
    Nézőpont kérdése!
    Einstein óta tudjuk, hogy minden relatív!
    Igen az állandó kritizálások és véleménynyilvánítás is a mai csepeli vezetői gárdánkra ! Igen ez is nézőpont kérdése !

Itt lehet hozzászólni !