Ciprus: Megszületett a megállapodás

Magyar Hírlap

A ciprusi bankszektor megmentésére új tervet dolgozott ki az EU és az IMF – az elképzelést az eurozóna pénzügyminiszterei is jóváhagyták: lesz “jó bank” és “rossz bank” és a 100 ezer euró feletti betétekkel rendelkezők pénzét az adósság szanálására használják fel.

A megállapodással elkerülhet a ciprusi államcsőd. A bejelentésre hegymenetbe kapcsoltak a tőzsdeindexek és a forint is erősödött.

Az euróövezet pénzügyminiszterei jóváhagyták hétfőn hajnalban azt az új tervet, amelyet az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) dolgozott ki az éjjel a ciprusi bankszektor szanálására. A brüsszeli tárgyalások egyik résztvevője szerint a miniszterek ezzel megerősítették, hogy megvalósíthatónak tartják a Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnökkel kialkudott megállapodást, amely egy “jó bank” és egy “rossz bank” létrehozását, s az adósságoknak a 100 ezer euró feletti betétekből való kifizetését tartalmazza.

Az EU, az Európai Központi Bank (EKB) és az IMF 10 milliárd eurót ajánlott fel a földközi-tengeri szigetországnak az államcsőd elkerüléséhez, azzal a feltétellel, hogy hétfőig előteremt további 5,8 milliárd euró önrészt.

Az utolsó pillanatban megszületett egyezség értelmében gyakorlatilag felszámolják a Laiki néven is ismert Popular Bankot, az ország már eddig is hatalmas veszteségeket elszenvedő második legnagyobb pénzintézetét, s az ott lévő, 100 ezer eurónál kisebb betéteket áthelyezik az ország vezető bankjába, a Bank of Cyprusba.

Nagyot buknak a nagybetétesek

A 100 ezer eurónál nagyobb, s az EU jogszabályai értelmében nem biztosított betéteket befagyasztják, s ezekből fizetik majd ki az adósságokat. Hogy ezekből mennyit írnak majd le, egyelőre nem ismeretes, bár egyes források szerint a nagybetétesek veszteségei a 40 százalékot is elérhetik. A kisbetétekre viszont nem vetnek ki adót, hangsúlyozták az uniós tisztségviselők.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök, aki közel 12 órán át tárgyalt Brüsszelben a hitelezők “trojkájával”, újságírók előtt kijelentette: elégedett a tárgyalások eredményével.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurócsoport elnöke sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Nicosia és a nemzetközi hitelezők megállapodása “véget vet a Ciprussal és az euróövezettel kapcsolatos bizonytalanságoknak”. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a nicosiai parlamentnek már nem kell jóváhagynia a Ciprusnak szánt 10 milliárd eurós mentőcsomagot. “A(z Európai) Bizottság ma arról tájékoztatott bennünket, hogy a vonatkozó pontok végrehajtásához szükséges jogszabályokat már jóváhagyták” – mondta Schauble.

A ciprusi bankok a korábbi bejelentések alapján keddig zárva tartanak, de a tőkemozgások korlátozása még hetekig fennmaradhat. Az Európai Bizottság pénzügyi biztosa, Olli Rehn reményét fejezte ki, hogy a nicosiai kormány hamarosan feloldhatja a restrikciókat, de a valóságban ez akár több hónapig is tarthat, tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy sem az országon belüli, sem azon kívüli számlákra sem lehet majd pénzt utalni. A bankautomatákból továbbra is csak 100 eurót lehet felvenni.

Forrás: Magyar Hírlap

4 hozzászólás “Ciprus: Megszületett a megállapodás” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Lagarde asszonynál történt házkutatásnak, vajon milyen kézzel fogható eredménye lett?
    Nagy a csend.

  2. bonifác szerint:

    A fene kíváncsi a vén francia korrupt tyúkra! Simor bátyánk hetyke vigyorára lennék
    ismét kíváncsi, amikor lenyúlják itthonról kisíbolt pénzét.Mindig is tudtuk, hogy az önállóságnak ára van. Simor tata is önállóan fog most…..vigyorogni.

  3. nagyapó szerint:

    Cipruson is az unortodox gazdasági megoldás működik?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. John Doe szerint:

    A bankcsőd a “magyar”, “unortodox” trend. Értelmes.

Itt lehet hozzászólni !