Birkózás: Lőrincz Tamás megszerezte második Eb-aranyát!

Nemzeti Sport Online

A döntőben két menetben legyőzte az orosz Adam Kurakot, és 2006 után újra Európa-bajnoki címet szerzett Lőrincz Tamás. A 66 kilogrammos kötöttfogású birkózó egész nap csúcsformában birkózott, láthatóan fekszik neki a szabályváltozás, ami élénkíti az állásból birkózást.

Első három meccsén pontot sem tudtak csinálni rajta ellenfelei, ami a döntőben is csak a második menetben sikerült Kuraknak a magyar fiatalember 3:0-s vezetésénél, amikor már mindegy volt.

A londoni olimpián ezüstérmes Lőrincz az osztrák Benedikt Puffer ellen kezdte meg grúziai szereplését. Az első menetben az osztrák energikusan mozgott, próbálta bontani Lőrincz fogásait, ám 55 másodperc elteltével a ceglédi birkózó ledöntötte és mögé került. Az akcióért kapott egy pontot a folytatásban könnyedén őrizte meg a magyar. A pihenő után Lőrincz gyorsan meg akarta szerezni a szükséges pontot, és 15 másodperc elmúltával sikerült kiléptetnie riválisát (1–0). Puffer ugyan derekasan küzdött, ám akcióra nem volt esélye, Lőrincz pedig egyszer még mögé is került (2–0), és továbbjutott.

Az elődöntőért, alig 25 perccel később a francia Artak Margaryan következett, aki ellen 2006 Európa-bajnoka az első menetben egy intéssel hozta a szakaszt. A második két percben aztán Lőrincz már nagyon élt a szőnyegen, gyorsan ledöntötte riválisát, aki azonnal tusveszélyes helyzetbe került. Ebből még ki tudott menekülni, igaz, miután hasra fordult, a magyar kiemelte, ő pedig szabálytalanul lábat fogott, így már 5–0 volt Lőrincznek. Sokáig nem kellett várni a folytatásra, egy újabb ledöntés és tusveszélyes helyzet után, 8–0-nál a meccs véget ért.

Lőrincz az elődöntőben még a korábbiaknál is látványosabb teljesítményt mutatott be a török Atakan Yuksel ellen, akinek egy pillanatig sem volt esélye a mérkőzésen. Lőrincz az első menetben – korábbi meccseivel ellentétben – nem várt, már a szakasz első felében szerzett három pontot egy villámgyors válldobással, majd még kettőt egy pörgetéssel. Az 5:0 után sem állt le, másfél percnél újabb válldobást mutatott be (7:0), és mehetett is pihenni.

A második menetben szintén gyorsan eldöntött minden nyitott kérdést: ledöntés után ellenfele mögé került (1:0), majd pörgetett (3:0), aztán kiemelt, és ugyan az utóbbinál a dobásról le tudott forogni a török, a szőnyegen kívül ért földet, így 4:0-ról folytathatták a felek állásból. A hátralévő időben már nem volt miért kapkodnia Lőrincznek, nem is tette, így is fölényes győzelemmel jutott a döntőbe.

A magyar birkózó egész nap csúcsformában versenyzett, láthatóan fekszik neki a szabályváltozás, ami élénkíti az állásból birkózást. Első három meccsén pontot sem tudtak csinálni rajta ellenfelei, ami a döntőben is csak a második menetben sikerült Kuraknak a magyar fiatalember 3:0-s vezetésénél, amikor már mindegy volt.

Lőrincz 2006-ban volt már Eb-győztes, 2011-ben pedig második lett a kontinensviadalon. A magyar küldöttség három éremmel tér haza Tbilisziből: korábban Hatos Gábor második lett a szabadfogásúak 74 kilogrammos kategóriájában, az 55 kilogrammos Barka Emese pedig harmadikként zárt a nőknél.

Lőrincz aranyérme egyben a magyar birkózás 100. elsősége világversenyen.
„A sportágunk ismét sporttörténelmet írt, amihez boldogan gratulálok Lőrincz Tamásnak, a válogatott mestereinek, a ceglédi birkózó-szakosztálynak, és mindenkinek, aki bármit hozzátett ehhez a szép naphoz. Nemzedékeknek kell köszönetet mondanom, hiszen a mi sikertörténetünk 1908, Weisz Richárd olimpiai győzelme óta íródik. Végtelenül büszke vagyok arra, hogy a nagy magyar birkózócsalád – minden, szánalmas bomlasztási kísérlet ellenére – összefogva, egyenes derékkal, nagy elszántsággal halad előre a sikerek útján, és megérdemelten jutott el a mai, csodálatos jubileumhoz” – köszöntötte az Európa-bajnokot Dr. Hegedüs Csaba, a szövetség elnöke.

„Minden úgy alakult, ahogy terveztem. Jó volt a sorsolás, folyamatosan egyre nehezebb ellenfelek jöttek, az elődöntőben is gyorsan legyőztem a törököt, miközben az alsó ágról az orosz fáradtabban jutott el a fináléig – magyarázta a Nemzeti Sportnak Lőrincz, aki a 2006-os Európa-bajnokság óta nem nyert aranyérmet világversenyen, 2011-ben a kontinensviadalon és tavaly az olimpián is csak a döntőben kapott ki. – Összehasonlíthatatlan a két Eb-aranyam. Míg hét éve óriási meglepetés, felfoghatatlan siker volt számomra is, mostanra határozottabb, céltudatosabb lettem. Tudtam a verseny előtt, hogy nekem a dobogón a helyem, és hiába készültek belőlem, ismertek az ellenfelek, enyém lett az aranyérem.”

BIRKÓZÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, TBILISZI
66 kilogramm. Döntő: Lőrincz Tamás–Kurak (orosz) 3:1 (1:0, 3:1)

kötöttfogás, 74 kg
1. Roman Vlaszov (Oroszország)
2. Zurabi Datunasvili (Grúzia)
3. Bozo Starcevic (Horvátország) és
Javor Janakijev (Bulgária)
…20. KORPÁSI BÁLINT
a döntőben:
Vlaszov–Datunasvili 3:0 (1:0, 2:0)

kötöttfogás, 84 kg
1. Alekszej Misin (Oroszország)
2. Vladimer Gegesidze (Grúzia)
3. Artur Sahinyan (Örményország) és
Nenad Zugaj (Horvátország)
…10. BÁCSI PÉTER
a döntőben:
Misin–Gegesidze 5:0 (1:0, 0:2, 3:0)

Forrás: Nemzeti Sport Online

Egy hozzászólás “Birkózás: Lőrincz Tamás megszerezte második Eb-aranyát!” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Gratulálok, s további sikereket kívánok.

Itt lehet hozzászólni !