Virágvasárnappal kezdődik a nagyhét

MNO

Illusztráció

Virágvasárnap kezdődik a keresztény húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hete, a nagyhét. Az ünnep arra emlékeztet: kereszthalála előtt Jézus szamárháton bevonult Jeruzsálembe, hogy a pászkavacsorát ott költse el tanítványaival. Az ünnep alkalmából országszerte szertartásokat tartanak.

A húsvétot egy héttel megelőző virágvasárnap alkalmából országszerte szertartásokat tartanak; Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét – közölte az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye hivatala az MTI-vel.
A budavári Mátyás-templomban most vasárnap húsvéti passiójátékot tartanak, illetve hívekből és ministránsokból álló csoport előadja Nyirő József: A megfeszített című filmdrámájának rövidített változatát. Virágvasárnap alkalmából Ternyák Csaba egri érsek ifjúsági szentmisét mutat be az egri bazilikában.

Virágvasárnap kezdődik a nagyhét
A Pécsi Egyházmegye szervezésében idén is megrendezik a nagyszabású szabadtéri passiójátékot a Tettyén. A szereplők és a velük zarándoklók másfél óra alatt öt helyszínt járnak be. Székesfehérvárott keresztutat járnak be a hívő családok. A helyi sóstói tanösvényen a stációkat gyerekszereplők elevenítik meg, a stációknál zenés imádságokat énekel a vízivárosi templom gitáros kórusa, valamint elmélkedéseket tartanak. A keresztúton részt vesz Spányi Antal megyés püspök is.

Dominica in palmis de passione Domini
Virágvasárnap kezdődik a keresztény húsvétot megelőző negyvennapos böjt utolsó hete, a nagyhét. Az ünnep arra emlékeztet: kereszthalála előtt Jézus szamárháton bevonult Jeruzsálembe, hogy az ünnepi pászkavacsorát ott költse el tanítványaival. Az ujjongó nép pálmaágakkal integetett, innen a latin elnevezés: Dominica in palmis de passione Domini, azaz pálmavasárnap az Úr szenvedéséről.
Rómában a virágvasárnapi szertartások, köztük a hívek által hozott pálmaágak megáldásának szokása bizonyíthatóan a VIII. század közepére nyúlik vissza. Az ókori világban a pálma az élet, a reménység, a győzelem jelképe volt, a vértanúkkal is összefüggésbe hozták. Azokban az országokban, ahol nincs pálma, barkát szentelnek meg a katolikus papok virágvasárnap.

Forrás: MNO

10 hozzászólás “Virágvasárnappal kezdődik a nagyhét” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Zsidók és keresztények nagy ünnepe, a zsidók azt ünneplik, hogy végre sikerült kinyírni az ács fiát, a keresztények meg azt hogy Jézus meghalt, de fel is támadt!

  2. John Doe szerint:

    előkerült elmebeteg.

  3. hitetlen szerint:

    Mindjárt jön öregapátok, és jól hátbaver benneteket, hogy nem a fideszről irtatok.

  4. felix szerint:

    Vátesz!
    Te meg nem ünnepelsz semmit, mert egyik sem vagy.

  5. joságos szerint:

    Csak a rend és a tudatlanok kedvéért!
    A zsidóság Húsvétkor az egyiptomi szolgaságból való szabadulást ünnepli! A keresztény világ Jézusnak /Mária fiának/ kereszthalálára és az azt követő feltámadására emlékezik ilyenkor!

  6. lucifer szerint:

    Vátesz szerint:
    2013. március 24., vasárnap – 22:21

    Vátesz”

    Ha ennyire buta vagy, ne irkálj, inkább olvass! Vagy az se megy?

  7. felix szerint:

    Ez már az olvasás következménye.

  8. nagyapó szerint:

    Az idén Április 18-án kezdődik és 7-8 napon át tart Peszách, amelyet – tavaszi ünnep lévén és az időbeni egybeesés folytán –zsidó húsvétnak tartanak, noha semmi köze a húsvéthoz.
    1/2eszű1/2x! Nézze a naptárt!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Vátesz szerint:

    Az egyiptomi szolgaság zsidó hazugság, mert semmi nyoma az egyiptomi forrásokban. A zsidók a többi sémitával együtt, például az asszírokkal, kb. ie. 900 körül kerültek elő valahonnan keletről, valószínüleg Indiából, azelőtt a Közel-keleten csak egyiptomiak, kánaániták, hurriták, hetiták, sumérok éltek. Az egész Ó-Szövetség hazugság, benne a Vízözönnel meg Noéval, a zsidó rabbik a babilóni fogság idején hallották ezeket a mondákat, s építették be a hitükbe, mellesleg a történetet már régesrég leírták a Gilgames eposzban. A zsidókat kétszer is elvitték Babilónba, s a frusztráltságukat kompenzálták ezekkel a mesékkel. Valamire való népek nem kecskét legeltettek a sivatagban, hanem lóhátról hátrafelé nyilaztak! Hol volt a zsidó birodalom, mert a történelemben már hallottunk egyiptomi birodalomról, hettita birodalomról, Mitanniról, sumér birodalomról, perzsa birodalomról, római birodalomról, bizánci birodalomról, kínai (mennyei) birodalomról, török birodalomról, mongol birodalomról, orosz birodalomról, sőt Harmadik Birodalomról!

  10. joságos szerint:

    A pontosság kedvéért!
    Pészáh ünnepe idén a Gergely naptárban márc. 26.-a és ápr. 2.-a közé esik! Amúgy kellemes kommunistázást nagyapó! Máshoz úgy sem ért!

Itt lehet hozzászólni !