Nincs szó a Burattino bezárásáról

Csepel.hu

Nem zárják be a Burattino Általános és Szakképző Iskolát, Gyermekotthont – közölte érdeklődésünkre Mezei Katalin, az intézmény igazgatója.

A bezárásról szóló korábbi hírek pontatlanok, mivel még az eshetőség sem merült fel, hogy az iskola megszűnne. Az viszont igaz, hogy a Burattino komoly finanszírozási gondokkal küzd.

A csepeli Burattino Magyarország egyetlen olyan magánintézménye, amelyben általános és középiskola, szakképzés és gyermekotthon integráltan működik. 1991-es indulásakor olyan iskolamodellt hozott létre, amelyben a diákok családias hangulatban, kis létszámú osztályokban, a munkát örömmel végezve élhetik mindennapjaikat. A diákok olyan gyerekek, akik más iskolákból már kihullottak, vagy be sem kerülhettek. A Burattinóban mintegy 450 gyerek tanul. Az alap- és a középfokú oktatásban résztvevők rászorultság alapján kerülnek az intézménybe, a középfokú művészeti jellegű szakképzésre bárki jelentkezhet.

Mezei Katalin közölte: a Burattino alapítványi magániskola, a kormánynak tehát módja sincsen arra, hogy bezárja. Az intézmény körüli bizonytalanságot az okozza, hogy elhúzódik a köznevelési törvényhez kapcsolódó szabályozás elkészítése, amely rendezi a nem állami iskolák finanszírozását. Az oktatási minisztérium minden bizonnyal megköti a köznevelési szerződést az iskolával, de ennek várható időpontja májusig kitolódhat. Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a kormány a költségvetési törvényben szabályozta az úgynevezett alapnormatíva megadását. Ezt nem vonták meg, de az iskola kiegészítésképpen havonta további hárommillió forintot kapott, amelytől most elesett.

A hárommillió forint két részből állt. Az iskola pályázat útján kétmillió forinthoz jutott az államtól, de az új pályázaton az iskola már nem nyerte el ezt az összeget. A fennmaradó egymillió forintot a fővárosi önkormányzat juttatta a Burattinónak a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztése címén. A fővárosi önkormányzattól azonban elvették az iskolák fenntartásának feladatát, ezért a Burattino nem számíthat már az onnan származó havi egymillió forintra. Az oktatási minisztérium ugyanakkor jelezte: tárgyalnak arról, hogy az iskola továbbra is hozzájusson a sajátos nevelési igényű gyerekek fejlesztése után járó támogatáshoz.

Ha májusig sikerül megkötni a köznevelési megállapodást a minisztériummal, akkor az eddig pályázaton megszerzett havi kétmillió forint kiegészítő támogatást is folyósítják az iskolának. A gyerekek után járó alapnormatívát idén augusztus 31-éig mindenképpen megkapják az államtól.

Forrás: Csepel.hu

5 hozzászólás “Nincs szó a Burattino bezárásáról” bejegyzésre

  1. Simlis szerint:

    Hát én kicsit másképp látom ezt a Buratinós rózsaszín felhőt.
    “Diákok” már reggel az iskola előtt üvöltöznek és cigiznek. Igen cigiznek olyan 10-12 éves fiatalok. Tanároknak pedig olyan stílusba válaszolnak , hogy az ember zsebébe kinyílik a bicska.Érdekes az utcába folyamatosan autóüveg szilánkok vannak , a “iskola” kapuja előtt kosz és szemét. Szét dobált csík. Nekem a fiam füléből vette ki a “Norvég” csere diák a arany fülbe vallót és után le is tagadta. de jött a nevelő és egy atyai pofon után egyből meglett a kérdéses tárgy. Jó lenne ha a polgármester út többször járna erre reggelente , hátha ettől javulna a az utca mostani összképe.

    Aki kételkedik az legyen szíves sétáljon el a iskola elé , reggelente és saját szemével látni fogja.

    Ui.: Viszont az is érdekes hogy a Óvoda területét lefelezik , hogy felhúzzanak egy torna központot. Ahova az óvódások majd 2 órára igénybe vehetik. erről is érdemes lenne beszélni itt.

  2. nagyapó szerint:

    Akkor volt jó időszak, amikor Gyurcsány(i) gyereke oda járt.
    Mikor történt az óvoda területének megosztása?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Simlis szerint:

    Jelen pillanatban is választják le az óvoda udvarát.
    Csepel Kapuja program keretein belül csinálják ezt. Kíváncsi vagyok hogy Németh úr mikor fog erről büszkén nyilatkozni….
    Bár az ő gyereke már iskolába jár….

  4. John Doe szerint:

    Bezárja magát augusztus 31-e után.

  5. Tóth Kati szerint:

    Ez az a suli,ahol Gyurcsány gyerekének bizonyítványt adtak a semmire?

Itt lehet hozzászólni !