Feljelentés készül a Főtáv ellen

Éles vita a parlamentben a rezsicsökkentési törvényjavaslatról

Mno.hu, MTI, Hirado.hu

Vizsgálatot kért a fideszes Németh Szilárd a Magyar Energia Hivataltól a Főtávnál – Demszky Gábor főpolgármesteri regnálása alatt – történtek miatt.

A Magyar Nemzet számolt be róla, hogy a távfűtő cég évekig túlszámlázott fogyasztóinak, volt, amikor még a városháza fűtésköltségének egy részét is a Főtáv-ügyfelek állták. A politikus megjegyezte azt is, hogy 2006 és 2010 között elképesztő módon emelkedtek az árak. Németh Szilárd a köztévében bejelentette, nagy valószínűséggel feljelentést tesz az ügyben.

Bűncselekmény lehet, ami a Főtávnál történt

Kimerítheti a bűncselekmény kategóriáját, ami Demszky Gábor főpolgármestersége és helyettese, Horváth Csaba (MSZP) időszakában a Főtávnál történt. Az ügyet ezért jogászokkal is megvizsgáltatom, és a történtek miatt nagy valószínűséggel feljelentést is teszek – közölte a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva az M1 Este című adásában Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere, a rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkacsoport vezetője. Mint mondta, a távfűtő cég árai 2006 és 2010 között elképesztő módon megemelkedtek, a vállalat pedig egy olyan magánalapítványt is támogatott, amelynek ugyan a rászorulókat kellett volna segítenie, de forrásainak komoly hányadát, mintegy 3,4 milliárd forintot mégis értékpapírokban tartotta. Kiemelte, hogy volt olyan időszak, amikor még a városháza fűtésköltségének egy részét is a Főtáv-ügyfelek állták.

A Magyar Nemzet tegnap megtudta, Németh a feljelentés megtétele előtt a Magyar Energia Hivatalhoz fordult, s vizsgálatot kért az ügyben. Következő lépése attól függ majd, hogy mi lesz ezen ellenőrzés eredménye. A energiahivatal a vizsgálat kezdeményezéséről szóló információt megerősítette a lapnak, bővebb tájékoztatást pedig pár napon belülre ígértek.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában olvashatja.

Forrás: Mno.hu

Éles vita a parlamentben a rezsicsökkentési törvényjavaslatról

Az Országgyűlés kedden folytatta a rezsicsökkentésről szóló előterjesztés tárgyalását. Az ellenzék bírálta a kormányt a kiadásai miatt, míg a kormányoldal a többi között a szolgáltatóknál eddig termelődött profitról beszélt.

Többórás, kétperces felszólalásokból álló vitában az ellenzéki képviselők a többi közt áfacsökkentést javasoltak, míg a kormánypártiak védték a rezsicsökkentési programot. Több ellenzéki politikus, köztük Gőgös Zoltán (MSZP) szerint lényegesen magasabb összegben emelkedtek az árak az elmúlt években, mint ahogy most csökkenti őket a kormány.

Vágó Gábor független képviselő szerint az MSZP és a Fidesz is ugyanazt a “kádári trükköt” veti be: rövid távú politikai haszon érdekében csökkentené a rezsit, de ennek hosszú távú következményeivel nem számol. A politikus energiatakarékossági programokat javasolt.

Spaller Endre (KDNP) szerint az MSZP csak szóban támogatja a rezsicsökkentést, külföldön viszont szidja.

Apáti István (Jobbik) is szólt a hőszigetelési programok szükségességéről, amelyhez megfelelő, támogatott hitellehetőségeket biztosítana.

Fónagy János államtitkár a kormányt ért kritikákra reagálva arra emlékeztetett, hogy a kabinet a kormányváltás után sávos végfogyasztói rendszert vezetett be, amellyel részben befagyasztotta a gázárakat. A lakhatási támogatási rendszer jelenleg mintegy 400 ezer háztartásnak jár – fűzte hozzá a vitában elhangzottakhoz az államtitkár.

A fideszes Mágori Józsefné azt javasolta: próbálják meg elfogadni, hogy abból a haszonból, amely az elmúlt évtizedekben a szolgáltatóknál termelődött, “valamit visszakérünk, és odaadjuk a lakosságnak”.

Frakciótársa, az előterjesztő Németh Szilárd a szocialisták felvetésére elmondta, a társasházak esetében – ahol a kiadások egy jelentős részét a közös költségben számolják el – a határozatképes közgyűlés dönthet arról, hogy mindenkinek vissza kell adni a rezsicsökkentésből származó részt.

Schiffer András független képviselő felszólalásaiban leszögezte: a rezsicsökkentés helyett hosszú távú és fenntartható energiahatékonysági intézkedésekre lenne szükség, amelyek az embereknek és az államnak is jót tennének.

Fónagy János államtitkár hangsúlyozta: a rezsicsökkentés nem az egyéb, hosszú távú intézkedések helyett van, hanem azok mellett. Hozzátette: azért van kiemelten szükség a rezsicsökkentésre, mert azonnali enyhítés.

A fideszes Ékes József arra hívta fel a figyelmet, hogy 200 százalékkal nőtt a gáz ára a 2002 és 2010 közötti szocialista kormányok időszaka alatt. Erre reagálva viszont az MSZP-s Gőgös Zoltán azt mondta: ebben az időszakban ennél még többel emelkedett a gáz világpiaci ára, míg 2010 óta 30 százalékkal csökkent a világpiaci ár.

Az előterjesztő Németh Szilárd úgy vélte: az a “legpofátlanabb”, amit az MSZP csinál, hiszen egyik képviselője kijelenti, hogy támogatni fogják a javaslatot, egy másik viszont arról beszél, hogy a javaslat “mekkora butaság”. Kijelentette: mindenféleképpen, mindenhol érvényesíteni fogják a 10 százalékos rezsicsökkentést, az “összes többi csak hablaty, mellébeszélés”.

A szocialista Nyakó István felszólalásában egy sajtóhírre hívta fel a figyelmet, amely szerint egy fideszes polgármester településén a közmunkásokat arra utasították, hogy gyűjtsenek aláírásokat a Fidesz rezsicsökkentéssel kapcsolatos aláírásgyűjtő ívére. Az előterjesztő Németh Szilárdhoz fordulva azt kérdezte: Csepel polgármestereként ő is így gyűjti-e az aláírásokat.

A szocialista Kovács Tibor szemforgató magatartásnak tartotta, hogy most azt a szemétszállítási díjat akarják 10 százalékkal csökkenteni, amelyet tavaly 30-40 százalékkal emeltek meg.

A kétperces felszólalások közben az elnöklő Jakab István többször arra kérte a képviselőket, adjanak lehetőséget az írásban előre jelentkezett képviselőknek is, hogy elmondják véleményüket. Később közölte: döntése alapján visszatérnek az írásban előre jelentkezett felszólalókhoz.

Jobbik: recesszióban legyen rezsistop!

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) – hosszú idő után az első képviselő, aki normál időkeretben mondhatta el felszólalását – arról beszélt, 1995-ben a szocialista kormány határozott arról, hogy 485 milliárd forintért, az akkori GDP 9 százalékáért kiárusítja a hazai közszolgáltatókat. Hol van a pénz, hol vannak a kiszivattyúzott milliárdok? – tette fel a kérdést a képviselő, aki szerint ez az ügy elszámoltatásért kiált.

A képviselő javasolta a közműszolgáltatók tényleges nonprofit cégekké átalakítását, valamint annak törvénybe foglalását, hogy recesszióban automatikus rezsistop lépjen életbe.

MSZP: igazságosabb rezsicsökkentésre van szükség!

Varga Zoltán (MSZP) arról beszélt, hogy igazságosabban is meg lehetett volna oldani a rezsicsökkentést, mert most azokat is támogatja a kormány, akik uszodát vagy szaunát üzemeltetnek.

Szerinte fontos, hogy csökkenjenek a lakosság terhei, de ezt a terhet sokkal humánusabban, célszerűbben kellett volna elosztani. A képviselő azt javasolta, hogy a szippantott szennyvíz árában is érvényesüljön a csökkenés.

Frakciótársa, Göndör István szakmailag minősíthetetlennek tartotta a javaslatot, mert az az ártörvényt nem módosítja, így elfogadását követően másnap a szolgáltatók bírósághoz fordulhatnak az ártörvény megsértése miatt.

Forrás: MTI, Hirado.hu

7 hozzászólás “Feljelentés készül a Főtáv ellen” bejegyzésre

  1. Bűncselekmény lehet, ami a Főtávnál történt
    “Kimerítheti a bűncselekmény kategóriáját, ami Demszky Gábor főpolgármestersége és helyettese, Horváth Csaba (MSZP) időszakában a Főtávnál történt. Az ügyet ezért jogászokkal is megvizsgáltatom, és a történtek miatt nagy valószínűséggel feljelentést is teszek – közölte a Magyar Nemzet cikkére hivatkozva az M1 Este című adásában Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere, a rezsicsökkentés végrehajtását ellenőrző munkacsoport vezetője.”

    Ha simán nem megy akkor tákolmányt módosítunk?! ))) 😛 (((

  2. Tóth Kati szerint:

    Vitézke te kinek az oldalán állsz?Te is benne voltál a buliban?

  3. Tóth Kati!
    Természetesen benne voltam a buliban a vesztesek oldalán és kérem a jogosan visszajáró plusz befizetésemet! 😛

  4. nagyapó szerint:

    Megint a szokásos parasztvakítás a szocik részéről. „Varga Zoltán (MSZP) arról beszélt, hogy igazságosabban is meg lehetett volna oldani a rezsicsökkentést, mert most azokat is támogatja a kormány, akik uszodát vagy szaunát üzemeltetnek.”
    A zApró villa uszodájának fűtését Gyurcsány(i) nem adózott jövedelméből fizeti.
    Aki gazdag, tud takarékoskodni (vagy csalni), régóta alternativ fűtést alkalmaz .
    Igazi nyertesek a nagycsaládosok, akiknek magas a rezsijük, szerény a jövedelmük.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. John Doe szerint:

    nagyapó, egy villa fűtése legyen havi 300 ezer, akkor gazdag évente 360 ezret spórol.
    A nagycsaládos panelének legyen a fűtése havi 40 ezer, akkor évente 48 ezret spóról.
    Igaza van. Arányos, a nagycsaládos mekkorát nyert. 🙂

  6. nagyapó szerint:

    John Doe! “egy villa fűtése legyen havi 300 ezer,” akkor egy normális, nem korrupt tulajdonos, régen áttért alternatív fűtésre, mert megéri, néhány év alatt megtérül a beruházás és van pénze azt megelőlegezni. A másik módszer, cégtulajdonba tenni a villát és az energiát költségként elszámolni, l. Gyurcsány(i).
    Egyéb ötletet csak számlával együtt adok.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. én szerint:

    A FŐTÁV-ot nem csak arra az időszakra vonatkozóan lenne érdemes vizsgálni.

    Vizsgálni, nagyon vizsgálni, nagyon-nagyon vizsgálni.

    …és nem csak vizsgálni!

Itt lehet hozzászólni !