Bontják a dzsumbujt

Index, Csepel.info

Megkezdődött Magyarország leghírhedtebb “lakótelepének” bontása – számol be az eseményről az Index. A ferencvárosi városrehabilitáció során az MSZP-SZDSZ-es vezetés évekig más kerületekbe, köztük Csepelre költöztette át a számukra terhet jelentő cigány lakosságot.

Évekkel ezelőtt éppen a Csepel.info hozta nyilvánosságra, hogy – a csepeli MSZP-s vezetés tudtával – megpróbálják áttelepíteni a IX. kerületi cigány lakosságot. A botránysorozat egy Szent László utcába áthelyezett, 17 tagú roma család kálváriájával kezdődött. A csepeliek óriási felháborodásának és Németh Szilárd ellenzéki képviselő tiltakozásának köszönhetően a halmozottan hátrányos helyzetű, többségében cigány származású lakosság áttelepítését az MSZP-SZDSZ-es ferencvárosi vezetés leálltotta, de a “városrehabilitáció” címen folytatott lakosságcserét folytatták.

A botrány után már nem önkormányzati lakásokat vettek meg más kerületekben, hanem fizettek a szociális bérlőknek azért, hogy elmenjenek. Sajnos ennek eredményeképpen jelentősen megnőtt a hajléktalan családok száma, de voltak olyanok is, akik a balliberális vezetés által adott pénzhez bankhitelt vettek fel, és a külvárosi kerületekben vásároltak jellemzően panelházast lakást maguknak. Ezzel több esetben újabb kálvária kezdődött, a családok egy része ugyanis nem tudta kifizetni az 5-7 millió forintos devizahitelek törlesztőrészleteit, akik meg antiszociális módon viselkedtek, a szomszédok életét tették, teszik tönkre.

Jellemző módon az MSZP-SZDSZ-hez kötődő, többezer embert érintő kitelepítésekből nem lett nemzetközi botrány, a máskor pitiáner dolgok miatt oly hangosan tiltakozó nemzetközi szervezetek néma csendben maradtak.

Csepel.info

13 hozzászólás “Bontják a dzsumbujt” bejegyzésre

  1. Narancsvírus szerint:

    A lakói meg átjönnek Csepelre, “hurrá”!!

  2. Perspektíva? szerint:

    Látható, milyen egyszerűen lehet örömöket szerezni (okozni) másoknak.

  3. Panda szerint:

    Sztem a ciganyokkal egyutt kellett volna lebontani. Egyszerre 2 legy!

  4. lucifer szerint:

    A dzsumbuj a IX. kerület régi problémája, pedig az a most regnáló elit mintarendszerében, a Horthy korszakban épült, a melósok részére. Ez, a z általában két szűk helyiségből álló lakásokat tartalmazó tömegház alig különbözött a hajléktalanságtól. Egyszer jártam ott, még a 40-es években. Mondhatom, borzalmas! Az óta ott csak romolhatott a helyzet.

    Kb. 10 éve volt határozat az épületek kiürítéséről, és lebontásáról. Az egyik épületet kiürítették, le is bontották, volt lakóit a főváros több kerületében elosztva – nem csak Csepelre – helyezték el. Azokban a kerületekben, ahova elhelyezték a dzsumbuj volt lakóit, a régi lakók mindenhol tiltakoztak, így Csepelen is. Jóllehet, igazuk volt, de a dzsumbujból kilakoltatokat is valahol el kellett helyezni. Most is el kell!

    Valamikor Csepelen, a vízmű környékén volt egy cigánytelep, amit az akkori Tanács megszüntetésre ítélt. Akkor épültek a víztorony környéki tízemeletes panelházak, amibe a cigánytelepieket betették. Voltak velük problémák, de akik nem tudtak beilleszkedni, azokat apránként kipaterolták onnan, nagy részük azonban még most is ott lakik.

    Éppen ideje, hogy ezek a Horthy időből megmaradt nyomortelepek eltűnjenek!

  5. Vátesz szerint:

    Aztán a komcsik miért nem szüntették meg az uralkodásuk 44 éve alatt a Horthy-idők nyomortelepeit?

  6. vitéz bihari Grün szerint:

    Tudod mi volt a József Attila telep vagy a Vizafogó helyén?!

  7. joságos szerint:

    A komcsik uralkodásuk 44 éve alatt megszüntették, felszámolták az Auguszta telepet a X.ker.-ben. Helyén a troli garázs található! Máriavaléria/régi, új/ lakótelep helyén épült a József Atilla lakótelep! Ceglédi úti Bihari úti nyomortelep, helyén lakó telep, iroda ház! X.ker. Téglagyár telep helyén ipari telep! X.ker. állami telep helyén lakó telep. IX. ker. Állami telep/közkeletű nevén simlis telep/ Mihalovits u.-i lakótelep helyén a gödör telep! Hirtelen nem jut több az eszembe, pedig volt még jó néhány Pesten és Budán!

  8. John Doe szerint:

    XIII. kerületi “Tripolisz”… A rend kedvéért, a volt IX. kerületi önkormányzat, magánszemélyek lakását vásárolta meg, piaci ár környékén. Aki eladta hibázott-e? Szerintem nem.

  9. Tóth Kati szerint:

    T.Johnika!Kívánom neked mind a két oldalról ilyen eladott lakás vegyen körül,azonnal másképp látnád a problémát!

  10. John Doe szerint:

    Írástudatlan Hölgyem! Ön árulja a kéglijét és jön egy iroda, aki készpénzben fizet, piaci árat, akkor nem adja oda? Akkor Ön egy idióta.

  11. Nemmondommeg szerint:

    Most ugyanúgy telepítik be őket. Nem véletlen van már folyamatos járőrszolgálat az Ady lakótelepen.

  12. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    2013.július 1….. ha netán jönnének az utcámba…zsebre tett kézzel….

  13. bonifác szerint:

    Kedves Johnny! Ne a hölgyet maceráld, hanem gondolkozz! Ha a Te szomszédod egy ilyen csürhe (most nem a becsületes cigányokról van szó!) a lakásod egy forintot sem fog érni.
    Ha kifogásolod a tombolásukat, szétverik a lakásodat, alkalmasint veled együtt.Mellesleg
    ha glóriás angyal cigányok a szomszédaid, akkor sem fogod tudni eladni.Előítélet….

Itt lehet hozzászólni !