„Megvédjük a rezsicsökkentést!” – Németh Szilárd sajtótájékoztatója

Csepel.hu

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentést ellenőrző munkabizottság elnöke március 13-án sajtótájékoztatót tartott. „A rezsicsökkentés kész tény, biztos pont – ezt kell megvédenünk” – hangsúlyozta, majd elmondta: három olyan törvényjavaslat van a Parlament előtt, amelyeknek az a célja, hogy lakosság terheit csökkentő intézkedéseket rögzítse.

Reagálva Mesterházy Attila pártelnök, az MSZP országos ülése után elmondott a szavaira, miszerint a szocialisták aláírásgyűjtésbe kezdenek az alapvető élelmiszerek áfájának 5 százalékra való csökkentése érdekében, Németh Szilárd a következőket emelte ki: a kormánynak nem az áfa, hanem az árak csökkentése a célja.

„Ha az árakat csökkentjük, akkor a családoknak, az embereknek kedvezünk, az áfa csökkentése viszont a szolgáltatók érdekeit szolgálja.” Németh Szilárd utalt rá, hogy a rezsicsökkentés pozitív hatását a napokban közzétett KSH adatok is igazolják. „Az elmúlt év végi 5 százalékos mértékről 2013 februárjára 2,8 százalékra esett vissza fogyasztói árak emelkedése, az infláció.  Ilyen mélyen legutóbb hét éve volt az árindex.”

A már említett három törvényjavaslat közül egyet már hét elején tárgyalt és el is fogadott a Parlament. Ez a törvény biztosítja, hogy a villamos energia és gázárak esetében a szolgáltatók ne háríthassák át a lakosságra a különböző díjakat, mint például a vezetékhasználati díj, a tranzakciós adó és az egyéb különadók. A csütörtöki rendkívüli ülésen a Magyar Energia Hivatal (MEH) eddigi jogkörét szélesítenék ki: e szerint a hivatalnak rendeletalkotási joga is lenne a jövőben.

A harmadik törvényjavaslatot a Németh Szilárd nyújtotta be: ez a rezsicsökkentés végrehajtásáról szól. Ebben az áll, hogy a törvényben kell biztosítani, hogy a lakosságnak a 2012-es rezsiárak 90 százalékát kell fizetnie 2013 január 1-je után, s szolgáltatók kötelesek minden egyes esetben tételesen tájékoztatni a fogyasztókat a csökkentés pontos összegéről. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal is figyelni fogja a számlákat, s fogyasztónként 10 ezer forintos kötbért szabhat ki nem megfelelően kiállított számlák esetében.

A munkacsoport vezetője még elmondta, hogy július 1-jével a szemétszállítási és a vízdíjak is csökkennek. Ez utóbbi esetében egységesíteni kell a számlákat, mivel az országban sok szolgáltató van, s ezek különböző árakkal dolgoznak.

Németh Szilárd a sajtótájékoztató végén hozzátette: a Fidesz aláírásgyűjtésbe kezd a rezsicsökkentés védelmében. „Úgy hisszük, egy eredményes aláírásgyűjtés megmutathatja, hogy mi a lakosság véleménye ebben a mindenkit érintő témában.”

Forrás: Csepel.hu

16 hozzászólás “„Megvédjük a rezsicsökkentést!” – Németh Szilárd sajtótájékoztatója” bejegyzésre

  1. lucifer szerint:

    Ezerrel megy a parasztvakítás. Már arról is szó van, hogy egyes luxuscikkek ÁFÁJÁT 35%-ra emelik. Itt egyszerűen arról van szó, hogy az energiaszolgáltatók pénzét átpumpálják az állami költségvetésbe. Vajon mik lesznek azok a “luxuscikkek?”Egy is, úgy is a mi zsebünkből veszik ki, semmit nem kapunk érte!

  2. "?!" szerint:

    Idézet a fenti bejegyzésból:

    ——————–
    Németh Szilárd a következőket emelte ki: a kormánynak nem az áfa, hanem az árak csökkentése a célja.

    „Ha az árakat csökkentjük, akkor a családoknak, az embereknek kedvezünk, az áfa csökkentése viszont a szolgáltatók érdekeit szolgálja.”
    ———————

    A véleményem:

    Sok hülyeséget hallottam már Szilárdunktól, de az kiemelkedik ezek közül, hogy:
    “az áfa csökkentése viszont a szolgáltatók érdekeit szolgálja.”

    Vajon miért a szolgáltatók érdekét szolgálná az, ha a gázszolgáltatásnak és a villamos energia szolgáltatásnak a fülkeforradalmárok által megállapított 27 %-os ÁFA-ját lecsökkentenék a távfűtés 5 %-os ÁFA-jának a szintjére?

    Azt csak a nagyon Szilárd nem tudja, hogy ez nem a szolgáltatóknak, hanem a lakosságnak állna érdekében, mert az ÁFA 5 %-ra csökkentése önmagában is kb. bruttó
    8 %-os árcsökkenést eredményezne a villamos energia esetében!

  3. csapajev szerint:

    Elég volt!
    A valós!!!! problémákról,hatalmas bajokról kellene végre beszélni.Miért néznek ennyire hülyének minket?A “rezsicsökkentésre” fordított energiát a lakosság tájékoztatására kellene fordítani,miszerint pillanatokon belül összeomlik a gazdaság.Külföld már nem áll szóba velünk,értetlenül állnak az elmebeteg döntések előtt…
    Vajon milyen büntetést fog kapni Matolcsy és bandája,amiért tönkretették az országot????
    Mert EZT már büntetlenül nem szabadna megúszni…

  4. felix szerint:

    Valaki szóljon a vezérnek, hogy a még el sem készült, új követelményeknek is megfelelő pénztárgépekben, nincs hely egy plusz ÁFÁ.-nak,
    Jó lenne már megjegyezni, hogy éppen milyen sz@r fő a lábasban.

  5. vitéz bihari Grün szerint:

    félix!
    Egy befejezetlen eljárást csak a Vezíírnek áll jogában bírálni!

    Mire ez a bele kotnyeleskedés?! 😛

  6. ebihal szerint:

    Egyre hülyébb lesz!

  7. nagyapó szerint:

    csapajev Miből következteti, hogy “pillanatokon belül összeomlik a gazdaság”? Próbált beszélni “külföldivel”?
    Matolcsy másodszor rángatta ki a gazdaság szekerét a mocsárból, ahová a szocik taszították. Most az MNB következik, hogy a bank az országot és ne a pénzvilágot szolgálja.
    Csökken az adósság, veszik az állampapírokat, csökken az infláció, csökken a rezsi. Ezek nem az összeomlás előjelei.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. ebihal szerint:

    A nagyapó meg egyre hülyébb!

  9. felix szerint:

    Szemétláda!
    Az államadósság nőtt.

  10. Balog Zoltán szerint:

    Tisztelt Németh Szilárd Úr!

    Ha Önök ténylegesen figyelembe veszik a lakosság észrevételeit, nem csak a választásra akarnak vele híveket szerezni, a következőket is figyelembe kellene venni. Az árak csökkentésénél a lakossági gáz első 1200 köbmétere túl alacsony egy normál családi házhoz, és ennek a felemelésére kb. 2000 köbméterig lenne szükség. Ez, mint első csomagnál, érvényesíteni kellene az egységes megajoule elszámolást, mivel a gázszolgáltatók eszerint számláznak az ügyfelek felé.

    Például a 2013. február havi számla 100 m3/3408 MJ értékkel számlázva bruttó 10.612 forintba került. A következő havi számla 130 m3/4741 MJ értékkel számlázva bruttó 17.327 forintba került. Hozzá kell tenni, hogy a 130 m3 bediktálása sem érte el az 1200 m3-es határértéket, mivel az eddig összesen elfogyasztott gáz 1000 m3-nél tart. Ezeket a számításokat ilyen módon nem lehet követni, ezért volna szükség a fentebb említett egységes megajoule elszámolásra. Ha ez nem megoldható, akkor szükség volna a gázmérőórákon feltüntetni az elfogyasztott köbméter mellett a megajoule értékeket is. Ebben az esetben természetesen követhető volna az elszámolás. Mivel azonban tudomásunk van róla, hogy nem egy minőségűek a gázok és keverik ezeket, ezért jön ki különböző megajoule érték, ezért ennek központi szabályozására volna szükség. A gázszolgáltatóknak így kötelességük volna egy minőségű gázt szolgáltatni.

    Ha már ilyen szinten a kormány beleavatkozik, hiszen jogában áll beleavatkozni, akkor jó lenne a lakossággal azt is tudatni, hogy milyen árfolyamon van ezeknek a termékeknek a beszerzése, mert tudni tudjuk, hogy ezeknek a szolgáltatásoknak költségei vannak, de azért olyan haszonnal kellene továbbítani a lakosság felé, hogy különböző karbantartásokat ugyan ki tudjanak belőle fizetni, viszont egy nagy tranzakciónál tudná a lakosság, hogy mire számíthat: jogos-e az áremelés mértéke, vagy a szocialista kormány idején tapasztalt hatalmas haszon rakódik a lakossági gázárakra.

    A 10%-os rezsi árcsökkentésnél figyelembe kellene venni azt is, hogy 1 m3 ivóvíz megtermelése olcsóbb, mint 1 m3 szennyvíz tisztítása, így a csatornadíjak megállapításánál erre mindenképpen hangsúlyt kellene fektetni.

  11. Gyárfás Isvtán szerint:

    Tisztelt Németh Szilárd képviselő úr !
    Sokan vagyunk mint például jómagam, aszódi nyugdíjas akinek egy óriási segítséget jelent a már megvalósított rezsicsökkentés !A legnagyobb örömmel irnám alá ismerőseimmel, családtagjaimmal együtt az aláíróívet, de itt Aszódon nincs tudomásunk róla, hogy lenne ilyen aláírópont ! Nem találom az ívet az interneten sem, ahonnan letöltve nem sajnálnánk a postaköltséget, elküldeni a néhány aláírást Önökhöz ! Lehetne segíteni ezen ? nemcsak egyetértésünket, hanem köszönetünket is szeretnénk kifejezni !s tudom, hogy minden aláírás számít !
    Egyébként azok számára, akik ellenzik a rezsicsökkentést lenne egy nagyon egyszerű javaslatom : Nyissanak egy rezsicsökkentést ellenzők bankszámlát és oda fizessék be havonta a nem helyeselt összeget, azaz a sárga csekkeken fizetett pénz 11 százalékát. Ha “csak 150 ezren” csatlakoznak /és ez szerintük kicsi szám” havonta 50-6

  12. hajós szerint:

    Ez az, az ostoba vidéki nyugdíjasok miatt tart itt ez az ország!

  13. Gyárfás István szerint:

    folytatom : havonta 50-60 milliárd forinttal segíthetnék például valamelyik gyermekklinikát !
    Tessék ! itt az igazi lehetőség a jóakarat bizonyítására !!

  14. admin szerint:

    Tisztelt Gyárfás István!

    A kérését továbbítjuk Németh Szilárdnak.

Itt lehet hozzászólni !