Az államfő aláírja az alkotmánymódosítást

MNO

Az államfő aláírja a Magyarország alaptörvényének negyedik módosítására vonatkozó törvényt. Áder János ezt az M1 Híradójában jelentette be szerda este.

Az államfő beszédében közölte: annak figyelembevételével hozta meg döntését, hogy megfogadta, Magyarország köztársasági elnökeként maradéktalanul viselni fogja az alaptörvényben rá rótt felelősséget. „Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem. Függetlenül attól, hogy a módosítás kinek az ízlésével találkozik, és függetlenül attól, hogy ez tetszik-e nekem, vagy sem” – fogalmazott.

„Mostani döntésemet is ennek figyelembevételével hoztam meg” – tette hozzá. Áder János elmondta, hogy az elmúlt napokban hosszú órákat töltött azzal, hogy az alaptörvény negyedik módosításának elfogadása kapcsán tanulmányozza a sajtóban megjelent véleményeket, érveket, hogy elolvassa a hozzá küldött leveleket, üzeneteket, hogy meghallgassa szakértők „okos – és olykor indulatoktól vagy politikai szándékoktól sem mentes – érvelését”. „Tettem ezt annak érdekében, hogy elnöki eskümmel összhangban döntésemben egyetlen cél vezéreljen: az alkotmányos rend és a nemzet egységének képviselete” – fogalmazott.

A nemzet mellett kell kiállni

„Tettem ezt azért is, mert a köztársasági elnök önmagában még semmit sem tesz azzal, ha csak pártok felett állónak értelmezi szerepét és feladatát. Mert a köztársasági elnöknek nem egyszerűen a pártok felett, hanem mindig és mindenben politikai nemzete mellett kell állnia. Egy államfő, bárki is töltse be ezt a felelősségteljes tisztséget, csakis így fejezheti ki a nemzet igazi egységét. Még akkor is, ha vannak, akik vitatják alkotmányos döntéseit” – mondta Áder János.

Hangsúlyozta: felelősen gondolkodó polgár senkit sem biztathat arra, hogy vegye semmibe a törvény betűjét, és arra sem, hogy alkotmánysértést kövessen el. Egy állam ugyanis attól jogállam, hogy annak törvényeit és alkotmányos rendelkezéseit mindenki betartja – jelentette ki, hozzátéve, hogy különösen fontos elvárás ez az államfővel szemben. „Mert ha az államfő úgy döntene, hogy megengedhető az alkotmányellenesség útjára lépni, annak csak egyetlen következménye lehetne. Amit egyikünk sem kíván. Káosz. Zűrzavar. Törvénytelenség” – mondta.

Minden parlamenti pártot egyetemlegesen terhel felelősség

Közölte, hogy megválasztása pillanatában világossá tette: ha száz jó törvényt kap, százat ír alá. Ha száz rosszat, százat küld vissza az Országgyűlésnek. Elmondta azt is, hogy „bár a népakarat mindig rész szerint osztja ki a kormány- és az ellenzéki pártok súlyát, ám e súlytól függetlenül minden parlamenti pártot egyetemlegesen terhel az ország sorsáért, jó híréért, hiteléért viselt felelősség”. Ismertetése szerint ez az egyetlen alkotmányos választása, amely összhangban van esküjével, a fennálló törvényes rendelkezésekkel és az Alkotmánybíróság 20 év alatt meghozott határozataival. „Egyértelmű alkotmányos kötelezettségem, hogy az alkotmánymódosítást aláírjam és kihirdessem” – jelentette ki.

Megingathatatlanul hiszek abban, hogy közös jövőnket azzal szolgáljuk elsősorban, ha minden körülmények között ragaszkodunk a jogállami keretekhez. Biztosan tudom, hogy sok millióan vannak, akik így éreznek, így gondolkodnak, és így is cselekednek. Én is ezt teszem. Ezt teszem nemzetünk mindazon tagjaival együtt, akik a napi hangoskodáson túlmutató rendet, biztonságot, jogállamot, demokráciát szeretnének országunkban” – közölte Áder János.

Döntöttek az alkotmánymódosításról

Hétfőn elfogadta az alaptörvény negyedik, eddigi legátfogóbb, 22 cikkből álló módosítását az Országgyűlés. A parlament döntése nyomán a jövőben az alkotmány alapozza meg a gyűlöletbeszéddel szembeni fellépés lehetőségét. Az alaptörvény negyedik módosítása egyértelművé teszi: a véleményszabadság gyakorlása nem sértheti más emberek, a magyar nemzet, valamint nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságát, az említett közösségekhez tartozóknak pedig – törvényben meghatározottak szerint – joguk van a méltóságuk megsértése miatti igényüket bíróság előtt érvényesíteni.

Brüsszelben is téma lehet

A csütörtöki uniós csúcstalálkozón is téma lehet az alaptörvény negyedik módosítása. Az Európai Parlament liberális frakciójának belga vezetője felszólította José Manuel Barrosót, hogy a küszöbön álló EU-csúcson vesse fel a magyar alkotmánymódosítás ügyét. Pelczné Gáll Ildikó reagálásában azt mondta: a szocialista, kommunista, liberális és zöldpárti EP-képviselők „két éve temetik a magyar demokráciát, és a magyar demokrácia még mindig él”.

Kettős mérce

Andreas Mölzer, aki frakción kívüli, független EP-képviselő, egyébként a jobboldali osztrák Szabadságpárt politikusa, a téma kapcsán azt mondta, hogy Magyarország vonatkozásában kettős mérce érvényesül. Szerinte Ausztriában is megtörtént, hogy a vörös–fekete, azaz szociáldemokrata–néppárti nagykoalíció idején, amikor az még kétharmados többséggel rendelkezett, alkotmányerejű törvénnyé emeltek olyan szabályt, amelyet a legfőbb bírói fórum megsemmisített, illetve ilyen megsemmisítés volt várható. A „demokratikus aggódók” akkor is hallgattak, amikor Victor Ponta szocialista román miniszterelnök kormánya akarta megfosztani jogkörétől az alkotmánybíróságot – hangsúlyozta Mölzer.

Sokasodó kritikák

Az elmúlt napokban megsokasodtak az alaptörvény negyedik módosítása kapcsán a hazai és nemzetközi kritikák. A szépszámú kritikus legalább három szempontot figyelmen kívül hagy azonban – írja Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpontok blogban.

Forrás: MNO

20 hozzászólás “Az államfő aláírja az alkotmánymódosítást” bejegyzésre

  1. vitéz bihari Grün szerint:

    Egyszemélyi konklávét tart Áder János a Sándor-palotában, ahol hamarosan megválasztja, hogy mit lépjen a kőbevésett alkotmány negyedik módosítására. A pápaválasztási közhangulatra reagálva egy speciális kéményt állítottak fel az épület tetejére, a köztársasági elnök ezen keresztül fogja megüzenni, hogy elfogadja-e a Parlament által elfogadott alkotmánymódosításokat.
    Semmijen Zsolt politovatikáni szakértőnk szerint a füstjelek értelmezése elég egyértelmű: “Ha a kéményen bármilyen színű füst száll fel, akkor Áder János elégette az alkotmánymódosítást.
    Ha nem száll fel füst és szagot érzünk aláírta, csak az arcáról ég a bőr” ))) 😛 (((

  2. Barkóczi Zoltán szerint:

    Áder úr fogalmazása után, sok szeretettel küldöm a KFT együttes Bábu vagy című számát

  3. csapajev szerint:

    “Akár tetszik, akár nem”….. A vezír ezt akarja, nincs választási alternatíva!

  4. Perspektíva? szerint:

    “A Kúria elnöke visszaszólt Orbánnak
    A kormányfő hétfőn erősen kritizálta a bíróságot, Darák Péter visszaüzente: a bírók függetlenek.”

    Ez a magyar mentalitás mégis csak csodálatos!
    Szállást, kenyeret kapott, aztán oktatja a jótevőjét!

  5. lucifer szerint:

    Nahát! Ki hitte vóna?

  6. hajós szerint:

    Káder “Bólogató” János.

  7. nagyapó szerint:

    Eetásak! Tudják, miről beszélnek?
    Magyarország Alaptörvénye S) cikk (3) Az Alaptörvényt vagy az Alaptörvény módosítását az Országgyűlés elnöke aláírja, és megküldi a köztársasági elnöknek. A köztársasági elnök az Alaptörvényt vagy az Alaptörvény módosítását a kézhezvételétől számított öt napon belül aláírja, és elrendeli a hivatalos lapban való kihirdetését.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. felix szerint:

    Szemétláda!
    Egy székből fel is lehet állni.
    Úgy becsületből.
    /Ha ismered a fogalmat./

  9. John Doe szerint:

    Mit tehet mást?

  10. Tóth Kati szerint:

    a kormány 2/3-os felhatalmazást kapott a választáson.El is várjuk tőlük,hogy az új alkotmány a magyar emberek javát szolgálja,nem úgy,mint a régi komcsi alkotmány.

  11. John Doe szerint:

    Érvek mellette? Annyira nem kemény a gránit, hogy negyedszerre is puha mint a mészkő?

  12. felix szerint:

    Katika!
    Két mondatban hasonlítsd már össze a régi alkotmányt az új alaptörvénnyel./ nem alkotmány/
    A zárójeles szöveg, segítség az indításhoz.

  13. hajós szerint:

    Ez a gyáva Áder még a véleményét se merte elmondani.
    Alaposan leszerepelt, nagyot csalódtam benne. Innentől kezdve Áder=Schmitt.

  14. Katka szerint:

    Hazug, gerinctelen Orbán báb!

  15. Axor szerint:

    A maszop a demokrácia felfogása csak annyit jelent, hogy választást kizárólag kommunista párt vagy pártok nyerhetnek.

  16. John Doe szerint:

    Hol van “kommunista párt”? Kínában, Laoszban,… Elcben. Ugyanolyan üldözési mánia már ez is, mint a zsidózás. Egy állandó ellenségkép keresés, paranoid módon.

  17. gyalog szerint:

    Köszönjük meg – ha még nem tudtuk volna Áder Jánosról, hogy kicsoda -, hogy színt vallott ő is. Tiszta ügy, ő is benne van a Diktátor csapatában.

    Kéne már egy névsor azokról a “demokratákról”, akiket a “Szép-tekintetű” “Vezető” felkapott, használt, aztán szemétkupacra dobott. És ehhez mind-mind asszisztálnak ők is.

    Ilyen puhagerinc-temető még nem volt a magyar történelemben.

    Akik a szabad Magyarországon stallumért, pénzért, pozícióért – tehát nem az életükért -, az elveiket futószalagon hajigálják el és ki.

    EZ az írástudók árulása. Falnak vezetni egy országot, egy nemzetet-népet nagy sebességgel. Borzasztó mit műveltek!

    Lesz aratás.

    Egy remény van: Elég volt a pengeélen táncolásból: hol kicsit jobb, hol kicsit rosszabb. Most, sajnos-hál’Istennek, padlót fogunk fogni. Innen indulhat csak egy erkölcsi újjáépítés. Régi tömlőbe újbort még csak lehet önteni, de megtartani benne nem lehet, mert szétpukkad. Új tömlőbe lehet újbort tölteni. Ez maradt nekünk, de ez még lehet jó. 🙂
    Szeretettel, gyalog

  18. lucifer szerint:

    Tisztelt admin!

    Köszönöm, hogy az Önnek nemtetsző bejegyzéseimet törölte.

    Tengermély tisztelettel: lucifer

  19. kiskovi szerint:

    Szóval áder is felült a szopórollerra, átsminkel schmitt.. jöhet a következő 😀

  20. kiskovi szerint:

    lucifer: az admin szájá teli folt éppen orbánnal, ne vedd magadra 😀 csak éppen elkapta a nyelési reflex és a keze megrándult, amikor a hozzászólásod felett volt az egere, hogy többet is törtölt, abból látszik, hogy orbán jól megdolgozta azt a garatot 😀

Itt lehet hozzászólni !