Kisajátítanák és lebontanák az egykori Görgey iskolát

Aki ide bemegy, az életét kockáztatja

Csepel.hu, Index

A Csepel.hu galériájához kattintson a képre!

Az Index.hu galériájához kattintson a képre!

A csepeli önkormányzat kisajátítási eljárást indít a Csikó sétányon álló Görgey Artúr Általános Iskola tulajdonosával szemben, hogy a lepusztult épületet átvegye, lebontassa, s a helyén parkot létesítsen – közölte Németh Szilárd polgármester a helyszínen megtartott sajtótájékoztatóján március 11-én.

Az iskola épületét még 2006-ban egy telekcserével adta el az akkori önkormányzat MSZP-s vezetése, majd a külföldi tulajdonosok a sorsára hagyták. Az egykori iskola jelenleg romhalmaz és balesetveszélyes, gyújtogatás és más bűncselekmények miatt a rendőrség rendszeresen kénytelen intézkedni. A mögötte zajló folyamatokat ugyanakkor jól jellemzi, hogy az ingatlanra 12 milliárd forint jelzálogjog van ráterhelve.

A galéria elérhető ide kattintva.

A Görgey Artúr Általános Iskola egykori épülete Csepel legkedveltebb lakótelepének közepén fekszik. Az intézményt 1982-ben építették, majd az MSZP-s kerületi vezetés 2003-ban bezárta, 2006-ban pedig egy – az akkori ellenzék szerint „mutyigyanús” – telekcserével eladta. A tulajdonosok időközben változtak, de az épület rendbetételével, karbantartásával a többszöri hatósági felszólítás ellenére sem foglalkoztak.

Az egykor szebb napokat látott épület az elmúlt években hajléktalanok, drogosok, fémgyűjtők, kalandot kereső fiatalok tanyája lett, elszaporodtak az egerek és a patkányok is. A rendőrség és a tűzoltóság másfél év alatt legalább harmincszor vonult ki a helyszínre, gyújtogatás vagy más bűncselekmények, szabálysértések miatt. Az épület búvóhelyül szolgált bandáknak, csavargóknak is akik félelemben tartották a környéken lakókat.

A 2010-ben megválasztott új önkormányzat rendszeresen megbüntette a tulajdonost, és próbálta rávenni arra, hogy a veszélyes épületet lebontsa, vagy legalább lezárja. Az eljárásban illetékes XI. kerületi építési hatóság több alkalommal, összesen 860 ezer forinttal bírságolta meg a tulajdonost, de a kirótt büntetést be sem fizették.

Az újságírók körbejárták az épület belsejét, s láthatták, mi maradt meg a szebb napokat átélt iskolából. A helyiségek szétdúlva és kifosztva állnak, a vezetékeket kiszaggatták, a gyúlékony anyagokat felégették. Az ablakok üvegeit betörték, szilánkok hevernek mindenfelé. A tágas tornacsarnokból minden mozdítható tárgyat elvittek. Az iskola csarnoka, ahol valaha ünnepségeket rendeztek és diákok nyüzsögtek benne kulturált körülmények között, most úgy néz ki, mintha bombatalálat érte volna. Az utcáról nem látható belső kertet felverte a dudva és elárasztotta mocsok.

Miután a hatóság részéről minden igyekezet hasztalan maradt, a csepeli önkormányzat most határozott lépésre szánta el magát. Németh Szilárd polgármester a bejárás után bejelentette, hogy kisajátítási eljárást kezdeményeznek a jelenlegi állapotok megszüntetése érdekében, és az eljárás költségeit a tulajdonosra terhelik. Az önkormányzat 1 forintért meg is vásárolná az épületet és a hozzá tartozó telket. A kisajátítás leghamarabb az év végéig történhetne meg, utána lebontanák a menthetetlen és életveszélyes épületet. A tervek szerint parkot hoznának létre a helyszínen.

Az önkormányzat az állampolgári jogok biztosához, valamint az Alkotmánybírósághoz is fordul, hogy tisztázódjék: mennyiben tehető felelőssé a tulajdonos a jogellenes állapotok kialakulásáért, illetve fenntartásáért.

Forrás: Csepel.hu

Aki ide bemegy, az életét kockáztatja

Évek óta üresen áll, és egyre borzasztóbban fest a csepeli Csikó sétány régi általános iskolája. Az egykori igazgató, Németh Szilárd ma már a kerület polgármestere. Üvegszilánkokon, szemeten és hamun átgázolva vezette körbe az újságírókat, hogy megmutassa, hova vezetett az ingatlan 2007-es eladása, ami szerinte az előző, MSZP-s vezetés mutyija volt. A vevő cég úgy érzi, átverték, és kártérítést követel. Az önkormányzat szabadulni akar a lakókat zavaró szellemháztól, és kisajátítást tervez.

„Senki ne szakadjon el a csapattól”  kötötte a horroralapszabályt az újságírók és fotósok lelkére Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere, mielőtt bevezetett volna minket az egykori Görgey Artúr Általános Iskolába. Először nehéz volt reális veszélynek elfogadni, hogy vastag táblaüveg-szilánkok szakadhatnak a nyakamba ott, ahová húsz éve szolfézs- és gitár különórákra jártam a félelmetes István bácsihoz a 159-es busz kapaszkodói között ide-oda ütődő, vászontokos gitárommal.

A csepeli önkormányzat meghívója próbált felkészíteni arra, hogy megváltoztak a dolgok: erős, strapabíró ruha, vastagtalpú cipő, és sapka vagy fejvédő viselését ajánlották. „Aki ide bemegy, az az életét kockáztatja” – mondta a belépés előtt a polgármester. Ettől kicsit átértékeltem a döntésemet, hogy nem hoztam sapkát, de azzal nyugtattam magam, hogy védőfelszerelést Németh Szilárd sem vett föl.

Ő persze rutinos, nem először fordul meg a szellemépületben, amely a meghívó szerint „hajléktalanok, drogosok, fémgyűjtők, kalandot kereső fiatalok, egerek és patkányok tanyája lett”, mióta az előző, MSZP-s vezetés eladta az Ibiza Kft-nek. A terepet a polgármester egyébként is jól, régről ismeri, ő nem István bácsihoz járt, hanem ő volt itt az iskolaigazgató 1997-ben.

„Itt konditerem volt, ez pedig a tanári”– mutogatta a jó házigazda szívélyességével a szeméttel, üvegszilánkokkal és helyenként fekáliával borított termeket, miután pár tucat temetőbogarat eltaposva beléptünk az iskolába. „Itt le volt egy helyiség zárva, és annyira megharagudtak, amiért le volt zárva, hogy felgyújtották” – magyarázta, miközben haladtunk befelé. Hamun és pernyén vágtunk keresztül az iskola egykori büszkesége, Csepel legnagyobb tornaterme felé.

A székek, padok, kötelek, rudak mára eltűntek, egyetlen megmaradt faeszköz árválkodik csak a falon. Az összes bordásfalat is elvitték, mert, ahogy Németh megjegyezte, a bordásfal jól ég. A plafonra rögzítve ott van még a leereszthető függöny, amivel ketté lehetett választani a termet. A polgármester szerint olyan 8 millió forintot ér. A tornateremben bizonyos értelemben most is sportolnak, gördeszkások rendeztek be maguknak pályát.

Kettévág egy felnőtt embert

A falakon különféle graffitik, az egyikből például arról értesül az erre járó, hogy egy bizonyos, teljes nevén megnevezett lány „egy kurva”. Koccintós márkájú bor műanyagflakonján, kecsaposüvegen, Nők Lapján, cigisdobozokon lépkedtünk át, és megcsodáltunk egy meglepően jó állapotban fennmaradt, 2006-os választási hirdetményt a földön, amíg eljutottunk az auláig, ahol a korábban már emlegetett táblaüveg-szilánkok lógnak fenyegetően az ember feje fölött. „Ez kettévág egy felnőtt embert” – mondta vészjóslóan a polgármester. Az önkormányzatnak hivatalosan nincs tudomása itt történt balesetről, de megesett már itt egy s más, legalábbis az egyik szomszédos helyiségben talált vérnyomok ezt sejtetik.

Több helyiségben hajléktalanok rendezkedtek be, valaki még egy csigából és kagylóból készült dísztárgyat is behozott, amit a polgármester észrevett, megdicsért. Az épületet nemcsak a hajléktalanok szeretik, hanem az extrémebb bulihelyszínek iránt fogékony fiatalok is. Németh Szilárd szerint a neten terjed, hogy érdemes Csepelre kijönni bulizni.

A bejárásra a csepeli rendőrkapitány is eljött, elmondta, hogy az elmúlt másfél évben 30-szor vonultak ki ide. Általában akkor kapnak bejelentést, amikor odabent épp valamilyen értéket bontanak.

A fémgyűjtők már szinte mindent elvittek, amit lehetett, néha az iskolában égetnek drótot. Szándékos gyújtogatáshoz is többször riasztották már a tűzoltókat. Hétfő reggel, a polgármesteri sajtótájékoztató előtt is épp kivonult a rendőrség, lakossági bejelentés után gyerekkorúakat találtak bent, és elvittek egy nőt, aki nem tudta magát igazolni.

Év végéig lejátszanák

A Görgey Artúr Általános Iskola egy telekcsere-ügylet, Németh Szilárd megfogalmazása szerint MSZP-s mutyi során cserélt gazdát 2007-ben. Az önkormányzat mostani, fideszes vezetése megszüntetné a balesetveszélyes helyzetet, de tehetetlennek érzi magát. Nem sikerült elérniük, hogy a tulajdonos lebontsa, vagy legalább lezárja az épületet. Egy dolgot tudtak csak kiharcolni: hogy a tulajdonos levágassa a parlagfüvet az udvaron.

Az iskola ügyében 2011-ben építésrendészeti eljárás indult, hogy ne legyen elfogultság, a XI. kerületi hatóságnál. A csepeli önkormányzat által kiosztott összefoglaló szerint a hatóság kötelezte a tulajdonost az ingatlan veszélytelenítésére, a telek bekerítésére és őriztetésére. Az első bírság, amit kiszabtak, mindössze 10 ezer forint volt. Ezt újabb és újabb, egyre emelkedő összegű bírságok követték, de érdemi változás nem történt.

Németh Szilárd a hétfői sajtóbejáráson jelentette be, hogy 1 forintért vételi ajánlatot tesz az ingatlanra, és ha a tulajdonos ezt nem fogadja el, akkor az önkormányzat élni fog a rendelkezésére álló „legutolsó eszközzel”, és kisajátítási eljárást indít. Ha az önkormányzat megszerezné, akkor lebontatná az épületet. A polgármester úgy becsüli, „év végére lejátszható lenne a történet”.

Félrevezettek

„Félrevezettek, amikor az iskolát megvettük” – mondta az Ibiza Kft-t is magába foglaló Elephant Holding cégcsoport mediálással foglalkozó teljes jogkörű meghatalmazottja, Hajdú Katalin, amikor megkerestük a csepeli sajtótájékoztató után. Elmondta, hogy az ingatlant annak idején az önkormányzat tájékoztatása alapján azzal a lehetséges céllal vásárolták meg, hogy ott lakóházakat építsenek, de utólag kiderült, hogy erre nem kaphatnak engedélyt, mert csak intézményt, például óvodát vagy másik iskolát lehetne ott létesíteni.

Hajdú Katalin szerint 1 milliárd forintos a káruk. Folyamatban van a kártérítési per az önkormányzat ellen. A tulajdonos meghatalmazottja megjegyezte: számukra mindegy, milyen pártállású, „MSZP-s, fideszes vagy jobbikos” az önkormányzat, csak a pénzükhöz szeretnének jutni, anélkül nem fognak elkezdeni bontani. Hozzátette: megérti, hogy az épület nem maradhat így. „Mi visszaadjuk az iskolát, fizessék ki a kártérítést!” – mondta.

Lámpa 7 millióért

A polgármester azt is bejelentette hétfőn, hogy az ombudsmant és az Alkotmánybíróságot is meg fogja keresni az iskola ügyében. Szerinte ugyanis alkotmánysértő, „amit a tulajdonos megenged magának”. Németh az iskolát körbevevő lakótelep lakóinak a jogaira hivatkozott. „Ezeknek az embereknek ezt kell nézniük” – fakadt ki többször is, és elpanaszolta, hogy 7 millió forintért kellett világítást fejleszteniük az iskola mellett, mert „nem mertek hazamenni az emberek”.

A Csikó sétánynál lakó, dolgozó embereknek tényleg elegük lehet a szellemiskolából. Miután a politikusok elmentek, többen is jöttek kérdezősködni a még az iskolánál tébláboló újságírókhoz. Csalódottak voltak. Azt remélték, a polgármester már a megoldást jelentette be.

Forrás: Infex

25 hozzászólás “Kisajátítanák és lebontanák az egykori Görgey iskolát” bejegyzésre

  1. Barkóczi Zoltán szerint:

    Ha a büntetést sem fizették be, akkor a bontási költséget be fogják? Jaj… 🙁

  2. Bugi szerint:

    Szerintem a telek annál többet ér.

  3. felix szerint:

    Amennyiben vitel van rajta, akkor elidegenítési tilalom is.
    Ebben az esetben ki az eladó?

  4. felix szerint:

    vitel= hitel.

  5. jegenye szerint:

    Jó az Csikó sétánynak is Nyuszi helyett!!!

  6. Királyerdei szerint:

    Ja,és ma Szilárd nap van.
    Éljenek a Szilárdok és a jedlikesek! 🙂

  7. Nuttika szerint:

    Sírok! Istenem, mi lett az iskolámmal!

  8. Királyerdei szerint:

    Kérdezd meg a kommunista söpredéket!

  9. felix szerint:

    Milyen ingatlant kapott az önkormányzat cserébe??

  10. mamika szerint:

    mindenki statisztált anno abban, hogy az iskola bezárásra kerüljön. Alig volt már gyerek, a sok rémhírterjesztéstől, meg úgy alapból mindenből. Ki a hibás,?? nem azt kéne már keresni, hanem hogy miként lehetne normálisan lerendezni, és ne zsebbe menjen a pénz, hanem tisztességesen Csepel érdekében használják fel. Ne kocsmát meg akármit csináljanak majd a helyébe, hanem valóban parkot, amit élvezhetnének fiatalok öregek.Mindig a kommunistázás folyik, hol vannak már???? husz éve a kapitalizmust épitjük keményen ha nem vennék már észre sokan.

  11. "?!" szerint:

    Na kedves fórumozók, akkor vegyük sorba!

    1.) A bejegyzésben leírtak színvolát, valamint a bejegyzés írójának, valamint a bejegyzésben szereplő személyeknek a hozzáértését minősíti, hogy a bejegyzés tárgyát képező volt Görgey Artúr Általános Iskola nem a Nyuszi sétányon, hanem a Csikó sétányon található!

    2.) Ez az iskola Németh Szilárd rövid, de annál csúfosabb iskolaigazgatói működésének a színtere, és ezért szeretné Szilárdunk – a nagy példaképéhez, Néro Germanicus császárhoz hasonló módszerrel – a föld színéről is eltüntetni!

    3.) Fontos tudni, hogy az iskolát a Kis-Dunapart beépítése elleni fideszes akciók eredményeként, a csepeli fideszes képviselők egyetértésével cserélték el a Kis-Duna partján lévő árvízvédelmi területért!

    4.) Csak a tök hülye dilettáns egyének nem tudják, hogy ennek a 30 évvel ezelőtt épült vasbeton vázszerkezetű hatalmas 24 tantermes iskolának a bontási költsége, a bontott anyagok elszállításának a költsége, valamint a többnyire veszélyes hulladéknak minősülő bontott anyagoknak az elhelyezési (lerakási) költsége olyan horribilis összegbe kerül, amely többszöröse annak az értéknek, amilyen értéket a helyén létrehozható park képezne!
    Egy olyan park létesülhetne a helyén, a Cirmos sétány és Csikó sétány közötti egyébként is hatalmas zöldterületen, amely park parkosítás költségén felül, folyamatosan jelentős fenntartási költséget igényelne az egyébként is pénzszűkében lévő önkormányzattól!
    Ennek az épületnek a lebontása csak annak lehetne rentábilis, aki a területet építési területként tudná hasznosítani!
    Ha a bejegyzésben leírt elképzelésről szakértői véleményt szereznének be a diletáns csepeli vezetők, akkor a fentebb leírt eredménnyel szembesülnének!

  12. felix szerint:

    Csak azért kérdeztem rá, mert pofátlanul oda írták a mutyi szót, miközben nem olyan rég olvashattuk itt, hogy minek a fejében adták oda.
    Most őszintén kedveskéim, tényleg ennyire hülyének nézitek a szavazóitokat?
    Az ellenzék kapásból nem hisz nektek, tehát őket nem tudjátok hülyíteni.
    Erre a célra csak a sajátjaitok alkalmasak. Nem kéne ennyire kihasználni a hiszékenységüket.

  13. Tarjányi László szerint:

    ?! A bontásból is lehet pénzt csinálni, nem kell feltétlenül veszteségesnek lenni. A gazdaságosság csak technológia kérdése! A kikötő hármas medencéjénél tevékenykedő cég a vasbetonból kinyerte a vasat, a betont pedig megőrölte, azt pedig újra lehet használni betonkészítésnél. Gépi bontásnál alig van szükség munkaerőre, az anyagot egyenesen lehet a betonhasznosító céghez szállítani. A lerakóba kerülő anyag csak az összes feldolgozott anyag kb. 5%-a kerül. Fejlett országokban már nem újítanak fel épületeket, már harmincéves épületeket is elbontanak és újrahasznosítanak, mert a bontás és építés együtt kevesebbe kerül, mint a nagyon munkaigényes épületfelújítás.

    Amúgy meg a bankok nem nézték meg, milyen fedezetre adtak jelzáloghitelt, ha erre az épületre 12milliárdot adtak! Én ezért nem engednék be a magyar piacra külföldi ingatlanfejlesztőket! Moshe Yohalis inkább építhetett volna a Siratófalnál!

  14. "?!" szerint:

    Kedves Tarjányi László!

    Miért kezdesz vitát olyasmiről, amelyhez a 22:34-kor megjelent írásod bizonyítéka szerint nem értesz?!

    Ezen kívül, ne felejtsd el, hogy nem külföldön hanem Magyarországon vagyunk, továbbá ne keverd kikötő medencéjénél tevékenykedő céget sem a bontandó épület tulajdonosával, sem a bontást végző kivitelezővel!

    A kikötőnél tevékenykedő cég hasznának döntő része abból származik, hogy épület tulajdonosának kell megfizetni az általa befogadott bontott anyagok feldolgozását!

  15. Tarjányi László szerint:

    Nagyon is valóságos az hogy nálunk is bontanak csak a kinyert anyag ellenében. Akik ezt csinálják, nem veszteségért dolgoznak! Az épület tulajdonosának persze könyv szerint ez veszteséget jelent, mert addig volt egy valamenyit érő épülete, amire azok a gaz bankok még jelzáloghitelt is adtak, utánna meg már csak egy üres telke van!
    Menj végig a Soroksári úton, a sok üres telken levő hajdani épületeket mind az anyagért bontották el, a telek tulajdonosa meg várja a jobb időket, amikor jóáron tudja eladni a telket, vagy jobb esetben nyereséggel építkezni rajta.

    ?! Jó neked, hogy te mindenhez értesz, ezért irigyel itt minden hozzászóló! 😉

  16. helyi szerint:

    Istenem, hogy ezek a szegény elefántosok nem tudták, milyen területet is kaptak meg az önkormányzattól…Jajj, mindjárt könnybelábad a szemem! A nílusi székelyek nem arról nevezetesek, hogy akármit átvesznek, mielőtt nem tájékozódnak…Röhejes Hajdú katalin érvelése, pláne úgy, hogy ők már több magyar vállalkozást is megkárostottak…Kérdezzék meg pár alvállalkozójukat!

  17. szigetország szerint:

    Hé, ?!

    Miféle Nyuszi sétányról beszélsz, mikor Csikó sétány van a szövegben? Nem tudsz olvasni? Miért kell folyton hazudnod?

  18. "?!" szerint:

    Ne háborogj “szigetország”!

    Csak az észrevételem után javították ki a szöveget Nyuszi sétányról, Csikó sétányra a csepel.infosok, és ezt bizonyítani is tudom, mert az eredeti szöveggel kinyomtattam ezt a bejegyzést!

    Ha problémád van, akkor fordulj hozzájuk, és tőlük kérdezd a tahó stílusodban, hogy “Hé”, csepel.infosok, miért tesztek közzé nyilvánvaló hazugságokat?!

    Ezen kívül kérdezd meg, hogy “jegenye” vajon miért írta a 17:22-es megjegyzését?!

    A fentiek miatt jegyezd meg Te tahó paraszt, hogy nem én szoktam folyton hazudni, hanem az aki a tükörből vissza szokott nézni rád, valamint notóriusan hazudozó bandátok!

  19. "?!" szerint:

    Kedves Tarjányi László!

    Tegnap 23:05-kor írtad: ” Jó neked, hogy te mindenhez értesz, ezért irigyel itt minden hozzászóló!”

    Felhívom a figyelmedet arra, hogy én soha nem állítottam magamról, hogy mindenhez értek!

    Az viszont tény, hogy az Ybl Miklós Építőipari Technikumban (amely később felsőfokú építőipari technikum lett, jelenleg pedig a Szent István Egyetem Építéstudományi Karaként működik) olyan univerzális képzésben részesültünk, amely megalapozta azt, hogy az átlagosnál sokkal tágabb értelemben szemléljem az eseményeket.

    Ebben a mindenkor magas színvonalon működő tanintézményben, a szokványos középiskolai tárgyak (magyar nyelv és irodalom, történelem, fizika, kémia, stb.), továbbá a kifejezetten szakmai tárgyaink (épületszerkezettan, építőipari anyagtan, szilárdságtan, munkaegészségtan, építésszervezés, szabadkézirajz, ábrázológeometria, műszakirajz, építéstervezés, stb.) mellett, egy-egy évre besűrítve kötelező tantárgy volt részünkre az épületgégészet, a mélyépítésépítés, a géptan (a gépelemekig terjedő részletességgel), az elektrotechnika, és a közgazdaságtan!

    Az utóbbi kiegészítő tárgyakat a témában illetékes technikumok részére készült tankönyvekből tanultuk, és mindegyik tanárunk azt képzelte, hogy az Ő tantárgya a legfontosabb a világon, ezért maximális követelményt támasztottak velünk szemben.
    Ezt mi akkor nagyon sérelmeztük, de később az ott tanultaknak nagyon jól tudtam hasznosítani, és jelenleg is az ott kapott alapokra épített ismereteim alapján tudok véleményt nyilvánítani sokféle témakörben.

    A fentiek miatt, az ebben a bejegyzésben tárgyalt iskola-téma kifejezetten azok közé a témák közzé sorolható amihez tényleg értek.

    Ha téged a Csikó sétányi iskola részletesebben is is érdekel, akkor meg tudom mutatni neked az iskola eredeti beruházási program-tervét, valamint a műszagi és gazdasági adatait tartalmazó dokumentációját is, amellyel Csepelen jelenleg rajtam kívül valószínűleg senki nem rendelkezik!

    A fentiekhez annyit jegyzek meg, hogy a jó memóriámnak köszönhetően sok egyéb területről is folyamatosan bővítettem az ismereteimet.
    Viszonylag korán kezdtem foglalkozni az informatikával, és az érdeklődésem még a csillagászatra is kiterjed, amely miatt – egyebek mellett – tagja vagyok a Magyar Csillagászati Egyesületnek is.

    A jó memóriám viszont sok kellemetlenséget is okoz, mert nekem külön gondolkodás nélkül automatikusan ugranak be a bosszantó ellentmondások és a hazugságok.

    Tehát a fenti mondatodnak, az a része sem lehet igaz, hogy engem sokan irigyelnek, mert nyilván Te is ismered azt a mondást, hogy “a nyugodt élet egyik titka a rossz memória”!
    Én viszont a memóriám által automatikusan leleplezett hazugságok miatt az átlagosnál sokkal többet bosszankodom!
    Ezért szoktam itt a hazugságok ellen viszonylag sokat méltatlankodni!

  20. Tóth Kati szerint:

    Erről a történetről az észak csepeli kis Manhattan jut eszembe,kísértetiesen hasonló a két eset.Abból is hajléktalan tanya lett.Ehhez értettek a komcsi vezetők.Ezzel tudnak szolgálni.Lopni,csalni,hazudni és mindent lepusztítani.Aztán egy kicsit elkotortak,de már ordibálnak,mindent jobban tudnak,üvöltöznek,gyűlölködnek.Gusztustalan.

  21. Nagyapó szerint:

    pl! Nem lassú a felfogása? 2013 ill, 2021.😛

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  22. pl szerint:

    :)… de Tk-t anyázni sosem idejét múlt!

Itt lehet hozzászólni !