Nyílt levélben tiltakozott az Együtt 2014 a csepeli konzultáció miatt

Csepel.info

Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke

Németh Szilárd polgármesterhez intézett nyílt levélben kritizálta dr. Szabó Szabolcs, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Együtt 2014 Választási Szövetség csepeli koordinátora az önkormányzat által indított csepeli konzultációt – értesítette lapunkat a politikus.

Dr. Szabó Szabolcs szerint ő jobban ért a konzultációk végrehajtásához, ezért szakértőivel szívesen tartanának továbbképzést, szakmai felkészítést az önkormányzat vezetésének. Mint kifejtette, a konzultáció jelenleg csak hangulatkeltés, amivel szerinte az elmúlt évek eredménytelen munkáját próbálja leplezni a kerület vezetése. Amennyiben a politikus és szervezete mint szakértő nem szervezheti meg a konzultációt, úgy véli, hogy az erre költött pénzt inkább érdemi segélyezésre, orvosi rendelők felújítására, digitális iskolai táblák beszerzésére vagy a csepeli polgárok vízilabdázásra, úszásoktatására kellene fordítani. A politikus nyílt levele az alábbiakban teljes egészében olvasható.

Az új balliberális párt egyelőre csak a régi balliberális pártok politikusait tudta összegyűjteni, amikor február 14-én a Csepeli Munkásotthonban összegyűltek

Nyílt levél Németh Szilárdnak, Csepel polgármesterének

Tisztelt polgármester úr!

Az utóbbi napokban több csatornán keresztül is eljutott hozzám az Ön, illetve a Csepeli Önkormányzat által elindított „Csepeli konzultáció – Csepel új utakon” kampány keretében terjesztett kérdőív, melyben a Csepeli Strand területén található 50 méteres uszoda továbbfejlesztéséről kérdezik a csepelieket. Minden csepeli polgárral egyetemben olvashattam e kérdőívet a Csepeli Hírmondó c. önkormányzati újságban, megkaptam a postaládámba kézbesített levek között, valamint találkozhattam kérdezőbiztosaikkal a Piac területén.

Örömmel vettem tudomásul, hogy a Csepeli Önkormányzatot érdekli a helyi lakosok véleménye, hiszen a képviseleti demokráciákban is fontos folyamatosan figyelemmel kísérni a választópolgárok véleményét. Magunk is ezért vagyunk folyamatosan az utcán Csepelen az elmúlt bő fél évben. Azonban az Önök által megvalósított úgynevezett Konzultáció jelen formájában legfeljebb hangulatkeltő politikai akciónak, vagy kicsit őszintébben fogalmazva egyszerű pótcselekvésnek minősíthető.

Mint társadalomkutatással foglalkozó kutató szeretném Önnek jelezni, hogy a kérdőív összeállítói sajnálatos módon félrevezették Önt és a Csepeli Önkormányzatot. A kérdőívben megfogalmazott kérdések, valamint a kérdésekhez fűzött megjegyzések a szakmában csak „irányított kérdésnek” nevezett hibás kérdésszerkesztés kirívó példái. Aki ilyen kérdéseket tesz fel, azt egyáltalán nem érdekli a megkérdezettek véleménye. Ha egy hallgatóm ilyen kérdőívet mutatna be nekem egy szakmai konzultáció során, akkor azonnal visszaadnám azt neki teljes átszerkesztésre. Mindezek következtében arra kérném Önt, hogy a kérdőív összeállításáért még véletlenül se fizessen ki se megbízási díjat, se jutalmat. Egyben jelzem, hogy a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint az Együtt2014 Választási Szövetség szakértői a jövőben szívesen tartanak szakmai továbbképzés a Csepeli Önkormányzat munkatársainak, ha szeretnének megismerkedni a kérdőívek összeállításának szabályaival.

Persze a kérdőívet olvasó állampolgárban felmerül a gyanú, hogy a hibás szerkesztésű kérdőív összeállítása mégis valamilyen előzetesen átgondolt koncepció mentén történt. E mögött mindössze két célt feltételezhetünk:
1, egyszerűen aktualizálni szeretnék a csepeli polgárokról a FIDESZ-nél vezetett úgynevezett „kubatov listát”;
2, a Konzultáció során kapott – borítékolható módon szinte kizárólag pozitív – válaszokkal kívánják elfedni az elmúlt bő két év eredménytelenségét, a Csepeli Önkormányzatot igen hátrányosan érintő forráskivonást, a szociális háló drasztikus megnyirbálását, és így végső soron a csepeli polgárok életszínvonalának látványos csökkenését.

Azt gondolom mindkét válaszlehetőség roppant kínosan érinti a Csepeli Önkormányzatot, valamint személy szerint Önt is.
Szeretném javasolni Önnek azt is, hogy amennyiben érdemi Konzultációt kívánnak folytatni az uszoda fejlesztésével kapcsolatban, akkor inkább kérjenek szakvéleményt uszodák üzemeltetésben jártas szakemberektől, valamint készítsenek előzetes számításokat a várható költségekről és bevételekről. Városüzemeltetési ügyekben ugyanis érdemes szakmai anyagokra támaszkodva döntést hozni. Ha mindezt valamilyen okból a Csepeli Önkormányzat mégsem tudja megszervezni, akkor a Magyar Szolidaritás Mozgalom, valamint az Együtt2014 Választási Szövetség ezen a téren is szívesen áll rendelkezésére. A lakosok véleményét pedig lehetőség szerint inkább olyan ügyekben kérjék ki, melyekkel kapcsolatban releváns véleményt tudnak megfogalmazni.

Egyben szeretném megkérni Önt, hogy a Konzultációhoz hasonló nyilvánosság mellett legyen szíves beszámolni arról is, hogy mindez egészen pontosan mennyibe is került a csepeli adófizetőknek. Egyben a kérdőívükhöz hasonló stílusban megkérdezném a következőket is:
– A kampány során elköltött több millió forintból hány hátrányos helyzetű csepeli állampolgárnak lehetett volna érdemi összegű szociális támogatást folyósítani?
– A kampány során elköltött több millió forintból hány háziorvosi rendelőt lehetett volna felszerelni modern diagnosztikai eszközökkel?
– A kampány során elköltött több millió forintból hány tantermet lehetett volna felszerelni digitális táblával?
– Végül pedig csak a zavarkeltés kedvéért: a kampány során elköltött több millió forintból hány csepeli polgártársunkat taníttathattunk volna meg úszni vagy vízilabdázni?

Üdvözlettel:

Budapest, 2013. március 9.

dr. Szabó Szabolcs
a Magyar Szolidaritás Mozgalom
csepeli koordinátora

16 hozzászólás “Nyílt levélben tiltakozott az Együtt 2014 a csepeli konzultáció miatt” bejegyzésre

  1. Szabó Szabolcs szerint:

    Köszönöm, hogy a Csepel.info megjelentette a nyílt levelet. Annyi pontosítás, hogy a fényképen Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke látható.

    Üdvözlettel:

    Szabó Szabolcs

  2. icke szerint:

    Kedves Mindenttudó Szabolcs!

    Mielőtt dumál tájékozódjon.
    Valószínűleg nincs gyermeke, vagy nem a kerületünk közigazgatási intézményeibe járnak, talán valami budai elitoviba, suliba.

    Ezért nem tudja, hogy kerületünk minden gyermeke, nagycsoportban és elsőben minden évben úszni tanulnak, úszni járnak. Térítésmentesen!

    Hogy mennyire van szükség az Ön által puffoktatott dolgoknak, azt nem az adott lehetőségek döntik el. Ön is felnőtt digitális tábla nélkül. És így még írni is megtanult. Talán a magyar nyelv írott formáját kívánja visszaszorítani?

    Bizonyára nem jár csepelen, valószínűleg magánorvosokhoz jár, így a gyönyörűen felújított Tóth Ilona szakrendelőt sem látta.

    Szociológiában is igen jártas, ha a szociálisan hátrányos helyzetűeket pénzzel segítené. Egészen más eszközök vannak, melyek hatékonyabbak.

    Köszönöm nyílt levelét, hogy láthattam. Így el tudom dönteni, hogy az Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Együtt 2014 milyen mélyen ássa bele magát a dolgokba, mielőtt érdemi véleményt formál.

  3. Szabó Szabolcs szerint:

    Kedves Icke!

    Felhívnám figyelmét, hogy a levélben a csepeli polgárok úszásoktatásáról írtam, és nem a gyerekéről. Talán Ön is belátja, hogy sok csepeli nem tud úszni.
    Tájékoztatom arról is hogy jártam már a Szakorvosi rendelőben, de jártam már a saját háziorvosomnál is, és az övé már korántsem tűnt tökéletesen felszereltnek, bár maga az orvos nagyon kedves. (Talán ebből is kiderült, hogy jómagam Csepelen élek, tehát jártam már Csepelen).
    Felhívom figyelmét arra is, hogy a 21. században a digitális analfabetizmus a legnagyobb probléma az elmaradott országokban, így a felzárkózáshoz elengedhetetlen a megfelelő ismeretek elsajátítása. Mindez megfelelő technikai felszerelés hiányában nem fog működni.
    Egyébként mind a hátrányos helyzetű társalmi csoportokkal, mind az LHH kistérségekkel kapcsolatban igen sok tapasztalatom van, hiszen kutatóként ezzel a témával foglalkoztam az utóbbi 1-2 évben. Talán levelemben is olvasta, hogy a kérdéseket a “kérdőívükhöz hasonló stílusban” fogalmaztam meg. Vagyis az általam megfogalmazott problémák is valósak, csak épp’ nem így kell feltenni a kérdéseket. Tehát úgy látom egyetértünk abban, hogy a Konzultáció során megfogalmazott kérdések nem megfelelők.

    Üdvözlettel:

    Szabó Szabolcs

  4. Bugi szerint:

    Túl nagy a mellény, kedves Szabolcs. Én még emlékszem, hogy 2002-ben azzal kampányolt Avarkeszi Dezső meg Podolák György, hogy az augusztus 20-i tüzijáték helyett az ünnepségekre költött pénzt vastüdők vásárlására fordítanák. Vajpon mi történt? Augusztus 20-án termeszetesen azután is volt ünnepség (nagyon helyesen), a csepeli kórházat meg, ahová állítólag a vastüdőket vitték volna, éppen ezeknek a politikusoknak az asszisztálása mellett zárták be.

    Amúgy a demokrácia nem olcsó, de egy orvosi rendelő berendezése sokkal drágább, ezért a konzultációra fordított összeg egy negyed orvosi rendelő berendezésére sem volna elég. Viszont egy fél digitális tábla a Kóka-üzemből biztos kijönne belőle 😉

  5. szigetország szerint:

    Kedves Szabó Szabolcs!

    Tetszik tudni, sem Csepelen, sem az ország más részén nem a digitális tábla hiánya okozza a legnagyobb gondot, hanem az, hogy van-e kréta, van-e tábla, van-e fűtés az iskolában, van-e még elég tanár stb. Nem a flancos digitális táblát hiányolják főként, hanem azt, hogy a gyerekek tudnak-e naponta eleget enni és megfelelő ruhában járni.

    Aztán olyan szamárságokat ír, hogy “sok csepeli nem tud úszni.” Na és? Magának ez a legfőbb baja? Ha egy szocialista kormányzat minden embert megtanít majd úszni, akkor egy boldog országban fogunk élni?

    Még annyit: ne hangoztassa túl gyakran, hogy szerény személye kutató, mert túlságosan pöffeszkedően hat.

  6. zoli szerint:

    Ahhoz képest, hogy ez volt az első megnyilvánulása Szabó úrnak a csepeli politikában, elég nagyképűre sikerült. Ez szerintem nem vált ki túl nagy szimpátiát. Ez a kioktató stílus, hogy majd ő megtanítja az önkormányzatnak, mit hogy kell, hát azért ez elég beképzelt…

    A digitális tábláról már előttem leírták, hogy mi is a helyzet. Ha Szabó Szabolcs ismerné a csepeli intézmények problémáit, a szülők gondjait, akkor nem a digitális probléma hiányáról írna, mint első számú probléma.

    Van olyan vidéki kistelepülés, ahol 2010 előtt nem volt télen fűtés, mert nem volt rá pénz, viszont digitális táblájuk, na az volt!

    Kedves Szabó Szabolcs!

    Sok ember nevében talán mondhatom, kérem, próbáljon szerencsét a politikai pályán, valami más településen, de ne itt, Csepelen.

    A levele tele van hibákkal, ami a nemtudást tükrözi.

  7. Nem mindegy?? szerint:

    Annyira jellemzőek a reakciók!! Nem a lényeggel foglalkoznak hanem a példákkal !!! Olyanok tesznek így akiknek halvány segéd fogalmuk sincs a témáról , de mivel azt érzik , hogy ez kritika az imádott Kedves Vezető felé ezért elkezdenek mocskolódni!!!
    A fideszes ha kinyitja a száját hazudik (vagy hülyeséget beszél) , ha kinyújtja a kezét lop!
    😀 😀 😀

  8. A digitális tábla nagyon hasznos! Ha ügyesen helyezik el takarja a fal repedéseit és az egészségre káros légmozgást (cúg) is kizárja! 😛

  9. ebihal szerint:

    Ebben a konzultációnak hazudott átverésben, úgy vannak megfogalmazva a kérdések,
    hogy a végeredmény a Fidesznek kedvezzen.

  10. hajós szerint:

    Így van, ugyanolyan manipulatív fos, mint amilyenek Orbán Viktor konzultációi voltak.
    Szégyelld magad, Németh!

  11. Szabó Szabolcs szerint:

    Kedves hozzászólók!

    Köszönöm észrevételeiket. Sajnálom, hogy egyesek pöffeszkedőnek, vagy nagy mellényűnek találtak írásomat. Nem ez volt a szándékom. Azonban ha valaki szakmai inkompetenciával vádol meg, akkor kénytelen vagyok leírni, hogy mit csinálok. Remélem azért abban egyet tudunk érteni, hogy a kritika hozzátartozik a demokráciához, ráadásul ez esetben szerintem jogos volt a kritika. Persze elfogadni sem kell a kritikát. Ezért jó dolog a demokrácia. Arra kell csak vigyázni, hogy legyenek érvek.
    Azt meg továbbra is csak ismételni tudom, hogy a levél végén olvasható kérdések – ahogy az a szövegben olvasható is – a Konzultáció stílusában születtek. Vagyis aki ezeket kritizálja, az Csepeli Konzultációt is kritizálja. Remélem ezzel sikerült rádöbbentenem néhányukat arra, hogy mennyire felesleges ez a Konzultáció.

    Mindenesetre további szép napot kívánok mindenkinek a Magyar Szolidaritás Mozgalom nevében!

    Üdvözlettel:

    Szabó Szabolcs

  12. igéző idéző szerint:

    Engem például felháborít, hogy az állami iskolába járó alsós gyerekem üzenőjébe, felsőbb utasításra, a tanító néni beleragasztotta Németh Szilárd konzultációs fecnijét.

  13. Csibe szerint:

    Nem voltam és vagyok egy pártnak a tagja sem,csak csepeli!!! Ez a konzultáciüs levél egy baromság.Majmolják a főnököt! Ilyent én is tudok! Akar Ön 1 millió forintot?A) Igen akarok. B) Nem ,nekem elég ami a péntárcámban van. Akinek tetszett a kérdőív számolja már ki,mennyi pénz lett feleslegesen kidobva a MI PÉNZÜNKBŐL!

  14. John Doe szerint:

    Értelmetlen kérdések, logikus válaszokkal az út ügyben, az usodás kérdések maszatolások. Arról volt szó, hogy lesz egy külön uszoda, nem egy félig strand sem, de uszoda sem.

  15. Vátesz szerint:

    Tisztelt Szabó Szabolcs! Keressenek maguknak más jelképet, mert undorító dolog a lengyel Solidarnosc mozgalom jelképét ellopni! Egyébként meg nem kért senki Öntől kioktatást, sem konzultációt, majd akkor vitézkedjen, ha Ön lesz a csepeli polgármester!
    Remélem, nem lesz az!

Itt lehet hozzászólni !