Szennyvízcsatornázás: házi rákötés – működjünk együtt tulajdonostársainkkal!

Csepel.hu

Törvény biztosítja a szennyvízhálózatra való csatlakozás jogát

A csepeli szennyvízcsatornázás keretében az elmúlt hónapokban szinte minden érintett területen kiépült a korszerű hálózat, melyhez a háztartások a házi csatorna kiépítésével csatlakozhatnak. A tapasztalatok alapján olyan esetek is előfordulhatnak, hogy az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok tulajdonostársai nem tudnak megegyezni egymással a házi hálózat kiépítése kapcsán.

Az együttműködés közös érdek, hiszen pénztárcába vágó következményei lehetnek, ha a rossz szomszédi viszony miatt meghiúsul a rákötés a csatornára.

A házi rákötés előírásairól, lépéseiről, valamint a szükséges engedélyekről, dokumentumokról lapunk hasábjain már több alkalommal írtunk. Jelenleg a házi hálózat terveztetése kezdhető meg azokban az utcákban, ahol már megtörtént a vezetékek műszaki ellenőrzése (a folyamatosan frissülő utcalista a www.eloduna.hu oldalon található). Közös tulajdonú ingatlanok esetén a tulajdonostársak, szomszédok együttműködése kulcskérdés, hiszen így biztosítható, hogy a házi hálózat és a rákötés – mely az ingatlan értékét is növeli – mindenki egyetértésével készüljön el.

A tulajdonostársak kötelesek egymásnak engedélyezni a rákötést

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok esetében, ahol nem volt műszakilag indokolt a pluszbekötés kiépítése, a tulajdonosok egy beálláson keresztül tudnak rákötni a csatornára. Ilyenkor mindenképpen megegyezésre kell törekednünk szomszédainkkal. Ugyanis a tulajdonostársak kötelesek egymásnak biztosítani, hogy mindenki kiépíthesse a házi rákötést a saját lakrészéhez. Ehhez kölcsönösen alá kell írniuk a tulajdonosi hozzájárulást, illetve minden további hivatalos nyilatkozatot, kérelmet, amely ahhoz szükséges, hogy a házi hálózat tervét, megépítését a Fővárosi Csatornázási Művek engedélyezze.

Meghatalmazás segítségével lehetőség van arra, hogy az összes tulajdonostárs nevében egy választott tulajdonos intézze a rákötéshez kapcsolódó hivatalos ügyeket. (Fontos tudni, hogy a tulajdonosok tennivalói értelemszerűen a haszonélvezőkre is vonatkoznak.) Az említett nyilatkozatok, kérelmek, meghatalmazások elérhetőek a Fővárosi Csatornázási Művek honlapján (www.fcsm.hu) és ügyfélszolgálatán is.

Milyen következményekkel jár, ha nem működünk együtt?

Az ingatlantulajdonosok szennyvízhálózatra történő csatlakozásának jogát törvény biztosítja. A Polgári Törvénykönyv szerint a tulajdonostársak a házi rákötés kapcsán kölcsönösen együttműködve kötelesek eljárni, és nem csorbíthatják egymás jogait, törvényes érdekeit. Az a tulajdonos, aki a 2013 végéig tartó türelmi idő lejártáig nem köt rá a csatornára, anyagilag rosszul jár, hiszen talajterhelési díjat kell fizetnie, ami tetemes költséget, ivóvíz köbméterenként 3600 forintot jelent.

Ha a tulajdonostárs megtagadja a jogszabály által előírt hozzájárulás megadását, a „károsult” tulajdonos bírósághoz is fordulhat. A jogával visszaélő tulajdonostárs pedig biztos, hogy pervesztes lesz és a bíróság a perköltség megfizetésére fogja kötelezni, mely a 21.000 Ft –os eljárási illetékből, illetve az ügyvédi munkadíj összegéből áll össze.

A „károsult” tulajdonos kártérítési igénnyel is élhet. Ennek keretében követelheti azt a talajterhelési díjat, amelyet a hozzájárulás megtagadása miatt meg kellene/kellett fizetnie. Emellett ki kell fizetni azt az elmaradt vagyoni előnyt, értéknövekedést is, amely abból adódik, hogy az ingatlan továbbra is csatornázatlan maradt.

Az együttműködés megtagadásával a tulajdonostárs önmagának is kárt okoz, hiszen a szennyvízcsatorna bekötése számára sem lesz lehetséges, így neki is meg kell fizetnie a talajterhelési díjat.

Kötelesek vagyunk beengedni szomszédunkat a közös telekrészre

Ha egy beálláson keresztül kell rákötnünk, a Fővárosi Csatornázási Művek által jóváhagyott terv alapján, a kivitelezés idejére a tulajdonostárs az indokolt és szükségszerű mértékben igénybe veheti a közös ingatlanrészt.

A tulajdonostárs cserében köteles az eredeti állapotot helyreállítani. Ha a helyreállítás nem történik meg, a „károsult” tulajdonostárs kártérítést kezdeményezhet, ami azt jelenti, hogy a károkozónak valamennyi okozott kárt meg kell fizetnie.

A jövőbeni esetleges konfliktusok elkerülése végett, a műszaki munkálatok megkezdése előtt dátummal ellátott fotón, esetleg videón érdemes dokumentálni a helyszínt.

Mindezek alapján egyértelmű: közös tulajdonú ingatlanok esetén minden tulajdonos jobban jár, ha együttműködik a társakkal a házi rákötés megvalósításában. Az együttműködés megtagadása nemcsak a többi ingatlantulajdonos, hanem saját magunk számára is komoly következményekkel jár. A csatornázás elmaradásával nem nő az ingatlan értéke, fizetni kell a talajterhelési díjat, nem vehetünk részt az önkormányzat támogatási programjában és kártérítést kell fizetni a többi ingatlantulajdonosnak.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Szennyvízcsatornázás: házi rákötés – működjünk együtt tulajdonostársainkkal!” bejegyzésre

  1. Németh Ferenc szerint:

    Kérdésem,mikorra várható a beadot tervrajz után a bekötési engedély?

    Üdv németh Ferenc

Itt lehet hozzászólni !