Növény a gömbben: egy zárt világegyetem!

dailymail.co.uk/Pozitivnap.hu

David Latimer 1960-ban ültette a növényt a palackba. 1972-ben pedig mintegy kísérlet képen bedugaszolta az üveget, hogy aztán úgy is hagyja az elkövetkezendő 40 évben.

Az elmúlt 53 évben egyszer lett meglocsolva és egyetlen egyszer sem lett metszve.
A pletyka pedig terjedt és túlélte az elmúlt negyven évet. Mert, hogy ez a növény fajtája, latin nevén Tradescantia és az ámpolna növények közé tartozik. Köszöni remekül van, hermetikusan elzárva a külvilágtól. Saját ökoszisztémát alakított ki, tökéletesen újrahasznosítva a vizet és saját lehulló leveleit. Az egyetlen amit kívülről kap az a fény, amivel fotoszintetizál, vagyis a fényből energiát nyer.

Remek példa arra, hogy micsoda túlélők a növények. Na meg arra is, hogy nézne ki a természet és a Föld, ha nem piszkálnánk bele.

David Latimer most valami hatalmas növény géniusznak tűnhet a szemünkben, pedig azért ő nem egy Jadav Payeng. Nem sok dolga volt a gömbbel az elmúlt negyven évben. Néha forgatott rajta egyet, mert a növény a fény felé törekszik, így egyenletesen töltötte ki a teret. Visszametszeni sem kellett, mert valamiképpen beosztotta a rendelkezésre álló helyet.
„Az üvegkertek fantasztikusnak tűntek és látni akartam mi történik, ha bedugaszolom.” – ilyen egyszerű volt a motiváció.

Egy ilyen üvegkert rendkívül előnyös szobanövény, hiszen kevés karbantartást igényel, nem növi túl a lakást és saját életteret alakít ki, egy önálló kis mikrokozmoszt.

Magunk is könnyedén készíthetünk:

Először is szükség lesz egy üvegtartályra. Széles nyakút érdemes választani, hogy könnyen hozzáférhess és hogy jó nézzen ki. Egy aranyhal gömb például vagy gyerekeknek egy lekváros üveg is tökéletes!

Kell még komposzt, némi homok, vagy kavics és természetesen a növény maga. Először tegyünk egy réteg homokot az üveg aljára, majd annyi komposztot, hogy a növény gyökereit el tudjuk majd igazgatni benne.

Végül helyezzük bele a növényt. Kevés kell belőlük és az az előnyös, ha kicsik, különben nehézkes betenni őket az üvegbe. Ideális a kis páfrány palánta, árvalányhaj vagy a David Latimer gömbjéből ismert pletyka.

Miután a növények a helyükre kerültek nyomkodd meg körülöttük a földet egy hosszú kanállal vagy bottal és még egy réteg homokot egyengess el a tövükben. Ez eltakarja a komposztot és csinosabb is lesz a kiskerted.

Kevés vízzel locsold meg óvatosan és helyezd egy fényes helyre, de ne tűző napra vagy déli fekvésű ablakpárkányra.

Hát nem csodálatos? Ennyire egyszerű önálló ökoszisztémát alkotni. Szépítsék meg a napjaitokat ezek a kis zárt világegyetemek!

Forrás: Pozitívnap.hu

7 hozzászólás “Növény a gömbben: egy zárt világegyetem!” bejegyzésre

  1. Ilyennek bírom elképzelni a Vezír által vízionált világnemzetünket!
    Határokat lezárni és se ki, se be!
    Ajánlom elolvasásra Abe Kobo: A homok asszonya c. művet! 😛

  2. bonifác szerint:

    Nagyon nagy vitézség ilyen nagy baromságot írni, zöld úr.. Ez egy hozzád nem méltó
    tapló megjegyzés volt.
    Amit írni akartam: csodálatos a természet,ideje lenne nem csak megrabolni, hanem tanulni
    is tőle.Én biztos hogy meg fogom csinálni.

  3. bonifác!
    Arra bátorkodtam célozni, hogy ilyen zárt rendszernek az égadta világon semmi értelme nincs!
    Mint tudjuk az ilyen kvázi perpetuum mobile (akár növény, akár állat /ember/) működésképtelen energia betáplálás nélkül!
    Legyen az az betáp akár napfény, akár IMF vagy euró kölcsön! 😛

  4. Fütty Imre szerint:

    Ez remek hír volt!

  5. John Doe szerint:

    Szkeptikus vagyok. Szvsz nem működik. A fotoszintézishez széndioxid is kell tudtommal?!

  6. John Doe!
    Éjszaka oxigént lélegzik és széndioxidot termel, nappal a fotoszintézis széndioxidból oxigént!
    Itt jön be a gubanc!
    Tegyük sötét helyre és napfény hiányában felborul a zegyensúly, tehát nincs önfenntartás!
    Ekkor beszarik a jónak tartott rendszer! 😛

  7. John Doe szerint:

    Köszönöm Grün, 36 éve tanultam és nem a favorit érdeklődési köröm. Ahogy írtad, ez a perpetum mobile esete. Nem fog összejönni.

Itt lehet hozzászólni !