Jótékonysági est a mezőbaji református templomért

Csepel.hu

„Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.” (Mt. 7,7) Hasonlóképpen cselekedett Demeter Szilárd, a Mezőbaji Református Egyházközség lelkipásztora, aki jelezte magyar honfitársainak, hogy nagy szükség lenne az idő vasfogától megkopott templomuk bútorzatának cseréjére, a tetőszerkezet és a villanyvezetékek felújítására.

A csepeli önkormányzat meghallva a hívó szót, segített. Támogatásával a Csepeli Városkép Kft. szervezésében jótékonysági estre gyűltek össze a jóakaratú és segítőkész emberek február 22-én a Királyerdei Művelődési Házban. Vida István ügyvezető igazgató köszöntötte a Bihar megyei kis településről érkező küldöttséget, élükön Demeter Szilárd református lelkészt, az est két fővédnökét, Németh Szilárd, Csepel polgármestere, országgyűlési képviselőt és Borbély Lénárd alpolgármester, országgyűlési képviselőt, valamint a megjelent vendégeket.

Borbély Lénárd köszöntő beszédében elmondta, hogy Csepel polgármesterével közösen kezdeményezték azt a nemes célért való megmozdulást, miszerint a Mezőbaji református templom megújulásáért jótékonysági estet szerveznek. Ahogy az alpolgármester köszöntőjében fogalmazott: „2010-ben a választásokat követően egyetlenegy örökséget fogadtunk boldogan, mégpedig a nagyszalontai testvérvárosi kapcsolatot, mely Csepel legerősebb kapocsának egyike. Van közös programunk, az állampolgári honosítás s az erdélyi testvéreinkkel való szoros közösség ápolása”. Az alpolgármester köszönetet mondott minden egyes adakozónak, a nem jelenlévőknek is az anyagi támogatásért. Hangsúlyozta: a csepeliek olyan segítséget nyújtottak, ami valós értéket képvisel a Mezőbajiak életében s a jövőben összekovácsolja a kis falu magyarságát.

A jótékonysági esten Csurka László színművész előadásában Reményik Sándor 1925-ben írt versének sorai aktuálissá váltak a jelenben: „Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!” Jó példa erre a történelmi Partium területén, Nagyszalontától 15 km-re fekvő 1826-ban épült mezőbaji templom, mely 2013-ban közös erővel megújulhat.

A rendezvényen Tóth Krisztofer mesemondó ízes beszédével csalt mosolyt a nézősereg arcára. A Fasang Árpád Zeneiskola művésztanárainak koncertjén lágy dallamok szólaltak meg hegedűn, zongorán dr. Szentkirályi Aladár, Kerek Erzsébet, Juhász Zita közreműködésével.

A Csepeli Freetime Táncegyesület csapata életörömöt, szenvedélyt sugárzó latin táncokkal színesítette a programot. Elsöprő sikert aratott a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar műsora, felállva tapsolt a közönség.

Az est végén Németh Szilárd polgármester bejelentette, hogy az adományokból 514 ezer forint gyűlt össze, melyet Borbély Lénárd alpolgármesterrel egymillió forintra egészít ki.

Élve az alkalommal a mezőbajiak nevében Demeter Szilárd lelkipásztor köszönetét fejezte ki az ötletgazdáknak, a csepeli önkormányzat dolgozóinak és a XXI. kerület polgárainak a nagylelkű pénzbeli hozzájárulásért.
A mezőbaji templom méltán maradhat meg az utókornak, mert a jó szándék és a közös összefogás ismét megmutatkozott Csepelen.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !