Török Gábor: Orbán Viktor a bizonytalanoknak is üzent

Az évértékelő ellenzéki értékelője

Inforadio.hu

Orbán Viktor teljes évértékelő beszéde

Péntek8 – Vendég: Giró-Szász András

Az MSZP ászai Orbán évértékelőjéről

Orbán Viktor nem tervez sikerpropagandát – mondta a miniszterelnök évértékelő beszédéről Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. Arról is beszélt, hogy Orbán Viktor ezzel a bizonytalanoknak is üzent.

A beszédből egyebek mellett az tűnt ki, hogy Orbán Viktor nem tervez sikerpropagandát – vélekedett a miniszterelnök évértékelő beszédéről Török Gábor politikai elemző az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: a leglényegesebb üzenet az, hogy “Magyarország jobban teljesít, de nem teljesít elég jól”. Török szerint ez egyfajta “kisebb rossz” üzenete. 

Az elemző szerint ebből a legtanulságosabb az, hogy a Fidesz stratégáinak láthatóan nincs baj a valóságérzékelésével. Egy olyan helyzetben, amikor a választók mintegy 80 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok, akkor káros lenne egy olyan kampányüzenet, amely sikerekről és jólétről szól.

Ez az üzenet alkalmas lehet arra, hogy a Fidesz szavára ma még fogékony szavazóknak adjon egy magyarázatot, viszont nem mobilizálja az ellen-érzelmű szavazókat. Török Gábor az Aréna című műsorban arról is beszélt, hogy Orbán Viktor ezzel a bizonytalanoknak is üzent. A Fidesz ugyanis szeretné elérni, hogy majd közvetlenül a választások előtt a bizonytalan szavazók egy része, a korábbi gyakorlattal ellentétesen, ne az ellenzék táborában kössön ki, hanem a jelenlegi kormányra voksoljon, ha mégis leadja szavazatát.

Mint mondta, a kormányon lévő erőknek általában nem sikerül az ilyen terveket megvalósítani, de a Fidesz ebből a szempontból jó pozícióban van, hiszen a bizonytalanok a jelenlegi ellenzékhez is kiábrándultan viszonyulnak.

Forrás: Inforadio.hu

Az évértékelő ellenzéki értékelője

Magyarország jobb beszédet és jobb kormányzást érdemelt volna – reagált Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelőjére a szocialisták szóvivője. Az LMP szerint Orbán Viktor képzelt világban él. A Párbeszéd Magyarországért véleménye pedig az, hogy a miniszterelnök semmilyen konkrét megoldási javaslatot nem tett

MSZP:

Török Zsolt pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az elmúlt három év kormányzása azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor nem tudja mit kellene csinálni, míg a beszéd azt, hogy a miniszterelnök nem tudja mit kellene mondani. Szavai szerint a 25 éve a politikai porondon szereplő miniszterelnök “ugyanazokat a közhelyeket, ugyanazokat az olcsó poénokat puffogtatta” korábban is, mint most. Orbán Viktor húsz éve erős Magyarországról beszél, de azt még mindig csak a jövő időben teszi – tette hozzá. Az ország sokkal rosszabb helyzetben van, az emberek sokkal nehezebb körülmények között élnek, mint korábban – jelentette ki.

LMP:

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök “másik mozit néz és egy képzelt világban él”, amikor arról beszél, hogy a kormány csökkenti Magyarország függőségét – reagált Schiffer András az ellenzéki párt országgyűlési képviselői csoportjának vezetője a miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében elhangzottakra.

Hangsúlyozta: bár a kormányfő az ország függőségének csökkentéséről beszélt, pedig a valóság az, hogy tavaly decemberben rekordmértékű volt a külföldi tulajdonban lévő állampapír-állomány, amelyet a kormány 10 napja egy dollárkötvény-kibocsátással tovább növelt, az államadósság pedig annak ellenére nő, hogy a kormány “eltapsolta” a magánnyugdíj-pénztári vagyont.

Schiffer András emlékeztetett rá: az LMP stratégiai célja Magyarország függőségének és a munkavállalók kiszolgáltatottságának a csökkentése, ehhez viszont szakítani kellene azzal a gazdaságpolitikával, amely “a külföldi tőke és olcsó képzetlen hazai munkaerő házasságára épít”. Az LMP 2014-től olyan gazdaságpolitikát szeretne, amely a hazai kis- és középvállalkozások (kkv), az erősödő helyi gazdaság és a jól képzett hazai munkaerő együttesére alapozza az ország felemelkedését. Emellett az LMP olyan politikát szeretne, amely alkalmas az ország természeti, kulturális erőforrásainak megőrzésére. Az Orbán-kormány elmúlt két éve azonban ezeknek a céloknak nem felel meg – mondta Schiffer András.

Kiemelte: amíg a magyar kkv-k háromszor akkora kamatfelárat fizetnek egy hitelért mint egy cseh kkv, vagyis amíg nem versenyképesek, addig érdemi gazdaságélénkítésről és munkahelyteremtésről nem lehet beszélni. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor “nem tudja, hogy kivel szemben folytat szabadságharcot”. Szerinte ugyanis a tőke ára fojtja meg a gazdasági növekedést, vagyis nem az államadósság mértéke, hanem az államadósság ára a fő probléma. Amíg a reálkamat mértéke meghaladja a növekedési rátát, addig a kormányzat csak megszorítás, vagy eladósítás árán tudja finanszírozni a gazdaságot – tette hozzá.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban elmondta: azt a 10 százaléknyi extra profitot, amit a szolgáltatóktól “itthon tart” a kormány az intézkedésével, azt nem kampánycélokra, hanem energiahatékonysági beruházásokra és energiahatékony szociális bérlakásépítési programokra kellene fordítani, mert ezek álláshelyeket teremtenek, illetve hosszú távon jelentenek megtakarítást a lakások energiaigényének csökkentésével. A munkahelyteremtésről szólva Schiffer András leszögezte: folyamatosan csökken az új álláshelyek száma, gazdaság pedig recesszióban van.

Párbeszéd Magyarországért:

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében semmilyen konkrét megoldási javaslatot nem tett az ország és az emberek problémáinak megoldására, csupán egy homályos víziót vázolt fel egy évtizedekkel későbbi jövőről.

Jávor Benedek a szervezet egyik társelnöke az MTI-nek azt mondta, hogy érdeklődéssel hallgatták a kormányfő beszédét, de az “még érdekesebb lett volna”, ha mond is valamit a Magyarország helyzetéről és arról, hogy milyen megoldási javaslatai vannak az ország és az emberek problémáira.

A független képviselő félőnek nevezte, hogy a kormánynak és a kormányfőnek nincsenek elképzelései arról, hogy hogyan lehet úrrá lenni a gondokon. A beszéd azt sugallja, nem tudják, hogy mit akarnak kezdeni a 2013-ban várhatóan három százalékot meghaladó államháztartási hiánnyal vagy hogyan akarják valódi növekedési pályára állítani a katasztrofális gazdaságpolitikájuk eredményeképpen recesszióba süllyedt gazdaságot – közölte.

Orbán Viktor beszédében gyakorlatilag csak a múltról anekdotázgatott, miközben “valamiféle homályos víziót” vázolt fel arról, hogy az országnak hogyan kellene kinéznie néhány évtized múlva – tette hozzá.

Jávor Benedek azt mondta, aggasztónak tartják a miniszterelnök “valóságérzékelésének teljes hiányát”, mert a mostani kormányzati intézkedések éppen az általa lefestett jövőkép ellenkezőjét eredményezik. A kormányfő tudásalapú társadalomról beszél, miközben szétverik a felsőoktatást, energetikai függetlenséget emleget, miközben arról éppen a moszkvai útján mondott le, és kultúrnemzetet vizionál, miközben Fekete György nívójára silányítják a kultúrpolitikát – jelentette ki. Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor a “saját álomvilágába menekült a valóság elől”, amire már nem is hajlandó reagálni – összegezte véleményét.

Jobbik:

Orbán Viktor évértékelő beszéde “nem áll a valóság talaján,” a Fidesz nem képes megoldást kínálni a magyar emberek mindennapi problémáira – reagált a Jobbik elnöke pénteken a miniszterelnök évértékelő beszédében elhangzottakra.

Vona Gábor közleményében úgy fogalmaz: Magyarország nem teljesít jobban, mint eddig, Orbán Viktor kormányának nem sikerült a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok teljesítményét felülmúlnia. Szerinte a kormány ígéretei “beláthatatlanul hosszú távra szólnak, ám az emberek nem tudják, mi lesz velük a holnapi napon”.

A Jobbik elnöke kiemelte: Orbán Viktor nem beszélt a munkahelyteremtésről, a közbiztonság tragikus állapotáról és nem adott számot az elszámoltatás ígéretéről sem. Vona Gábor úgy véli: a gazdaság és a munkahelyteremtés beindítására, a közrend megvalósítására, a nemzeti kultúra felvirágoztatására, az országot tömegével elhagyó magyar emberek itthoni boldogulására és az elszámoltatásra csak a Jobbiknak van programja.

Együtt 2014:

Az Együtt 2014 szerint bár a miniszterelnök egy gyarapodó Magyarországról beszélt, valójában rossz irányba mennek a dolgok.

A választói mozgalom közleményben reagált Orbán Viktor pénteki évértékelő beszédére. Azt írták: a kormányfő “úgy tett, mintha csak a lépéseinket kellene növelni és gyorsítani, az irány amúgy jó”, de ez nem igaz: Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok.

“A demokrácia gerincét csigolyánként törték el a rezsim irányítói, a gazdaságot pedig tönkretették: folyamatosan romlik a forint, tízezrével szűnnek meg a munkahelyek, uniós források ezermilliárdjait buktuk el, félmillió vállalkozó szellemű, fiatal és jól képzett magyar vándorolt ki az országból, mert ez a kormány elvette tőlük a reményt, hogy a hazájukban is boldogulhatnak” – közölték. Az Együtt 2014 szerint a jobban teljesítő Magyarországtól – amiről a miniszterelnök beszélt – “éppen az elmúlt két év kormányzati ámokfutása miatt kerülünk egyre távolabb”.

Hozzátették: a szomorú valósággal ma már mindenki tisztában van – a polgárok, a vállalkozások, a munkahelyteremtő befektetők, az Európai Bizottság -, csak Orbán Viktor és szövetségesei nem.

“Az Orbán-Simicska-rezsim a rossz kormányzásával új válságot okozott Magyarországnak. Ezt a válságot már nem foghatják se az előző nyolc évre, se külső tényezőkre: ezért a válságért Orbán Viktor a felelős” – olvasható a közleményben, amely kiemeli, a választói mozgalom azért dolgozik, hogy jó kormányzással újra a régió gyarapodó országává tegye Magyarországot 2014 után.

DK:

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelő beszédéből kimaradtak a valós tények és a kormányfő csak az álmairól beszélt, ami azt bizonyítja, hogy a kormány nemcsak tönkretette az országot, de észre sem veszi, hogy milyen “iszonyatos a rombolás, amit véghezvitt” – reagált a kormányfői évértékelő beszédre Molnár Csaba az MTI-nek.

A DK alelnöke a beszédet a közelmúlt miniszterelnöki beszédei közül “intellektuálisan a legsilányabbnak” minősítette.

Szerinte a kormányfő körül dolgozó “kommunikációs álomgyár” három dolgot talált ki: megtalálták az interneten az ország régi sikereit, “amelyekhez a kormánynak semmi köze nincsen”, meg próbálták alkotni a jelenlegi sikereket, amelyek nincsenek, illetve igyekeztek megkeresni a jövő sikereit, amelyeket azonban épp a kormány “aknázott alá az elmúlt három évben”.

Molnár Csaba emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a héten állapította meg, hogy nagyobb lesz az államháztartási hiány a kormány által vártnál, valamint marad a gazdasági recesszió; a Tárki pedig szintén a héten hozta nyilvánosságra, hogy 2012-ben volt a legnagyobb az aránya azoknak, akik külföldre akarnak költözni. A DK szerint ezek az adatok mutatják be a valóságot, Orbán Viktor csak az álmairól beszélt.

Molnár Csaba szerint Orbán Viktor üzent az ellenzéknek is: ha 2014-ben meg akarják szabadítani az országot attól az “ámokfutástól”, amit a kormány művel, akkor össze kell fogniuk.

Forrás: Inforadio.hu

22 hozzászólás “Török Gábor: Orbán Viktor a bizonytalanoknak is üzent” bejegyzésre

  1. John Doe szerint:

    A teljes Török Gábor vélemény itt olvasható: http://torokgaborelemez.blog.hu/2013/02/22/487_nem_jo_de_jobb#more5098829
    Ugyanitt a teljes inforádiós video is megnézhető, meghallgatható.

  2. hajós szerint:

    admin, a Gyurcsány-montázs után remélem, az Orbán-montázst is kiteszed:
    http://index.hu/video/2013/02/23/orban_halalra_untatta_a_hallgatosagot/

  3. Axor szerint:

    „Tisztelt” balliberális elvtársak még nem kaptátok meg az utasításokat?
    Mikorra ígérték a ti személyre szabott véleményeteket?
    Most tényleg, Gyurcsányi, „libás” Gordon, Mesterházy, vagy maga az „istenetek” RON WERBER személyesen adja az instrukciókat?

  4. Axor szerint:

    A bejelentkezés sorrendje adja meg a távolságot, hogy ki milyen messze lakik a pártközpontól?
    Tárnokiak hátrányban!!!

  5. felix szerint:

    Axor!
    Mondj három dolgot amelyben Magyarország jobban teljesít.
    Az ország, nem a pénzügypolitika azaz az elvonások.

  6. Axor szerint:

    Felix nem kaptál meghívót? Vagy csak észak Csepelen élsz és első vagy ki hazaértél a Werberi fejtágításból.

  7. felix szerint:

    Szóval nincs mit mondanod.
    Nem csodálkozom.

  8. kocsonya szerint:

    A rossznyelvek szerint Török Gábor már a szocikat is megosztja, sokuk szerint ciki a pártnak. Ezen meg én nem csodálkozom!

  9. felix szerint:

    Török Gábor nem osztja meg a szocikat, mert a szociknak nem kell viszonyulniuk hozzá.
    Süket duma.

  10. szigetország szerint:

    Ez a szóvivő, Török Zsolt — ő lenne a konstruktív ellenzék?

  11. Axor szerint:

    „Tisztelt” szoclib elvtársak!
    Nem hiszem, hogy minden itt kommentelőt meghívtak a Werberi tovább képzésre. Ma reggel óta nincs bolsevik- kommunista hozzá szólás. Lehet, hogy a sok baloldali kommentelő csak pár „ember” sok-sok Nick néven? Hajós, vitéz bihari Grün, narancsvírus, csepeliNo1, ebihal, stb… Így érthető a sok bennfentes információ.

  12. felix szerint:

    Axor!
    Tévedésben vagy.
    A ti oldalatokon szinte senki sincs a képviselő urakon kívül.
    Némelyik több funkciót is “ellát”.
    Nélkülünk ez az oldal nincs is.

  13. Axor!
    Ez a dolog már tegnap lecsengett!
    Így is érdemén felül túl kezeltek egy eszelős önfényezőt! ))) 😛 (((

  14. hajós szerint:

    vazeg, ezek a narancs kommerek annyira hülyék, hogy összekeverik Török Gábort Török Zsolttal.

  15. Gordon szerint:

    “Magyarország jobbat érdemelt volna” – 2002 és 2010 között.
    Akkor nem lett volna egekben 2010-re az államadósság, nem lett volna mintegy 10%-os a költségvetés hiánya.

    Magyarország 2010-től jobban teljesít.

    Nőtt a foglalkoztatottság.
    Csökkent az állam adóssága.
    A költségvetés hiányát 10% helyett 3% körül lehet tartani.

  16. Százmilliárdos megszorítás a küszöbön
    “A kormány által vártnál sokkal magasabb lehet idén az államháztartási hiány. Az Európai Bizottság tegnap közzétett prognózisában az idei évre és 2014-re egyaránt 3,4 százalékos államháztartási hiányt jelez előre. Így nem valószínű, hogy Magyarország belátható időn belül kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól. A magyar kormány azonban makacsul állítja, hogy teljesül az idei 2,7 százalékos hiánycél, s aki másképpen számol, az téved.”

    Olvass és erts! 😛

    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=624419

  17. Axor szerint:

    Elvtársak a fejtágítás sikeres volt?
    A virsli hideg, a sör meleg volt?
    Hajós későn értél haza, csak nem Tárnoki vagy?
    Török Zoltánba szorult értelem, tudás és az igaz mondás területén sincs problémája.
    Török Zsoltból ezek az erények hiányoznak

  18. Gordon!
    Magyarország 2010-től jobban teljesít. (???) ))) 😛 (((

    “Az a baj, hogy konkrétan leszarom nem érdekel, mit akartok ti 20 év múlva. A most érdekel. Az egyetlen dolog, ami ebben a távlatban érdekel, hogy miután a manyup vagyont faszán lenyúltátok sikeresen megmentettétek, vajon lesz-e nyugdíjam, vagy esetleg nekem is az a sors jut, mint a dél-koreai öregeknek. Felköthetem magam egy jó erős gerendára. Ha lesz egyáltalán pénzem kötélre. Ha nem, akkor majd kérek kölcsön Kövér Lacitól. Neki biztos van elfekvőben. Egyébként pedig őszintén remélem, hogy 20 év múlva már csak max. látgatóként lehettek majd jelen a parlamentben.”
    http://hirtmondo.blog.hu/2013/02/23/zavar_az_eroben_990

  19. robi szerint:

    Reggel vidáman ébredtem.
    Hogy jó kedvem fokozzam, beléptem a rég olvasott csepel.info-ba. Nem hiába.
    Azon nyomban rám jött a röhögés. A nívó tovább csúszott az egykor betiltott (mikor tiltották be?) vicclapok felé.

    Axor vicc mester a szoc libek továbbképzésén élcelődik. Feltehetően azért, mert ahová ő tartozik, ott reggelig tartó, demokratikus viták során alakítják ki a közös álláspontot. Olyanról még csak nem is hallott övéi között, hogy fentről mondják meg az akol bélieknek, mi a tuti. Bólogató pacákról még csak nem is hallott a csapatban.

    Kocsonya polgártárs vszeg most lett importálva vidékről vagy messzebbről. Még alaposan keveri a Törököket.
    Megszólalásig értelmiségi? ah hát.

  20. Axor!
    A Török Gábort miért hagytad ki?!
    Vagy az már túl értelmes Neked?! ))) 😛 (((

  21. felix szerint:

    Magyarország jobban teljesít.
    Deresre feszítve ma sokkal több ütést visel el , mint a zelmúlt nyocévben.

  22. ebihal szerint:

    Axor!
    Hiányoltál? A pozitív és negatív számok, a százalékszámítás általános iskola, alsó
    tagozat. Súgd meg a vezérednek is, hogy ami csökken /GDP/, az nem nő! Szöveg-
    értés felső tagozat. Segíthetek még valamiben?

Itt lehet hozzászólni !