Soha többé nem tűrjük el, hogy ilyen történhessen velünk – A kommunizmus áldozataira emlékezünk

Kormány.hu

Hétfőn, február 25-én országszerte a kommunizmus áldozataira emlékeznek: 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát. Az első Orbán-kormány által 2000-ben elfogadott határozat értelmében ezen a napon minden középfokú oktatási intézményben is erre emlékeznek.

Magyarország Kormányának hivatalos megemlékezése hétfőn 19 órakor lesz a Lánchíd budai hídfőjénél. A kormány hétfőn 19 órára várja mindazokat a Lánchíd budai hídfőjéhez, akik az emlékezés mécseseit kívánják elhelyezni a kommunista diktatúrák áldozatainak tiszteletére.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából hétfőn bárki számára ingyen tekinthető meg a Terror Háza Múzeum, amely az elmúlt évtizedben több mint négymillió látogatót fogadott és mára nemzeti emlékhellyé vált. 9 órától Bródy Norbert testénekes, Benkő László, Nagy Feró, Egri Péter zenészek, valamint Fábry Sándor humorista és Szente Vajk színművész csatlakozik az előre bejelentett látogató csoportokhoz.

A programban részt vevő ismert személyek egy-egy terem bemutatása mellett személyes, családi emlékeikről is beszélnek, hogy a fiatal korosztály közvetlenebb képet alkothasson a korról. 15 órától Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, valamint Kovács Zoltán társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tart rendhagyó tárlatvezetést a Diplomáciai Testületek képviselőinek, valamint Magyarországon tanuló külföldi diákoknak.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Európában a számuk eléri az 1 milliót. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kegyetlen kivégzés által. Jóval többre tehető ugyanakkor azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt emberre, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött nemzettársainkra, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre. Ezen a napon emlékezünk mindazokra, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. Ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk, amikor egy letűnt rendszer bűneit elevenítjük fel, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett.

További részletek a www.kommunizmusaldozatai.kormany.hu honlapon.

Forrás: Kormány.hu

16 hozzászólás “Soha többé nem tűrjük el, hogy ilyen történhessen velünk – A kommunizmus áldozataira emlékezünk” bejegyzésre

  1. abcd szerint:

    Van mit tenni még!!!!

    Május 1-jén viseljen vörös csillagot!
    Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden megsemmisítette az önkényuralmi – nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos – jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi (Btk.) paragrafust.

  2. bonifác szerint:

    Tehát a tisztelt AB nagyon kedvelheti a kommunistákat.A Legfelső Bíróság pedig
    Gyurcsány tata a rendőrnek öltözött vadállatokat minősítette ártatlan báránykáknak.
    Nesze neked demokrácia! A kretén ügyvédet bíró dicsérgeti, mert leöntött egy neki nem tetsző szobrot. Mi történt? Semmi. Vagyis egy kis hatalomátvétel. A bíróság mintha önállósitotta volna magát.Nekem ez nagyon nem tetszik. És híve vagyok az össze-
    esküvéselméleteknek…..

  3. bonifác szerint:

    Bocs, elírtam!! Gyurcsány tata rendőrnek öltözött vadállatait minősítette ártatlan
    báránykáknak…

  4. felix szerint:

    Aki Magyarországon a legtöbbet ismétli önmagát, az a történelem.

  5. hajós szerint:

    bonifác! Demokrácia első lecke: hatalmi ágak szétválasztása. Törvényhozói hatalom, végrehajtó hatalom, bírói hatalom. Ezeknek elválasztva kell működniük. Sok leckét kell neked még venned demokráciából.

  6. hajós szerint:

    “Bródy Norbert testénekes”

    Ajjaj! A testének melyik részével fog “énekelni”?

  7. Etikus szerint:

    A demokráciának nevezett játékszabályok mögött egészen más húzódik meg, azaz más a döntés mögötti valóság.

  8. vitéz bihari Grün szerint:

    “Az új büntető törvénykönyv miatt megúszhatja a felelősségre vonást a 2006-os események kapcsán megvádolt Gergényi Péter és Bene László – ezt állítja a Legfelsőbb Bíróság volt tanácsvezetője. Völgyesi Miklós ezt azzal indokolta, hogy a nyáron hatályba lépő jogszabály alapján csak a csapaterőben elkövetett rendőri túlkapás számít katonai bűncselekménynek.”

    .http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/gergenyiek-meguszhatjak-a-buntetest-1140023

  9. “A korábbi diáktüntetésekhez képest jóval kevesebb, csupán 200-300 hallgató vett részt a hétfő délutáni vonuláson. Az ELTE BTK elfoglalt előadótermétől indultak, és ide is érkeztek meg két és fél órával később. A tüntetés végül nem a bejelentett útvonalon zajlott, nem kis fennakadásokat okozva a budapesti csúcsforgalomban.”

    .
    Megelőzendő a rendőri túlkapásokat?! 😛
    http://index.hu/belfold/2013/02/18/rendorok_nyomoznak_a_egyetemfoglalason/

  10. ebihal szerint:

    A többiek fakultatív “rendőr” foglalkozáson voltak.

  11. “Szégyen, arcpirító szégyen! Mármint az, ahogyan a Fidesz-kormányzat két héttel a funkció átadás előtt belekötött Simor Andrásba, a Magyar Nemzeti Bank távozó elnökébe. Mert kétség ne essék, bármennyire is hajdani pártkatona volt Domokos László, az Állami Számvevőszék pillanatnyi elnöke, halkszavúságából, eddigi közszerepléseiből, nyilatkozataiból adódik a következtetés: nem ő találhatta ki az ilyen besározást. Ez politikai döntés volt.”

    .
    Ki hallott már olyant, hogy egy döglött kutyát fejbe rúgnak?! (egy nagy gondolkodó) 😛
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=623540

  12. bonifác szerint:

    A hatalmi ágak szétválasztása alaplecke. Így is kell lennie. valahogy mégsem választódott el rendesen, mert ezek az ítéletek megszülettek a demokrácia nagyobb dicsőségére.
    Mivel én az összeesküvés elméletének híve vagyok, azt mondom: ez bosszú a bírák
    nyugdíjbaküldésének kisérletéért.. Alattvalói tisztelettel eltöröltük, íme az eredmény.
    Az AB fog még hasonló ítéleteket hozni…

  13. bonifác szerint:

    Vitézkém! Védd csak a világ második legbénább jegybankelnökét! Nézz utána! Az
    offshor ügy is nyomja azt a szegény, érzékeny lelkét. A jelek szerint még áruló is volt,
    saját hazája ellen dolgozott.Úgy látszik, Te csak a gazembereket véded, ha cucik…

  14. bonifác!
    Nem szorul védelemre!
    Úgy van mint a Gyurcsány! Legjobb védelem a becsületessége!
    Szerintem már meg van a következő állása, csak nem itthon!
    Akár a Bajnainak vagy a Bokrosnak!
    Ősi dakota bölcsesség:
    “Senki sem lehet próféta a saját hazájában!” ))) 😛 (((

  15. udvarhelyi andrás szerint:

    Tisztelt Vitatkozók!
    Mindig csak a lényegről mindkét – tehát a kommunista és náci – jelképeket be kell tiltani. Mert mindkettő emberellenes. Ahogy egyik költőnk írta, kommunizmus és fasizmus jegyesek. Aki pedig fel akarja frissíteni ilyen irányú tudását, annak ajánlom Salamov Kolima című könyvét, amelyben megdöbbentő részleteket lehet olvasni a gulag rabszolgáiról, és Russel-nak A horogkereszt rémtettei című művét, s hogy mennyire hasonló módon embertelen mindkét diktatórikus rendszer, annak ajánlom, a Kommunizmus fekete könyvét.
    Persze ezeket a könyveket a helytelen ítéletet hozóknak is el kellett volna olvasniuk, vagy olvasták és elfelejtették? Hiszen az embertelenségek először az ostoba agyakban és jelképekben jelennek meg, és sajnos az ország lakosságának átlagműveltsége, műveletlensége miatt az emberek nagy része védtelenné válhat.
    A vitázóknak pedig ajánlom, kevesebbet dumáljanak össze-vissza, és többet olvassanak. Baráti üdv. u.a. segédfogalmazó

  16. felix szerint:

    Szereintem ember nem találkozott még a kommunizmussal, de a fasizmussal igen.

Itt lehet hozzászólni !