Németh Zsolt: párbeszéddel kell rendezni a székely zászló ügyét

MTI/Kormány.hu

Magyarország továbbra is a román–magyar párbeszédet tartja a legalkalmasabb módszernek a zászlóvita rendezésére – hangsúlyozta a Krónika erdélyi magyar napilapnak adott, 2013. február 13-i számban megjelent interjúban Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A Krónika utalt rá, hogy az államtitkár jelképes agressziónak nevezte a román hatóságoknak a székely zászló kitűzése ellen foganatosított intézkedéseit egy budafoki rendezvényen és megkérdezte, hogy akkor is ilyen keményen fogalmazott volna, ha előre tudja, milyen reakciókat vált ki Bukarestben. Németh Zsolt válaszában megjegyezte, hogy szeretett volna finomabban fogalmazni. Hozzátette azonban, hogy hónapok óta folyik a román kormány helyi képviselőinek a harca a székely zászló ellen, a fellépésük pedig tagadja a székelyek jogát a saját jelképeikhez, ami a mai Európában elfogadhatatlan és életidegen. „Egy nemzeti közösség nem attól létezik, hogy egy kormány azt akarja-e, vagy sem, hanem attól, hogy a közösség tagjai mit éreznek” – mutatott rá Németh Zsolt.

Az államtitkár megemlítette, nemcsak az Európai Unió más országaiban teljesen megszokott a regionális identitás és annak szimbólumrendszere, hanem Romániában is csak a székelyektől vitatják el ezt a jogot. Hozzátette, elképzelhetetlennek tartja, hogy Magyarországon valaki a román lakosságú községekben a hivatalos épületekre, iskolákra kihelyezett román zászlók leparancsolásáért szálljon síkra.

A Krónika felvetésére, hogy Bukarest tavaly Szerbia uniós tagjelöltségének a megakadályozásával próbálta elérni, hogy Belgrád tegyen konkrét lépéseket a Szerbiában élő román (vlach) kisebbség helyzetének javításáért, most meg az ország belügyeibe való beavatkozásnak tekinti a székely zászlóval kapcsolatos budapesti nyilatkozatokat, Németh Zsolt kijelentette: „A kettős mérce alkalmazása nem szép dolog, ráadásul a belügyekbe való beavatkozás vádja kicsit talán idejét múlta is. Én hiszek abban, hogy tudunk ebben az ügyben is párbeszédet folytatni a román barátainkkal.”

A székelyföldi autonómiaigényre vonatkozó kérdésre az államtitkár hangsúlyozta, hogy a Székelyföld autonómiája nem irányulna a románok ellen. „Attól, ha a magyar nyelv egyenrangúvá válik a románnal, ők még ugyanúgy boldogulhatnak anélkül, hogy beszélnének magyarul, a közigazgatásban a román nyelv nem veszti el a szerepét. Megszűnik viszont egy olyan dolog, ami ma mérgezi a kapcsolatokat, és amivel a magyarokat naponta szembesítik: nevezetesen hogy nyelvük, jelképeik alacsonyabb rangúak, idegenek szülőföldjükön vagy akár tiltottak, büntetést érdemlőek” – fogalmazott Németh Zsolt. Hozzátette, a jogegyenlőség, az otthonosság érzésének megteremtésével Románia nem lesz kevesebb, hanem több, gazdagabb, a kétoldalú kapcsolatok pedig tehermentessé válnak, ami kölcsönös érdek.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Forrás: kormány.hu

21 hozzászólás “Németh Zsolt: párbeszéddel kell rendezni a székely zászló ügyét” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Most ez a legfontosabb?

  2. vitéz bihari Grün szerint:

    Zsóti fogjátok meg egymás kezét a Semijen Zsolttal és próbáljátok meg elmagyarázni, (akár párbeszéd formájában) ezeknek a szerencsétlen felbégázott székelyeknek, hogy csak a szavazataikra van szükségetek!
    Utána úgy járnak mint a Szász Jenő féle együttes!
    Legalább velünk ne utáltassátok meg Őket! 😛

  3. nagyapó szerint:

    A’la MSZP, Mesterházy Kolozsváron!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  4. bonifác szerint:

    Internacionalista vörös barátaim! Azt kívánom nektek, csak egy évig éljetek a trianoni
    rablók fennhatósága alatt.Szép nagy …..fátokat rettegve nyitnátok ki, analfabéta
    szőröstalpú magyarázná el, miért vagy hülye köcsög. Esetleg az osztályodban, ahol tanítasz.TÖRVÉNY BIZTOSÍTJA A JELKÉPEK HASZNÁLATÁT, az autonómiát 1920- ban
    ígérték meg. Nem tanultátok?! Nem Ti tagadtátok ki őket a magyarságból? Most, hogy
    szavazhatnak , vakarjátok ugye ? Nem baj, van még ország, ahol darabra mindenki rátok szavaz…(a magyar államplgárok)

  5. Katka szerint:

    bonifác szerint: Barátod a radai rosseb! Pofád a családodnak van, a hülye köcsögöknek, ne oszd a saját jelzőtöket másokra. Az a határon túli, aki annak ellenére szavaz, hogy itt élne, menjen a pitsába és nyalja ki Orbánék valagát.

  6. nagyapó szerint:

    bonifác A komcsik ott beléptek volna a secuba és feljelentették volna a többi magyart, akárcsak itthon.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  7. felix szerint:

    bonifác!
    Mikor beszéltél utoljára erdélyi magyarral?

  8. robi szerint:

    Az államtitkár úr feltételezi, hogy komolyan szóba állnak vele a románok?

  9. vermes szerint:

    Katka, megint ez a vérproli gyűlöletkeltő böfögésed…

  10. ebihal szerint:

    Lehet, hogy ezzel kellett volna kezdeni?
    Mszmp-s nagyapó! Hol mosta ki a pufajkáját?
    Vermes! A gyűlölködést először beszéld meg bonifáccal!

  11. Szabadságharcosok útja mindig rögös szerint:

    Nem sok minden jut eszembe,csak egy dolog. Ha az irány Európa miért nem lehet elfogadni a másikat? A cél a jó kapcsolat egymás közt és a siker a gördülékeny ügy-munka/ személy/tőke/áru-ki-be járhatóságában rejlik.

  12. nagyapó szerint:

    Bülbül szavú Eetásak! Katka, felix, ebihal! Néha jut eszükbe valami értelmes gondolat is? Esetleg az egész szókészletük 500 szó, aminek fele trágár? Melyik kocsma az otthonuk? (gy.k. akinek a kocsma az otthona. az kocsmatöltelék)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  13. Öreg Szellemi Toprongy!
    Ez a hsz. aztán roppant értelmesre sikeredett!
    Annyi benne a zértelem mint lófingban a vitamin! 😛

  14. nagyapó szerint:

    Idióta Dr. grün t.t.! Valamivel értelmesebb, amikor idéz – igaz hazug álbaloldali szövegeket – mint a mikor magát adja.
    Elnézést idióta Dr. grün t.t., hogy a fenti “értelmes” komcsik közül kihagytam.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop

  15. hitetlen szerint:

    Nagyapó egy “kriptaszökevény”. Menj vissza !

  16. felix szerint:

    szemétláda!
    Keresd fel orvosod gyógyszerészed.

  17. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Szar lehet úgy élni, hogy a környezete ismeri az mszmp-s múltját.

  18. udvarhelyi andrás szerint:

    Hölgyeim és uraim!
    Ha csak annyit költöttek volna pártjaink és kormányaink az itthoni szegénység ellen, mint az erdélyiekre, akkor most nem itt tartana az ország.
    Először az itthoni magyarokat, itthoni testvéreinket kellene segíteni, és aztán, ha marad pénz, a külhoniakat. Mert, ha a szegénység úgy terjed, mint az utóbbi években, – és ebben minden jobboldali és baloldali kormány ludas – akkor nem lesz ki dolgozzon itthon és nem lesz miből támogatni külhoni testvéreinket, sőt politikus urainkat sem tudjuk, miből túlfizetni, eltartani.
    Mert hisz az elmúlt húsz év teljesítménye alapján, vissza kellene kérni tőlük a fizetésüket vagy azokat a vagyonokat, amelyeket gyűjtöttek, harácsoltak.
    Egyébként, mennyivel lesz jobb a kinti magyaroknak, ha a székely zászlót kitűzhetik? És mennyivel lesz jobb a benti magyaroknak, ha kitűzik itt a zászlót?
    Nem tanácsos provokálni a románokat, a náci szimpatizáns Nyírő temetéssel, a még háborús bűnösnek mondható Wass Alberttel. Mert ott, Romániában is van szélsőjobb, amely vérfürdőt rendezhet, mint Marosvásárhelyen.
    És akkor, ha ez bekövetkezik, mit mond a provokációt támogató felelőtlen magyar kormányzat?
    És nem kellene itthon az antiszemita Prohászkát és a gyűlölködő Tormay Cecíliát népszerűsíteni, hagyni az erkölcsileg bűnös, a fehérterror sugalmazójának, Horthynak szobrot állítani.
    Mert ezek a kérdések elvonják a lényegtől az erőket. A lényeg pedig, hogy a valóban rászoruló itthoni! ZEMBEREKET KELLENE SEGÍTENI!!! Fel kellene fedezni politikusainknak magukban valamiféle szolidaritás félét. És ha alapfeladatukat elvégezték, tűzködjenek csak székely zászlót, árpádsávos zászlót.
    Nem értem, miért fontos, pont most e zászló kitűzése?! Eddig azt sem tudta az ország nagy része, hogy van ilyen zászló! Csak nem azért robbantanak ki politikai botrányt politikus uraink, mert ebből politikai tőkét akarnak kovácsolni?! Baráti üdv. u.a. segédfogalmazó

  19. Királyerdei szerint:

    A világban folyó zavargások is hozzájárulnak a Világkormány és az Antikrisztus felemelkedéséhez, aki egységet és globális válaszokat kínál majd megoldásként a terrorizmus, a betegségek, gazdasági és egyéb bajok ellen, amik közül sokat maga a háttérhatalom idézett elő vagy mélyített el. (Lásd: Dániel 11:21-24, 8:23-25, II. Thessalonika 2:1, 3-4) A gazdaság helyzete tovább romlik, egészen addig, amíg az emberek már bármit hajlandóak lesznek elfogadni a kilábalás érdekében. A káoszból rend tipikus példáját láthatjuk kibontakozni, ahogyan azt az alábbi cikk is szemlélteti. (Joseph Candel)

    Fontos észben tartani, hogy bár nehéz évek várnak a világra, ez nem a történet vége. Sőt, ez lesz az igazi kezdet! Egy jobb világ kezdete, ahol „nem ártanak és nem pusztítanak sehol” (Ézsaiás 11:9) és bár most a völgy legmélyebb és legsötétebb szakasza előtt állunk, tudva, hogy mire számíthatunk felkészülhetünk az eljövendőkre. „Ezeket azért mondom nektek, hogy békességetek legyen énbennem. A világon nyomorúságotok van, de bízzatok: én legyőztem a világot.” (János 16:33)

    Forrás: Infowars.com

    Minden jel arra mutat, hogy az amerikai hatóságok lázongásokra számítanak a lakosság körében. A tendencia nem véletlen. Egy jól kipróbált módszerről van szó, amit a bankkartell számos alkalommal használt már országok leigázására és vagyonának megszerzésére, így kaparintva meg az adott területet és kormányt az Új Világrend számára. A társadalmi zavargások kirobbantásának és kihasználásának gazdasági szempontból van fontos szerepe az elit számára. Greg Palast, ismert és elismert oknyomozó riporter, 2001-ben írt leleplező cikket a globális banki elitről, pontosabban a Világbankról és az IMF-ről, amelyben kifejti milyen módszert dolgoztak ki arra, hogy egy kiszemelt országot megfosszanak vagyonától. A fogás „IMF lázongásként” vált ismertté.

    2001 áprilisában Greg Palast hozzájutott néhány bizalmas belső IMF dokumentumhoz, amelyek leírták egy ország kifosztásához, a vagyon, az infrastruktúra és az erőforrások átjátszásához szükséges négy lépést. Az első lépés, az „IMF lázongás”, részletezte, hogyan tervezi meg az elit előre a társadalmi felkeléseket, hogy azok a kívánt eredményt hozzák, azaz elijesszék a befektetőket és csődbe vigyék az államot. „Ennek a gazdasági gyújtogatásnak megvannak az előnyei, főleg a külföldiek számára, akik a végén összeszedhetik a megmarad eszközmorzsákat az értékük töredékéért,” írja Palast, hozzátéve, hogy „egyértelműen kirajzolódik a minta. Sok a vesztes, de az egyértelmű nyertesek a nyugati bankok és az amerikai államkincstár.”

    Más szóval a banki elit létrehozza a társadalmi zavargások kirobbanásához szükséges feltételeket (egekbe szökő kamatok, emelkedő élelmiszerárak, szegénység, életszínvonal romlás, stb.), majd keselyűként lecsap, hogy fillérekért felvásárolja, ami megmaradt. A módszert láthattuk már Bolívia, Ecuador, Indonézia, Görögország és Argentína esetében. A következő áldozatok pedig Spanyolország, Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország lesznek, ahol már láttunk némi ízelítőt a lakosság megmozdulásaiból az elmúlt két év során.

    Ha-Joon Chang, a Guardian cikkében leírta, hogy az európai zavargások abból eredtek, hogy „a kormányok IMF-stílusú programokat hajtottak végre saját állampolgáraikon,” azaz „megszorításokat, privatizációt és a szabályozások lazítását kezdeményeztek,” ami a kísérleti országok felkeléseit is kiváltotta a 80-as és 90-es években. Bár az IMF, a Világbank és társaik már a fél világot végigportyázták, az Egyesült Államok eddig kimaradt. A négylépcsős folyamat első fázisa, az állami tulajdon privatizációja, már jól halad. Az infrastruktúrát külföldi társaságok vásárolják fel szédítő ütemben, a Goldman Sachs segítésével.

    Az Egyesült Államok esetében a folyamat fontos része az ország iparának tönkretétele, lehetetlenné téve az önellátást, banki mentőcsomagokat kínálva helyette. Európában ez a folyamat szinte teljesen befejeződött már, hiszen a legtöbb fontos gazdaságot a Goldman Sachs technokratái irányítják.

    2000 óta a termelésben a munkahelyek 32 százaléka vándorolt ki az Egyesült Államokból, 2001 óta pedig 56.000 gyártóegységet zártak be. Látva az egyértelmű gazdasági indítékot a lázongások kirobbantására az Egyesült Államokban, a zavargásokra való felkészülés jeleit kellene felismernünk. Ezek pedig egyre nyilvánvalóbban mutatkoznak.

    A Határozatlan Idejű Fogvatartásról szóló törvény

    Az Obama kormány által elfogadott Határozatlan Idejű Fogvatartásról szóló törvény (NDAA) felhatalmazza a hatóságokat amerikai állampolgárok, amerikai földön történő szó szerinti elrablására és tárgyalás nélküli fogvatartására, megalapozva a tüntetők és újságírók tömeges letartóztatásának feltételeit országos szükséghelyzetben.

    A leleplező informátorok (whistleblower) elleni hadüzenet

    Az Obama kormány kíméletlenül vádat emelt és elítéltetett számos leleplező informátort, amiért azok nyilvánosságra hozták a kormány korrupt eljárásait, nyilván azzal a céllal, hogy megfélemlítsék azokat, akik a helyzet élesedésekor hasonlóan cselekednének.

    A közösségi oldalak szemmel tartása az elégedetlenség észlelésére

    A Nemzetvédelmi Minisztérium (DHS) és egyéb szövetségi ügynökségek aktívan figyelik a közösségi oldalakat és híroldalakat, hogy észleljék az amerikai kormányra és a nemzetvédelemre negatív fényt vető cikkeket és hozzászólásokat. Leginkább azt nézik, hogy mikor válhatnak a szavak tettekké és tömeges megmozdulássá.

    Hatalmas megfigyelőközpontok építése

    A Nemzetvédelmi Ügynökség (NSA) az ország legnagyobb kémközpontját építi Utah államban a sivatag közepén. Az adatközpont célja a világ összes kommunikációjának lehallgatása, dekódolása, elemzése és tárolása, bármilyen föld- vagy víz alatti, nemzetközi, hazai vagy külföldi kábeleken haladjon is, legyen az magánjellegű email üzenet, mobiltelefon hívás, Google keresés, személyes adat, utazási információ, vásárlás vagy digitális „szemét”. Az adatbázis létrehozásával az NSA azt reméli, hogy figyelemmel kísérheti a lázongásokat vagy szükség esetén megakadályozhatja a terjedést.

    Pilótanélküli gépek hazai bevetése

    A múlthét során az amerikai igazságügyi minisztérium megerősítette korábbi álláspontját, hogy az Obama kormány használhat fegyverrel ellátott drónokat amerikai állampolgárok elleni merényletek kivitelezésére. Az NDAA törvény értelmében pedig az Egyesült Államok egészét harctérré nyilvánították.

    Egy olyan kormány, amelyik „törvényesen” saját állampolgárainak jogi eljárás nélküli kivégzéséhez folyamodhat, kimeríti a diktatúra fogalmát.

    Felkészülés a szükségállapotra

    A Nemzetvédelmi Minisztérium több mint 1,6 milliárd darab lőszert vásárolt csak az elmúlt 10 hónap során. Viszonyításként, az iraki háború legaktívabb szakasza során az amerikai hadsereg 5,5 millió lőszert használt el egy hónap alatt. Miért kell a DHS-nek harminc év háborúskodásra elegendő lőszer, ha nem belföldi zavargásokra számítanak?

    A szükségállapotra való felkészülés legaggasztóbb része az országos FEMA program, amelynek keretében lelkipásztorokat és egyéb vallások képviselőit képezik ki, hogy segítsék a titkosszolgálat munkáját azzal, hogy ráveszik nyájukat az engedelmességre és ezzel előkészítik a terepet a szükségállapot bevezetésére, a fegyverek elkobzására és esetleges áttelepítési programokra.

    Az állampolgárok az új terroristák

    Az embereket arra próbálják rávenni, hogy jelentsék, amikor valami gyanúsat látnak. A DHS „Ha látsz valamit, jelentsd is!” kampánya például rendre középosztálybeli amerikaiakat állít a terrorista szerepébe. A minisztérium jelentéseiből az is kiderül, hogy mi számít terroristagyanús cselekménynek.

    Megvizsgálva a közelmúlt történelmében azokat az országokat, ahol gazdasági összeomlás ment végbe, a társadalmi zavargások szinte minden esetben fontos elemként voltak jelen, előkészítve a terepet a gazdasági leigázásra és a szuverenitás felszámolására.

  20. hajós szerint:

    Mi ez a sok faszság, Királyerdei? Bolondgombát ettél?

  21. John Doe szerint:

    Királyerdei szerint:
    “A világban folyó zavargások is hozzájárulnak a Világkormány és az Antikrisztus felemelkedéséhez, aki egységet és globális válaszokat kínál majd megoldásként a terrorizmus, a betegségek, gazdasági és egyéb bajok ellen, amik közül sokat maga a háttérhatalom idézett elő vagy mélyített el.”
    *Melyik jelenlegi állam és annak hatalma, vagy “háttárhatalma” ez?
    “A Határozatlan Idejű Fogvatartásról szóló törvény”
    *Erre példa? (a guantanamoin kívül, mert az igaz maradt)
    “A leleplező informátorok (whistleblower) elleni hadüzenet”
    *Erről sajtólink, nevek,…?
    “Hatalmas megfigyelőközpontok építése”
    *Ki az ÚrIsten tud ekkora adathalmazt kezelni, mikor a saját belső adathalászatukba is belefulladtak?
    “Pilótanélküli gépek hazai bevetése”
    *Minden állam bevethet hazai légtérben megfigyelési céllal pilóta nélküli gépeket, még mi is, ha lenne.
    “Felkészülés a szükségállapotra”
    *Ennek mi az értelme, mi a haszna és mekkora logisztikai háttér kellene a telepítgetéshez?
    “Az állampolgárok az új terroristák”
    *A “terrorista” az egyik oldalon egy sima gyilkos, a másik oldalon meg hős. Ez a “ha látsz valamit, jelentsd is” nálunk is kibontakozóban van és előbb-utóbb elmélyül a helyzet, eljön az újabb besúgó korszak.

Itt lehet hozzászólni !