Balázsjárás a csepeli óvodákban

Csepel.hu

Balázsjárásra indultak a Móra Ferenc Általános Iskola első és második osztályos tanulói február 4-én Csepelen. A Montessori és a Csillagtelepi Óvodák Szabadság utcai és Vénusz utcai apróságainak iskolába csalogató népszokásokat elevenítettek fel.

Pelyhe Andrásné és Tóth Mária pedagógusok vezetésével a Mórás kisdiákok népviseletbe öltözve, fakardokkal, balázsjáró süvegben hívogatták iskolába a nagycsoportosokat, hogy ők is hamarosan megtanulják a számolást és betűvetést.

Régen nem volt kötelező iskolába járni, ezért a tanító küldte el tanítványait házakhoz balázsjárásra, hogy kedvet csináljanak a gyerekeknek az okosodásra. A Balázs napjához (február 3.) kötődő népszokás a Dunántúlon, az Ipoly és Nyitra menti falvakban és a Csallóközben terjedt el. A legenda szerint Szent Balázs püspök, akit a 6. században a torokbetegség gyógyítójának tartottak, megmentette egy halszálkát nyelt fiú életét. Ezért özvegy édesanyja hálából ételt és gyertyát vitt neki. Azóta a Balázs-áldás egyházi szertartás részévé vált a templomokban is. Ilyenkor a pap „V” alakban összekötött égő gyertyákat tartott a hívők álla elé és megáldotta őket. Ezáltal Szent Balázs megvédte a híveket a torokfájástól és a torokgyík betegségtől.

A Móra iskolások a hagyománnyá vált balázsolós dramatikai műsorukat – mellyel évek óta járják a környék óvodáit – saját tanintézetükben most először adták elő.

Forrás: csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !