Rogán: Folytatódik a rezsicsökkentés

Magyar Nemzet

Szeretném azt üzenni az összes lobbistának, teljesen felesleges azt gondolni, hogy a kormánypártok nem akarják folytatni a rezsicsökkentést. Akarják, és fogják is – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rogán Antal.

A Fidesz frakcióvezetőjével készült interjúból kiderül, hogy a tervek szerint még a tavasszal sor kerülhet a víz- és a csatornadíj, továbbá a szemétszállítás árának tízszázalékos csökkentésére, a következő fűtési szezon kezdetén pedig jöhet a villamos energia, a gáz és a távhő árának második lépcsőben történő mérséklése.

–Orbán Viktor miniszterelnök-pártelnök az elmúlt hetekben több fórumon is hangsúlyozta, hogy 2013 már az aratásról, vagyis a mindennapi élet könnyítéséről szól majd, és komoly terveket fognak megbeszélni a kedden kezdődő kihelyezett Fidesz–KDNP- frakcióülésen. Milyen témákról lesz szó Gyulán?
– A legfontosabb téma a rezsicsökkentés folytatása lesz. Egyrészt meghallgatjuk a kormány, illetve a Németh Szilárd vezette fideszes munkacsoport beszámolóját arról, hogyan sikerült a gyakorlatban megvalósítani a gáz, a villamos energia és a távhő árának tízszázalékos csökkentését. A frakció dönteni fog arról a törvényjavaslat-tervezetről, amely egyszerűbb, a fogyasztók számára áttekinthetőbb számlázási rendszert ír elő, és amely erősíti a fogyasztói jogokat. Másrészt a Fidesz elnöksége a víz- és csatornadíj, továbbá a szemétszállítás árának tízszázalékos csökkentésének megtárgyalására tett javaslatot a frakciónak. Ez biztos, hogy nagyon komoly vitát fog kiváltani a képviselők között. Elsősorban azért, mert az érintett szolgáltatócégek között több olyan is van, amelyik részben önkormányzati tulajdonban vagy fenntartásban van, a frakcióban pedig meglehetősen sok polgármester foglal helyett. Nyilvánvaló, hogy ezeknek a cégeknek a nyereségét érinteni fogja, hogy csökkenteni kell a víz- és a csatornadíjat, továbbá a szemétszállítás árát. Abban viszont biztos vagyok, hogy hosszú vita elé nézünk, de a frakcióülés a végén döntést fog hozni ebben a kérdésben.

– Mikortól kell kevesebbet fizetni ezekért a szolgáltatásokért?
– Azt gondolom, hogy valamikor a tavasz közepén, vagy inkább a tavasz végén teheti meg a végső lépéseket ebben az ügyben a kormány. A helyzet áttekintése után dönthetünk majd erről Gyulán.

– Az a kormányzati szándék is napvilágra került, hogy 2014 nyarára az áram, a gáz és a távhő árának legalább harminc százalékkal kell csökkennie. Az év elején tíz százalékkal már mérséklődtek az árak, de mikor kerülhet sor a rezsicsökkentés folytatására?

– Több dolog is lehetőséget teremthet arra, hogy a következő fűtési szezon kezdetén tovább csökkenjenek az árak. Az E.ON gázüzletágának átvételével például a kormányzati szektor Magyarország egyik meghatározó gázkereskedőjévé válhat. Lehetőségünk lesz arra is, hogy bizonyos értelemben kicsit a gáz kínálati oldalát is befolyásolni tudjuk. Ez egy olyan pozíció, amely nemcsak az ország energiabiztonságát erősíti, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a fogyasztóknak kedvezőbb áron lehessen kínálni ezeket a szolgáltatásokat.

– Mekkora mértékű lehet az újabb csökkentés?
– Azt ma még senki nem tudja megmondani, hogy ez újabb tíz százalék, annál kevesebb vagy netán több lesz. Egyvalamit azonban biztosan tudok: erről a helyről is szeretném azt üzenni az összes lobbistának: teljesen felesleges azt gondolni, hogy a kormánypártok nem akarják folytatni a rezsicsökkentést. Akarják, és fogják is!

– A Mol és az E.ON visszavásárlása után várható még egyéb közszolgáltatások állami tulajdonba vétele?
– Egyelőre inkább az eddig elért sikereknek örülnék. Az ön által említetteken kívül egyébként több vízközmű-szolgáltató is visszakerült kormányzati, illetve önkormányzati tulajdonba ebben a ciklusban. Ezek önmagukban is óriási eredménynek számítanak, mert nemcsak az ország energia- és közműellátási biztonságát javítják, hanem azt is sikerült elérni, hogy Magyarország újra ura legyen saját magának. Ha pedig a magyar kormány a saját maga ura, és jelentős ráhatással bír ezekre a szolgáltatásokra, akkor a családok életét is kedvezően tudja befolyásolni. Ne felejtsük el, hogy a multinacionális cégeknek mindig vannak lobbistái Brüsszelben, ahonnan nyilvánvalóan soha nem az a kérés érkezik, hogy csökkenjenek a rezsiköltségek.

– Az ellenzék szerint csak kampánycélokat szolgálnak a rezsicsökkentést megalapozó kormányzati döntések…
– A leghatározottabban visszautasítom ezeket a hangokat. Úgy látom, hogy főleg a szocialisták, de más ellenzéki pártok is gyakorlatilag a magyarországi szószólóivá váltak ezeknek a multinacionális cégeknek. Mindig ugyanazokat az érveket hallom tőlük, mint amiket egyébként a szolgáltatók is mondanak.

– A miniszterelnök tájékoztatása szerint az év közepén a bérből és fizetésből élők érdekében indít új akciótervet a kormány. Milyen könnyítésre számíthat ez a széles munkavállalói réteg?
– Ez valószínűleg egy későbbi frakcióülés témája lesz, most a tavaly elindított munkahelyvédelmi akcióterv értékelésére kerítünk majd sort. Ennek egyébként vannak olyan intézkedései, amelyek szerintem további népszerűsítésre szorulnak. Itt elsősorban a különféle kis adókra gondolok, vagyis egyelőre nem az eszközök körét kell bővíteni, hanem azt kell elérnünk, hogy a meglévőket minél többen használják. Hasonló a helyzet a devizahitelesek esetében is: az árfolyamrögzítés nagyon sok családnak kedvező, mégis kevesebben vették azt igénybe, mint ami szerintem indokolt lenne.

– Mi a véleménye az ellenzéki sajtó által felmelegített 13. havi nyugdíj ötletéről?
– Elöljáróban fontos leszögezni, hogy az előző kormányok válságkezelési gyakorlata lényegesen eltért a mostanitól. Egyrészt saját maguk idézték elő a válsághelyzetet, másrészt azt gondolták, hogy ennek a terheit a magyar embereknek, köztük a nyugdíjasoknak kell viselniük, és nem a nagy cégeknek vagy a bankoknak. Mi eddig is és ezután is szeretnénk odafigyelni a nyugdíjasokra. A jegybank előrejelzése szerint ebben az évben 3,5 százalék lesz az infláció, miközben 5,2 százalékos nyugdíjemelést terveztünk, vagyis reálértékben is több pénz kerül az idős emberek zsebébe. Ezt biztosan meg tudja valósítani a kormány, hogy ennél többre képes lesz-e, az a gazdaság, illetve a költségvetés helyzete dönti majd el. Azonban sehol nem került szóba az, hogy egy 13. havi nyugdíjhoz hasonló konstrukciót megvalósítsunk. De ha képesek leszünk arra, hogy a nyugdíjakat jobban emeljük, mint ahogy terveztük, akkor azt meg is fogjuk tenni.

– A 2014-es választásokra való felkészülés szerepel-e háromnapos frakcióülés tervezett témái között?
– Csak nagyon áttételesen. Egyrészt a frakció előtt hivatalosan most fog bemutatkozni Kocsis Máté mint a Fidesz kommunikációs igazgatója. Az, hogy fölállítottunk egy új kommunikációs rendszert, természetesen annak a jele, hogy nemcsak a kormányzásra, hanem a közelgő választásokra is figyelünk. Másrészt a választásokat érintő kérdések között tárgyalunk az alaptörvény módosításáról és a választási eljárási törvényt érintő kérdések lezárásáról. Az elnökség azt javasolja a frakciónak, hogy messzemenőkig vegye figyelembe az Alkotmánybíróság (AB) döntését. Mivel a taláros testület egy fontos kérdésben, a feliratkozással kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, így azt fogjuk javasolni, hogy olyan alaptörvény-módosítást terjesszünk az Országgyűlés elé, amelyben az előzetes regisztráció nem szerepel.

A teljes interjút a Magyar Nemzet keddi számában olvashatják.

Forrás: Magyar Nemzet

11 hozzászólás “Rogán: Folytatódik a rezsicsökkentés” bejegyzésre

  1. “az előző kormányok válságkezelési gyakorlata lényegesen eltért a mostanitól. Egyrészt saját maguk idézték elő a válsághelyzetet, másrészt azt gondolták, hogy ennek a terheit a magyar embereknek, köztük a nyugdíjasoknak kell viselniük, és nem a nagy cégeknek vagy a bankoknak.”
    Mi a jövedelmek, a fogyasztás és az adórendszer átstrukturálását, reformját hajtottuk végre!
    A megszorítás fogalmát, a “zemútnyócév” átkos örökségét úgy kerültük, mint ördög a semjénfüstöt! ))) 😛 (((

  2. "?!" szerint:

    Rajta Tóni!

    Ne csak dumáljatok, hanem csökkentsétek 10 %-kal azokat a fővárosi víz-, csatorna-, és szemétszállítási díjakat is, amelyeket a rezsikommandó parancsnokának a részvételével a Fővárosi Közgyűlés hagyott jóvá, a lakosság “megsarcolásához”!

  3. hajós szerint:

    NAV: Borzasztóan nehéz lesz ez az év

    http://index.hu/gazdasag/2013/02/05/nav_borzasztoan_nehez_lesz_az_ev/

    Az idei év „borzasztóan” nehéz lesz az adóhatóságnak, a NAV azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy a költségvetési bevételek teljesüljenek, ehhez az adózói kör szélesítése szükséges – mondta Varga Árpád, az adó- és vámhivatal elnökhelyettese kedden az idei ellenőrzési irányelveket ismertető sajtótájékoztatón.

    Az idén is emelkedő bevételi terv teljesítéséhez az adózói kör szélesítése szükséges, amihez több új eszköz is rendelkezésre áll. Az elnökhelyettes ezek közül kiemelte a belföldi áfa összesítő jelentést, a pénztárgépek online bekötését az adóhatósághoz, valamint az új adónemek bevezetését.

  4. felix szerint:

    Javaslóm, hogy a pénztárgépek után szedjenek rákötési adót. Nehogy már ingyen kössenek rá a közös NAV-.ra.

  5. Gordon szerint:

    Javaslom, hogy az mszp tag felix kérdezze meg állapotáról kezelőorvosát.

  6. csapajev szerint:

    Az emelésekről miért nem írnak ilyen hangzatosan??
    Azt a picikét,amit nyerünk a 10%-al /??? /,azt hatványozottan fizetjük vissza az emelésekkel!Aljas szemfényvesztés az egész!

  7. Gordon szerint:

    Beszéljünk az emelésekről:
    A szocialisták 2002 és 2010 között a háromszorosára emelték a gáz árát.

    /csapajev kérésére írtam le ismét a sokak által ismert tényt./

  8. felix szerint:

    Ti még ráemeltetek 10% mert keveselltétek, most, most meg annyiért adjatok!?

  9. felix szerint:

    Gordon!
    A rákötési adó megfelel a közműadónak.
    A főnökeid már voltak orvosnál és kérdezősködtek.
    Tőled nem kérdezem, mert a te eseted már állapot.

  10. ebihal szerint:

    Gordon!
    2002-ben mennyi volt a forint-dollár árfolyam? Nézd meg, hogy most mennyi és számolj!

  11. felix szerint:

    Gordon most számol.
    Eeeegy keeető, hááárooom………….. 🙂

Itt lehet hozzászólni !