Megrendezték a második disznótort Csepelen

Csepel.hu

Hagyományos falusi disznótor hangulata és farsangi szokások elevenedtek meg a második csepeli disznótoron február 2-án. Lapunk néhány videóval és az Index.hu fotóival már beszámolt az eseményről, most a Csepel.hu írását, fényképgalériáját és a videóját láthatják.

A korán kelők borús időben érkeztek a Hollandi úti Sport- Szabadidő- és Rendezvényközpontba a kerületi önkormányzat támogatásával és a Csepeli Városkép Kft. szervezésével létrejött egész napos rendezvényre.

Az eseményen készült fotók elérhetők ide kattintva.

A szervezők már napokkal előre dolgoztak, hogy a több száz érdeklődőt vonzó programra a reggeli kezdéstől az eseményhez illő finomságokkal tudják várni a vendégeket.

Hagymás vér, májas hurka, pecsenye, kolbász és toroskáposzta volt az induló kínálatban, ami sorra bővült a disznóvágás utáni jellegzetes étkekkel.

A rendezvényközpont udvarán körülkerített, villámgyorsan „Dezső névre keresztelt” magyar nagyfehér sertés leszúrásánál családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek kíváncsiskodtak. A tényleges munka elkezdése a disznóölő főszereplő, a böllér kezén múlt, aki ilyenkor a faluhelyeken szokásos „szúrópálinka” elfogyasztása után bátrabban látott neki a vérbeli cselekedetnek. A műveletet segítők a kivéreztetés után gázlánggal pörzsölték a 130 kilós disznót, majd vízzel letisztították és felbontották. A szakemberek feldarabolták a hússertést, kicsontozták a lapockából a kolbásznak valót, felkockázták a zsírszalonnát, nagy üstben sütötték a tepertőt, aztán töltötték a kolbászt és a hurkát.

Bár a vendégek körében a májas hurkának volt a legnagyobb keletje, de megkóstolhatták sokan a frissen sült töpörtyűt, a disznósajtot, a csípős kolbászt, az édes szájúak pedig a farsangi fánkot és a kürtös kalácsot is. A belépőjegy áráért a résztvevőknek toroskáposzta és forralt bor járt, a gyerekeknek citromos tea.  A disznóságok kedvelői különféle húskészítményeket, füstölt termékeket vásárolhattak. A folyamatos esőzés közepette a jókedv sem maradt el, erről a mulatós zene, a Mohácsról érkező busók és sokácok, magyar zenészek, valamint a farsangi óriásbábosok gondoskodtak.

A vigadalom napján a központ épületében a Radnóti Miklós Művelődési Ház és a Királyerdei Művelődési Ház munkatársai kézműves foglalkozással várták a gyerekeket, akik farsangi álarcokat, hűtőmágnest, papírképet vagy krepp papírból malacbábot készítettek.

A régi idők hangulatát felidéző disznótoros eszem-iszom jó szórakozást, jó mulatságot és jó étvágyat hozott Csepelen, másodszorra.

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Megrendezték a második disznótort Csepelen” bejegyzésre

  1. Mária szerint:

    Biztatom Polgármester Urat és a képviselő Testület valamennyi tagját, hogy maradjon meg ez a hagyomány Csepelnek. Színes, érdekes az egész napos program. Finomak a termelői falatok. Kóstoltunk helyben és otthoni fogyasztásra is vásároltunk. Kitűnő minden termék. Az árusok is sok érdekességgel kedveskedtek.

Itt lehet hozzászólni !