“Viselj pirosat!” nap a Mátyásban

Csepel.hu

Rendhagyó módon nem tanítással kezdődött február elseje a Mátyás Király Általános Iskolában, hanem a Szív Világszövetség által elindított Pirosban a Nőkért (PAN) mozgalom hazai kezdeményezéséhez csatlakoztak a diákok, tanárok és szülők. Dóka György igazgató-helyettes szervezésében Csepelen először ismerkedtek meg a tanulók a Viselj pirosat! napjával, amely világszerte a nők szív- és érrendszeri megbetegedési kockázataira hívja fel a figyelmet.

A PAN mozgalom az Egyesült Államokból indult, ahol az utóbbi években világsztárok viselik a ma már mindenhol elterjedt, “Ez nem piros ruha, hanem vörös riadó!” feliratú szimbólumöltözéket.  A világszövetség tagországaiban, köztük hazánkban is igyekeznek mindenütt propagálni, hogy a lányok, fiatal nők, asszonyok és idős hölgyek szívére fokozottabban vigyázzunk, mert az utóbbi esztendők egészségügyi vizsgálatai szerint szív- és érrendszeri veszélyeztetettségük nagyobb, mint a férfiaké.

A mozgalom célkitűzésével egyetértők, a Mátyás iskola udvarán felállított tornatermi sátorban figyelemfelkeltésre gyülekeztek reggel. A mintegy 300 piros ruhában összesereglett tanuló közösen fakadt dalra pedagógusokkal és szülőkkel Halász Judit: Mit tehetnék érted című énekére. A nyolcadik osztályosok erre az alkalomra mozgásszínházi produkcióval készültek. József Attila: Áldalak búval, vigalommal című megzenésített versét különleges koreográfiával mutatták be. Ezután a szív őrzéséről szóló József Attila: Rejtelmek című versét együtt énekelték a résztvevők, majd a diákok felolvasták a PAN mozgalom nemcsak pénteki napjára vonatkozó felhívását. A fiatalok Turúné Tóth Anikó pedagógus buzdítására – miszerint a betegségek gyógyulási folyamatában a szeretetnek lélekemelő, boldogító ereje van –jelképesen minél több öleléseket gyűjtöttek be egymástól a csepeli kisiskolások.

A program keretében hazánk szállodáit a budapesti Lánchíd 19 design hotel képviseli, aminek homlokzatán ma hét órától piros szín világít – olvasható az ittlakunk.hu I. kerületi honlapján.

Forrás: csepel.hu

2 hozzászólás ““Viselj pirosat!” nap a Mátyásban” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    900 ezer özvegy nő él Magyarországon.
    Hol vannak a férfiak?
    Meghaltak.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. lucifer szerint:

    nagyapó szerint:
    2013. február 01., péntek – 21:39

    Hol vannak a férfiak?

    A fiúk a bányában dolgoznak!

Itt lehet hozzászólni !