Papucsban bolyongott az elküldött beteg

Index.hu

Agyvérzés

Papucsban és otthoni tréningnadrágban próbált hazajutni Szigetszentmiklósra az esőben egy 53 éves, korábban súlyos agyi érkatasztrófán átesett beteg, akit az Állami Egészségügyi Központból hazaküldtek, mert úgy látták, nem szorul orvosi ellátásra. A férfi a csepeli HÉV-megállóban rosszul lett, próbált segítséget kérni, de átázott ruházata és nehezen érthető beszéde miatt hajléktalannak hitték. Végül a mentők kórházba szállították, azóta megbénult a nyelve, a nyelőcsöve és súlyos állapotban van.

Az 53 éves B. J-nél július 4-én agyi érkatasztrófa (stroke) következett be. A férfi állapota annyira súlyos volt, hogy Szigetszentmiklósról mentőhelikopter szállította be az Állami Egészségügyi Központba (ÁEK). Itt az intenzív osztályon ellátták, megkapta a szükséges gyógyszereket, s egy hét múlva elhagyhatta a kórházat. Októberre rendelték vissza kontrollra.

A Szigetszentmiklóson élő férfi azonban szeptember 19-én, egy pénteki nap délután, négy óra körül ismét rosszul érezte magát. Telefonon felhívta Budapesten dolgozó élettársát, aki munkahelyéről azonnal mentőt hívott. A nő hazafelé sietve felhívta a szomszédokat is, hogy a mentők megérkezéséig legyenek együtt élettársával. Elmondta nekik azt is, a lakásban hol találják a férfi zárójelentését, amelyet júliusban az Állami Egészségügyi Központban állítottak ki, s kérte őket, hogy azt adják oda a mentősöknek.

Mire az asszony Szigetszentmiklósra ért, a mentőket még épp a ház előtt találta. Elmondta, hogy férjét már a nyáron is az ÁEK-ben kezelték, ezért azt javasolta, vigyék oda, ott már ismerik a kórelőzményeket. A mentő délután 5-kor el is indult a kórházba.

Az asszony péntek délután már nem akart párja után menni, mert tudta, hogy a vizsgálatok hosszú ideig tarthatnak, a férfit utána úgyis befektetik a kórházba. Amikor azonban szombat reggel a szükséges holmikat, köztük az amúgy cukorbetegségben is szenvedő férfi inzulinadagjait bevitte a kórházba, párját hiába kereste.

Az asszony érdeklődött a stroke-osztályon, utána átment a neurológiára, ahonnan visszaküldték az intenzív osztályra. Végül a sürgősségi osztályon tudtak felvilágosítást adni B.J.-ről. Ott azt közölték az asszonnyal, hogy a beteget beszállítása után kivizsgálták, és még pénteken este fél 7 előtt nem sokkal el is bocsátották a kórházból. Mivel úgy látták, nem szorul orvosi ellátásra, betegszállítót sem hívtak hozzá, ami hazavitte volna otthonába.

Mint utólag kiderült, az 53 éves férfi abban az otthoni papucsban, trikóban és tréningnadrágban hagyta el a kórházat, amiben beszállították. A férfinél sem pénz, sem telefon nem volt. Aznap késő délután esett az eső és meglehetősen hűvös volt.

A férfi elment az 1-es villamossal a Lágymányosi hídig, onnan a csepeli HÉV végállomásig. Ekkor már ismét rosszul érezte magát, próbált emberektől segítséget kérni, de azok furcsa és ázott ruházata, és rosszulléte miatti akadozó beszéde miatt részegnek vagy hajléktalannak nézték.

A csepeli HÉV-megállóból végül éjjel fél 12 körül hívott a férfihoz mentőt egy fiatal nő. A mentők B. J.-t a Nyírő Gyula kórházba vitték. Élettársa itt találta meg szombaton. A férfi ekkor már nehezen tudott beszélni, de ő mondta el röviden kálváriáját. Később azonban súlyosbodott az állapota, megbénul a nyelve és a nyelőcsöve, be kellett pelenkázni, és beszélni már alig tud.

B. J.-t két nappal később a Nyírő Gyula kórházból átszállították a János kórházba. Azóta is ott ápolják a stroke-őrzőben. Hozzátartozóit az orvosok nem sok jóval kecsegtetik.

Az ügyben – B. J. pontos adataival és a fenti történet időpontjaival – megkerestük az Állami Egészségügyi Központot. A kórház végül azt a választ adta, hogy mivel sem a betegtől, sem hozzátartozóitól nincs felhatalmazásuk információk kiadására, az esetet nem kívánják kommentálni.

Forrás: Index.hu
Sírva kért segítséget az elküldött beteg

Az Egészségbiztosítási Felügyelet hivatalból vizsgálat indított az Index cikke alapján, amely szerint egy stroke-os beteget elküldtek az Állami Egészségügyi Központból, s a férfi az esőben, papucsban bolyongott Budapesten. A zavarodottan beszélő férfi sírva próbált segítséget kérni a csepeli HÉV-megállóban, mondta az a fiatal nő, aki végül mentőt hívott hozzá.

Az Index cikke alapján hivatalból vizsgálatot indított az Egészségbiztosítási Felügyelet az Állami Egészségügyi Központból hazaküldött stroke-os beteg ügyében. Mint hétfő reggeli cikkünkben [1] beszámoltunk róla, az 53 éves férfit még július 4-én agyi érkatasztrófa (stroke) érte. Akkor súlyos állapota miatt mentőhelikopter szállította az Állami Egészségügyi Központba. Ott időben kezelték, s egy idő után hazaengedték.

A férfi azonban szeptember 19-én, egy pénteki napon, ismét rosszul érezte magát otthon. A mentők a férfi élettársának kérésére ismét az Állami Egészségügyi Központba (ÁEK) szállították, s vitték vele korábbi ÁEK-es zárójelentését is.

A budapesti csúcskórházban kivizsgálták, majd egészségesnek nyilvánították és még péntek késő délután elbocsátották. Élettársa szerint a férfi kérte, hadd maradjon, de a kórházból mennie kellett. A leszázalékolt férfihez betegszállítót sem hívtak, hogy visszavigye Szigetszentmiklósra.

A férfi abban az otthoni papucsban és tréningnadrágban indult haza az esőben, amiben a mentő beszállította a kórházba. Eljutott a csepeli HÉV végállomásig, ahol ismét rosszul érezte magát. Próbált emberektől segítséget kérni, de azok furcsa és ázott ruházata, és akadozó beszéde miatt hajléktalannak nézték.

Az Indexnek sikerült beszélni azzal a fiatal nővel, aki végül mentőt hívott a férfihez. A nő úgy emlékszik, hogy a férfi a HÉV-végállomásnál lévő buszmegállóban ment oda hozzá, és taj-kártyáját, igazolványát mutatta. A nő is furcsának találta ruházatát, ezért elsőre ő is fedél nélkülinek hitte, és pénzt akart adni, de a beteg azt nem fogadta el.

A nő szerint látszott, hogy a férfi rossz állapotban van, s arra is gondolt, hogy éhezik. A férfi akadozva, kicsit zavarodottan beszélt. Azt mondta, szeretne hazajutni, de a címét nem tudta megmondani, idézte fel a történteket a fiatal nő. A beteg megmutatta neki azt a papírt is, amivel aznap késő délután elbocsátották az Állami Egészségügyi Központból.

A fiatal megnézte a papírt, s azon látható volt, hogy a férfinél magas, 160 körüli vérnyomást mértek. A nő végül a buszmegállóból felhívta a mentőket. Mint mondta, hosszú időbe telt, mire sikerült elérni a diszpécsert, majd elmagyarázni, hogy egy furcsa ruházatú, feltehetően nem súlyos, de láthatóan rossz állapotban lévő ember miatt kéri a segítséget.

A nő az Indexnek hangsúlyozta: nem akarja hibáztatni a mentőket, megérti, hogy sok dolguk van, s így telefonon nehéz megítélni egy eset súlyosságát. A mentők körülbelül egy óra múlva érkeztek a csepeli HÉV-végállomáshoz. A mentősök is hosszú ideig tanakodtak, elvigyék-e a férfit. Megkérdezték még a fiatal nőt, nem vinné-e inkább ő haza taxival. Végül aztán elszállították a Nyírő Gyula kórházba.

Mint korábban megírtuk, a férfi a Nyírő Gyula kórházban már súlyos állapotban volt. Megbénul a nyelve és a nyelőcsöve, be kellett pelenkázni, és ma már beszélni alig tud. B. J. két nappal később átkerült a János kórházba. Azóta is ott ápolják a stroke-őrzőben. Hozzátartozóit az orvosok nem sok jóval kecsegtetik.

Az ügyben ismét felhívtuk az Állami Egészségügyi Központot, amely első cikkünket nem kívánta kommentálni, mivel sem a betegtől, sem hozzátartozóitól nincs felhatalmazásuk információk kiadására. Pácserné Bozi Judit, az intézmény PR és marketing igazgatója kérdésünkre most azt mondta: a kórház nem azért nem ad választ, mert ebben az ügyben takargatnivalója volna, a szabályok szerint a betegtől vagy a családtagoktól származó felhatalmazás hiányában nem tehet mást. Ha megkapják ezt a felhatalmazást, vagy az Egészségbiztosítási Felügyelet lefolytatja a vizsgálatot, közzé teszik a kórház álláspontját is, mondta a kommunikációs vezető.

Forrás: Index.hu

12 hozzászólás “Papucsban bolyongott az elküldött beteg” bejegyzésre

  1. én szerint:

    Ebben a lebombázott, szétvert, agyontaposott széfközpontú horváth-féle rémálomban – amit itt egészségügynek hívnak – minden megtörténhet. Nem hallottam felelőségre vonásról, kivizsgálásról.

  2. baniko21 szerint:

    Hurrá!
    Még nincs is privatizálva az egészségügy a beteg máris kisattyoghat
    papucsban a temetőbe. Mire is esküdött fel minden orvos az orvossá
    avatásakor? Lelkiismeret, emberszeretet nem szerepel a lelkiviláguk-
    ban? Vagy netán azért követnek el ilyeneket, hogy még jobban lejáras-
    sák az egészségügyet, és akkor mehet a szabadrablás? Ja ha nincs pénz,
    nincs kezelés sem? Egyáltalán vizsgálat történt-e, vagy csak papíron
    kiszámlázva a TB-nek?

  3. Jeniszej szerint:

    Csak ismételni tudom ez RÉMÁLOM. Az egész csak kitalált szöveg.
    Egy agyi érkatasztrófa után kísérő nélkül egy magatehetetlen állapotban lévő beteget utcára tenni, már önmagában is bűncselekmény!
    Már megint a csepeli mentősök késlekedtek, vagy talán a diszpécser szolgálat?
    Hogy lehet ez? – hiszen van cicomás mentőállomás Csepelen, néhány száz méterre a HÉV végállomástól.
    Itt ilyen biztos nem fordulhat elő- ez tévedés!

  4. atata szerint:

    Csak annyit, ennek a “csúcskórháznak” a feje egy feletébb gyanús körülmények között odapottyantott Szilvási. Csaknem a fejétől bűzlik a hal megint?
    Mellesleg a neoliberális egészségügyi rendszer megvalósulási anzixjába pillanthattunk bele ezzel a történettel – hogy a megfelelő képzavarral éljek.
    Ajánkott program: Michael Moore SICKO filmje (a DVD még a “hülye azért nem vagyok”-ban is kapható volt)
    Európa legelismertebb, egyik legnagyobb stroke központja pedigaz OPNI volt. Mi a f@szért kellet bezárni?

    Elvtárs bezárt az OPNI
    oda megyünk lopni

    Ezzel a népi rígmussal és Nagyapó örök érvényű ceterum censeo-jával zárom soraimat
    atata

  5. Kati szerint:

    Atata !

    Teljesen igaza van ! Ebben az országban már az ember élet sem számít!
    Pláne , ha idős vagy , leszázalékolt, akkor már dögölj meg ! Minnél kevesebb embernek keljen nyugdíjat fizetni. Lassan úgy sem lesz miből!! Még mondja valaki, hogy itt nem tudatos népirtás folyik!!!

  6. Kati szerint:

    Különben csepeli szép új mentőállomás az van, csak mentő nincs benne.!!!

    Ha áll is bent egy az betegszállításra alkalmas , nem mentésre.

    Lehet büszkélkedni az illetékeseknek!!!!!

  7. miska72 szerint:

    Ez a magyar egészségügy. Ma volt a Lánchíd rádióban, hogy budapesten 18-an azaz tizennyolcan jelenteztek ápoló nővérnek a szakiskolában! 180 diákot tudnának foglalkoztatni! Horváth Ágnes Köszönjük. Szétverték az egészségügyet, a gyárakat, (GANZ Ikarus stb) hiány van csontozóból villanyszerelőből, ács álványozó, esztergályos, és sorolhatnám még aszakmákat. Ma mondták a rádióban,hogy a mai fiatalok nem is akarnak ilyen foglalkozásokat tanulni, mert nem lehet belőle tiszteségesen megélni. Mindenki adminisztrátor könyvelő, jogász, ügyész, bankár,akar lenni. A kétkezi minka smafu.

  8. bhu szerint:

    Tegnap rosszul lett egy idősebb nő a csillagtelepi busz vá-on. Elájult, beverte a fejét, zavart volt, közterületen történt, ez súlyosnak minősül, bármi okozhatta. A mentő a hívás után legalább 25 percig sehol nem volt, aztán nagyon sietve jött. Ezalatt 3x meg lehet halni. Ez csak úgy lehetett, hogy MEGINT nem volt küldhető mentő az Áruház téren, nem hiszem, hogy a mentősök még megkávéztak. És az egy dolog, hogy van egy kb 12 perces, vagy negyedórás norma, de itt ennél sokkal közelebb van az állomás. A norma nem a minimum, hanem a maximum.

  9. miska72 szerint:

    Köszönjük nektek egészségügyi vezetők. ( OEP) (Egészségügyi Minisztérium) ( Kúrmány) (MSZP)

  10. büki szerint:

    Sokan panaszkodnak az alacsony népszaporulatra. A ma élő nemzedékek közül a Ratkó korszakban születtek a legtöbben. Velük van tele a közterület és az erdő. Mi lesz azokkal, akik ma minimálbérből élnek és 10 év múlva nyugdíjba mennek?
    Én tudom.

  11. én szerint:

    Kedves büki!
    Nagy kérdés az is, mi lesz azokkal, akiket nyugdíjazás előtt 3-4 évvel építettek le? (Pl. engem is). Kinek kell, mint új munkaerő az 56 éves? A mi nyugdíjunk vajon mennyi lesz ledolgozott 30 év után? Hát tudod ez a jellemző erre a helyzetre, ami kialakult az országban. Használjuk, kiszipolyozzuk, utána eldobjuk, mint a papírzsebkendőt.

  12. […] hozzászólása a Csepel.info-n: Tegnap rosszul lett egy idősebb nő a csillagtelepi busz vá-on. Elájult, beverte a fejét, […]

Itt lehet hozzászólni !