A magyarországi németek kitelepítésére emlékezünk

Youtube, Csepel.info

Isten veled hazánk! – Dokumentumfilm a svábok kitelepítéséről

Anno magazin: hadifoglyok, magyarok, németek kitelepítése 1945 után, régi filmhíradók bemutatásával

Január 19-én, szombaton emlékezünk meg a Magyarországi Németek Elhurcolására. 1946-ban ezen a napon indult el az első vagon Budaörsről, ezzel vette kezdetét a magyarországi német kisebbségek kitelepítése.

A kitelepítés lebonyolítására felállított Népgondozó Hivatal adatai szerint a magyar kormány 1946 és 1948 között legalább 185 ezer német nemzetiségit fosztott meg állampolgárságától, valamint teljes ingó és ingatlan vagyonától, s telepített ki az éhező és romokban heverő Németországba. Csepelen a reggel 9 órakor, a Szent Imre téri Kisboldogasszony templomban tartott istentisztelet után emléktáblát lepleztek le a polgármesteri hivatal falán.

7 hozzászólás “A magyarországi németek kitelepítésére emlékezünk” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Amennyiben az azt két évvel megelőző kitelepítést is a Népgondozó Hivatal bonyolította volna, akkor azt sem emlegetnék naponta!

  2. "?!" szerint:

    Mi köze van a magyarországi németek kitelepítéséhez a fenti 25 perc terjedelmű második filmtudósításnak, amelyből megtudhatjuk például, hogy Placid atyáék 6 napig önként tovább dolgoztak a szabadulásuk kihirdetése után abban a szovjet üzemben, amelyben addig fogolyként foglalkoztatták őket?

  3. Vátesz szerint:

    Valószínüleg csak 6 nap múlva kaptak vonatot, s addig is enniük kellett valamit! Én még az átkosban azt tanultam, hogy “aki nem dolgozik, az ne is egyék!” Ivánéknál is biztos volt valami hasonló elv!

  4. "?!" szerint:

    “Vátesz”!

    Ne találgass, hanem nézd meg a fenti filmet, és megtudod, hogy Placid atyáék az orosz üzemvezető melletti szolidaritásból vállalták a plusz 6 napot, az üzem tervének a teljesítése érdekében!

    Az egész eseményhez viszont van két megjegyzésem és kérdésem:

    1.) 1945. július végén Postdamban az amerikai-, angol- és szovjet győztes hatalmak vezetői döntöttek a németek kitelepítéséről Lengyelországból, Magyarországról és Csehszlovákiából!
    Akik igazságtalannak tartják a győztes hatalmak postdami döntéseinek a végrehajtását, azok miért nem merik a győztes hatalmak vezetőinek a felelősségét is kimondani, és miért keltik azt a látszatot, mintha a németek kitelepítésre kizárólag a megszállt Magyarország kormányának a szuverén döntése alapján került volna sor?

    2.) 2007. november 15-én, Szili Katalin kezdeményezésére – Európában elsőként és példátlanul – egyszer már megemlékeztek a magyar országgyűlésben a német nemzetiségűek kitelepítéséről!
    Vajon 2007. óta miért nem érdekelte a fideszeseket sem ez a téma, és miért csak most a 2014-es választás előtti évben jutott eszükbe a kitelepítettekről való megemlékezés,
    ráadásul azt a látszatot keltve, mintha a magyarországi németek kitelepítése, kizárólag csak a jelenlegi szocialisták elődjének aposztrofált magyar “komcsik” műve lenne?!

    Vajon miért nem lehet ezt a témát sem korrektül kezelni?!

  5. Vátesz szerint:

    ?!: “Európában elsőként és példátlanul – egyszer már megemlékeztek a magyar országgyűlésben a német nemzetiségűek kitelepítéséről!”

    Egyszer. Ez elég kevés ahhoz képest, hogy mindennap holokausztoznak! Egy zsidó ezer némettel ér fel?

Itt lehet hozzászólni !