Közfoglalkoztatás: tavaly 280 ezren kaptak munkát

MNO

Képünk illusztráció

A közfoglalkoztatásnak köszönhetően 2012-ben több mint 280 ezren kaptak munkát, idén pedig több mint 150 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra – reagált szerdai közleményében a Belügyminisztérium (BM) Nyakó István szocialista politikus keddi kijelentésére.

Az MSZP és a Közmunkás Szakszervezet képviselői keddi közös sajtótájékoztatójukon megalázónak nevezték a közmunkaprogramot, ezért az ombudsman által is jelzett „emberi jogokat sértő rendelkezéseinek” eltörlését követelték a kormánytól. Nyakó István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője és Kordás László, az érdekképviselet főtitkára szerint a december 30-án elfogadott, a közfoglalkoztatást érintő testületi döntéssel mintegy 300 ezer embert kényszerít a kormány a kiszolgáltatottságba, fosztja meg jogaitól.

A BM közleményében emlékeztet rá, hogy 2013. január 1-jétől a közfoglalkoztatásért járó havi bér teljes munkaidő esetén a szakképzetlen munkavállalók számára bruttó 75 500, szakképzettek esetén bruttó 96 800 forintra emelkedett. A szaktárca tájékoztatása szerint bevezetik a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott munkavezetőt megillető közfoglalkoztatási garantált bért, amely napi nyolc óra munkaidő esetén bruttó 106 480 forint.

A BM felhívta a figyelmet arra, hogy a minimálbér – amely ez év elejétől 98 ezer forintra emelkedett – és a közfoglalkoztatási bérek közötti olló tovább szűkült. A tárca arra kérte az MSZP-t, hogy „indokolatlanul ne keltsen feszültséget”.

A hivatalos adatok szerint 160 ezerrel dolgoznak ma többen, mint a kormányváltás idején. Az MSZP szerint csak statisztikai trükk a foglalkoztatottság növekedése, valójában egyre többen vannak munka nélkül. A kormány cáfolja a trükközést, és a munkanélküliség további csökkenését várja a januártól életbe lépő munkahelyvédelmi akciótervtől.

A 2012-es büdzsében 132,2 milliárd, a 2013-asban 154 milliárd forint áll majd rendelkezésre a közfoglalkoztatás támogatására.

Forrás: MNO

6 hozzászólás “Közfoglalkoztatás: tavaly 280 ezren kaptak munkát” bejegyzésre

  1. felix szerint:

    A versenyszférai munkahely képe a közfoglalkoztatásról szóló cikknél nem illusztráció hanem átverés.

  2. robi szerint:

    A közfoglalkoztatás jogelődje a szocializmusban a teljes foglalkoztatás volt.
    Társadalmi haszna is kb. annyi, azzal a különbséggel. hogy egy mai látszat foglalkoztatott fényévnyivel sz@rabbul él, mint egykori fiktív állásban “dolgozó” elődje.

    Egyébként kifelejtette az objektív szerkesztő a cikkből, hogy a 280 ezer fő foglalkoztatott egyenként hány napot dolgozhatott ( persze nem a képen látható nyugati színvonalú autógyárban)?

  3. Gordon szerint:

    Látszik, hogy az mszp nem tiszteli a munkát.
    Lopni könnyebb???

  4. felix szerint:

    Gordon!
    Miből látszik?

  5. Gordon szerint:

    “Az MSZP és a Közmunkás Szakszervezet képviselői keddi közös sajtótájékoztatójukon megalázónak nevezték a közmunkaprogramot”

    A munka nem megalázó. A munkát tisztelni és becsülni kell. Az mszp nem tiszteli a munkát.

    Mi az a Közmunkás Szakszervezet?
    Kitől kapják a fizetésüket a vezetői?
    Hány tagdíjt is fizető tagja van a szakszervezetnek?
    A vezetőik milyen közmunkát végeztek a múltban?

  6. felix szerint:

    Gordon!
    A közmunkás szakszervezet az a közmunkás szakszervezet. Neked elég ennyit tudni róla.
    Az meg, hogy a munka nem megalázó, így önmagában egy nagy ökörség.
    Az igaz, hogy kevesen mernek vitatkozni az ilyen leegyszerűsített féligazsággal.

Itt lehet hozzászólni !