Gerincút kerékpáros szemmel

Youtube, Csepel.info

Meglehetősen kritikus kisfilmet készítettek és tettek fel a Youtube-ra a gerincút mellett megépített kerékpárútról.

A filmet végignézve kétségtelen tény, hogy a jelzőlámpás zöldhullámot nem a kerékpárosokra tervezték (a gerincúton a Weiss Manfréd út felé tartó autósávban szerintünk az autósokra sem). Kérdés azonban, mekkora felháborodást váltana ki, ha a jóval kisebb számú bringás társadalom kapna prioritást ezeknél a jelzőlámpáknál vagy ha nem épültek volna autós kiállók a környéken lakóknak.

Mint ismert, Csepel 2012-ben kapott biciklis kijáratot Pesterzsébet majd Ferencváros felé, ami “kicsit” megkésett, ha figyelembe vesszük, hogy kerületünk mégiscsak a magyar kerékpárgyártás és -forgalmazás központja is egyben. A kerékpárutakat átadásuk előtt sok kritika érte amiatt, hogy amíg jog szerint munkaterületek számítottak, nem tették lehetővé a használatukat. Legalábbis megpróbálták – sikertelenül.

Csepel.info

39 hozzászólás “Gerincút kerékpáros szemmel” bejegyzésre

  1. Schneider Ádám szerint:

    tök jó hogy a Weiss Manfréd úton van kerékpárút, csak tudnám minek ha a büdös gyökér az autóúton közlekedik.
    gondolom az ilyen paprikajancsik vannak a legjobban feláhborodva ha valaki a kerékpárútra parkol.

  2. Schneider Ádám szerint:

    egyébként a zöldhullám ismeretlen fogalom Csepelen.
    szívesen szembesíteném a tervezőt a munkájával.

  3. lolka szerint:

    vitéz bihari Grün szerint:…Erről írtam a napokban, fél kerékkel a bringa úton álló autóról 6:18 videó…

  4. Vica szerint:

    Hát nem semmi. Csak gondolkodnia kellett volna kicsit a közlekedési mérnöknek, aki beállította/beállíttatta a lámpákat. Hogy lehet úgy beállítani a lámpákat, hogy egy út közepéig átmegy valaki, aztán középen megáll, és kezdheti előlről a várakozást. Egyébként tényleg pofátlanság a kerékpárúton parkolni, ott sétálni, amikor mellette vezet a járda, és az autóúton bringázni, amikor van kerékpárút. Úgy látszik, unintelligensek minden oldalon vannak.

  5. Anti szerint:

    Schneider Ádám: A Weiss Manfrédon hol van autóút? És ki bringázik ott? Elég sűrűn járok erre, de mióta átadták, egy bringást se láttam az úttesten tekerni. Még a futárok is az infrán mentek, pedig ők aztán tényleg szarnak mindenre. (Mint ahogy minden futár, pizzástól a bútorosig…)

  6. Vica szerint:

    Mióta megépült a kerékpárút, én is láttam bringást az autósok között lavírozni a Weiss Manfréd úton. Jó kis passzentos, bringás ruciban nyomatta a srác, és csöppet sem zavarták az autók. Lehet, hogy Ádám is Őt látta.

  7. lolka szerint:

    “Schneider Ádám szerint:
    2012. december 28., péntek – 18:12

    tök jó hogy a Weiss Manfréd úton van kerékpárút, csak tudnám minek ha a büdös gyökér az autóúton közlekedik.”…”Anti” egy kicsit megelőzött, de az a gyökér bringás mindjárt nem közlekedne az “autóúton” (kőr alakú fehér alapon piros szegéllyel három részre osztott, három fekete szimbólummal ellátott tábla) ki lenne téve…nem tudom miért nincs kihelyezve?…
    -A másik valaki, ha átgondolná, hogy a Tanműhely köznél a zebránál mi francért tettek jelző lámpát, amikor a Petőfi utcánál egy fia jelző lámpa nincsen…

  8. lolka szerint:

    Vica szerint:
    -Szerintem, ha nincs tiltó tábla a bringás számára simán bemegy az autók közé és megspórol egy “csomó” időt a kacskaringózó kerékpárúton való közlekedéssel…

  9. Vica szerint:

    Kedves lolka!
    Ha egy bringás látja, hogy egy számára igen veszélyes (70, majd 50 km/óra megengedett sebesség) út mellett van egy igen jó minőségű kerékpárút, és ő életét kockáztatva – csupán azért mert nincs számára tiltó tábla – mégis az autók között lavírozik, akkor szerintem nem normális, és kellemetlen helyzetbe hozza azt az autóst, aki véletlenül majd halálra gázolja egyszer. Egyébként nem kanyarog jobban a bringás út, mint az autók számára épült út, tehát még időt sem spórol az illető.
    Véleményem szerint, ha valaki ilyen módszerrel szeretne öngyilkos lenni, attól igencsak pofátlanság, hogy elütteti magát egy mit sem sejtő gépjárművezetővel. Legalább akkora pofátlanságnak tartom, mint leugorni egy ház valahányadik emeletéről a járdára, ahol járókelők, esetleg gyerekek lehetnek.

  10. lolka szerint:

    Vica szerint:
    -Igazad van, csak az a baj nem minden bringás gondolkodik úgy, mint te és amelyik bringás nap mint nap közlekedik az jobban vigyáz magára és nem várja el, hogy az autós vigyázzon ö rá…a közlekedés veszélyes üzem…(aki odáig jut, hogy leugorjon az nem mérlegeli, hogy a járdán van e valaki, vagy nincs…tudom csak példa volt)…

  11. Anti szerint:

    Akkor maradjunk annyiban, hogy vannak kivételek. Ez a halálra gázolás érdekes dolog. 15-20 évig nem volt ott semmilyen infra, és mégis tekertek az emberek errefele. Hány halálos gázolásról tudtok?

    Persze ha valaki nekiáll keménykedni, mert nem tetszik neki, hogy a másik hol közlekedik… Nos igen, ebből lehetnek bajok, de így már 2 ember szükséges a balesethez.

    Meg mondjuk az sem mindegy, melyik szakaszon nem tekertek az infrán. Ha ott, ahol ez készült, akkor megvan a magyarázat:

    http://www.youtube.com/watch?v=37bR0kRwR7w

    Ha a középső, “gyorsforgalmi” szakaszon, akkor nincs ötletem.

  12. Schneider Ádám szerint:

    Anti szerint:
    2012. december 28., péntek – 18:52
    elnézést a pongyola megfogalmazásomért.
    tehát az “autóút” megnevezés alatt a gépjráművek (értsd: nem kerékpár, nem gyalogosok) részére fenttartott úttest.
    nem tudom ki bringázott ott, nem kértem tőle személyi igazolványt, de ott volt. ma délután.

  13. Vica szerint:

    A tél beálltáig én is bringáztam úgy naponta kb. 2×12 km-t. Szerintem igen praktikus közlekedési mód. Nincs benzinköltség, nem kell parkolóhelyet keresgélni, nincs parkolási díj, ingyenes sportolási lehetőség. Szóval megfelelő időben mindenkinek ajánlom. A balesetveszélyről pedig annyit, hogy az autósok tisztában vannak azzal, hogy megépült, és használható, sőt használják a kerékpárutat a kerékpárosok. Kevésbé számítanak közöttük tekergő bringásra, mint régen. Láttam már azon az úton halálos autóbalesetet, tudom, hogy gázoltak már el ott gyalogosokat a zebrán is. Miért kellene bárkinek is kockáztatni 10 másodperc előnyért, ha egyáltalán gyorsabb lehet ott az előrejutás. Szóval bárki is tekereg a kocsik között, jobban tenné, ha kipróbálná a kerékpárutat. Ha ugyanis egyszer megkóstolja, nem tud majd leszokni róla :). Végre történt valami jó itt Csepelen. Miért ne örülnénk neki, és használnánk, ha van rá lehetőségünk?

  14. hajós szerint:

    Pattogós, vesekőkirázó lett a gerincút melletti kerékpárút? Hát ez remek.

  15. xy szerint:

    A bringások elmehetnek a csába, jó az a bringaút.
    De hogy ne lehessen egy k**** zöld hullámot beállítani és a gerincút alatt 3x kelljen 70-ről 0-ra fékezni, az elképesztő. Így nem csoda, hogy a kutya nem megy arra. szerencsétlenek.

  16. kiskovi szerint:

    Inkább a kedves polgármester fel rakhatna egy tükröt a a romház mellé: http://goo.gl/maps/FDxMN, ami az elmúlt évek alatt már minden volt. Se bringás se autós nem látja be azt a szakaszt.. még is a bringás húzza ott a rövidebbet. A videóban látható, hogy a bringa út itt sem az, kuka, szem és autó parkoló. Egy éjjel egy kupac sitt vagy homok hevert a bringaúton. Amint a videón is látszik, az egész koszos és mocskos, mivel a széljárás fordul ezen a szakaszon ezért azt gondolom, inkább annak tudható be. A Szabadkikőtön használható az út és örülök, hogy ott lett. A több, meg csak opció.

    xy : 30-ról jobb 0-ra fékezni? Meny annyival :P, ahogy a legtöbb bringás is teszi.

    Én inkább arra a gyalogos srácra lennék kíváncsi, aki minden nap este 8-9 között sétál ott végig én most télen is csak a baseball-os sapkájában láttam..

  17. Vica szerint:

    Bocs, de már nagyon zavar némely helyesírási hiba, ezért leírnék most egy nyelvtani szabályt, amelyre érdemes lenne figyelni. “Ha az igekötő az ige előtt áll, akkor azt az igével egybe írjuk.” (igekötők: be, ki, le, fel, meg, el, át, rá, ide, oda, szét, össze, vissza) Nem olyan nehéz megjegyezni…

  18. xy szerint:

    Én is bringás vagyok:) De ahogy eddig is lehetett menni, úgy most még jobban. Én még soha nem éreztem bringával, hogy fel lennék tartva, éppen az a legjobb benne. Szeretek megállni, gyorsítani, lassítani, váltani, fékezni, kerülni.
    Autóval viszont szar az a hangolás, ha csak ennyit lehet kihozni belőle, akkor kár volt megépíteni.

  19. Savika szerint:

    Az első kapavágástól az utolsóig dolgoztam a gerincúton,nincsen olyan méter amibe ne lenne benne a kezem munkája.
    Csak éppen el kezdődőt az építés és máris meg lettünk gyanúsítva hogy lopjuk és áruljuk a helybélieknek az építőanyagot. A pofámat csak azért nem láttam viszont az újságba, mert a gépben ültem és a fotós kolléga nem “látott be”:
    http://csepel.info/?p=10804

    Saját nevemben beszélve elmondhatom azt hogy amit lehetett én megtettem:ha volt 1 kanál sitt vagy egy kanál töltő anyag akkor az útba nem a sittet raktam.Elmondhatom hogy rengeteg szemetet szedtünk össze az építkezés ideje alatt amit vagy az ott lakok, vagy vagy más lelkes honpolgárok dobáltak széjjel pofátlan módon. A Ghibli kerítést megcsináltuk,pár napra rá már össze is firkálták… A hév felüljáró építésénél sokat “balhézot” egy ott lakó bkv alkalmazott, de azért amikor úgy gondolta hogy nem látja senki ő is kitolta a talicska szemetét az épülő úthoz… Én láttam,de nem szeretem a balhét alapon azt a sittet is alkalom adtán elhordtuk. A kész hév felüljáróról 1-2 hét múltán ellopták a védőkorlátot, úgy hogy kb 10 méterre tőle lakóház van, terasszal a korlát felé nézve… Eltűnt jó pár raklap viakolor is, de ez sem gond a járdák meg lettek építve. Szóval voltak furcsaságok az építkezés alatt ami nem feltétlenül az építők hibája volt.

    Biztos vagyok benne ha végigsétálnék rajta én is találnék akár 100 hibát is benne,de ha az itt kommentelők, között van valaki aki a munkája során nem követett el soha hibát én annak biz isten benyalnok.

    Azért szeretném ha mindenki észbe tartaná azt hogy hogyan nézett ki Csepel ezen része az építkezés megkezdése előtt:nekem rémlik valami olyasmi hogy a Magyar utca egyik oldala szó szerint szemétdomb volt… Csőgyár utca ugyanaz… Apropó Csőgyár utca:jó pár évig a csepeli kamionforgalom a Csőgyár utcán keresztül hagyta el Csepelt, ráadásul egy eszméletlenül rossz minőségű úton. Elkezdődött az építkezés, teherautók hordták a töltő anyagot a hév felüljáróhoz (ekkor már a kamion forgalom a Csőgyár utcából el lett terelve) , néhány lakó ugy gondolta most jött el az ideje hogy kárigényt nyújtsanak be azért mert repedeznek a falaik a földet szállító autók miatt.Az nem számít hogy ezek az autók max 3-4 hónapot jártak arra felé, míg előtte a kamionok évekig éjjel-nappal…

    Na de mindegy is elmúlt, az út megépült, és szerintem használható is.

    Corvin csomópont,jelzőlámpák:volt szerencsém látni az egésznek az irányító szekrényét,el kell mondjam hogy ránézésből belehalnék ha ott valamit át kéne nekem kötnöm.Millió kábel,millió csatlakozó és mindez egy számítógépbe kötve. A hozzáértők is több napon keresztül állítgatták míg olyan lett amilyen.Viszont 1 valamivel tisztába kell lenni:a főváros határozatának értelmében elsőbbséget élvez a Gerinc út-Weiss Manfréd út. Tehát ha a Gerinc útról zöldet kapunk akkor a Weiss Manfrédra zöldhullámban mehetünk, sőt ha jól rémlik még a visszafordító sávban is zöld jelzés van.
    Ha Budapest felől jövünk Csepelre ott is a Gerinc út élvez elsőbbséget, tehát akinek nem Csepel központ az uticélja az bizony számoljon azzal hogy a lámpák “akadályozni” fogják. Corvin csomopont-Tesco a gerinc uton kb. 5-6 perc, sebesség határok betartásával. Ugyanez az útvonal a Kossuth utcán minimum 15 perc, de szerintem lehet van 20 perc is csúcsidőben. Lehet választani…

    Mindenki kénye-kedvére tenni nem lehet,akinek nem tetszik az járjon arra amerre akar és ahogyan akar….

  20. Anti szerint:

    “Biztos vagyok benne ha végigsétálnék rajta én is találnék akár 100 hibát is benne,de ha az itt kommentelők, között van valaki aki a munkája során nem követett el soha hibát én annak biz isten benyalnok.”

    Én ha hibázok, és emiatt egy termék 10 forinttal olcsóbban megy el, leb*sz a főnök, és ki kell javítanom. Nincs szó emberéletekről, emberi egészségről, közlekedésbiztonságról, stb.

    Itt nyílván más a helyzet, hiszen nem olyan egyszerű javítani. Éppen ezért kellett volna már a tervező fázisban észrevenni, hogy valami nem lesz okés. Például ha 230 métert közel 4 percbe telik majd megtenni kerékpárral, akkor arra a részre fölösleges kerékpáros infrastruktúrát kiépíteni. Kár rá költeni, mert jobb a semmi. Így most folyamatos pénzkiadás, és abban is biztos vagyok, hogy sokan nem várják majd ki a lámpát. Ha pedig valaki látja, hogy pirosozás van, akkor megy majd a sírás, az idegeskedés. Kinek jó ez?

    Nem tudom, hogy a táblákat ki helyezte ki, de a videón tök jól látható, hogy ugyanaz a megoldás két különféle szabályozást eredményez. Szerintem elég nagy felháborodás lenne, ha most azt mondanák, hogy akkor a gerincúton nemhogy 70-es korlátozás ne legyen a Kossuth 50-ese helyett, de legyen 30km/h-s, de néhol legyen 40.

    Lehetne még sorolni a hibákat, mert rengeteg van. 7 milliárd forintért hibás termék, de örüljenek az emberek, mert nem ők dolgoztak, és amúgyis lehetne szarabb is? Ez a hozzáállás nem túl megnyerő, még akkor sem, ha tényleg lelkiismeretes munkavégzés zajlott.

    Ja, és bringával több helyütt nem lehet értelmesen átkelni az úton. Például a Csepel Művekbe, ahol ott vannak a kerékpár nagykerek. Persze tudom, örüljön az ember, hogy nem épült oda 20 méter vastag kőfal, mert akkor még szarabb lenne a helyzet…

  21. lolka szerint:

    Savika szerint:
    2012. december 29., szombat – 19:01
    -Ha csepeli vagy nagyon büszke lehetsz a munkádra, (ha nem akkor is)! Egy nagy “gépezetben egy apró kis fogaskerék” voltál és mivel jól forgott a kis fogaskerék egybe állt a nagy egész…Minden új az elején furcsa és idegen, de majd a szívünkhöz nő és használjuk…Gratulálok…

  22. Schneider Ádám szerint:

    Savika szerint:
    2012. december 29., szombat – 19:01
    összekevered a kivitelezés minőségét a tervezés hiányosságával. a video a tervezési problémákat ecsetelgeti.

    “Na de mindegy is elmúlt, az út megépült, és szerintem használható is.”
    pont erről beszélnek a kommentek hogy nem.

    “Tehát ha a Gerinc útról zöldet kapunk akkor a Weiss Manfrédra zöldhullámban mehetünk”
    de nem kapsz. ha a betű utcánál felhajtasz és a megenegdett sebességgel közlekedsz, akkor pont hogy pirosat kapsz a Corvin csomóponthoz érve. ha ezt szakemebr tervezte, azt azonnal el kell tiltani ettől a munkától.

    “Ha Budapest felől jövünk Csepelre ott is a Gerinc út élvez elsőbbséget, tehát akinek nem Csepel központ az uticélja az bizony számoljon azzal hogy a lámpák “akadályozni” fogják.”
    ez hazugság, a Soroksári út felől a csomóponti lámpa rögtön pirosat ad, aztán a gerincút felé a gumis melletti is, mire odaérsz. ez miféle zöldhullám? ki volt az az überideláttáns aki kitalálta hogy ez így jó?

    “Corvin csomopont-Tesco a gerinc uton kb. 5-6 perc, sebesség határok betartásával. ”
    lehetne 1-2 perccel kevesebb ha nem fogna meg a lámpa.

  23. Schneider Ádám szerint:

    lolka szerint:
    2012. december 29., szombat – 20:47
    nem hiszem hogy egy egyszerű munkásnak sok köze van ahhoz hogy mit találnak ki. ha neki azt mondják hogy hullámvasutat építsen oda, akkor azt fog. ha azt hogy egy normális utat, akkor azt.
    ő egyszemélyben nem bírálhatja felül a terveket.

  24. lolka szerint:

    Schneider Ádám szerint:
    2012. december 29., szombat – 22:36
    “nem hiszem hogy egy egyszerű munkásnak sok köze van ahhoz hogy mit találnak ki. “………..
    ” Egy nagy “gépezetben egy apró kis fogaskerék” voltál és mivel jól forgott a kis fogaskerék egybe állt a nagy egész…”
    “Az első kapavágástól az utolsóig dolgoztam a gerincúton,nincsen olyan méter amibe ne lenne benne a kezem munkája.”….
    -Így nagyjából összeraktam a lényeget. Megszólalt egy munkás aki joggal érezhette a kommentek kapcsán, hogy a munkáját “fikázzák”…pedig csak némely közlekedő nem tartja be a sebességet és ezért veszít 1-2 percet az az 60-120 másodpercet…rögtön lehidalok, de nem baj az építő kritika mindig jó. Hátha a szakemberek oda figyelnek és finomítanak majd a beállításokon…Karácsony másnap “elszúrtam” a sávot hazafele és mire mérgelődtem volna pik-pak otthon is voltam végig zöld hullámban. Egyedül a II. Rákóczinál volt piros jobbra és az Erdősornál balra…

  25. xy szerint:

    Szerintem JÓ minőségben készült el a gerincút, irritálnak a bringások is, amikor verik a nyálukat, hogy ráz az út. Ha ráz, ne bringázz, egyébként nem ráz.
    DE a zöldhullám, főleg kifelé, katasztrófa, azt ha nem finomítják, egy nagy szar ott menni.

  26. Greg szerint:

    A videóhoz kapcsolódva egyértelmű, hogy rossz beállítás az, hogy a két sávon nem lehet egy lendülettel átjutni

    Az viszont elgondolkodtató, hogy a gomb megnyomását követő 1 percben vált is a lámpa és szabad az út annak az egy, illetve 3 kerékpárosnak, akik keresztezik a Weis Manfréd utat, ahol 75 autó halad ugyanezen idő alatt.

    Az is, hogy ha a videó készítője az indulási pontnál leszáll a kerékpárról, gyalogosként áttolja a kerékpárját a Kossuth út végén, visszaül és teker, megúszta volna a csomóponti körbe-körbe mizériát.

    Azt is észre lehet venni, hogy a Gerinc út melletti szakaszon a növényzet már most magában hordozza azt a problémát, ami a Csepeli út esetében már mindennapos, hogy a fák, bokrok ágai veszélyesen alacsony magasságban hajlanak a kerékpárút fölé.

    És itt az egyik ok, hogy miért is tekerünk időnként az autóúton.
    A másikat szintén látni a videón, a szemetes kukából képzett akadály formájában. Na, az a sok közterület felügyelő hol van? Miért nem megy oda és húzza arrébb?
    Egyébként ha egy 30 körüli tempóval tekerek a kerékpárúton, akkor a “jó minőségben” lerakott szegélykövek, melyek keresztezik azt, ütnek akkorát az első kerékre, hogy hetente javíttathatom. Néha ezért is haladok a főúton.

  27. Anti szerint:

    Greg: hányadik másodpercnél látsz tolást? Hány bringásnál kellene hogy átengedjen a rendszer, gombnyomás után?

    xy: kerékpárfüggő, hogy jó-e a minőség. Például össztelós montival a 2 méteres széles, 10 centi mély kátyúk sem zavaróak. Itt ugyebár nem egy 10 éve használt, időjárás koptatta infrastruktúráról beszélünk, hanem egy frissen épült megoldásról, ami már alapjáraton is lehetne jó.

    Mint látható, nem csak a bringásoknak van baja, csak egy olyan videó került fel. A hozzászólásokból kiderül, hogy gépjárművel sem fenékig tejfel a helyzet. Akkor meg mire ment el 7 milliárd forint? Tudod te, hogy az mennyi pénz, kompromisszumos/szar megoldásra?

    Ha te mehetnél 70-el, de indokolatlanul kitennének egy 30-as táblát, sírnál, hogy értelmetlen? Hangoztatnád-e, hogy “kint felejtett” tábla? Biztos vagyok benne. Akkor ha mást zavar az ilyen, téged miért zavar, hogy őt/őket zavarja?

    Ahhoz sem tudom, mit szólnál, ha úgy mehetnél rá a gerincútra, hogy előtte elküldenek balra a Corvin útra, majd visszahoznak az Ady Endre úton, és utána átvisznek a HÉV síneken. Nagy valószínűséggel nem tetszene 😛

    Ha utána gondoltok, biztos rájöttök, mi lehetett volna értelmes megoldás. (Pl. a felszíni járműveknek körforgalmak, a körforgók szakaszára 30-as korlátozással, a kerékpáros közlekedésnél a plusz oldalváltások kiszűrése, a vasúttal esetleg alul- vagy felüljárós találkozás. Lehet, hogy 10 milliárd lett volna a végösszeg, de még ha 15, akkor is egy kényelmes és praktikus közlekedést lehetett volna kialakítani. Arról nem beszélve, hogy lámpák sem kellettek volna. Áram, stb. 7 milliárdot elszórni, vagy 10-15-öt értelmes megoldásra elkölteni. Merre billen a mérleg?)

    Boldog Új Évet mindenkinek.

  28. Savika szerint:

    Valamit azért tudjon mindenki lehet hogy 7 milliárd volt az út(személy szerint nem tudom mennyi a pontos összeg, de akörül van,volt) de ennek jelentős részét nem is lehet látni:ugyanis azt a csatornázás vitte el. Az egész gerinc út alatt csapadékelvezető csatorna van. Ott voltam, láttam, bizony nem volt egy egyszerű müvelet:tervrajz alapján ugy fektess le csőveket hogy majd a kész úton a csatornafedlapok a nyomsávok közepén legyenek(tudjuk ez nem teljes mértékig valosult meg) . az sem egyszerű hogy egy homokos altalajra leásni 3-4-5 m mélyen, oda támfalakat építeni(mert ugye oda munkások másznak be). De tudomásom szerint nem történt például halálos kimenetelű baleset az építkezés alatt.Sőt sulyos sérülésről sem halottam.

    Igen, sokszor mi egyszerű munkások sem értjük azt aki megtervez egy utat…Itt is vannak hiányosságok. Szerintem a legjelentősebb talán az Ófaluba való bejutás Csepel felől. Főleg ha olyan valaki megy arra aki ismeretlen a környéken. De az ottlakoknak sem lehet leányálom kijönniük azon a földes uton ami nekik lett csinálva. MIkor megkérdeztem miért nem csinálunk legalább egy mart aszfaltos utat oda azt válaszolták hogy az önkormányzati út, azt az önkormányzatnak kell megcsinálni(mart aszfaltból szerintem max.3-400ezer,de legyen 1 millió forintbol egysávos utat meg lehetett volna csinálni)

    Csepeli révén elég sokat van szerencsém használni az elkészült utat, én továbbra is azt mondom hogy az autosok lámpája jól van beállitva, én pikk-pakk kint vagyok a gyorsforgalmin. Persze lehet hogy eddig megusztam a csucsforgalmat,vagy csak egyszerüen elfogult vagyok…

    Kerékpár út: Tudni kell azt hogy a kerékpár út öntött aszfalttal készült. Ez azt jelenti hogy munkások kijöttek 10 tonna aszfalttal és az egészet kézzel dolgozták el:két emberke térdelt,talicskából kiöntötték eléjük az aszfaltot, és ők azt egy erre a célra kialakított fával teritették szét az aszfalt hömérséklete minimum 130 C fok, de inkább több.Elkerülhetetlen hogy kissebb hepe hupát belehuzzanak. Mivel nem ugy épült a kerépár út hogy nekiáltak az egyik végénél és a másik végéig folyamatosan csinálni ezért elég sok “slusz” (ezek a keresztirányú “repedések”) került bele a bicikliútba. Mivel az aszfalt is olyan hogy hő hatására tágul és összemegy ezért elkerülhetetlen hogy további repedések jelenjenek meg. Talán megnyugtató lehet az hogy ezek mind garanciális dolgok, biztos ha van olyan hely az úton ahol elkerülhetetlen a javitás ott előbb-utobb megjelennek a munkások.

    Tervben volt olyan lehetőség is hogy felüljárót építsenek, de ennek sokkal magasabbak a költségei, illetve a Mahart nem egyezett bele és nem utolsó sorban akkor Csepelre se be se ki.Ugyanis csucsidőbe akkora a forgalom hogy egyszerüen nem lehetett volna megoldani a biztonságos közlekedést. Ezt nállam sokkal okosabb emberek mondták, gondolom így is van.

    Apropó Mahart: a kikötő miatt tudomásom szerint majd 1 évig csuszott az ut befejezése,átadása. Úgyanis a Mahartnak biztosítani kellett azt hogy éjjel-nappal a vonatjaival közlekedni tudjon. Én láttam az eredeti ütemtervet, tavaly(2011) nyáron összesen 9 nap állt volna rendelkezésre hogy a 3 párt sínt kicseréljék, a végleges helyére helyezzék. Ehez képest ugye a sínek csak idén(2012) kerültek lehelyezésre, és szerintem csinálták vagy 1-2 hónapig…

    Én továbbra is azt mondom biztos lehetett volna sok mindent másképpen csinálni, de ez most már ilyen lett…

  29. Savika szerint:

    Még valami: a tervező iroda alkalmazásában álló műszaki ellenőr: az élő fába is belekötött ha szerinte nem volt valami jó helyen. 13 éve dolgozom útépítésbe, az ország nagyon sok útján dolgoztam, de sehol ilyen műszakissal nem találkoztam. Sok helyen sporolnak a betonnal,aszfalttal. a gerincúton ilyen nem volt:ha készen volt a védőréteg betonozás előtt velünk végigmérte az egész utat, és ha jók voltak a méretek akkor lehetett betonozni.Betonozás után ugyanez aszfaltozás előtt. Őszintén megmondom én csíptem az öreget, tetszett a hozzáállása:)

  30. Anti szerint:

    Biztos, hogy elfogult vagy 🙂 Minőségi kerékpárutak léteznek, még itthon is. Mivel közülük több is több km hosszú (hosszabb, mint ez), kevés esélyét látom annak, hogy egy huzamban csinálták meg, valahogy mégis sikerült.

    A szigornak örülük, de ezek szerint mégsem volt elegendő. A dráma részére írtam korábban, hogy én hiába drámázok, ha nem frankó a munkám eredménye, a kutyát nem érdeklik a kifogásaim/magyarázataim, pedig nincs akkora felelősség, mint egy útépítésnél.

    Gondolom senkinek se mondták azt, hogy utat építeni olyan, mint masszázsfotelből tévét nézni. Aki ilyen munkát vállal, az tudja, hogy kemény a meló. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy térden állva építettek, vagy 100 kilós talicskát tologattak, vagy akármi.

    Ha én elvégzek egy munkát, nem mondom azt, hogy ez azért nem lett jó, mert fárasztó volt. Főleg akkor nem, ha máshol (nem csak belföldön, külföldön is), mások meg tudták csinálni jól. És ilyenkor az sem vigasz, hogy vannak olyan helyek is, ahol még szarabb dolgokat hagynak maguk után.

    A felüljárós részt nem értem. Több helyen is van a városban, és biztonságosak. Lehet, hogy félreértettél valamit, nem tudom. A MAHART-os részbe nem látok bele, de nem tudom, miért zavarta volna őket egy alul- vagy felüljáró.

    De ha ezek nem is opciók, a körforgalom még mindig az lett volna…

  31. greg szerint:

    Anti:

    Ugye nem gondolod komolyan a körforgalmat? (ha csak nem azt szeretnéd, hogy állandósuljon a gépjárművek feltorlódása és végképp lehetetlenné tegyék a közlekedést. Nézd meg a már elkészülteket!)

    Előbbi megjegyzésedhez: a videóban pont azt kifogásoltam, hogy a készítője nem szált le, és nem tolta keresztül a bringáját a gyalogos átkelőn, így hosszabb és lassabb utat választott. Ezt pedig nem illő reklamálni.
    Hogy mást ne említsek, a BME-ről a KÖZGÁZ-ra nem az Margit híd a legcélszerűbb útvonal, még ha ott van is kerékpárút. 🙂

  32. pengusz szerint:

    Üdv mindenkinek!
    Szerintem nagyon faxán meg van csinálva a bringaút, köszönet érte a kivitelezőknek, munkásoknak, egyszóval mindenkinek.

  33. Anti szerint:

    Greg: nem értelek. Mindenhol van átvezetés. Milyen zebráról beszélsz? Hányadik másodpercnél látható?

    De egyébként is: aki a kerékpárral közlekedéskor bringán ülve ott teker, amit számára kijelölnek, ahelyett, hogy zebrán tolná, az ne szóljon? Nem értem a logikát. Azt sem értem, hogy hogy gyorsabb gyalog, mint tolva :/

    A körforgalom a világ legegyszerűbb megoldása. Egyértelmű elsőbbségi helyzetek, sokkal nehezebb beragadni, mint egy lámpás megoldásnál (zöld = mehetek, mint egy birka), biztonságosabb, hiszen a lámpa hiánya nagyobb fokú figyelmet kíván, és nem kell fölöslegesen ácsorogni. Sem 1 bringás kedvéért 15 autónak, sem 1 bringásnak akkor, ha semmi nem jön keresztbe. Arról nem beszélve, hogyha hibázol, nem kell satuféket nyomni, nem kell u-turn-t nyomni záróvonalon át, megvárva míg elengednek, stb. Mész még egy kört, és kimész a jó kijáraton. Persze láttam már tolató autót körforgalomban, de az nem a körforgó hibája 🙂

    http://index.hu/video/2012/12/28/a_cipzarrendszerrel_meguszhatnank_a_dugokat/

    Itt is tök jól látható, hogy nem a körforgalommal van a gond. Nyílván azok miatt érzed zavarónak, akikkel én is szoktam találkozni. Akik 2 sávot csinálnak az 1 sávos körforgalomból (vagy 3-at a 2-ből), hogy 1 méterrel előrébb kerülhessenek, így viszont feltartva azokat is, akik amúgy tudnának menni. Nos, ők a zöldnél/pirosnál is beragadnak, ettől azonban sok helyen még a lámpás megoldás a jó.

  34. Anti szerint:

    Ki lettem tiltva?

  35. Anti szerint:

    Nem látom az előző hozzászólásom 🙁

  36. admin szerint:

    Anti! Az automatikus moderáció “rejtelmeit” mi sem ismerjük, nem tudjuk miért tette a spamek közé a rendszer a hozzászólást. Kitettük a hozzászólást.

  37. Anti szerint:

    Köszönöm! Lehet a link miatt…

  38. admin szerint:

    Biztos. A linkek öt darabig engedélyezve vannak, mégis gyakran előfordul, hogy a rendszer valamiért letiltja a linket tartalmazó hozzászólásokat. Fogalmunk sincs miért, de ha az automatikus moderációt letiltjuk, egy nap alatt tele lesz a fórum reklámokkal.

  39. Anti szerint:

    Semmi gond, csak csodálkoztam, hogy nem jelent meg. Jó ez így. Inkább, mint a robotok…

Itt lehet hozzászólni !