Versek szódával és zenével

Csepel.hu

Sokszínű, izgalmas irodalmi programon vehettek részt azok, akik november 29-én kora este ellátogattak a Nagy Imre ÁMK színháztermébe.

A Csepeli Művészeti Hét keretében rendezett Versek szódával – avagy költők másképp című előadás vendégeként Kiss Judit Ágnes költő engedett bepillantást életébe, művészetébe.

A 18 órakor kezdődő beszélgetésen elsőként Tóth Endre, a vendéglátó Nagy Imre ÁMK intézményvezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke vezette fel az estét, aki köszöntő szavaiban elmondta: a Versek szódával – avagy költők másképp című sorozatot 2011 decemberében indították a Budapesti Kamaraszínházban. „Az volt a célunk, hogy bebizonyítsuk az embereknek: a kortárs irodalom nem egy létidegen dolog, az írók nem elérhetetlen ufók.”

Kiss Judit Ágnes nem csak költő, de elsősorban az. Ahogyan ő fogalmaz: „A vers az anyanyelvem.” A József Attila-díjjal elismert alkotó jelenleg a Nemes Nagy Ágnes Gimnázium pedagógusa, de sokrétű művészeti érdeklődésére jellemző, hogy az ELTE Bölcsészkara mellett Pécsen oboa szakon, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen pedig drámapedagógusként szerzett diplomát. Már gyerekként beszippantotta a táncházak világa, minden érdekli, ami színház: a tánc, a zene, az előadóművészet és természetesen az irodalom.

„A női Villonnak neveztem a kortárs magyar költészetben” – mondta el Szentmártoni János, aki kiemelte: az alkotó témaválasztásait és formai megoldásait figyelembe véve adja magát a hasonlat. „Nagyon szeretem a középkort, mert úgy látom, hogy az egy olyan időszak, ahol még nem válik el a szent és a profán. A középkori ember még érzi azt, hogy milyen véges és múlandó testben élni.” – reflektált Kiss Judit Ágnes, aki több versét is felolvasta a beszélgetés folyamán. A meghitt légkörű estén fontos szerepet kaptak a költő zenészbarátai, előadótársai: Fűri Anna és Keönch László.

Fűri Anna az alkotó több versét is megzenésítette, az előadás résztvevőjeként pedig ének- és zongora előadásával segített Kiss Judit Ágnes művészetének bemutatásában. A megkapó zenés produkciók között volt tangó és altató is, amelyekben az ütős hangszereket Keönch László szólaltatta meg.Kiss Judit Ágnes szerint: „Ha egy költőnek az életben egy olyan olvasója akad, aki azt mondja, neki segített egy vers, akkor már megérte ezt csinálni.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !