Sok a pozitív hozadéka az új választási rendszernek

Burzsoá trükk – így látták ötven éve a választási regisztrációt

Inforadio.hu

Az új választási eljárásról szóló törvény a választási kampányt is részletesen szabályozza – erről is szó volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján, amelyen szakértők mondták el véleményüket az új jogszabályról.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az új választási eljárási törvény pozitív elemei között említette a regisztráció bevezetését. Kitűnő alkalom nyílik a választással kapcsolatos adatkezelés újraszabályozására – emelte ki.

A regisztráció alkotmányosságáról természetesen az Adatvédelmi Hatóság nem hivatott dönteni – tette hozzá Péterfalvi Attila. A hatóság arról fogalmazhat meg véleményt, hogy ha létezik a regisztráció, akkor az milyen szabályok mentén jöjjön létre úgy, hogy a legkisebb aggályokkal járjon.

Az Országos Választási Bizottság elnöke az új jogszabályt – a vitatott elemei ellenére is – előremutatónak tartotta. Bordás Vilmos szerint mivel sok kritika érte az előző választási törvényt, szükségessé vált annak megújítása.

Bordás Vilmos arról is beszélt, hogy számos korábbi problémát megold, illetve visszaélési lehetőséget kizár az új jogszabály. Az utóbbira példaként a szavazás idejére egy-egy településre meginduló tömeges vándorlást említette.

Arra is kitért, hogy korábban a választási bizottságoknak nem volt valódi eszközük a jogszabálysértések eltiltására, legfeljebb eltilthatott vagy elmarasztalhatott műsorszolgáltatókat, ám most a jogalkotó “előremutató módon” bevezette a bírságolás lehetőségét.

Berkes Lilla, az alapvető jogi biztos hivatalának jogi főreferense azt mondta, hogy felkészültek a választási regisztrációt kifogásoló beadványokra.

Mivel a választójogi törvény is utal a lakcímnyilvántartásról szóló törvényre, a főreferens felhívta a figyelmet, hogy a nyilvántartással kapcsolatos problémák kiterjedhetnek a választójog gyakorlására is.

Orbán Balázs András, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány kutatási igazgató-helyettese felhívta a figyelmet a regisztráció magyar közjogtörténeti hagyományára is. Kifejtette: burzsoá trükknek minősítette egy 1960-ban kiadott szocialista tankönyv az aktív választási regisztrációt.

Az új választási eljárási törvény nem hozott jelentős változásokat az Alaptörvényhez viszonyítva – jelentette ki az előadó, aki a feliratkozást taglalva arról beszélt, hogy a regisztráció nem példátlan jogintézmény a nemzetközi gyakorlatban.

A választójog és a választási rendszer a demokrácia alapköve – mondta Orbán Balázs András, aki úgy vélte, hogy a választási regisztráció nem korlátozza az általános választójogot.

Kapcsolódó hanganyagok:

  • Összefoglaló 1
  • Összefoglaló 2
  • Összefoglaló 3

Forrás: Inforadio.hu

21 hozzászólás “Sok a pozitív hozadéka az új választási rendszernek” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    “Az új választási eljárásról szóló törvény a választási kampányt is részletesen szabályozza – erről is szó volt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján, amelyen szakértők mondták el véleményüket az új jogszabályról.”
    A zemberek véleményére senki sem volt kíváncsi?! ))) 😛 (((

  2. nemahaverod szerint:

    egyszerűen hánynom kell attól, hogy ez a régi ellenzéki médium, a csepel info blog ugyan azzá vált, ami ellen annó harcolt, arctalan , pártpolitikát kiszolgáló, önálló véleményt felmutatni nem tudó, szócsővé.

  3. admin szerint:

    Nem tartjuk problémásnak, ha a szakemberek is elmondhatják a véleményüket olyan témákban, mint az új választási rendszer. Az itt megszólaló szakemberek jelentős része mellesleg cseppet sem mondható kormánypártinak.

    Attól, hogy a téma túlságosan is átpolitizálttá vált, még foglalkozhatunk vele szakmai szemszögből. Ez is egy hírblog felelőssége.

  4. csapajev szerint:

    Bizony baj van regisztrációval! A sok tanyán élő és az önkormázatoktól messze lakó ember
    nem fog regisztrálni, tehát szavazni sem fog. De hát ez volt a cél, nem?
    Kósa úr megmondta, ne az iskolázatlan ember döntsön az ország sorsáról!
    Viszont dönthet a határon túl élő magyar-tisztelet nekik,-de nem tudják, hogy mi folyik az anyaországban? Mi fizetjük az isten tudja hányféle adót, mibe kerül a megélhetés, tetszik-e nekünk itt élő magyarságnak ez a kormányzás, ez a gazdasági mélyrepülés?
    Nem tudják! Elgondolkodtató ez a húzás is! Mert ugye a szavazáshoz való jog minden 18. életévét betöltő Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgárt megillet!
    Tehát baj van a regisztrációval! És ne feledjük azt sem, hogy van lakcím nyilvántartásunk is!

  5. Dr. grün szerint:

    Itt a legeslegmegfellebbezhetetlenebbnek tekinthető szakvélemény magától a kitalálótól!
    Nem alkotmány ellenes a választási regisztráció!
    Pont azért tettük bele! ))) 😛 (((
    “A kormányfő hangsúlyozta, a választási regisztráció nem alkotmányellenes, hiszen maga az alaptörvény szabályozza. Emellett ugyanakkor számos részletszabálya van a jogszabálynak, amit azért jó, ha megvizsgál az Alkotmánybíróság, mert az “hűti a politikai vita hőmérsékletét” – tette hozzá Orbán Viktor, aki politikai “műbalhénak” minősítette a regisztrációval kapcsolatos vitát. Azt mondta: nincs olyan központi nyilvántartás ma Magyarországon, amellyel több százezer ember kirekesztésének veszélye nélkül le lehetne vezényelni egy választást”
    http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=186844

  6. robi szerint:

    A szavazók regisztrációs meghurcolása a visszájára is elsülhet.

    A falusi lakosság hagyományosan komcsi utálatáról híres – pedig soha nem élt olyan jól a paraszt Mo-n, mint a kommunizmusban. Volt fizetése, nyugdíja, vályog helyett két szintes házakkal teli faluk létesültek.

    Ha elmaradnak a választásról, a távollétükkel nem az ú.n. baloldal veszít szavazókat.

  7. Manitu szerint:

    Az új választási rendszerben kevesebbszer kell a választás érdekében megmozdulni. Ha valakinek tehát az a baja, hogy regisztrálni kell, és ebből lesz szerinte a baj, akkor eddig sokkal több baj volt, hiszen maga a választás is több fordulós volt, és még ott volt a kopogtató cédula gyűjtés is, ami rendkívül sok vesződség. Nyilván ezért nem ment el olyan sok ember szavazni. Vagy igen?

    Ha az új rendszerben egyszerűbb a választás, kevesebb macerával jár, akkor miért is lenne bonyolultabb? Emerek, észnél vagytok? A helyzet az, hogy a korábbi rendszer
    1. bonyolultabb volt
    2. igazságtalanabb volt, mert egyes választókörzetekben leadott szavazat másfélszer többet ért, mint más választókörzetekben leadott szavazatok
    3. könnyen lehetőséget adott a csalásra, egyrészt a névjegyzék miatt, ahonnan kihagyhattak embereket, másrészt azért, mert megetették, megitatták azokat, akiknek minden mindegy, és elvitték őket szavazni.

  8. Manitu szerint:

    Mondjuk MSZP-s pártszimpátiával nehéz is lehet gondolkozni.

  9. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    A hozzászólások alapján egészen elhajolhat a kérdés a pártok egymás közti marakodásába, amiben olvasóként sem szívesen vennék részt.
    Mivel ez jogi kérdés, nézzük a jog szemszögéből.

    Az Alaptörvény, amit köztudomásúlag a fidesz egyedül alkotott, szó szerint a következőket írja:
    XXI. cikk (1) Minden nagykorú állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az európai parlamenti képviselők választásán választó és választható legyen. Sarkalatos törvény a választójog gyakorlását vagy annak teljességét magyarországi lakóhelyhez, a választhatóságot további feltételekhez kötheti.
    Az Alaptörvény szövegét a köztársasági elnök szentesítette, majd a Magyar Közlönyben kihirdették. Sőt, ennek díszes változata is elkészült!

    Tehát: az Alaptörvény előírása szerint az államnak nincsen joga korlátozni a választás szabadságát!
    Netán, a fidesz úgy gondolja: le van sz…va az alaptörvény, amit ők alkottak?
    mert én úgy hallottam jogi tanulmányaimban, hogy az alkotmány a legmagasabb rendű normája a jogrendnek, amit nem szoktak évente módosítgatni.
    De ha ez mégsincs így, akkor milyen jogállam vagyunk?
    Unortodox jogrendünk van? Istenem: csak nem ezt is a matolcsy találta ki? 🙂
    Sebaj, szép az élet, hiszen orwell már megjósolta a sorsunkat.
    üdv menyus

  10. Tóth Kati szerint:

    Ha mindenki regisztrálhat,aki szavazni szeretne,abban mi a nem demokratikus?

  11. felix szerint:

    Kedves Péter.
    Amikor a jogot tanultad akkor még nem 1 Orbán volt a jog alapegysége.
    Amire szeretném mindenki figyelmét felhívni az az, hogy a regisztrálás lehetőségének lejárta után van még öt hét arra, hogy a tapasztalatok függvényében a kétharmad akár alkotmányt és választási törvényt módosítson.
    A regisztráció jog korlátozás, mert olyan feltétel ami eddig még nem volt.
    A süketelőnek írom. A regisztráció és az egy forduló között semmilyen okozati összefüggés nincs.

  12. Dr. grün szerint:

    Tóth Kati!
    Oda megyek a szavazás napján, igazolom magam, utána átadják a szavazólapot és szavazok!
    A többit bízzuk a technikára! 😛

  13. felix szerint:

    Tóth Katií!
    Esélyed sincs a megértésére.

  14. HAlaska szerint:

    Még mindig nem értem, miért kell szavazniuk a külhonban élő magyaroknak. Ha adót fizetnének, itt élnék nyomorúságos életüket, akkor igen is legyen beleszólásuk. De azért, hogy ők máshol élnek esetleg jobb körülmények között, miért is szólnának be a mi életünkbe. Arról nem beszélve, hogy ők regisztrálhatnak levélben is. Mi járjunk utána, mivel nincs mindenkinek ügyfélkapuja. Idősebbek meg biztos nem fognak vidéken beutazni a megyeszékhelyekre. Így ahogy ki van találva sz.r az egész!
    Abban bízik a fidesz, hogy csak az ő szavazói fognak elmenni? Ezért csinálják az egész cirkuszt. Nem hü…ék ők!

  15. Nemmondommeg szerint:

    Soha,ismétlem soha többé nem szavazok egyetlenegy hazug, sunyi, választásnál lapuló, nyájaskodó politikusra sem. Itt fejeztem be a szavazósdit, az én szavazatomon egyik se puposkodjon, nem érdemlik meg, és szerintem sokan lesznek még így. Már aki az országban maradt, mert a jövőnk az vándorol kifelé. Sokan maradnak pl: segélyesék akik nagyiparban űzik a gyerekgyárat.

  16. ugró mókus szerint:

    Szegény Tóth Kati!

  17. felix szerint:

    Nemmondommeg!
    Nem az a kérdés, hogy ők megérdemlik e, hanem az, hogy te elfogadod e őket.
    Szerintem megérdemled, hogy a kevésbé rosszat válaszd magadnak, mert még mindig jobb mint a nagyon rossz.

  18. "?!" szerint:

    Ne felejtsétek el, hogy a fenti bejegyzésben leírtak szerint, Orbán Balázs András, a Századvég kutatási igazgató-helyettese megmondta, hogy “egy 1960-ban kiadott szocialista tankönyv burzsoá trükknek minősítette az aktív választási regisztrációt.”

    Ha pedig “egy szocialista tankönyv burzsoá trükknek minősítette”, akkor a regisztráció csakis jó lehet, mert manapság a burzsoá trükköket kajolják a “nemzeti” 2/3 körében!

    Ráadásul, ha egy “Orbán” mondta, hogy “a regisztráció pozitív hozadék”, akkor azt már felesleges vitatni, mert az már el van döntve és kőbe van vésve!!! Punktum!!!

  19. Dr grünné szerint:

    Dr grün : Tóth Kati!
    Oda megyek a szavazás napján, igazolom magam, utána átadják a szavazólapot és szavazok!
    A többit bízzuk a technikára!

    Hát ez mindig így is volt!!!!

  20. Dr. grün szerint:

    Dr. grünné!
    Az a volt már a múlté!
    Most leegyszerűsítették! Az egyik forduló helyett (a többség akaratából) egy önkéntes macerációs eljárással!
    Miért nem annak kell regisztrálni aki nem akar szavazni?!
    Úgy mint a MANYUP-nál!
    Százezer tag nyilatkozott, hogy marad a MANYUP-nál, tehát nem akar visszakerülni a zállamiba, kétmillió kilencszázezer anélkül, hogy a kisujját kellett volna mozdítania automatice visszakerült! ))) 😛 (((

  21. ebihal szerint:

    Eddig a postás bedobta a kopogtatócédulát és a szavazásra jogosító papírt és én
    pedig eldöntöttem otthon, kényelmesen, hogy megyek szavazni vagy sem. Most
    mehetek regisztrálni sorban állással, munkaidőben! Melyik az egyszerűbb???

Itt lehet hozzászólni !