Csepelen zúgtak a Volgák + videó

ATV, Stop.hu

Volga

Elvtársi luxus (fotógaléria: Stop.hu)

Csepelen zúgott a Volga szombaton. Második alkalommal csodálták meg egymás veterán monstrumait a Volgaklub tagjai. A találkozóra a Volgák mellett Csajkák, és GAZ–69- esek is hivatalosak voltak. A szovjet ipar remekei közül nemcsak hazai kuriózumok, hanem csehországi oldtimerek is jöttek.

Valaha kisebb vagyonokat értek ezek az autók. A szovjet ipar „remekeinek” azonban ma is rengeteg rajongója akad. Még a tulajdonosoknak is nehéz meghatározni, miért jó egy Volga.

„Masszív, magabiztosságot ad. Volga tulajdonosnak lenni egy különleges érzés.” – állítja Pataki Antal Volga-tulajdonos.

A találkozó egyik kuriózuma ez az 5600 köbcentis Csajka volt, amely Gorbacsov flottájából származik. A kézi csomózású perzsaszőnyeget Kazahsztánban készítették és szériatartozéka az autónak.

A Volga abszolút kényelmes jószág. Limbózik, billeg, hintázik az úton, a Volgások ezt pedig nagyon szeretik.

„Egy fekvő rendőr nem ellenfél. Az úttartás ennek megfelelően 110-120 fölött lesz kissé közveszélyes. A fogyasztása a járműnek, ha jól be van állítva – nem úgy mint az enyém – közúton olyan 9-10 liter körül alakul.” – állítja Varga Péter ad-hoc szóvivő.

Egy átlag Volga 2445 köbcentis. 1958-óta a mai napig gyártják a motorját.

Ez az 51 éves autó a mai napig működik , bár a biztonsági felszerelései nem igazán felelnek meg a mai kornak, hiszen nem, hogy airbag, de még biztonsági öv sincsen benne. De a tulajdonosaik szerint nem ez a lényeg, hanem maga a Volga-érzés.

“Egy fekvőrendőr nem ellenfél:” nézze meg az ATV tudósítását!

Forrás: Atv

Volga

Fotógaléria: Stop.hu

Az oroszok már a parkolóban vannak!

Néhány évvel ezelőtt egy autós szaklap címlapjára került egy fotó. A képeken Volga típusú autók tucatja koptatta az autópályát, amint lassan de biztosan nyomultak Budapest irányába. A felvétel azért volt érdekes, mert a kocsik volánjai mögött katonai tányérsapkát viselő sofőrök ültek. Később kiderült: a konvoj egy veterán autós találkozóra sietett, az egyensapka pedig csak színházi kellék volt. A hétvégén Volgák, Csajkák és az egykori szovjet autógyártás mára már szinte teljesen eltűnt képviselői lepték el Csepelt.

“Mindenben próbáljuk visszaidézni az “átkos” időszakot, persze csak poénból. Eszünk ágában sincs politizálni, mi a technika és az autós nosztalgia megszállott képviselői vagyunk” – mondta nevetve Ibos Árpád a STOPnak. A fiatalember a Volga Klub vezetője. Az egyesület tagjai szombaton már a második Volga találkozót tartották a Csepelen, egy Hollandi úton lévő parkban.

Negyven évvel ezelőtt a Volga Magyarországon jelképnek számított. A volt Szovjetunió politikusai elképzelhetetlenek voltak státusz szimbólum nélkül, Később ezt a külsőséget a hazai vezetők is átvették. Különösen a fekete színt kedvelték…

A Volgások betéve tudják a kocsik műszaki adatait, és mindent, ami a témakörhöz tartozik. Lelkesen vállalják az alkatrészek beszerzésével járó problémákat, és a típussal kapcsolatos állandó kutatást.

“Az M21-es tervezése Sztálin halálának évében, 1953 végén kezdődött. A dizájn szakított az előd Pobjeda formájával, az amerikai autókról koppintott megoldásaira épített. Az első generáció a Pobjeda korszerűtlen, 60 lóerős motorjával futott, aztán a Gorkij autógyárban megkezdték a GAZ 66 és az UAZ 469 korszerűbb, már hetven lóerős motorjának gyártását. Ez került a Volgába is. Az M21 formatervezési szempontból mindhalálig ötvenes évek eleji autó maradt” – mondta Árpád a találkozó részvevőinek rögtönzött előadásában.

“A Brezsnyev korszakot már az M21-es, negyedik generációja jellemezte. A karosszérián újraterveztek néhány vonalat, de a hátsó fecskefarok és az első lámpák azt jelezték, hogy a formatervezőknek nem sikerült túllépniük az amerikai 1956-os éven” – mondta a STOPnak, a manapság már klasszikusnak minősülő autómárka történetét Szekeres Viktor, a klub helyettes vezetője. Mivel ez a márka Ukrajnában még futó típus, a többi veteránautósnál könnyebb helyzetben van. Az ottani társ klubok tagjaitól könnyebben szerezhető egy-két kuplung, vagy eredeti fékbetét. Ha eredeti alkatrészről van szó, mindig ugrásra kész az emblémaként ismert, világhírű szarvas…

A gyűjtők minden pénzt megadnak egy autóért. Ha valamelyikről kiderül, hogy még a történelemhez is kapcsolódik, akkor a világ végére is elmennek érte. Így került hazai kézbe két kuriózum is. Az egyik Csajka Brezsnyev flottájából való, egy modernebb – részben páncélozott – pedig Gorbacsovot szállította naponta a Kreml elnöki lakosztályába. Mindkét autó Németországból került magyarországi garázsba.

A találkozó királya mégis egy olyan Volga volt, amiből egyetlen példány van Magyarországon. Az ötödik generációs kocsi alig több mint három éves, szakavatott szemek veszik csak észre hogy nem valamelyik nyugati autógyár szalagjáról került forgalomba. Tulajdonosa protekcióval szerezte, ez gyűjteményének a harmadik tagja. ” Megszállottja vagyok a márkának, mit csináljak, ha ezt szeretem” – mondta nevetve a bámészkodóknak.

A Volga klub vonzza a keleti motorizáció kedvelőit. Terepjáró UAZ, oldalkocsis IZS, és terepjáró jelmezbe öltözött fiatalok csatlakoztak a találkozóhoz. Tippeket kértek, szeretnének ők is klubot szervezni.

A nyár vége rendszerint az autós találkozók végét is jelenti. A nagy becsben tartott masinák általában garázsba kerülnek, de nem alszanak téli álmot. Ilyenkor “fekszenek kés alá”. Életük téli szakasza a ráncfelvarrásé.
Gazdák fiatalon akarják tartani őket. Szeretnek bíbelődni a sokat futott masináikkal, télen van idejük szétszedni és összerakni a motort is.

Hobbi, időtöltés, szenvedély. Azt vallják: nekik addig jó, amíg zúg a Volga…

Forrás: Stop.hu

Itt lehet hozzászólni !