Kipucolták a Tamariskát

Magyar Hírlap

Kitakarították a Tamariska dombot

Fotó: Magyar Hírlap

Kitakarították a Humusz aktivistái a csepeli Tamariska-dombot. A Királyerdőben fekvő, csaknem öthektáros Tamariska-dombot 1994-ben helyezték védelem alá. A halmot és szűkebb környezetét botanikai rezervátumként tartják számon: gazdag növénytársulásai mellett páratlanul ritka rovar-, hüllő és madárfajok élnek benne.

A Humusz önkéntesei többórás munkával szabadították meg a felhalmozódott hulladéktól a védett területet. A zöldek a takarítási világnapot kívánták népszerűsíteni. A világméretű pucolást az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) védnökségével szervezik 1993 óta a helyi közösségek. Minden év szeptember harmadik hétvégéjén százhúsz ország harmincötmillió takarító önkéntesét mozgatja meg évről évre. Az akció nálunk is népszerű: e napokon iskolák és zöldszervezetek éppúgy szemétszedésben jeleskednek, mint a települések önkormányzatának dolgozói.

13 hozzászólás “Kipucolták a Tamariskát” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Köszönjük! Gratulálunk az akcióhoz. A tisztaságára jobban kelene vigyáznunk. De sajnos a kerületben vannak olyan fiatalok, akik iányos nveltetést kaptak a szüleiktől! Akik nem bírnak magukal, és azt hiszik akkor nagy kiúk, ha szemetelnek rongálnak!

  2. miska72 szerint:

    Mondjuk a képen látható kipufogó dobot nem tudom melyik paraszt tette oda!

  3. DrHuan szerint:

    Gratulálok és sokak nevében köszönetet mondok az önkénteseknek és további hasonló aktivitást kívánok. A probléma nem csak a fiatalokban van. Biztos nem csak én vagyok kivétel miska72, sőt az én igen tág (Csepeli) fiatal baráti társaságom sem tartozik az általad említett csoportba. Bár én is látok téged igazoló példákat, de szerintem az sem kevésbbé gond, hogy nekem kell rászólni egy 50-es úrra, hogy a csokipapírt ne a fa tövébe, hanem a mellette álló kukába dobja. Mint sokmindenre, erre is igaz, hogy az alma nem esik messze a fájától, így nem elsősorban a neveletlen, határokat feszegető fiatalokra kell haragudni, hanem azokra, akik nem nevelték meg őket. Persze az ok-okozati összefüggésben valamikor ők is csak okozatok voltak.

    Végül egy tanács a kedves olvasónak: Kipróbáltam, működik!!! Magamból kiindulva jutottam a következő elhatározásra: számomra iszonyatosan kellemetlen lenne látni, hogy valaki lehajol az általam eldobott szemétért, így kipróbáltam, vajon másnak is az-e…IGEN! Minden alkalommal, amikor látok valakit szemetelni, felveszem az eldobott tárgyat, elétartom és ezt mondom: bocsánat, ezt elejtette. Szinte kivétel nélkül mindenki elássa magát szégyenében. Ha nagyon kitartó szemetelővel van dolgunk (ilyen egyszer volt velem), és azt válaszolja, hogy ő direkt dobta el, nincs más dolgunk, mint a következőt mondani: Ja értem! hogy ez hulladék… Akkor, ha megengedi kidobom.

    Biztosan nagyobb hatékonysággal vesszük rá az illetőt, hogy legközelebb szorongassa a szemetét egy kukáig, mint ha le sem hajolunk érte.
    Kérem mindenki próbálja ki!
    Üdv

  4. ikszdé szerint:

    kuka!kuka!kuka, hol van kuka a Tamariska dombon?!

  5. miska72 szerint:

    Kedves ikszdé

    Ha ki tudtál menni a dombra piknikezni akkor oda tidtad vinni a szemetet. Igaz? Akkor vissza is tudod vinni? IGEN IGEN! Ha odafele nem száltk le a heréid visszavelé se fognak.

  6. miska72 szerint:

    Ja, és azért mert nincs kuka, nem kell szemetelni! Vagy eggyesek jobban érzik magukat a szemétdombon?

  7. ikszdé szerint:

    nem szoktam szemetelni, de nem kell csodálkozni ha a kedves piknikező emberek ott hagyják a szemetet a dombon, mert nem találnak egy szerencsétlen kukát…amúgy meg nem kell IGEN IGEN-ezni ..ugyan úgy utálom az mszp-t mint a fideszt,szdsz,és mdf-et csók.

  8. potyek szerint:

    Kuka dologhoz csak annyi, hogy tőlünk nyugatra, ahol alapból kultúráltabb tárasadalmak is léteznek, ott fura módon kevesebb a kuka, viszont szemét meg nincs szétdobálva. A kultúrához meg még annyi, hogy 7végén a családdal lementünk sétálni a dunapartra a fahídhoz, és a hollandi útról alig lehet bejutni , valami rohadt féreg lerakott 2 hordonyi nem tudom mit, lehet galvániszap, de üvegcseréptől kezdve a félig szétolvadt elektromos kapcsolóig minden megtalálható az ösvény hollandi felöli bejáratánál. Ez nem kuka hiány, ez egyszerű alpári bunkó féregség, és amíg ilyen emberek élnek, addig nem is fog el megváltozni sajnos 🙁

  9. Földhözragadva szerint:

    Gratula azoknak a résztvevőknek, akik nem politikai okokból voltak ott. Ötlet: a környéken lakók között (akik vennék a fáradtságot, hogy tegyenek vmit a környezetükért, ami ráadásúl nem az övék) elvi parcellázás alapján kiosztani a területet (kb 5m2/koponya) amire hetente egyszer rákukkantana, hogy “mi van a birtokkal”, oszt jól fölszedhetné apránként azt, amit a fenti formában kamiontételben kell guberálni. Én kettőt bevállalok, futás közben legalább megállok pihenni…Saját tapasztalat: először, csak egy csikket dob el vki, utána egy másik a cigis dobozt, azt a sörösdoboz követi, majd egy vödör egyéb szemét, végül a konténerszállító önti ki a sittet…Ha a füvet egy héttel késöbb nyírom le, mint kellene, a “jótékony” takarásban elindul a fenti folyamat…:(

  10. Matula szerint:

    potyek! Igazad van, de annyit hozzátennék hogy az említett helyen a legutóbbi lomtalanításkor volt egy kupac lom és annak a maradványai vannak ott máig.

  11. Wass Albert barátja szerint:

    Akkor szólhatunk Szetecky elvtársnak, hogy szervezheti a kerékpártúrát?

  12. miska72 szerint:

    Mondjuk az utolsó lomtalanításkor jól meg volt szervezve a VESZÉLYES hulladékok begyültése. A festékeket a Mária Királyné már nem tudom hány szám elé kellett volna hordani. Gyűjtő konténer nem volt ott, ezért megkérdeztük az ott lakót hová kell tenni a lejárt bedöglött festékeket? Azt mondta, hogy ide ne hozzák! Az Önkormányzatot is letolta, hogy hogy képzelnek ilyet, hogy elé pakolják le, az akkumulátorokat, olajokat, festékeket, Stb. Az Önkormányzatnak a Kisposta melletti játszóteret kellett volna kijelölni lerakónak. Oda lehetett volna egy konténert létesíteni. A kirakott festékeket a mai napig nem vitték el! Több helyen látni az utcákon kirakott festékes edényeket. No comment. Ez Csepeli MSZP és a szervezés felsőfokon.

  13. truth szerint:

    off: A veszélyes hulladék gyűjtése a hagyományos lomtalanítás után egy nappal volt, nem kihelyezett konténerbe, hanem közvetlen az azt elszállító kukásautóra. Bár én más körzethez tartozom de szintén csepeli vagyok. Nekünk a temető és a tejút utca között volt a kijelölt hely. Jól működött!

Itt lehet hozzászólni !