22 éve adták át a Deák Ferenc hidat

Wikipedia, BudapestCity.org, Csepel.info

A csepeli háromnyílású, 222 m hosszú ártéri híd acélszerkezete

A Deák Ferenc híd (nem hivatalosan az M0-s autóút Déli Duna-hídja) Budapest legdélibb Duna-hídja. Ezen túlmenően az E60, E71, E75 nemzetközi főútvonalak része. A kész hidat 1990. november 16-án adták át a forgalomnak.

A főváros körüli gyorsforgalmi út gondolatát először dr. Vásárhelyi Boldizsár, a budapesti Műegyetem egykori professzora fogalmazta meg, ő vázolta fel az általa javasolt nyomvonalat – Budapesttől a mainál kissé távolabb vezetve –, a magyar automobil utak hálózatáról 1942-ben megjelent munkájában. A megvalósításra azonban még több évtizedet kellett várni.

Építése akkor vált időszerűvé, amikor az 1970-es években a magyar fővároson átvonuló nemzetközi forgalom kezdett nagyobb méreteket ölteni, ami a főváros akkori legdélibb hídján, a Petőfi hídon és a hozzávezető utakon kellemetlen mellékhatásokkal járt. A levegő mindjobban szennyeződött, a nehéz teherautók okozta zaj és rázkódás kezdett elviselhetetlenné válni a fővárosi lakosság számára. Különösen az M1-es (Győr, Hegyeshalom) és az M5-ös (Kecskemét, Szeged) autópályák egymás közötti forgalmának zömét kitevő kamionok okozták a panaszokat. Utóbbiak számára sem volt előnyös, kerülőt, torlódást, időveszteséget jelentett a városon áthajtás. Az autópálya-gyűrű déli szektorát először autóútként kívánták megépíteni. Ezért elhatározták, hogy megállapítják a nyomvonalat, és ezzel kijelölik a dunai áthidalás pontos helyét.

Az építkezésről bővebben ide kattintva olvashatnak.

wikipedia.hu

16 hozzászólás “22 éve adták át a Deák Ferenc hidat” bejegyzésre

  1. mind_the_gap szerint:

    Akkoriban simán kettévágták vele a 22. kerületet, pedig mehetett volna lejjebb is. Ma már persze a közfelháborodás nem engedné.
    További Duna hidakra lenne szükség! M0 és Petőfi híd között 2, északon 1 minimum.

  2. szigetország szerint:

    mind_the_gap!
    Hogy te milyen okos vagy! Mondd, mit szeretnél még karácsonyra?

  3. Té-Gé szerint:

    22 éve adták át és mióta van neve? 🙂

  4. "?!" szerint:

    Ez híd is abba a beruházási kategóriába tartozik, amelynek az előkészítését teljes egészében, a kivitelezését pedig nagyobb részben a “rohadt komcsik” végezték!

    Az átadás dicsőségét viszont azok aratták le, akik a regnálásuk alatt még semmi olyan beruházást nem valósítottak meg amelynek az előkészítését is Ők végezték, de ennek ellenére a “rohadt komcsikat” azzal vádolják, hogy azok nem csináltak semmit!

  5. Gordon szerint:

    “Ez híd is abba a beruházási kategóriába tartozik, amelynek az előkészítését teljes egészében, a kivitelezését pedig nagyobb részben a “rohadt komcsik” végezték!” – lelkendezik a kis vörös.

    mind_the_gap: “Akkoriban simán kettévágták vele a 22. kerületet, pedig mehetett volna lejjebb is. Ma már persze a közfelháborodás nem engedné.”

    A kommunistákat már akkor sem érdekelte az emberek véleménye…

  6. hajós szerint:

    Gordon: ja mert a fideszeseket érdekli?

    80% ellenzi a választási regisztrációt –> nem baj, leszarják, csakazértis bevezetik.

  7. robi szerint:

    T. hajós!
    Tévedsz.
    A választási regisztráció bevezetését széles körű társadalmi vita és közmegegyezés előzte meg.
    Igaz, Gordon?

  8. "?!" szerint:

    “Gordon”, Te böfögve röfögő volt komcsi disznó!

    A 16:27-es hozzászólásodra válaszolva, először arra hívom fel a figyelmed, hogy “kis vörös” az anyád …csája, ahonnan normál esetben neked kellett volna érkezni, de mivel gerinctelenül már akkor is csak hátulról tudtál jönni, kicselezted a bábát és szar mivoltodnak megfelelően hátulról érkeztél!

    Emlékeztetlek rá röfi, hogy veled ellentétben, én soha nem voltam tagja egyik pártnak sem, de azok a nevében – akikkel a rendszerváltás előtti időkben pártonkívüliként becsülettel dolgoztunk ennek az országnak a fejlődéséért – visszautasítom, hogy hozzád hasonló semmirevaló nyikhajok a munkánk eredményeit eltagadják, és azt hazudják, hogy azokban az években ugyanúgy nem csináltunk semmit, mint a hozzád hasonló senkiházi szar alakok szájtépésen kívül akkor sem csináltak, és most sem csinálnak semmit!

    Világos az álláspontom, Te jellemtelen köpönyegforgató volt komcsi disznó!

  9. Dr. grün szerint:

    hajós!
    Megoldotta a regisztrációs problémát Matolcsy a neves genetikus!
    Elég lesz, ha letolom a gatyámat és ott van rajta a magyarságomat bizonyító “piros pötty”?!
    Máris szavazhatok! ))) 😛 (((

  10. Dr. grün szerint:

    Matolcsy és az ő kis piros pontjai, avagy valaminek tényleg a fenekére nézett.
    „az ázsiai származásra büszkének kell lennünk. Gyermekeink fenekén az első hat hétben százból harminc esetben kis piros pont van. Pont, mint a japán gyermekeknek. Ezt nekem japán tudósok mondták”
    http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20121116_matolcsy_fenek_piros_pont#rss

  11. "?!" szerint:

    “Dr. grün”!

    Mikortól ellenőrzik-e a kis “piros pötty” meglétét a határon túli magyarok állampolgársági eskütétele előtt?
    Vagy már eddig is ellenőrizték, csak eddig hallgattak róla?

  12. Dr. grün szerint:

    “?!”!
    A Vátesz a szakértő segg és farok vizsgálatokban! ))) 😛 (((

  13. ugró mókus szerint:

    Na most ha nekünk van piros pontunk születésünkkor a fenekünkön akkor ebből az következik,hogy a japánokkal vagyunk rokonságban mondta ez a gazdasági géniusz.Akkor Matolcsy úr a hüllők családjába tartozik mert nincs gerince mint a többi köpönyeg forgatónak.

  14. ugró mókus szerint:

    “?!”!
    Rosszabb tisztelettel,egy fasiszta állat.

  15. csaba péter szerint:

    És a csapatban még csak nem is a főközgazda a legelvetemültebb törzskönyvezett idióta rabló

  16. Té-Gé szerint:

    Gordon, örülj neki hogy a komcsik megépítették. Ez sem lenne. 😉 Hallom koldulsz? 😉

Itt lehet hozzászólni !