Csepelre jönnek a Volgák

Csepel.info

Volga

Volga M21-es (fotó: TotalCar.hu)

Szeptember 13-án, délelőtt 10 órától a csepeli Ifjúsági Táborban (Holladni út 8.) tartja hagyományos őszi találkozóját a Volgaklub – értesült a Csepel.info. A találkozóra Volgákat, Csajkákat, GAZ69-eket, GAZellákat várnak. Több, hazánkban kuriózumnak számító gépjármű is érkezik – többek között Csehországból is. A rendezők a trabantos, skodás társkluboktól is örömmel várnak résztvevőket.

Az M21-es tervezése Sztálin halálának évében, 1953 végén kezdődött. A dizájn szakított az előd Pobjeda formavilágával, és leginkább az amerikai autók megoldásaira épített. Az első generáció egy ideig a Pobjeda korszerűtlen, 60 lóerős oldalszelepelt motorjával futott, aztán a Gorkij autógyárban megkezdték a GAZ 66-os és a UAZ 469 későbbi, korszerűbb, felülvezérelt 70 lóerős motorjának gyártását. Ez került a Volgába is.

Akkoriban korszerűnek tartották, valójában azonban az amerikai autóipar épp az 50-es években kapott rá arra, hogy évről évre radikálisan megvátoztassák a modellek külsejét. Az 1962-es második, és az 1962-70-ig gyártott harmadikVolga M21-generáció több apró módosítást is tartalmazott, jellemző, hogy 1970-ig sem sikerült eljutni az Amerikában 1955-56-ban általános “forward look”-irányzatig. A Volga M21 formatervezési szempontból mindhalálig ötvenes évek eleji autó maradt.

A régi Volga jó párhuzam a korszak szovjet belpolitikai életével: Sztálin halála után ha kis késéssel is, de amerikai mintákat vettek át. A Brezsnyev korszak tespedtségét az M21-es 1970-re tervezett 4. generációja illusztrálja: az autón átrajzoltak néhány vonalat, a kis hátsó fecskefarok és a szimpla első lámpák még mindig azt jelezték, hogy a formatervezők nem léphettek túl az amerikai 1956-os éven.

A negyedik generáció gyártását végül törölték, és a jóval korszerűbb formájú, nagyobb és jobb M24-es, a közismert kocka Volga váltotta fel. Az M21-es kombi változata nálunk is gyakori volt, elsősorban mentőautónak használták. Gyári kódja M22 volt – írta a Volgáról a TotalCar.

Már a rendszerváltás előtt is kuriózum volt, ha Volgát vagy Csajkát lehetett látni az utakon. Ha egy ilyen elit autó megállt, hamarosan izgatott gyerekek vették körül, csodálták meg a szocialista ipar csúcstermékét. Szeptember 13-án ebből kaphatnak ízelítőt a kuriózumokra éhes budapestiek és csepeliek.

Csepel.info

Volgás linkek:

www.volgaklub.hu

http://www.slide.com/r/hLF9o8O84T_qxGKIlQqgGchvmsTRaYt7

http://www.slide.com/r/1lUR26nr2T-NxPUWprg3jaZxFIoz0vf0?view=large

http://www.slide.com/r/gACsy2dM4z_ITgXxjuy8_FcfNuVluyRB?view=large

http://www.slide.com/r/ORZZCKNX4D9eNqgcUIS5SMs-a0NDXsUh?view=large

A május elsejei találkozón készült videók:

http://videa.hu/video_kereses/volga

Egy hozzászólás “Csepelre jönnek a Volgák” bejegyzésre

Itt lehet hozzászólni !