Szociális népszavazás 2008

Fidesz.hu

Népszavazás

Amint a jogi formalitások lehetővé teszik és el lehet kezdeni az aláírásgyűjtést, 48 órán belül összegyűjtjük a népszavazáshoz szükséges, kötelező számú aláírást – jelentette ki Orbán Viktor. Napokon belül elindulhat az aláírásgyűjtés az ország összes településén.


Megnyílt a lehetőség arra, hogy a három legfontosabb – a szociális, az egészségügyi és az oktatási – kérdésben a magyar nemzet kifejezze a politikai akaratát – jelentette ki Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, aki Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével tartott közös sajtótájékoztatót az Alkotmánybíróság tegnapi döntése után kialakult helyzetről. Mint elmondta: nyilvánvalóvá vált, hogy a kormány ámokfutása után kialakult szociális válságra a szociális népszavazás lehet a válasz, s ez a népszavazás rejti magában a szociális válság megoldásának lehetőségét.

Semjén Zsolt kijelentette: ezen túlmenően hasonlóan hangsúlyos a demokráciának a helyreállítása is, hiszen az elmúlt egy évben azzal kellett szembesülni, hogy Gyurcsány Ferenc és köre antidemokratikus manipulációkkal el akarta szabotálni a népszavazás lehetőségét. Amikor a nép megválaszt egy pártot a programja alapján, akkor egyfajta szerződést köt a néppel az adott választási program megvalósítására. Ezt a szerződést a Gyurcsány-kormány felrúgta, s most a népszavazással lehetősége nyílik a nemzetnek, hogy nyilvánvalóvá tegye, nincs társadalmi szerződés a jelenlegi kormány és a nép között. “Mindezek alapján, a legszélesebb összefogás mentén visszaadjuk az embereknek a jövőről való értelmes vita lehetőségét, a demokrácia helyreállítását, és a szociális válság megoldását” – jelentette ki a KDNP elnöke.

Orbán Viktor emlékeztetett rá: lassan egy éve annak, hogy október 23-án először beszélt a Fidesz a népszavazás szükségességéről, annak három okát megjelölve. Egyrészt azt, hogy a kormány illegitim, mert olyan, az emberek sorsa szempontjából döntéseket hoz, amelyekre senki sem hatalmazta fel. Másrészt azt, hogy az ország megbénult: amit a kormány akar, azt nem akarják az emberek, amit az emberek akarnak, azt meg nem akarja a kormány. A harmadik ok a megélhetési, szociális válság volt, amelynek jeleit már egy évvel ezelőtt is lehetett látni.

“Örülünk annak, hogy a tegnapi napon egyéves erőfeszítéseinket koronázta siker. Ez a siker nem a Fidesz sikere, hanem az új többség sikere. Azoknak az embereknek a sikere, akik nem törődnek bele, hogy az országnak illegitim kormánya van, hogy az ország bénultan vergődik, és akik nem akarják, hogy Magyarország sorsa szociális válság legyen. Az ő kitartásuk hozta meg azt a jogi természetű sikert, hogy egyéves paragrafus-párbajt követően végülis minden akadályt sikerült elhárítani az útból, és az Alkotmánybíróság végleges döntést hozott” – jelentette ki a Fidesz elnöke.

Rámutatott: az új többség úgy aratott sikert, hogy semmilyen eszköz nem volt a kezében, leszámítva a saját igazságát. A hatalom, a pénz, a kampány, a kormánymanipulációk, az intézmények, akik gátolták a kezdeményezés sikerét, azok mind a másik oldalon voltak – hangsúlyozta Orbán Viktor.

“A népszavazás egy történelmi lehetőség. Magyarország egy történelmi lehetőség kapujában áll. Létrejöhet egy szövetség a középosztály és a leszakadó emberek között” – jelentette ki a Fidesz elnöke. Hozzáfűzte: Magyarországot csak akkor lehet kivezetni a mostani válságból, ha hosszabb távon is létrejön ez a történelmi szövetség. Elmondta: a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéshez való hozzáállása nem agitatív. “Senkit nem akarunk semmiről meggyőzni. Mert az emberek pontosan ismerik az ország helyzetét. Képesnek érezzük magunkat arra, hogy amint az aláírásgyűjtés technikai akadályai elhárulnak, 48 óra alatt összegyűjtsük a népszavazáshoz szükséges aláírásokat” – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzáfűzte: a két párt azt szeretné, ha az aláírások száma is kifejezné a történelmi összefogás lehetőségét, ami minden korábbinál nagyobb számú aláírást jelent. Az eddigi rekord 1 millió aláírás volt a nemzeti petíció esetében, 2002 őszén.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: ez a népszavazás nem pártkérdés lesz, hanem az emberek szavazása. A három kérdés mindent szimbolizál, ami ma a magyar közélet terítékén található. Itt testesülnek meg a kormányzati hazugságok, és ezek azok a kérdések, amelyekben nem jut előrébb az ország, mert nincs meg a reformhoz szükséges közegyetértés – mutatott rá a Fidesz elnöke.

A népszavazás időpontját forszírozó kérdésre Orbán Viktor elmondta: az attól függ, hogy mennyien vannak a jóakaratú emberek. Az a kérdés, hogy a hatóság innentől kezdve mit tesz? Azt-e amit eddig – akadályoz, packáz, elhalaszt, időt húz -, vagy pedig a jóakarat érvényesül, és nem állítanak fel újabb akadályokat. Ha mégis, az 1-2 hónap veszteséget jelenthet – jelentette ki az elnök. Hozzáfűzte: alkotmányos neveletlenség lenne a népszavazás időpontjáról beszélni, lévén hogy az időpont kitűzése a köztársasági elnök kizárólagos joga, és semmilyen pártvezető nem gyakorolhat nyomást Sólyom Lászlóra.

Esetleges előrehozott választások kapcsán Orbán Viktor leszögezte: a spekulációk világa nem a Fidesz világa. “Magyarországon változás, kormányváltás, parlamenti képviselők összetételének megváltoztatása akkor következik be, ha az emberek így döntenek. Egy kormány csak addig lehet kormányon, amíg az emberek eltűrik. Hogy egy nép mikor és milyen formában fejezi ki a maga véleményét, az a népre tartozik, az ő joga. Nekünk egyetlen dolgunk van: olyan lehetőségeket kínálni az embereknek, amelyek demokratikusak, erőszakmentesek, és amelyek egyre szélesebb összefogást hoznak létre a társadalomban” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy hogyan látja a miniszterelnök helyzetét azután, hogy tegnap a saját pártjában többen, és az SZDSZ-ben is nemet mondtak Gyurcsány Ferencnek, Orbán Viktor úgy válaszolt: “Én már egy éve mondom önöknek, hogy megélhetési válság, szociális válság van kialakulóban Magyarországon. Ezekkel a jelenségekkel foglalkozom. Átmeneti jelenségekkel nem foglalkozom.”

Fidesz.hu

13 hozzászólás “Szociális népszavazás 2008” bejegyzésre

  1. Bubus szerint:

    Hajrá Csepel! Írjátok már majd meg, hogy hol lehet aláírni! Fel kell rázni az embereket, mert lassan minden szociális vívmányunk elveszik. Ma olyan családok, amelyekből Orbán vagy Gyurcsány került egyetemre, már képtelenek egyetemre, főiskolára küldeni a gyerekeiket. Szégyen, hogy alig van első generációs értelmiségi az egyetemekről kikerülő friss diplomások között. És szégyen, hogy szüleink, nagyszüleink nem mernek orvoshoz menni, mert az utolsó filléreiket is vizitdíjra kell költeniük. Csak duma a vizitdíjmentesség és az ösztöndíj-rendszer. Gyakorlatilag csak papíron létezik. És szégyen, hogy olyan Gyurcsány-félék irányíthatják az országot, akik még arra is büszkék, hogy hazugsággal, trükkök százaival vezették félre a szavazópolgárokat.

  2. Márta szerint:

    Ébredj Csepel!!!!!
    Aláírunk!!!!!!!

  3. Karcsi szerint:

    Jól van, védjétek a szocializmus maradványait, de nem tudom, hogy ez a hír mit keres egy pártsemleges, CSEPELI híreket összegyűjtó blogon.

  4. Laja szerint:

    Szerintem Csepelen is fognak aláírást gyűjteni. Lehet, hogy azért került ide.

  5. Laja szerint:

    Tényleg, azt tudja valaki, hogy milyen kérdések lesznek a népszavazáson? Az elején még többet akartak, ha jól tudom. Ma meg azt hallottam, hogy csak három lesz. Tud valaki valamit?

  6. Csepeli Galvániszap szerint:

    Karcsi, ha ez nem csepeli hír (is) akkor mit keresnek majd a tereken az aláírásgyűjtők? Eddig minden ilyen alkalommal kint voltak a Szent Imrén meg a Borároson.

  7. Nándi szerint:

    Én is úgy tudom, hogy jelenleg három kérdés kapott jóváhagyást az Alkotmánybíróságtól. Ezek a következőek: akarunk-e tandíjat fizetni a gyerekeink felsőoktatásáért? Akarunk-e vizitdíjat fizetni (mitán ugye fizetjük azt a marha sok TB-t is), és akarunk-e kórházi napidíjat fizetni?

    Én biztos, hogy fogok szavazni.

  8. Csepeli Galvániszap szerint:

    Én is. És segíteni is fogok, mert a … (hócipőm) tele van Gyurcsányékkal. Még ha dolgoznának azon, hogy helyrerakják azt, amit elrontottak, akkor is az lenne a véleményem, hogy aki hazugsággal, csalással szerezte meg a hatalmat, az takarodjon onnan. De egyre rosszabb lesz, egyre inkább tönkreteszik az országot. Az embernek az az érzése, hogy az ország jelenlegi vezetőinek semmi más céljuk nincs, mint a Fideszt szidni, és minden ingó és ingatlan vagyont saját zsebbe rakjanak. Egy kormánynak kormányozni kellene nem (csak) kommunikálni. És még most jön a feketeleves, olyan megszorító csomagot kapnak az önkormányzatok a hátukra, hogy arról koldulnak. Mindezt csak bosszúból, mert nem az MSZP nyerte az önkormányzati választásokat. Az MSZP-t semmi és senki nem érdekli a hatalmon és a pénzen kívül.

  9. Ábel Attila szerint:

    Minden segítséget köszönettel fogadunk. Amint elkezdődik az aláírásgyűjtés, a Csepel.info-ra is küldünk felhívást.

    Karcsi, engem 88-ban arról akartak meggyőzni a kommunisták, hogy Kádárnak köszönhetem, hogy gimnáziumba járhatok. Mintha a nyugati országokban nem lett volna középiskolai oktatás… A szociális háló, a szolidaritás nem a szocializmus maradványa. Sőt. Nekem úgy tűnik, hogy épp a szocializmus maradványai próbálják megakadályozni, hogy Magyarországon még a szegényebb családok gyermekei is egyetemre járhassanak, és a szegényebb nyugdíjasoknak is elérhető legyen az orvosi ellátás.

  10. Karcsi szerint:

    Soha ennyien nem jártak főiskolára vagy egyetemre, mint most. Pont az a probléma, hogy túlképzés van azt felsőfokú végzettséget igénylő szakmákban, miközben kevés a képzett szakmunkás. Van diákhitel, és az első diploma – úgy tudom – még mindig ingyenes.
    Az társadalombiztosítás és az egészségügy is a csőd szélén áll. Komolyan gondoljátok, hogy nincs szükség az átalakítására? Közben szó sincs arról, hogy a szolidaritás elve elveszne.
    …ha ez a hír csepeli hír, akkor bármely napi politikai hír csepeli, amelyik a csepelieket is érinti (ahogy mindenki mást). A blog politikai elfogultsága ezek után egyértelmű. De ez persze nem baj.

  11. Laja szerint:

    Igazad van Karcsi. Az egészségügyben szükség van átalakításra, de amit most csinálnak, az szimplán rombolás. A vizitdíjjal kapcsolatban azt pl. tudod, hogy a befizetett 300 forintokkal nem adunk pluszt az egészségügynek, hanem a befizetett vizitdíjak összegét levonja a TB a háziorvosok központi támogatásából. És tudod mennyien vannak, akik azért nem mennek el orvoshoz, mert nem tudják még ezt is kifizetni. A háziorvosom mesélte, hogy volt olyan idős ember nála, aki egyszerűen nem tudta kifizetni, és az orvos a saját zsebéből fizette ki. Ez milyen átalakítás így? Mit csinálnak az így megspórólt pénzzel? Eltűnik csak úgy? A kórházi napidíjról ne is beszéljünk. Gusztustalannak tartom.

    Tandíj: a túljelentkezéseket azt gondolod, hogy azzal lehet leredukálni, hogy a szegényebb családokból ne kerülhessen senki be a felsőoktatásba. Talán jobb lenne, ha a mérce lenne egy kicsit magasabb.

    Én támogatni fogom mind a három népszavazási kérdést, mert nem akarom, hogy legyen vizitdíj, kórházi napidíj, ha bekerülök, és nem akarom azt sem, hogy a tanulás vagyoni cenzushoz legyen kötve. Én nem vagyok vagyonos ember, de nem érzem magam alsóbbrendűnek emiatt.

  12. P. János szerint:

    A tandíjról a következő a véleményem.

    Lehet, hogy valaki nem tanult tovább, lehet, hogy valakinek a gyereke nem fog továbbtanulni és úgy érzi, hogy másnak a képzéséhez neki nem feltétlenül kéne hozzájárulnia. De pár dologról ezek az emberek hajlamosak elfeledkezni. Ha valaki továbbtanul, az valószínűleg többet is fog keresni, ergo több adót fog fizetni, több pénzt fog befizet be a közös kasszába.

    Persze lehet azt mondani, hogy például egy tanár nem keres többet az átlagnál. Igaz. De könyöröm, ez egy normális országban nincs így, nem szabadna így lennie!!!! Másrészt pedig közfeladatot lát el. Azért elég gáz, hogy ha így marad, akkor fizetnie kell azért, hogy szolgálhassa a társadalmat és emellett még a keresete is szar lesz…

    De mondok mást, csak hogy lássuk, hova vezethet az a mentalitás, hogy de hát én tanultam, nem fizetem a más tanulását se. Mit szólnának ezek az emberek, hogyha teszem az évek során jó sok tandíjat befizetett frissen elhelyezkedett, átlagnál jobban kereső mérnök, informatikus, közgazdász, jogász stb… azt mondja majd, hogy ő bizony nem ért azzal egyet, hogy az ő adójából is fizetik a munkanélküli segélyt, a különböző szociális alapú juttatásokat, hozzájárulásokat. Mert neki miért kéne mást támogatnia??? Mert nyugodtan mondhatja, hogy majd ő félreteszi magánka azt a pénzt, amit esetleg akkor kapna, amikor teszem azt egy időre állás nélkül marad.

    Azért azt hiszem, abban egyetértünk, hogy ez nem lenne egy szép gondolat egy fiatal értelmiségi részéről. Senki részéről nem lenne szép gondolat. De ha engedjük, hogy tandíjjal büntessék azokat, akik tudnak és szeretnének továbbtanulni, akik kamatoztatni akarják a tehetségüket saját és országuk számára, akkor ez lehet a következő lépés a szolidaritás teljes felszámolása és az anarchia felé…

  13. János szerint:

    Végre felébredhetnénk már ! Ez a hatalom csak a pénzre hajt ! Tömik zsebeiket közben adják a jó tanácsokat hogyan kellene élnünk. De mit várhatunk a miliárdosok vezette kormánytól. Gyurcsány és haszonszőrü társai most ráébredhetnek hogy nem lehet teljesen hülyének nézni az embereket. Szedjük össze annyi aláírást amennyi a népszavazáshoz kell !!! A nagy baloldali hatalom, csak szeretne balodali lenni. Az igaz baloldalt máshol kell keresni.

Itt lehet hozzászólni !