Alakuló ülést tartott a Csepel Polgárőr és Önkéntes Katasztófavédelmi Egyesület

Csepel.hu

November 8-án, a Csepeli Közterület-felügyeleti Csoport telephelyén tartotta alakuló ülését a Csepel Polgárőr és Önkéntes Katasztrófavédelmi Egyesület. Kerületünk önkormányzatát Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester képviselte, aki az alapító tagokhoz intézett szavaiban köszönetet mondott Sághi Jenőnek, a Csepeli Közterület-felügyeleti Csoport vezetőjének, valamint mindenkinek, aki munkájával segíti a kezdeményezést.

Az alpolgármester elmondta: az önkormányzat kezdeményezésére létrehozott polgárőr egyesületnek minden segítséget megad: “Egy olyan megbízható csapatot szeretnénk létrehozni, amellyel kölcsönösen számíthatunk egymásra.”Borbély Lénárd hangsúlyozta: számítanak a korábbi polgárőrség tagjaira is, részvételükkel szeretnének Csepel közbiztonságáért tenni.

Molnár Gábor alapító elnök az egyesület céljaival kapcsolatban elmondta: “A csepeli önkéntes polgárőrség szoros együttműködésre törekszik a közetület-felügyelettel és a rendőrséggel. Az állami szervezetek mellett szükség van olyan önszerveződő egyesületek működésére is, amelyek hozzájárulnak a lakosság biztonságérzetének megszilárdításához, illetve jelentős terhet vesznek le a hivatásos szervek válláról. Eddig több, mint 60 személy jelezte: készen áll csatlakozni és dolgozni a kerületért.”

A polgárőrség elsődleges céljai a bűnmegelőzés, forgalomirányítási feladatok ellátása a hatósági személy megérkezéséig, helyszínbiztosítás, valamint iskolák, zebrák, főbb csomópontok környékén a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésének segítése. “Az egyik leghangsúlyosabb feladatunk a járőrözés. Fontos, hogy jelen legyünk az utcákon és hatékonyan segítsük a közterület-felügyelet munkáját. Csepelen lényeges szerepe van a katasztrófavédelemnek – gondoljunk például az árvízveszélyre -, ezért is vettük fel tevékenységi körünkbe a katasztófavédelmi ismeretek elsajátítását.” – mondta el Molnár Gábor.

Sághi Jenő szerint a polgárőrség koordinálása nem teher, hanem segítség és büszkeség a közterület-felügyelet számára: “Kihívás az önkéntesek bevonása, de a befektetett munka meg fog térülni. A polgárőri és katasztrófavédelmi feladatok ellátása mellett célkitűzésünk, hogy  tevékenyen részt vegyünk az ifjúság oktatásában és nevelésében. Szeretnénk nyitni a kerületi cserkészcsapatok felé és célunk egy Ifjúsági Polgárőri Tagozat létrehozása. A fiatalok nevelésében kiemelt szerepet szánok a Csepel Szolgálatáért-díjas Rónai István csoportvezető-helyettesnek, aki nem csak kiemelkedő szakmai eredményei, hanem sportmúltja miatt is hiteles példakép lehet a fiatalok számára. Varga Norman érdemeiről az utóbbi időben sokat lehetett hallani, ő is csatlakozott a most megalakult polgárőrséghez, elméleti és gyakorlati tudásával is hozzájárul a sikerünkhöz.”

Sághi Jenő hozzátette: a Szomszédok Egymásért Mozgalom szintén jelentős segítséget nyújt a közterület-felügyelet számára, Papp Péter alezredes, Csepel rendőrkapitánya és Szilágyi Sándor rendőr alezredes, a Közrendvédelmi Osztály vezetője pedig fontos szerepet tölt be a munka összehangolásában.

Varga Norman ultrafutó, a Nemzeti Ifjúságvédő és Tehetségkutató Egyesület elnöke, Csepel díszpolgára jól ismeri a nagy kihívásokat, ezúttal önkéntes polgárőrként tesz a kerület közbiztonságáért, tisztaságáért. “Hasznosan és értékesen szeretném élni az életemet, azért is vállaltam el, hogy a alapító tagként részt veszek a polgárőrség munkájában. Terveink szerint minden csepeli iskolát felkeresek és a felelősségvállalás, az akaraterő és a kitartás fontosságáról fogok beszélni. Elsősorban a szemléletformálás lesz a feladatom, de minden képzésen részt fogok venni, amit civil személyként igénybe vehetek. Legyen szó katasztrófavédelmi vagy tűzrendészeti ismeretekről, továbbképzem magam. Járőrözni is fogok, szeretném a gyakorlatban átélni azt, amiről a fiataloknak előadásokat tartok. Hiszem, hogy  ifjúságvédőként a céljaim megegyeznek a polgárőrség törekvéseivel” – mesélt terveiről Varga Norman.

A Csepel Polgárőr és Önkéntes Katasztrófavédelmi Egyesület várja azok jelentkezését, akik szívükön viselik a kerület közbiztonságának, tisztaságának sorsát és önkéntes munka keretében rendszeresen tenni is szeretnének ezért. Polgárőr lehet az a 18. életévét betöltött személy, aki büntetlen előéletét igazolni tudja, valamint vállalja a törvény által előírt elméleti és gyakorlati képzést.  Jelentkezni lehet Dam Józsefné titkárságvezetőnél, hétköznap 8-15 óra között a 06 1 278 01 50-es telefonszámon vagy a Csepeli Közterület-felügyeleti Csoport telephelyén ( 1214 Budapest, Kossuth Lajos utca 117.).

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Alakuló ülést tartott a Csepel Polgárőr és Önkéntes Katasztófavédelmi Egyesület” bejegyzésre

  1. hajós szerint:

    Előbb “katasztófa”, aztán “katasztfa” – mi járt a cikkíró fejében?

  2. Dr. grün szerint:

    hajós!
    “közetület-felügyelettel” 😛
    Emlékszel még a “imprirializmusra” vagy a “szimbóliomra” ?!

Itt lehet hozzászólni !