2013 első felétől használhatjuk az új csatornát: Fontos a rákötés menetrendjének pontos betartása!

Csepel.hu

Lapunk hasábjain már többször foglalkoztunk az új szennyvízhálózatra való csatlakozással: sorra vettük a rákötés lépéseit, a házi szennyvízhálózat tervezésének, kiépítésének és használatbavételének szigorú szabályait. Miért érdemes betartanunk a kapcsolódó előírásokat? Miért fontos, hogy a házi hálózatot megfelelő háttérrel rendelkező szakember tervezze és építse meg? Milyen következményekkel jár, ha engedély nélkül csatlakozunk az épülő csatornára? Cikkünkben most ezekre a kérdésekre válaszolunk.

A csepeli szennyvízcsatornázás célja, hogy a még ellátatlan területeken élő közel 4000 háztartás számára teremtse meg a korszerű szennyvízelvezetés feltételeit. Annak érdekében, hogy a megvalósuló csatornarendszer minél hosszabb ideig és minél magasabb színvonalon szolgálja az érintett családokat, a házi rákötés kapcsán az alábbi fontos előírásokat érdemes figyelembe vennünk.

Ne tervezzük és építsük meg túl korán a belső hálózatot!

Bár sok utcában már elkészült az gerinccsatorna és a házi bekötővezetékek is, ez még nem jelenti automatikusan azt, hogy minden feltétel adott a házi hálózat terveztetéséhez és kiépítéséhez. A tervek elkészítésének feltétele, hogy a már megépült utcai gerincvezeték kamerás ellenőrzése és geodéziai bemérése is megtörténjen, ekkortól állnak rendelkezésre ugyanis a belső hálózat tervezéséhez szükséges adatok. Ha egy-egy utcában már megtörtént a vezeték szükséges vizsgálata, arról a Csepeli Hírmondóban és a beruházás honlapján, a www.eloduna.hu oldalon is olvashatunk. (A Csepel.hu-n is megtalálható lesz.)

Fontos tudnunk, hogy a házi rákötés MINDEN LÉPÉSE a tervezéstől a használatbavételig a Fővárosi Csatornázási Művek vonatkozó hozzájárulásához, engedélyéhez kötött. Ennek megfelelően a házi hálózat tervét is előzetesen be kell nyújtanunk ellenőrzésre, és belső csatorna megépítését is az FCSM külön, erre vonatkozó, Szolgáltatói hozzájárulásának birtokában kezdhetjük csak meg.

Körültekintően válasszunk szakembert!

A belső hálózat megtervezésével, kiépítésével csak megfelelő végzettséggel és tapasztalattal, kamarai tagsággal rendelkező szakembert érdemes megbíznunk, aki garanciát vállal az elvégzett munkáért. Ha azt akarjuk, hogy hosszú távon, megbízhatóan működő hálózatunk legyen, ne döntsünk kizárólag az ár alapján! Ha nem vagyunk elég körültekintőek a szakember kiválasztásánál, még az is előfordulhat, hogy a rosszul megtervezett vagy megépített csatornát újra kell terveztetni és építtetni – saját költségünkre.

Házi rákötés a Csepeli Városgazdától

Mint arról már korábban is írtunk, lehetőség van arra, hogy a házi hálózat megtervezését és kiépítését a Csepeli Városgazdától (korábbi nevén CSEVAK) rendeljük meg. A Városgazda által megtervezett és kiépített házi rákötésekre a Csepeli Önkormányzat garanciát vállal, és ezt a garanciát a jövőben is érvényesíteni lehet majd. További információ, előzetes igénybejelentés: ÉlőDuna Ügyfélszolgálat zöld szám (06-80/296-830)

Ne használjuk engedély nélkül az új csatornát!

A megépült szennyvízelvezető hálózatra legkorábban akkor lehet csatlakozni, azaz a kiépített házi hálózatunkat akkor lehet használni, ha a csatornarendszer összes elemének (így a szennyvizet a Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbító létesítményeknek) az üzembe helyezése megtörtént, melynek várható legkorábbi időpontja 2013. első féléve. Ezen időpontig az új rendszer nem üzemel, az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el, tehát egy idő után – a csatorna megteltével – akár elöntést is okozhat.. A pangó szennyvíz nemcsak erős szaghatást, de a kórokozók terjedésével akár közegészségügyi károkat idézhet elő. A még nem működő rendszerből a szennyvizet ezért mindenképpen ki kell szippantani, amelynek költsége az érintett ingatlantulajdonosokat terhelheti. Az illegális rákötések emellett a kivitelezést is akadályozzák, hiszen az elkészült csatornaszakaszokból a munkaterületre folyhat a szennyvíz.

Ha tehát a házi hálózatunkat szolgáltató hozzájárulásával megépítettük, az még nem jelenti azt, hogy automatikusan használhatjuk is, ahhoz először be kell nyújtanunk a Használatbavételi hozzájárulás kérelmet az FCSM-hez. Ha a rákötés minden műszaki és jogi feltétele teljesült, tehát az új csatornarendszer üzembe helyezésére sor került, az FCSM kiadja a házi hálózat használatához szükséges használatbavételi hozzájárulást. Ezzel egyidőben aláírásra kerül a Szolgáltatási szerződés is: az új, környezetbarát és korszerű hálózat innentől kezdve használható.

Továbbra is várjuk kérdéseit, észrevételeit!

Amennyiben bármilyen kérdésük, észrevételük lenne a csepeli szennyvízcsatornázással kapcsolatban, forduljanak bizalommal az ÉlőDuna Projekt Ügyfélszolgálatához a 06-80/296-830-as zöldszámon, valamint az info@eloduna.hue-mail címen.

Szeptembertől a Királyerdei Művelődési Házban működő Ügyfélszolgálati Iroda is a csepeli lakosok rendelkezésére áll, ahol szerdánként 16:30 és 19:00 óra között nyílik lehetőség a felmerülő kérdések, bejelentések kezelésére.

Internetes elérhetőségünk: www.eloduna.hu

15 hozzászólás “2013 első felétől használhatjuk az új csatornát: Fontos a rákötés menetrendjének pontos betartása!” bejegyzésre

  1. mind_the_gap szerint:

    Nagyon várjuk már a végét..

  2. Jeniszej szerint:

    Azt monya a Fater egy év első fele hat hónap. Kicsit tágak az idő határok. 🙂

  3. "?!" szerint:

    Azért halad kurva lassan a csatornázás, mert a fenti bejegyzéshez feltett képen látható munkagépek már több mint egy hónapja állnak a jobb oldalon látható kékre festett kerítés előtt!

    Ezt az állításomat bizonyítja, hogy ezek a gépek a “Figyelem: csatornázás után lesz lomtalanítás” című, 2012. szeptember 28.-án megjelent bejegyzésnél is ugyanilyen pozícióban álltak a képen látható helyszínen!

    (Az is lehet azonban, hogy a csepel.infotól megszokott módon, ennek a képnek sincs köze a valósághoz!)

  4. Zizi szerint:

    A kisfiam már csatornázósat játszik otthon az autóival. Ez már a vég!!!!!!!!!!

  5. nekünk ment el az eszünk szerint:

    kedves “?!”

    a fent említett képet saját magam készítettem, és küldtem el a szerkesztőségnek. a munkagépek pedig nyáron talán 3-4 napig álltak a házunk előtt a kép is ekkor készült, azután tovább haladtak. úgyhogy a feltevésed téves. szép napot!

  6. SZS szerint:

    “Figyelem: csatornázás után lesz lomtalanítás” …

    nos ,ha már így szóba került ,tudja valaki mikor lesz lomtalanítás mert a hó lassan lehull és az eddig kijelölt és elhalasztott időpontokra az udvarba kikészitett lom csak halmozódik..
    a jövő évre már csak nem húzódik át a dolog mert az szomorú lenne

  7. Éva szerint:

    Nem baj, ha 50évet kibírtam ez a néhány hónap már hamar eltelik.

  8. Margit szerint:

    Amikor már rá vagyunk csatlakozva a csatornára /és le az emésztőről/, de még nem használhatjuk, mert még nem engedélyezték, abban az időszakban hová/hogyan megy a szennyvíz? És kb. mennyi lesz ez az engedélyezési időszak?
    Persze, bár már itt tartanánk! De én nagyon örülök, hogy végre kilépünk a 18. /?/ századból.

  9. ebihal szerint:

    Tessék végig gondolni! 4000 háztartás, kb. ugyanennyi terv. Kijön a tervező, megbeszél-
    jük a feladatot, megállapodunk. A tervező hazamegy, elkészíti a tervet, ha szükséges
    beszerzi a hivatalos helyszínrajzot, tulajdoni lapot, és a kész anyagot beadja a Csator-
    názási művekhez.Jóváhagyási idő min. 2 hét, de volt már 2 hónap is. A tervező a
    jóváhagyott tervet leszállítja. Mindezt 4000x!!!

  10. "?!" szerint:

    Kedves “nekünk ment el az eszünk”!

    A 15:40-es nekem címzett írásod azt bizonyítja, hogy nem vetted a lapot!

    A szándékosan cikiző írásommal csak azt tettem pellengérre, hogy a tájékoztatással megbízott személyek nem egy-egy időszerű képpel, hanem hónapokkal korábban készített és már megjelentetett képekkel színesítik az írásművüket!

    Mit gondolsz? A múlt héten sem cikizésként, hanem “hülyeségből kifolyólag” másoltam be ide kétszer is az önkormányzat honlapjára tájékoztatás céljából kitett ütemtervet, amelyből azt tudhattuk meg november első napjaiban, hogy “október 08. és október 14. között” melyik csepeli utcában végeznek csatornázási munkálatokat!

    Próbálj meg kevésbé hülyének tekinteni az általam leírtak miatt, és amikor kell akkor vedd észre az iróniát a szövegeimben!

    Szép estét!
    Üdv.: “?!”.

  11. felix szerint:

    Az attól függ, hogy a konyha vagy a fürdőszoba van mélyebben.

  12. "?!" szerint:

    Még csak annyit, hogy a “Margit” által 18:10-kor leírt alábbi probléma viszont nem vicc!

    Margit írta:
    “Amikor már rá vagyunk csatlakozva a csatornára /és le az emésztőről/, de még nem használhatjuk, mert még nem engedélyezték, abban az időszakban hová/hogyan megy a szennyvíz?”

    Ez a kérdést már magam is felvetettem az illetékeseknek és ígéretet kaptam a probléma orvoslására, ezért kissé meglepő is volt számomra, hogy még ebben a tájékoztatóban is ez a baromság szerepel, de bízom benne, hogy rövid időn belül kitalálnak egy követhető szabályt erre a kérdéskörre!

  13. Etikus szerint:

    “szép napot!” (15:40)
    Majmolásban világelsők vagyunk!!!

  14. csepeli2 szerint:

    Nálunk már három hete ál a munka egy rövid kb. 100 méteres utcában. Állítólag rossz csövet raktak le és újra kell kezdeni az egészet. Nagyon szépek a szlogenek, de augusztus óta nem kaptam választ, se az önkormányzattól, se az Élődunától. Köszönöm szépen!!!

  15. Zoli049 szerint:

    “az engedély nélkül bevezetett szennyvíz nem folyik el, tehát egy idő után – a csatorna megteltével – akár elöntést is okozhat”

    Ott is, ahol az új, a már meglévő – üzemelő – hálózatba csatlakozik? 🙂
    Soroljak??? 🙂

    Lomtalanítás??? 🙂

    Ebben az évben biztosan nem lesz. Nem lehet ezekre valahol fogadni, mint Nagy-Britanniában? 🙂

Itt lehet hozzászólni !