Nagy érdeklődés mellett indult a komposztáló program

Munkával lehet “lízingelni” a ládákat

Csepel.hu

A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. a csepeli önkormányzat támogatásával, még ez év szeptemberében elindította  a komposztálási mintaprogramot a kerület kertes, családi házas övezeteiben.

A mintaprogram keretében kérdőíveken lehetett jelentkezni és ezáltal díjmentesen igényelni a 640 literes műanyag komposztáló ládákat, melyeket október 29-én, a Rákóczi Kertben tartott előadás után vehettek át és vihettek el a kerttulajdonosok. A ládák három év rendeltetésszerű használat után kerülhetnek a komposztáló programban részt vevők tulajdonába. Addig Csepeli Városgazdával kell együttműködniük, ami évente egy alkalommal ellenőrzi a felhasználást. Ha szabálytalanságot tapasztalnak vagy nem valósul meg a komposztálás, akkor vissza kell szolgáltatni a ládát. Sérülés esetén a kedvezményezettek kötelessége a kijavítás vagy a kár megtérítése.

Gombik Imre, a Csepeli Kertbarát Kör Egyesület vezetőjének előadásából továbbá azt is megtudhattuk, hogy 2014 december elsejétől tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése. „Ezért is megnő a komposztálás szerepe, arról nem beszélve, hogy egy nagyon értékes mesterséges humuszt kapunk, ami pótolja a műtrágyát. A szabályszerű használatra rátérve elmondta: a szellőzés érdekében be kell helyezni egy 10 centméter átmérőjű csövet és szárazság esetén ezen keresztül is locsolni kell. Többnapos esőzés esetén pedig rá kell tenni a ládára a tetejét, mert a sok víz sem jó. Jó komposztálással csökkentjük a hulladékot, ugyanakkor javítjuk a talaj minőségét, segítjük annak felmelegedését. Jó minőségű termőföld kialakulásához szerintem minimum nyolc, de inkább tizenkét hónapra van szükség. Szándékainkat illetően a szomszédokkal mindenképpen érdemes beszélnünk.


A láda elhelyezése lehetőleg árnyékban történjen, de ne túl mélyen és a láda aljára úgy öt centiméter mélyen tegyünk faágakat. Egyáltalán ne kerüljön bele hús, csont, festék, olaj, cserép és nehézfém. Még egy jótanács: kéthavonta „át kell keverni” – fejezte be az előadását a CSKK Egyesület vezetője.

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Nagy érdeklődés mellett indult a komposztáló program” bejegyzésre

  1. krapulaxxx szerint:

    3 raklapot egymáshoz szögelve kész a komposztláda.

  2. lolka szerint:

    http://www.youtube.com/watch?v=Uj5ys7z6aUk&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=w6Gp1iO9qDQ
    “Addig Csepeli Városgazdával kell együttműködniük, ami évente egy alkalommal ellenőrzi a felhasználást. Ha szabálytalanságot tapasztalnak vagy nem valósul meg a komposztálás, akkor vissza kell szolgáltatni a ládát. Sérülés esetén a kedvezményezettek kötelessége a kijavítás vagy a kár megtérítése.”….Azért egy kicsit utálatos dolog ez az állandó fenyegetés….

  3. xy szerint:

    Mért lenne utálatos?
    Ha nem tisztáznák a feltételeket, akkor tuti kutyaól vagy szeméttároló lenne belőle.

Itt lehet hozzászólni !