Csatornázás: elkészült az utcai vezetékek négyötöde

Csepel.hu

A csatornafektetéssel párhuzamosan folyik a műszaki minősítés is

Mintegy 40 kilométernyi korszerű szennyvízcsatorna és közel 2400 házi bekötés készült már el a több mint 3500 háztartást érintő beruházás keretében. A csatorna lefektetését szigorú műszaki minősítési folyamat követi, mely biztosítja a szennyvízrendszer későbbi üzembiztos működését.

Már többször beszámoltunk arról, hogy jó ütemben haladnak a csepeli szennyvízcsatornázás munkálatai: átlagosan hetente mintegy két kilométernyi új vezeték épül meg. A kivitelezés gyors tempójának köszönhetően az utcai gerinccsatorna közel nyolcvan százaléka, nagyjából 40 kilométernyi vezeték elkészült már. Ezzel párhuzamosan pedig a háztartások csatlakozását biztosító házi bekötőcsatornák kiépítése is a tervek szerint történik.

Számos lakossági kérdés érkezik azzal kapcsolatban, hogy a csatornaépítést követően nem az eredeti állapotnak megfelelően állítják helyre az utakat. Ennek oka az, hogy az elkészült vezetéket elsőként a rendszer későbbi üzemeltetője, a Fővárosi Csatornázási Művek szigorú műszaki ellenőrzésnek veti alá, ezzel biztosítva a szennyvízhálózat későbbi üzembiztos működését. Az útburkolat végleges helyreállítása csak akkor következhet, ha a legfeljebb néhány hét alatt lezajló műszaki ellenőrzés megfelelő eredménnyel zárul, és az esetleges javításokra is sor került.

Kamerás vizsgálat és víztartási próba is része az ellenőrzésnek

A műszaki minősítés során elsőként a geodéziai bemérést végzik el, melynek keretében a csatorna megfelelő földalatti elhelyezkedését vizsgálják (ezek az adatok szükségesek egyébként a telken belüli hálózat megtervezéséhez is). Ezt követően kerül sor a víztartási próbára, amelynek célja, hogy a csővezetékek, aknák megfelelő tömítettségét ellenőrizzék. Ehhez a csatornát feltöltik vízzel, és 24 órán keresztül azt vizsgálják, hogy a csőben, illetve az aknában van-e vízveszteség, vagyis nem szivárog-e el a víz. A víztartási próbát követi a kamerás vizsgálat, amelynek során egy önjáró kamera a csatornaszakaszon belülről végighaladva készít felvételeket a csővezetékről. A felvételek kiértékelése során a szakemberek meggyőződnek a vezeték folytonosságáról, megfelelő eséséről, valamint arról, hogy nincs-e szivárgás, vagy egyéb műszaki probléma az érintett szakaszon.

Az elkészült csatornaszakaszok szigorú ellenőrzésére azért van szükség, hogy a csepeliek hosszú ideig élvezhessék a megbízhatóan működő, korszerű szennyvízelvezető rendszer előnyeit.

Október végéig szakaszos félpályás lezárás a Szentmiklósi úton

A Tihanyi utca és a Varrógépgyár utca közötti szakaszon a tervek szerint október 31-ig jelzőlámpás forgalomirányítás mellett szakaszos félpályás útlezárásra kerül sor szennyvízcsatornázás miatt a Szentmiklósi úton. A királyerdeiek számára azonban könnyebbséget jelent, hogy a párhuzamos, szeptember óta lezárt Szent István úton a tervek szerint halad a kivitelezés, több szakaszon már az aszfaltozás is elkészült, így már csak néhány helyen kell félpályás korlátozásra számítani.

Egyeztetés folyik a projektből kimaradó szakaszok csatornázásáról

Már a beruházás kezdete óta ismert, illetve azóta számos lakossági megkeresés is érkezett azzal kapcsolatban, hogy néhány rövidebb-hosszabb utcaszakasz csatornázása nem szerepel a jelenleg zajló projekt tervei között. Az érintett lakók számára megnyugtatást jelenthet, hogy az illetékes szervezetek között jelenleg is egyeztetés zajlik a kimaradó szakaszok szennyvízcsatornázása kapcsán, így minden bizonnyal erre is sor fog kerülni egy következő ütemben.

Próbaüzem a Vas Gereben utcai szivattyútelepen

Szeptember 10-én elindult a próbaüzem a Vas Gereben utcai szivattyútelepen. Az elavult telep korszerűsítése – a kerület szennyvizét a Központi Szennyvíztisztító Telepre eljuttató nyomóvezeték pár megépítésével együtt – fontos részét képezi a csepeli szennyvízcsatornázásnak. A csepeli háztartások szennyvize három hónapig tartó próbaüzemet követően így a legkorszerűbb eljárásokkal, megfelelően megtisztítva kerül vissza a Dunába.

32 hozzászólás “Csatornázás: elkészült az utcai vezetékek négyötöde” bejegyzésre

  1. krapulaxxx szerint:

    jóó ez a sikertörténet, csak azt mindenhol elfelejtik megemlíteni hogy EU kötelezettség a csatornahálózat kiépítése 2015-ig.

  2. CsepeliNo1 szerint:

    Meg azt is, hogy semmi közük hozzá, mert ezt még az előző vezetés intézte.

    Ők csak a szájukat tépték (anno), most meg a mellüket veregetik.

    Ehhez értenek csak!

  3. mind_the_gap szerint:

    Vége lehetne már, mert szétqr az ideg, bármerre indulok autóval.
    Acélmű út vége lezárva, sehol egy zsákutca tábla. Dűlő út Rákóczi végén csak jobbra lehet kanyarodni, sehol egy előjelzés. Szarvas utcában már fel van marva az aszfalt, már várom, hogy egyszer csak le lesz zárva, előjelzés sehol. Szent Lászlót egyirányúsítják, a sok eltévedt autós bolyongott a lakótelep közepén, sehol egy sárga, terelést jelző tábla és Szt Lászlót amúgy is elállja egy markoló. És még sorolhatnám.

  4. Dr. grün szerint:

    Azt a két napot már ki kell bírnod!
    Mintha az derengene, hogy a befejezés határideje: Október 31.

  5. Jeniszej szerint:

    Mikor várható a lomtalanítás?
    Jól átvágtak minket.

  6. Tóth Kati szerint:

    Tudja valaki,hogy a Csepeli utat amikor megépítették miért nem lett alá csatorna építve?Ha jól emlékszem öt évvel ezelőtt épült,nem volt feltétel a közmű megépítése is?Vagy azt az elvtársak intézték,és amit ők csináltak az mindegy volt hogyan készül el?Ma is majdnem egy órát álltam ott a dugóban a csatornázás miatt.Csepeli no 1-nek jegyzem csak meg,hogy az elvtársaknak volt legalább 16 évük,hogy megépítsék Csepelen a csatornát.Szerinted,ha maradnak mostanra kész lenne?Ugye ezt te se gondolod komolyan!

  7. Tóth Kati szerint:

    Nem sajnálom egyébként,hogy nem volt lomtalanítás,legalább nem lepték el a kerületet a fosztogatók óriási szeméthalmazokat hagyva maguk után.

  8. kilgore trout szerint:

    Kati!
    A Csepeli út alatt van csatorna, csak a dűlőútról jövőt be kell kötni, ezért van felbontva.

  9. ebihal szerint:

    Tóth Kati!
    Olyan csatornát ami a semmiből indul. és a semmibe visz nem szoktak építeni!

  10. csaba péter szerint:

    A csepeli út csatornázása , még vissza fog nyalni .
    Ki és milyen alapon építkezett az elmúlt húsz évben engedély nélkül ? ezen körzetben ?
    tehát minden engedély nélkül felhúzott lábon forgó kacsa legalizálva lett?

  11. csaba péter szerint:

    Tóth Kati te is itt laksz?

  12. lolka szerint:

    Érdekes közlekedési helyzetek alakulnak ki a csatornázás kapcsán (nagyon örülök a csatornázásnak és gondolom azért halad ilyen gyorsan, mert a tervek már meg voltak) vasárnap megyek a Csepeli- Dűlő úton (vagy Lámpás-ú) mindegy a II. Rákóczi F. felé. A jelzőlámpánál balra mint régen csak most két “korlát” kialakítva, se egy tábla semmi kitéve, hogy csak jobbra lehet kanyarodni, semmi. Éppen mennék, hogy majd balra megyek erre szemben megjelenik egy autó….Kicsit jobban oda kéne figyelni a lezárásokra és elterelésekre és a ki táblázásra ameddig nem lesz baj belőle…(igaz erre nem készültek tervek)…

  13. xy szerint:

    nagy a kuss gerincút fronton is, arra is még 2 nap van.

  14. ebihal szerint:

    A Martinász utcába rendszeresen bejönnek szemből, pedig régóta egyirányú.

  15. Vitéz Nagybányai szerint:

    Amennyiben kész lesz a cstornázás és az utakat is helyreállítják akkor vissza kell szoknom a közlekedési táblák komolyan vételére, jelenleg nem érdekel a behajtani tilos, zsákutca és tsai. Megyek amerre tudok.
    Arra azért kiváncsi leszek,hogy mikor csinálják meg az utcánkat, mert jelenleg a sárban tapicskolunk.

  16. mind_the_gap szerint:

    Azért az se ortodox megoldás, hogy a közlekedési jelzőlámpa a kereszteződés után van közvetlenül. Több ilyen volt megfigyelhető a Szentmiklósi úton, valamint a Csepeli úton a Dűlő útnál..

  17. mind_the_gap szerint:

    Akit esetleg érdekel:

    A Gerincút halásztelki ágának építése (II. Rákóczi út – M0 felett – Körforgalmi kereszteződés) a kivitelező miatt leállt. Jelenleg a már elvégzett munkák felmérése van, majd új pályázatot írnak ki az elkészítésre. Várható befejezés 2013 vége…2014 közepe. (Tehát 2070)..

    A köztes szakaszról is jó lenne valamit olvasni…

  18. ugró mókus szerint:

    min_the_gap!
    20:22-kor: Na ez a nagy buli ami munkát elvégeztek,most felmérik…Aztán kifizetik az egészet még egyszer.Nagyobb a számla nagyobb jobb zsebbe jutó összeg.Hiába na akik tudnak azok tudnak.

  19. mind_the_gap szerint:

    ugró mókus:
    Nem is értem az egészet. Olyan lendülettel álltak neki a munkának, ami a magyar építőiparra nem jellemző, majd félkészen, egyik napról a másikra levonultak a területről és azóta is ott árválkodik…

  20. nagyapó szerint:

    Eeetásak! 80% kész. Elképzelhető némi késés, ami mindig adódhat, úgy hogy lehet tapsikolni, hogy nem sikerült, nem sikerült, nem sikerült!
    Lehet ujjongani, Szilárdnak ez sem sikerült! 2%-ot tévedett, de a csatorna elkészül, ugye eetásak!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  21. csepi szerint:

    Csak 80% 🙁 Azért 40 km ennyi idő alatt hazai viszonylatok között rekord eredmény szerintem. De jó lenne tudni mi lesz a 20%-kal.

  22. felix szerint:

    Szemétláda!
    Most képzeld el mekkora szarban lennétek ha neked sikerült volna elintézned, hogy ne legyen Csepelen csatornázás.

  23. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Nem most tapsikolunk, ha visszalapoz június-júliusra, már akkor mondtam, ez
    necces! Mi a 2%?

  24. Dr. grün szerint:

    A csatorna 20%-ka, a Bekötések egyharmada még hiányzik!
    Előre láthatóan egy ici-pici késés lesz, ha a heti két kilométeres építési tempót vesszük figyelembe!
    A zutó munkálatokat bízzuk a zenyészetre?! Majd az autók elsimítják!

  25. Rycki szerint:

    csepi szerint:
    2012. október 29., hétfő – 20:58

    Csak 80% 🙁 Azért 40 km ennyi idő alatt hazai viszonylatok között rekord eredmény szerintem. De jó lenne tudni mi lesz a 20%-kal.

    De még milyen 80%. 🙂 Olyan minőségi munkát csaptak ide az orrunk alá hogy csak na.
    Amúgy nem a témához vág, de árulja már el nekem valaki hogy az utóbbi években miért nincsenek útfelújítások?? Az összes út kezd szétesni és még nincs is tavasz. Csak 1-2 pl: Táncsics, a papírgyár mögötti valamilyen pápa nevű út, Szent István az Orvosi rendelőtől, Szent László , stb stb.

  26. piros volt a paradicsom ,nem sárga szerint:

    Soha nem voltam kárörvendő.Várható volt,hogy ilyen rövid idő alatt nem lehet befejezni a csatornázási munkákat.( Főleg jó minőségű munkát végezni!) Nem kell itt hátra felé mutogatni megint.(Komcsizás) A nagy pofájú ugatás helyett szolidan ,azt kellett volna mondani :A lehetőségekhez képest igyekszünk a tervet tartani.Minden csepeli lakos,láthatta,láthatja a kivitelezők igyekezetét,a közlekedést,parkolást ,a lehetőségekhez képest próbálták biztosítani. Többször látható viszont a dilettantizmus,a leszarom tabletta bevétele is. Felmerül a kérdés: Vajon egy ilyen összetett munka irányításában a különféle hatóságok ,kivitelezők között maximális volt-e az összehangoltság? Vajon Európai mércével mérve a csatornázási munkák elvégzése utáni burkolat vissza állítási munkáinak minősége szakszerű-e? ( A feltört bitument visszahordva, megbékázva ) Javaslom: ” Útügyi műszaki leírások” tanulmányozását! láttam Németországban ehhez hasonló munka végzést…. Ott nem szarral gurigáztak! Csak azt ne mondja valaki,hogy nem volt rá pénz.Mert most van!!! Végezetül: Azt sem értem,hogy az elkészült csatornázási munkák után , szakaszolva ,miért nem lehetett az ellenőrzést elvégezni,majd az útburkolatokat vissza állítani eredeti állapotába?

  27. piros volt a paradicsom ,nem sárga szerint:

    Körülbelül ennyi volt az esélye a csatornázás időben való elkészülésének. http://youtu.be/SHwuV63Vf2I

  28. Füzesi István szerint:

    Az alaphír a 4/5-ös készültségi fokról öröm, a pillanatnyi következmény viszont nagy csalódás, mondhatnám ÜRÖM. Javaslom a polgármesternek vagy valamelyik helyettesének, saját autójukkal próbáljanak végighajtani a Nyest utca Martinász és Fürjes utca közötti szakaszán… A sártengeren és a galád döccenőkön kívül azt is megtapasztalhatják, amiről hetek óta levelezgettem az önkormányzat sajtóreferensével (ő nagyon igyekezett segíteni, de hát ma már a sajtó nem a negyedik hatalmi ág…): a 10/1. számú ház előtt, félig a járdán ott hever a nemtörődömség mementója, két betonelem. Nehéz indulat nélkül kommentálni a helyzetet, és hiába tudom, hogy lesz majd 2., helyreállítási ütem, addig bizony igencsak megkeseríti az életünket a kialakult állapot. Kíváncsian várom a hivatal reakcióját.

  29. Horváth Kati szerint:

    Tisztában voltunk vele,hogy a régóta várt csatornázás az öröm mellett bosszúságot is okoz
    majd.Elég nagy türelem,kitartás kell Királyerdő lakosainak,hogy valahogy átvészeljük közösen ezeket a hónapokat.Értem ezalatt a szinte percről-percre változó útlezárásokat.
    Igencsak nagy helyismeretre van szükség sokszor,hogy az ember hazajusson.
    Ez a dolog egyik része,a másik bosszúság,ahogy az utakat “helyreállítják.”Felháborító !
    Valaki illetékes menjen már végig autóval a Damjanich úton,különösen a Szegfű utca
    mögötti részen.Mindenesetre,legalább az autószerelők majd jól jönnek ki ebből az egészből.
    Ami még hab a tortán : tegnap közúti ellenőrzést tartott a Rendőrség a Damjanich úton,
    ott ahol még kettesbe is ritkán lehet felkapcsolni….Ennyire kell a pénzünk ? !

  30. Vasvári szerint:

    A csepeli csatornázás az Ország tükre.Hihetetlen szervezetlenségre utal.Azt modták a Kedves kivitelező Urak,hogy napi 30-40 métert haladnak,na hurrá gondoltam épp előttünk vannak mi meg pont egy hétre elutazunk,mire itthon leszünk rend és tisztaság van.
    Na IGEN! ezek után még három hétig dörömböltek előttünk.
    Minden sarkot egyszerre zártak le,mikor végső elkeseredetségemben behajtani tilos táblánál próbáltam megközelíteni lakásom,egy pokróc tárcsás útonálló közölte,hogy Őt
    nem érdekli,hogy én hol lakom NA GRATULÁLUNK ENNEK A DERÉK HAZAFINAK!
    Kedves Birka türelmű Királyerdei Barátaim! nem merült még fel bennetek,hogy MIÉRT IS
    fizetünk mi ÚTADÓT!! lehet,hogy éppen nekünk járna kártalanítás,mert senki ne gondolja
    azt,hogy aútoja megússza ezeket a hihetetlen megpróbáltatásokat!

  31. ebihal szerint:

    Úgy látszik nekünk szerencsénk volt a kivitelezőkkel. Egyetlen nap volt, de akkor is
    csak nap közben, amikor nem tudtam autóval kiállni. Ütem szerint haladtak, a munkát
    mindig úgy fejezték be, hogy a nyitott munkagödör sose kerüljön kapu elé.Sőt egy
    helyen, inkább betemették a munkagödröt és másnap újra kiszedték.

  32. Füzesi István szerint:

    Kedves ebihal, csakugyan hálát adhat annak, akinek érdemes; mint föntebb írtam, nálunk, a Nyest utca 10/1. számú ház kapuja előtt, félig a járdán, hetek óta ott hever két betonelem, és mivel esős időket élünk, a babakocsival járó anyukák nem férnek el a járdán, tehát bele kell gázolniuk a sártengerbe, hogy továbbhaladhassanak. Minden követ megmozgattam, hogy ezt a “hatalmas” problémát oldják meg a kivitelezők, de nyilván percre pontos ütemterv szerint dolgoznak, és efféle kilengés, mármint hogy elvitetni az általuk fölöslegesen ott hagyott tárgyakat, nem fér bele. Amúgy: a mi kommentjeinket olvassa valaki a Magas Hivatalból? Merthogy az eddigi észrevételekre nem látok reakciót… És még egy apropó: különös módon az Arany János utcát szinte végig rendbehozták, fekete (andezit alapú?) kőborítást kapott az az utca, amely a csatornázás előtt földborítással és temérdek kátyúval “büszkélkedhetett”. Netán lakik ott valaki “fontos elvtárs”, mint aki a régi szép időkben, vagy – legyünk jóindulattal az intézledés iránt – ezt jelölték ki tesztutcának, hogy lássuk, milyen lesz a többi abban a kissé távolinak tűnő 2. ütemben? Erre is szívesen vennék valamilyen felvilágosítást az illetékesektől.

Itt lehet hozzászólni !