Nyirő József irodalmi est lesz kedden a Csepeli Munkásotthonban

Csepel.info

Mit kell tudni Nyirő Józsefről? – címmel tart irodalmi estet 2012. október 30-án, 17:00 órától a Csepeli Munkásotthon 102-es termében Udvarhelyi András, a Csepel újság egykori munkatársa, a “Csepeli csevegések” könyvsorozat szerzője – értesült a Csepel.info.

Udvarhelyi András sosem titkolta baloldaliságát, de irodalom-szeretetét sem. 2008-ban úttörő szerepet vállalt a baloldali értelmiség körében akkor, amikor Wass Albertről tartott irodalmi estet ugyancsak a Csepeli Munkásotthonban. A Munkásotthon könyvtárában egyébként Wass Albert és Nyirő József könyvei isszép számmal megtalálhatók. A csepeli önkormányzat a közelmúltban Nyirő József irodalmi és műveltségi versenyt hirdetett, melyről bővebb információ a verseny hivatalos oldalán, itt olvasható.

38 hozzászólás “Nyirő József irodalmi est lesz kedden a Csepeli Munkásotthonban” bejegyzésre

  1. hajós szerint:

    Nyirő Józsefről azt kell tudni, hogy fasiszta volt, és egyébként egy gyengécske író.

  2. Dr. grün szerint:

    hajós!
    Nem érted a zidők szavát!
    “A mi fasisztánk jó nyilas volt!”

  3. attila szerint:

    “Mit kell tudni Nyirő Józsefről?”

    mármint azon kívül, hogy nyilas hazaáruló volt?

    de legalább nem a Radnóti művházban lesz

  4. Bugi szerint:

    Vajon tüntetnek holnap a szocialista offshore tulajdonosok ellen az MSZP-s és gyurcsányista politikusok?

  5. Dr. grün szerint:

    Bugi!
    Még offsor lovag is volt?!
    Aszittem csak írogatott a hazaárulás mellett! 🙂

  6. csapajev szerint:

    Sajnállak András, hogy csak ennyire telik!

  7. Bugi szerint:

    Hát igen. Konferenciát is szervezhetett volna.

  8. Bugi szerint:

    Éljenek a kultúra lámpásának hordozói, szemben az előítéletes, műveletlen idiótákkal.

  9. ugró mókus szerint:

    Egyszer egy nagy ember azt mondta(most ház elnök)”Kommunista kutyából nem lesz liberális szalonna”.Tessék mondani ez igaz a nyilasokra is?

  10. ugró mókus szerint:

    Most látom én egy műveletlen idióta vagyok.Bugi ő még zseblámpásnak is gyenge 30-as évek magyar irodalma sem nagyon fogadta el tehát akkor Ők is idióták.Jól van ez így no.

  11. nagyapó szerint:

    Ságvári et.! Megint a komcsi hazudozás, amit többször előadtak. A fafejű komcsi, Rákosi et. óta nem tud különbséget tenni a fasizmus és a nácizmus között.
    A Radnóti naplójából vett idézet nem jegyzőkönyv, nem hiteles – csodálnám, ha jelen lett volna – lehet az ellenkezője is.
    Nyirő Józsefet Rajk László et. (tudják, akit felakasztottak) háborús bűnösként kikérte a Szöv. Ellenőrző Biz-tól. Nem adták!
    Miről írogatnak? De lehet idézgetni a Népszavából, az amerikai Népszavából, az Indexből, vagy a többi magyarellenes szennylapból, attól Nyírő marad.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. Bolemann Lajos szerint:

    Borbély Lénárd, a Fidesz országgyűlési képviselője véletlenül szavazott nemmel a Magyarország Alaptörvényének második módosítása című törvényjavaslat elfogadásánál. A téves szavazást azonnal jelezte az Országgyűlés elnökének és jegyzőjének – tudatta hétfő este közleményben a Fidesz-frakció.

  13. Dr. grün szerint:

    Öreg Pöcs!
    Javíttasd ki akkor a Wikipédián az életrajzában hithű demokratára és zOrbán hívőre! 🙂

    “1944–45-ben a nyilaspuccs után a nyilas csonkaparlament (Törvényhozók Nemzeti Szövetsége) tagja volt, ő volt Sopronban a Szálasi-kormány utolsó sajtótermékének, az Eleven Újságnak a főszerkesztője és a Nagynémet Birodalomba is követte a kormányt. Nyíltan fasiszta és zsidóellenes nézeteket vallott, Adolf Hitlerre mint példaképére nézett fel.”
    hu.wikipedia.org/wiki/Nyirő_József

  14. ebihal szerint:

    nagyapó!
    Az, hogy nem adták ki még nem jelent semmit Tóth Ilona és Mansfeld Péter is köz-
    törvényes volt, mégis rehabilitálta a Fidesz!

  15. Bolemann Lajos szerint:

    Nyírő József 1941. november 4-5-6-án a Keleti Újság hasábjain tette közzé cikksorozatát, amelyben beszámolt a hitleri birodalomban megrendezett weimari írókongresszusról. Nyírő így áradozott Goebbelsről: “Most már tudom, hogy ki vagy! Németország szellemi életének vezére, a világégés kellős közepében, amikor hazája dicsőséges harcát vívja, édes anyanyelve tisztaságától borul el. Ez megmagyaráz mindent: azt is, hogy ki Josef Göbbels Reichsminister, és hogy miért ilyen nagy és legyőzhetetlen Németország!” Nyírő így áradozott Goebbelsről: “A német ifjúságnak és népnek ez a büszkesége nemcsak nagy, hanem jó ember is, akit nemcsak kell, hanem szeretni érdemes is!”
    1942. november 20-án, a Képviselőház 310. ülésén így foglalt állást: “Félre az útból a magyar lelkiségtől idegenkedőkkel! Azokkal, akik az úgynevezett humánum álorcájában a sajtó, az irodalom, a művészet, a lélek és a szellem területén olyan hosszú ideig büntetlenül pusztíthattak bennünket a saját hazánkban! Ennek a felfogásnak, ennek a levitézlett liberális zsidó hagyatéknak, ami sok jóhiszemű magyart is megfertőzött köztünk, ennek a burkolt propagandának a magyar életből el kell tűnnie!”

    Nyírő a Szálasi-puccs, 1944. október 15-e után, a Sopronban megtartott országgyűlési üléseken is részt vett. Nyerges András bőségesen idéz Nyírőnek 1945. január 16-án, Budapest háborús szenvedéseinek heteiben elhangzott napirend előtti felszólalásából is, amelyben egyebek mellett ezt mondta: “arra kérjük az illetékes kormánytényezőket, hogy Budapest felmentésére vonatkozó tiszteletteljes kérésünket juttassa el a szövetséges Német Birodalom Vezetőjéhez, azzal a csodálattal együtt, melyet ezúttal is kifejezésre juttatunk a német katona hősiessége iránt!”

    Szégyelld magad András!

  16. ugró mókus szerint:

    nagyapó!
    Milyen érdekes azok a sajtó orgánumok és médiák melyek nem a jelenlegi kormányt és azok kegyeltjeit isteníti azok szennylapok és nemzet ellenesek sőt haza árulók.Tessék mondani a Magyar Nemzet címen megjelenő lapnak hány helyre igazítási pere volt és abból hányat nyert meg?Kár hogy a SZ.E.B. nem adta ki meg marad volna ,mert”csak kis nyilas” volt.Igaz kitartott végig.Maguknak ő,nekem Tersánszky Józsi Jenő,Tamási Áron Jókai,Móricz,Móra,Gárdonyi,Karinthy,Fazekas,
    meg egy kis ponyva Rejtő Jenő,ja és a legnagyobb élő mesélő Kányádi Sanyi bácsi.Tudja ha különbséget zongorázni lehetne.

  17. ugró mókus szerint:

    Hogy lehet nem-et nyomni ezt nem értem.Biztos valami tudat módosítót szednek,vagy lekefélték és beszart.Hiába igazodni kell,mert csökken a parlament létszáma ajjaj sokan szarba lesznek Ángyán,Bencsik,Pokorni.

  18. Bolemann Lajos szerint:

    Részlet Radnóti naplójából:

    1941. nov. 3.
    Zűrzavar a weimari költőnap körül. Ki „reprezentálta” hát a költők hazáját, hazámat? Újabb újsághír. „A Harmadik Birodalom ez év október 31-én is megrendezte a weimari költőnapot, amelyen Közép- és Kelet-Európa tizenegy nemzetének meghívott költői is részt vettek. A magyar irodalmat a költőnapon Nyírő József erdélyi író reprezentálta. Nyírő az UFA számára többek között a következőket mondotta: „Ezekben a napokban a szellemi Európa születik újjá. Boldog vagyok és boldog a magyar irodalom, hogy ebben a szellemi felépítésben szintén részt vehet. Szép képet láttam éppen az előbb a templomban, amint Luther rámutat a bibliának arra a mondására, hogy a vér megtisztít minket. A vér megtisztítja Európát. Európa népei a békének, a léleknek és az új szellemiségnek a jegyében összefognak és egymásra találnak. Teljes szívvel, teljes lélekkel akarjuk ezt a munkaközösséget vállalni. Éljen Hitler Adolf! Éljen Németország! Éljen a német írótársadalom!”
    Most, hogy másolom az újsághírt (Hétfő reggel nov. 3.) már csak tűnődöm… Véletlen-é, hogy egyetlen sora nincs a polcomon? Még antológiában sem. Gatyába kötve [halina kötésben] sem…

  19. Manitu szerint:

    Bólé: http://www.nyest.hu/hirek/a-naci-iro-emlekeve

    Lisz antiszemita volt, Wagner szintén, József Attila kommunista, mégsem emiatt emlékezünk rájuk.

  20. ugró mókus szerint:

    Bolemann Lajos!
    Izig-vérig magyar ember véleményét olvashatjuk,de hát nagyapótól tudjuk az egyik legnagyobb magyar költő naplója nem lehet hiteles.Erre már nem is találok szavakat.Ennyire elfogultnak nem inkább agy mosottnak lenni már súlyos eset.Szép lassan kúsznak vissza a nyilas pribékek.

  21. ugró mókus szerint:

    Nagyon felháborodnának a Nyírő Józsefet istenítők,ha Berkesi felolvasó est lenne a Melós-ba?Ugye.

  22. Bolemann Lajos szerint:

    “Lisz (sic!) antiszemita volt, Wagner szintén, József Attila kommunista, mégsem emiatt emlékezünk rájuk.”

    Se Liszt, se Wagner nem volt náci. Egyik sem dicsőített egy népirtó diktatúrát, egyik sem élte meg azt a kort, amelyben az antiszemitizmus népirtásba torkollik.
    Nem az a fontos hogy mi volt az ember, hanem hogy mivé válik a történelmi sorsfordulók idején. Bajcsy-Zsilinszkyből hős lett, Radnótiból áldozat, Nyirő pedig megmaradt német kollaboránsnak és a nyilas gyilkosok cinkosának.

  23. Bugi szerint:

    Bólé, te meg kommunista voltál, tehát náci. A kettő között csak annyi a különbség, hogy a te fajtád sokkal több embert gyilkolt. Ezen az alapon nem is szólalhatnál meg. Szégyelld magad náci!

  24. ugró mókus szerint:

    Bugi !
    Nem semmi ok fejtés van még mit tanulnod.

  25. Bolemann Lajos szerint:

    Ugró mókus: Ne etesd a trollt!

  26. ugró mókus szerint:

    Bolemann Lajos!
    Nézd el nekem,hogy nem birok elmenni egy ilyen elmebeteg ok fejtés mellett,ha én vizsgáim során így érveltem volna akkor úgy kivágtak volna tanáraim mint macskát szarni.

  27. ugró mókus szerint:

    Ebből kifolyólag Adolf Schickelburger náci tehát kommunista ilyen egyszerű a XX.századi történelem.

  28. felix szerint:

    Szemétláda!
    Ezt a Nyírőt nem belőled húzták ki?

  29. Csalódott szerint:

    Az egyik hallgatólagos főszabály az irodalmi kánonban, hogy legyél jeruzsálemi székely, vagy Hebron rózsája, akkor standolhatsz a Frankfurti Könyvvásáron is. A másik, hogy a magyar író egytől-egyig fasiszta, nyilas, náci.

  30. felix szerint:

    Nem minden magyar író náci, csak az amelynek tábora zsidózik.

  31. war szerint:

    Kár, hogy nincs most egy Nyirőnk aki a Fideszes politikusokat darabolná ketté.Egyébként meg a mocskos nyilas csepelinfonak mi a kurva anyja köze van hozzá, hogy mi lesz a Melósban?
    Talán azt sem ártana néha megirni, hogy mi folyik a csepelinfo szerkesztőségében!

  32. jojo szerint:

    Azért az nagyon érdekes és elgondolkodtató, hogy a “nyilas” Nyírőről a komcsifészek- offshore Melósban, hajdan a zeneiskola volt igazgatójának zongorakíséretében Vörös Csepelt énekelő, a 2006-os választáson még Tóth elvtársék győzelmét ünneplő Udvarhelyi András tart előadást.

  33. bonifác szerint:

    OLVASNI, drága ELVTÁRSAK, olvasni kéne. Fasisztázni a hülye is tud. Lenin et, mondta
    “Tanulni, tanulni, tanulni” Inkább figyeljétek drága Mházi “urat”, aki habzó szájjal kóveteli
    hogy töröljék el a bankadót. Ki fog fizetni helyette? TI ! (és sajnos mi is…)
    Tehát olvassatok, tanuljatok, hülyeségek helyett.

  34. bonifác szerint:

    Legjobb lenne egy József Attila megemlékezésen a költő helyett arról beszélni, a
    kommunista diktatúra hogyan döntötte nyomorba Közép és Kelet Európát, úkori
    rabszolga társadalmat hozott létre, (SZU) és 100millókat gyilkolt le.Saját népén kezdve
    mindenkit, aki mukkanni mert. Hogy jön ide Nyírő ? Mint a Ribbentrop Molotov paktum
    József Attilához

  35. ugró mókus szerint:

    bonifác!
    Most mi fogjuk kinyögni az árát ennek az alkalmatlan kormány gazdaság politikájának.

  36. felix szerint:

    Bonifác!
    Szerinted, most ki fizeti a bankadót?
    Gondolod, hogy a anyabanktól igényelnek pénzt a Magyarországon működő egységei, hogy fizetni tudják az adót.

  37. udvarhelyi andrás szerint:

    Tisztelt vitatkozók!
    Megint inkább a pártos érzelmeiteket, mint az eszeteket hagytátok szóhoz jutni. Ez szomorú. A vitában csak Bolemann Lajos volt, aki tárgyilagosan és a tényeknek egyezően szólt Nyirőről, aki valóban kollaboráns volt, és ezt nem lehet letagadni. Nincs is értelme. A “Melósban”, – amely nem “komcsifészek” – működő Tamási Lajos Olvasó Munkás Klub elsősorban irodalmi klub, ahol persze időnként a politika is szerepel, de nem ez a döntő. Mint ahogyan Nyirő estében sem.
    Ő elsősorban író volt, ez volt a lényege.
    És habár nem értek sok mindenben egyet Németh Szilárdékkal, nekik abban igazuk van, hogy nem lehet kitörölni valakit a magyar irodalomból, csak mert kollaboráns volt. Mert nem volt fasiszta, nem volt náci, “csak” kollaboráns.
    Sokkal bonyolultabb személyiség, hogysem be lehetne skatulyázni. A kollaboráns a legpontosabb címke. De a lényeg, hogy kitűnő író volt. Erről szólt előadásom első része, és arról, hogy volt egy fiatal, humanista író és volt egy nácibarát politikus író. Ez ilyen egyszerű. A műsor második részében egy párhuzamos életrajzot adtam, amelyben Radnóti és Nyirő 1940-44. nov 9. közti időszakát mondom el dokumentumokban.
    A vitázók figyelmét felhívom, gondolkodjanak, ne csak vagdalkozzanak, nem kell pártszerűen gondolkodni, avagy lehet, de a pártgondolkodásnak semmi köze az igazsághoz.
    A lényeg: Az irodalomtörténészek csaknem mindegyike megegyezik abban, hogy Nyirő tehetséges író. Még azok is, akik fenntartásokkal éltek vele szemben. Ez a lényeg. Nem Nyirőről kell vitatkozni, hanem Nyirőt kell olvasni. Igaz, dumálni könnyebb, az olvasás nehéz szellemi munka, de mégis ezt ajánlom.
    Kedves Bolemann úr! Miért szégyelljem magam? Én korrekt előadást tartottam, amelynek a lényege, hogy Nyirő jó író volt, akinek helye van az ajánlott olvasmányok között, sajnos kollaboráns volt. De ön is úgy mondott véleményt, hogy nem tudta, mi hangzik el az előadáson. Ez pedig az előítéletes gondolkodásra vall.
    Ami Nyirőt illeti, a pszichológiából bizonyára tudja, hogy az ember jó és rossz is. A rosszat nem kell belőle elfogadni, a jóból tanulni lehet, kell.
    Egyébként sem az un. jobboldal, sem az un. baloldal nem jött el, két kivétellel. Horváth Gyula volt alpolgármester nem szégyellt eljönni, mert nem volt előítélete, és így tett Dobák úr is. Ezúton köszönöm, hogy eljöttek.
    Érdekes, most elseje van, az előadásról a hozzászólásokban egyetlen szó sem esett. Megértem, hideg volt, rossz idő, és az előítéleteik is távol tartották a vitatkozókat.
    A műsor szövegét elküldöm a két szomszédvár urának, Ábel Attilának és Szenteczky Jánosnak, kérjétek el tőlük, hogy ne csak a vakvilágba vagdalkozzatok. Ábel Attilának köszönöm, hogy felhívta a figyelmet előadásomra.
    végül is, azon el kellene gondolkozni, lehet-e úgy véleményt mondani, hogy nem olvastatok elég Nyirőt. Az elég legalább három-négy könyve. Ha valamelyikteket érdekel a téma és nem csak a mocskolódás, ami nem illik, annak szívesen segítek az olvasmányok kiválasztásában, és ha kell a jobboldalnak és baloldalnak külön is tartok egy előadást.
    Nem haragszom és nem szégyellem magam: szívélyes üdvözlettel: u.a. segédfogalmazó

Itt lehet hozzászólni !