Csepel díszzászlót kapott a 30 éves Kazinczy iskola

Csepel.hu

A képgaléria megtekinthető ide kattintva

A Kazinczy Ferenc Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola fennállásának 30. évfordulója és névadója, Kazinczy Ferenc 253. születésnapja alkalmából rendezett ünnepséget október 27-én. Az intézmény történetében emlékezetes eseményekkel pecsételődött meg e nap, amelyen a 300 éves Csepel jubileumi eseménysorozat részeként először vették át a kerület díszzászlóját az önkormányzattól és iskolapolgárokat is avattak.

Az ünnepségen az első, az ötödik és a nyolcadikos tanulók irodalmi műsorral köszöntötték a vendégeket. A magyar nyelvújítás vezéralakjáról, Kazinczy Ferenc író, költőről szóltak a versek, az életpálya részletek. Ezt követően a diákok megkoszorúzták az aulában Kazinczy mellszobrát. A zászlóátadás előtt a csepeli önkormányzat képviseletében Morovik Attila alpolgármester szólt az ünneplőkhöz.

Beszédében Németh Szilárd polgármester üdvözletét tolmácsolta, majd felidézte Kazinczy ősi nemzetségét és utána az iskola névadójáról a következőt mondta: „Nem csak a korabeli irodalmi élet szervezője, kiváló költő, író, a magyar nyelv megújítója volt, hanem sok szállal kötődött az oktatáshoz, az iskolához is. Öt évig 10 megye tanfelügyelője volt, és ez idő alatt mintegy 200 iskolát hozott létre, hogy a tudás csírája eljusson a jobbágyok gyermekeihez is.” Az alpolgármester megemlékezett az elmúlt évben elhunyt Zsolnai József professzor által kidolgozott nyelvi, irodalmi, kommunikációs program iskolai bevezetéséről.

Morovik Attila a képviselő-testület nevében gratulált az iskola három évtizedes sikeres pedagógiai munkájához, végül a diákokhoz intézte szavait: „Leányok, fiúk ne feledjétek: a jövőnek, az életnek, önmagatoknak és hazátoknak tanultok! Tegyétek örömmel és legyetek sikeresek a tanulásban és később felnőttként is!” – zárta sorait az alpolgármester. Ezután átadta az önkormányzat nevében a Csepel címerével díszített zászlót Nádiné Obert Anikó zászlóanyának, aki megígérte, hogy mind anyagi, mind szellemi mivoltában őrizni és ápolni fogja azt a jelképet, mely az iskola közösségi összetartozására és a nemzedékek közötti szoros kapocsra figyelmeztet. Nádiné Obert Anikó pedagógus felkötötte az intézmény első szalagját új díszzászlójukra.

A jubileumi ünnep – új hagyományt teremtve – az iskolapolgárok avatásával folytatódott. A tanárok és diákok ünnepélyes keretek között közösen tettek esküt. A Kazinczy iskola első polgárává Bartok Péter igazgatót választották, akit két egykori tanítványa – Szűcsné Rizmayer Júlia és Nádiné Obert Anikó jelenlegi pedagógusok – avatta fel. Ezután a tantestület és a diákközösség tagjait Kazinczy arcképes kitűzővel avatták iskolapolgárrá, amit Bartok Péter ünnepi beszéde követett. Az igazgató a 30 év jubileumot Csepel 300 éves történetében egy pici cseppnek nevezte. „Az ünnepek, a jeles napok megmérik az idő folyását. Pihenőhelyeket, fogadókat jelölnek ki számunkra, ahol visszatekinthetünk, s ahol végiggondolhatjuk az út folytatását. Különleges helyet foglalnak el az úton az évfordulók. A nagy események, melyek velünk történtek egy adott pillanatban, meghatározzák életünket. A mi életünket, a családunk, a nemzetünk életét. Amikor évfordulókat ünneplünk, ezekre a fontos dolgokra emlékezünk, s ezáltal az ünnepek közel hozzák és ráirányítják figyelmünket mindarra, ami fontos az életünkben. Ilyen fontos intézmény mindenki életében az iskola” – hangsúlyozta beszédében az igazgató.

Az ünnepség végén Morovik Attila alpolgármester az önkormányzat születésnapi tortáját adta át az ünnepelteknek, minden osztály külön tortát is kapott.

Az iskola 30 éves jubileumán részt vett Tóth János, a csepeli önkormányzat oktatási ágazatvezetője és a kerületi iskolák vezetői, pedagógusai.

csepel.hu

26 hozzászólás “Csepel díszzászlót kapott a 30 éves Kazinczy iskola” bejegyzésre

  1. hajós szerint:

    Ez valami kabaréjelenet?

    “Csepel díszzászlót kapott a 30 éves Kazinczy iskola”

    Mi a lószar az a Csepel díszzászló, és mi a franc szüksége van rá egy iskolának?

    “300 éves Csepel”

    Csepel nem 300 éves.

    “felidézte Kazinczy ősi nemzetségét”

    Mit?????

    “Nádiné Obert Anikó zászlóanyának”

    Zászlóanya?????

    “aki megígérte, hogy mind anyagi, mind szellemi mivoltában őrizni és ápolni fogja azt a jelképet, mely az iskola közösségi összetartozására és a nemzedékek közötti szoros kapocsra figyelmeztet.”

    Ugyan mi a kutya valagától figyelmeztetne egy vacak Csepel-zászló az iskola közösségi összetartozására és a nemzedékek közötti szoros kapocsra????

    “az iskolapolgárok avatásával folytatódott”

    Mi az úristen az az “iskolapolgár”???

  2. Dr. grün szerint:

    Na mit szólnátok ehhez?!
    “Csepel Árpád földje fennállásának 300 éves évfordulójára alkotott díszzászlóval kitüntetett Kazinczy Ferenc Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola”
    A nagy nyelvújító, ha ezt a nevet meghallaná sírva saját szablyájába dőlne! ))) 🙂 (((

  3. spectator szerint:

    Felhívásom ADMIN felé !
    A hajós féle trágár disznókat nem kellene beengedni a fórumba !
    a zöld disznót sem (grün – aki szövegei szerint nem lehet dr, legfeljebb egy ló a söröskocsiba fogva)

  4. admin szerint:

    Kedves spectator!

    A csepeli MSZP képviselői nem ismerik el az 1712. július 18-i úrbéri szerződést. Megtehetik, az ő himnuszuk szerint a múltat el lehet törölni (azt, hogy végleg, a történelem megcáfolta).

    A Csepel.info minden véleményt meg kíván jeleníteni, ezért – egy személyiségi jogi határig – mindenki azt ír, amit akar, mindenki úgy írja, ahogy akarja, és persze mindenki úgy is égeti le magát a többiek előtt, ahogy akarja. Ha például nem ismeri el a történelmi tényeket, akkor azzal.

  5. hajós szerint:

    admin, akkor te most jól leégetted magad, mivel nem ismered el a történelmi tényeket.

  6. spectator szerint:

    hajós !
    A történelmi ténykről később írok.

    DE !

    A bárminemű, bármi oldali vélemény kultúrált módon, normál stílusban is közölhető.
    A trágárkodás nem vitastílus. Ezt légyszíves figyelembevenni és betartani !

  7. hajós szerint:

    spectator koma, ugyan ki a fene vagy te, hogy elő akarod nekem írni, milyen formában nyilvánuljak meg?
    Ha nem tetszik, húzz el!

  8. Bolemann Lajos szerint:

    2 év és jön a lomtalanítás. Pincébe kerül az ágaskodó ló, és a hadi lobogó zászlósanyástul. 3 év múlva már csak egy rossz álom lesz, hogy valaha a csepeli oktatásügy vezére egy buta tornatanár volt.

  9. spectator szerint:

    A történelmi tényekről vázlatosan :
    Az 1690-es országos felmérés alapján sok más egykori település között Csepelt is lakatlannak találták a ráckevei uradalom hivatalnokai.
    Az 1695-ös Pestmegyei közgyűlés iratai szerint Csepel lassan betelepülő falunak indult.
    Az 1690-es évek végére az egész sziget Savoyai Eugen (Jenő) herceg tulajdona lett, megvásárlás következtében.
    1712 július 18-án a herceg aláírásával Verlet Claudius, a herceg jószágigazgatója,
    (egyébként dragonyos ezredes) kiadta a hivatkozott Úrbéri szerződést Csepel község betelepítésére.
    Már az 1695-ös feljegyzések szerint néhány illír telepes itt volt Csepelen, a németek csak 1712 után érkeztek. Az 1720-as összeírás szerint, 1720-at megelőzően már itt voltak ők is.
    Mindezen tények, amelyek a levéltárakban megtekinthetőek, az eredetikről másolatok készíthetőek, minimális összegért megvásárolhatóak – még hajós részére is, egyértelműen bizonyítják, hogy Csepel ÚJRATELEPÍTÉSE a török pusztítás után az 1712-es Úrbéri szerződés alapján történt. A levéltári anyagok viszont nem hamisítványok a Fidesz érdekében, mivel azokat az 1950-es években rögzítették mirofilmre.

  10. admin szerint:

    Kedves spectator!

    Tényleg nem veszed észre, hogy a tényekkel semmire nem mész azokkal szemben, akik a saját himnuszuk szerint átírhatják a tényeket? Ha Csepelen egy párt úgy érzi, hogy 2012-ben eltörölheti az 1712-es úrbéri szerződést, azokkal mit akarsz vitatkozni?

    Ha sokat vitatkozol, egykettőre eltörlik a Honfoglalást is, és nem leszel. 😉

  11. hajós szerint:

    spectator!

    Az 1712-es szerződés alapján Csepelen nem telepedett le senki.
    1717-ben telepedett meg néhány család, de nem azok, akik az 1712-es szerződést aláírták.

    Amellett ez a település a mai Szabadkikötő helyén volt. A mostani Csepel helyén nem volt semmi!
    A mai Csepelt az 1838-as árvíz után kezdték felépíteni.

  12. Bolemann Lajos szerint:

    Azok hamisítják meg Csepel történelmét, akik 300 évesnek nevezik, illetve azok akik azt állítják, vagy sugallják hogy 300 éve népesült be újra.
    Ez a hűbéri szerződés nem más mint labancok közti osztozkodás a meghódított területen.
    Akiknek pedig volt képük a 18. századi történelmi Csepel címert lecserélni erre a giccses szarra, azoknak nagy lesz a pofára esés 2014-ben.

  13. ugró mókus szerint:

    Tényleg miért kellett a címert kicserélni ?Lehet féltek a kiegyenesített kaszától?Mint oly sok minden másra erre sem fogunk választ kapni.

  14. Gordon szerint:

    Milyen “sok másra”?

  15. Dr. grün szerint:

    ugró mókus!
    Kasza nem is volt az 1742-ből származó címeren! Csak kiöregedett! Tudod a “zöregecskedő feleséget ősi emberi tulajdonság újabbra cserélni!”
    Gordon biztosan tudja kit idéztem! ))) 🙂 (((

    “A hagyományos ezüstcsoroszlyát és ekét, valamint arany búzakalászokat ábrázoló”
    http://csepel.info/?p=14289

  16. Bolemann Lajos szerint:

    Eke nincs. Nádvágó és csoroszlya. Ha már kioktatni tetszik…

    Ez a zászló is hamarosan oda fog kerülni a pincébe “Guszevónia” csapatzászlója mellé.

  17. spectator szerint:

    Talán az 1742-es objektum nem is címer, hanem községpecsét, amelyet labanc királynőnk – Mária Terézia a Habsburgok közül ajánlott az újonan alakult községeknek. Az ajánlatot több száz község elfogadta. Mémelyiküknél – így Csepelnél is címer lett belőle.
    Tessék megnézni a magyar pecséteket és címereket bemutató honlapokat.
    Az új címer legalábbis egyedi.

  18. ugró mókus szerint:

    Gordon!
    Például sorolok egy-két dolgot amit soha nem tudunk meg:
    -hol a magánnyugdíj pénztári pénz
    -mitől lett drágább a Fradi pálya építése
    -Gripen akták
    -parlamenti őrség ruházat(egyáltalán minek parlamenti őrség)
    -miért lett egyszeriben jó az ALSTOM metró szerelvény
    -minek a fejében adták ki a baltás gyilkost
    -miért csak a Simicska cégek kapnak állami megrendelést
    -miért csak a haverok nyernek mezőgazdasági földeket
    -miért kell egyszeriben négy labdarúgó stadiont építeni ennek a szar magyar focinak
    -hogy lehet,hogy a felcsúti labdarúgó akadémia több pénzt kapott mint komolyabb klubok.
    -miért nem a magyar cégeket hozzák helyzetbe a BKV modernizálásánál
    Nagy hirtelen ennyi bár tudom ők mindent jól és flottul csinálnak,csak hát az el múlt nyóc év,nyóc év,nyóc év,nyóc év.Azok a mocskos komcsik meg libsik azok az okai mindennek és még mindig léteznek sőt politizálni mernek nahát még ilyet ez már sok.

  19. felix szerint:

    Admin!
    Mit akarsz azokkal kezdeni akik a parlamentben törölnek ki a történelmünkből több mint fél évszázadot?

  20. Dr. grün szerint:

    spectator és Bolemann Lajos!
    Talán a szakemberrel tessetek vitatkozni! 🙂
    http://csepel.info/?p=14289
    Dr. Bertényi Iván professor emeritus, a heraldika magyarországi szaktekintélye mondott véleményt a régi és az új címerváltozatokról.

    “A hagyományos ezüstcsoroszlyát és ekét, valamint arany búzakalászokat ábrázoló I-es számú címerváltozat sem kifogásolható, hiszen régi történelmi címer, ami a XIX. századig tökéletesen kifejezte az akkori életformát, ám mivel a század végén Csepel hatalmas ipari centrummá fejlődött, napjainkban már kissé anakronisztikus lehet.”

  21. Tóth Kati szerint:

    Mi van már egy zászlótól is rettegtek?

  22. Bolemann Lajos szerint:

    Rettegjen tőle az, aki blamálja magát miatta. 🙂

  23. Bugi szerint:

    Sok komcsi nem bírja elviselni, hogy a csepeliek címert választottak a pecsét helyett. Nem bírják elviselni az 1712-es úrbéri szerződést se. A komcsiknak minden fáj, ami demokratikus.

  24. Bolemann Lajos szerint:

    Mikor választottak a csepeliek új címert? Volt véleményező, vagy ügydöntő népszavazás erről? Átaludtam volna?

  25. Dr. grün szerint:

    Bolemann Lajos!
    Együtt volt az országzászlóval és az új városkapukkal a szavazás! 🙂

  26. Bugi szerint:

    Aludtál Bólé.

Itt lehet hozzászólni !