Jedlik Ányos és a fröccs

Privatbankár

Fröccs

Indián nyár, vénasszonyok nyara – akárhogy is nevezzük, a meteorológiai ősz ellenére egyelőre igazi nyárközepi időjárásban van részünk. A nagy kánikula arra is lehetőséget ad, hogy kicsit kitoljuk a fröccsszezont: ez a számos legendával övezett ital ugyanis leginkább a nyári évszak frissítője. Sokan nem tudják azonban, valójában mi is az a fröccs – miből mennyi kerüljön a pohárba, ha kisfröccsöt, hosszúlépést vagy Krúdy fröccsöt innánk?

A híres anekdota szerint 1842. október 5-én Fáy András fóti pincéjébe szüretre hívta Vörösmartyt és néhány barátját. A barátok között ott volt Czuczor Gergely nyelvtudós valamint unokatestvére, Jedlik Ányos is, aki nemcsak az elektromosság nagy tudósa volt, hanem a szódavíz magyar feltalálója is. Jedlik állítólag magával vitte a szüretre a világ legelső szódásüvegét, majd a házigazda és a vendégek elképedésére elkészítette a Fáy-birtokon a legelső fröccsöt. A legenda egyik változata szerint gyomorbántalmai miatt hígította a bort, egy másik változat szerint viszont Vörösmarty került némileg kapatos állapotba, és Jedlik jobbnak látta kissé lazítani az ivás tempóján.

Arról is megoszlanak a vélemények, hogy ki nevezte először spriccernek a szódás bort: talán Jedlik Ányos, talán Vörösmarty ízlelgette először a németes nevet. Abban fedik egymást a különböző legendák, hogy Vörösmartynak nem tetszett a szó, mivel úgy vélte: szép magyar megnevezést is ki lehet találni az italnak. Így születhetett a fröccs.

Nyilván nem véletlen egybeesés, hogy ugyanezzel a dátummal egy Vörösmarty-verset is ismerünk: a Fóti dal első versszaka szerint “Fölfelé megy borban a gyöngy; / Jól teszi. / Tőle senki e jogát el / Nem veszi.”

Ami biztosan nem igaz a legendából, az az, hogy Jedlik Ányos találmánya a szódavíz. A magyar feltaláló természetesen igen fontos szerepet játszott az ital népszerűvé válásában, ám nevéhez inkább a szódavíz olcsó, nagyüzemi előállítása fűződik. Hogy pontosan mi történt 1842-ben, azt talán sosem tudjuk meg; aki mélyebben érdeklődik a téma iránt, olvassa el Baksa Péter mítoszromboló értekezését.

Bár a fröccs önmagában és összetevőnként is szorosan kötődik a magyar gasztro-kultúrához, mégis könnyen meggyűlhet a bajunk a pultosokkal, ha a kocsmában nem részletezzük, pontosan mit is szeretnénk inni, amikor fröccsöt kérünk. Saját tapasztalataink szerint a legritkább esetben ismerik a hosszúlépés vagy a házmester “receptjét”, pedig ezeknél cifrább bor-szóda “koktélok” is vannak.

Fröccsök

Ha nagyfröccsöt kérünk, egy tökéletes világban 2 deci bort és 1 deci szódát csapolnak a poharunkba, a kisfröccs pedig 1 deci bor és 1 deci szóda keverékét jelenti. Illik még ismerni a hosszúlépést is, ami 1 deci borból és 2 deci szódából készül – tulajdonképpen a nagyfröccs fordítottja.

A házmesterhez nagyobb pohárra lesz szükségünk, ugyanis 3 deci bor mellé 2 deci szódát öntenek. Ismert ennek fordítottja is, a viceházmester, értelemszerűen 2 deci borral és 3 deci szódával.

Szintén fél liter az össztérfogata a manapság leginkább “négy-egyesként” ismert háziúrnak is: 4 deci bor mellé 1 deci szódát kell adagolnunk. A kis házmester ennek fordítottja, 4 deci szódához 1 deci bort adagolva készül.

A különleges kategóriába tartozik a Krúdy fröccs: az író szerint elég, ha a szóda csak megnevetteti kissé a bort, így 9 deci szőlőléhez mindössze 1 deci szódát kell spriccenteni. Ennek fordítottja a sóher fröccs.

A legextrémebb kategória képviselője az Újházy fröccs. Nevét Újházy Ede után kapta – a századelő neves színésze az Újházy tyúkhúsleves keresztapja is. Ez a fröccs kakukktojás, mivel nincs benne szóda: helyette kovászos uborka levével kell higítani a fehérbort. Állítólag bohémeknek kötelező ital, mivel kiváló orvosság a másnaposságra.

Érdemes leszögezni: a fröccs (száraz) fehérborból és szódából készül, egyik összetevő sem váltható ki mással. Ha igazi fröccsöt szeretnénk inni, szóda helyett ne használjunk ásványvizet. A pohárba először a bor kerüljön bele, utána spricceljük a szódát. Aki pedig kólát tölt a borba, az nem is ember.

Forrás: Privátbankár

3 hozzászólás “Jedlik Ányos és a fröccs” bejegyzésre

  1. Cápa szerint:

    Meginnék egy jó fröccsöt…

  2. Nagyapó szerint:

    Még egy anekdota.
    Jedlik a részegség négy fokozatát ismertette:
    1. olyan, mint az őzike
    2. olyan, mint az oroszlán
    3. olyan, mint a majom
    4. olyan, mint a disznó
    Ennek elkerülésére javasolta a fröccsöt

    Ceterum…….

  3. K szerint:

    Én is ellenzem, de az egyetemen ahova járok, a kóla-fehérbort úgy nevezik, hogy: kisvidéki

Itt lehet hozzászólni !