Aradi vértanúk emléknapja Csepelen – Képgaléria!

Csepel.hu, Csepel.info

További képekért kattintson ide!

Az aradi vértanúkra emlékeztek Csepelen október 6-án délelőtt, az Aradi vértanúk útja és a Szentmiklósi út kereszteződésénél elhelyezett emléktábla előtt.

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvédtábornokát. Lázár Vilmos főtiszt, gróf Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knézich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, gróf Vécsey Gábor honvédtiszteket az 1849. szeptember végén összeült haditörvényszék felségsértés címén ítélte halálra. Ugyanezen a napon végezték ki az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost Pesten. Október 6-át a kormány 2001-ben a magyar nemzet gyásznapjává nyilvánította.

Arató Réka emléknapi beszéde után Ady Endre: Október 6. című versét szavalta el, majd Vida István, a Csepeli Városkép Kft. ügyvezető igazgatója megemlékezésében részletesen felidézte a 13 aradi vértanú kivégzését. Ezt követően a csepeli önkormányzat nevében Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel polgármestere, Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, valamint dr. Szeles Gábor jegyző megkoszorúzták az emléktáblát.

Az emléknapon résztvevő pártok, nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek képviselői, valamint a diákok és a jelenlévők koszorúkat, virágokat és a kegyelet mécseseit helyezték el a millennium évében állíttatott emléktáblánál.

Az aradi vértanúk emléknapján a Fasang Árpád Zeneiskola művésztanárai P. Kozma Anikó és Szentkirályi Aladár igazgató zenejátékot adtak elő.

csepel.hu

7 hozzászólás “Aradi vértanúk emléknapja Csepelen – Képgaléria!” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Egy alpolgármester, munkaidőben nyakkendő nélkül. Ki látott már ilyet? Igaz a nyakkendő az elegáns úri viselet és az ünneplő ruházat része.
    🙁

  2. Narancsvírus szerint:

    Jók a képek, párat igénybe is vettem! A szokott helyen megtalálod őket!

  3. Dr. grün szerint:

    Jeniszej!
    Van akinek van nyakkendője és kesztyűje is, mégis nagyon hajléktalan kinézete van a kis híján fülére csúszott barettban!
    Sose voltam jó egyen-ruházatban de ő mit és miben játszik civilben?!

  4. helyi szerint:

    Vida István???? Atyaúristen…hová jutottunk?

  5. Rycki szerint:

    Azt megkérdezhetem, hogy miért kellett 5. én egy élő fát kivágni az emléktáblától 5 méterre?

  6. hajós szerint:

    Hát biztos azért, hogy legyen hely az ünnepséghez.

  7. Rycki szerint:

    Hajós.

    2000 óta elfért az ünnepség a fa mellett, idén miért nem? 😀

Itt lehet hozzászólni !