42 méteres emelőkosarat kaptak a csepeli tűzoltók

Csepel.hu

Magasabb, mint a tízemeletesek – de ne legyen rá szükség

Magas

Más, új berendezések is érkeztek

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság fejlesztési beruházásának köszönhetően 42 méteres Bronto Skyliftet (emelőkosár), két oltókonténert és egy hőkamerát kaptak a XXI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság dolgozói.

A tűzoltók emelőkosaras bemutatójára ellátogatott Németh Szilárd országgyűlés képviselő, Csepel polgármestere, Borbély Lénárd országgyűlési képviselő, alpolgármester és Ábel Attila alpolgármester. A vendégek között volt még Palotai Zsolt Gábor tűzoltó alezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató-helyettese, Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője, Poszmik Ádám tűzoltó őrnagy, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Kirendeltségének tűzoltósági felügyelője.

A fotógaléria megtekinthető itt.

Csepel elöljárói 42 méter magasból próbálták ki a hidraulikusan működő emelőkosarat, melyet elektronikus fedélzeti számítógéppel vezérelnek a szakemberek. A viszonylag új emelőkosaras gépjármű a különleges rendeltetésű tűzoltójárművek sorába tartozik. A kosár 500 kg teherbírású és 5 személy befogadóképességére alkalmas. A 24 és olykor 48 órát teljesítő lánglovagok többnyire magasból történő tűzoltásra, életmentésre és műszaki mentésre használják a külső vízágyúval is felszerelt szerkezetet. Általában a 10 és 15 emeletes panelházaknál adódik a legtöbb beavatkozás. A csepeli tűzoltók riasztást már kaptak az emelőkosaras gépjármű igénybevételére, de akkor éles bevetésre nem került sor – tájékoztatott Galgócz Deák Antal tűzoltó alezredes, a XXI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka.

A Bronto Skylift megismerése után a megjelent vendégek a tűzoltó-parancsnokság épületét járták körbe. A kerületi parancsnok bemutatta a tűzoltó kocsik szertárát, a kondi – és tornatermet, a tűzi mozit, valamint az étkező, öltöző és tisztálkodó helyiségeket is.

Forrás: Csepel.hu

7 hozzászólás “42 méteres emelőkosarat kaptak a csepeli tűzoltók” bejegyzésre

  1. Mr. Gabee szerint:

    Sajnos az oldal nem található!:D

  2. admin szerint:

    Javítottuk a linket, de továbbra sem működik. A problémát jelezzük az illetékeseknek.

  3. nagyapó szerint:

    Kár, hogy a Bronto Skylift egy finn cég, amelyik emelőkosaras tűzoltóautókat is gyárt.
    A cégnevet nem kell lefordítani.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. Gustavo Thoeni szerint:

    Régen a Csepel teherautók alapjára építették a tűzoltóautókat is.
    Fejleszteni kellett volna és nem tönkretenni akkor ma…
    De fölösleges magyarkodni.

  5. Dr. grün szerint:

    Ha magyar lenne akkor süllyesztő kocsi lenne, ami akár 42 méter mélyre is lenyúlna!
    Gödörásáshoz külön markolókanállal! ))) 🙂 (((

  6. Menyhért Péter szerint:

    Kedves Gustavo Thoeni
    1995-ben Csepelen volt az első magyar tűzoltó expo, a Csepeli Tűzoltó Egyesület szervezésében. Akkortájt szerveztük meg a Csepel Autógyár tűzoltó fecskendőjének bemutatóját az akkor még új tűzoltóságon.
    Ez a gépjárműfecskendő szakmai szempontból, és ár-érték arányban lényegesen jobb volt, mint a Steyer és Mercedes fecskendők. Az egész apropója az volt, hogy akkortájt nyílt lehetőség sok jármű beszerzésére.
    Sajnos, a tűzoltó fecskendőnek ugyanaz lett a sorsa, mint a magyar autóbusz, és más járművek gyártásának. Mivel nem Münchenbe, csak Szigetszentmiklósra kellett kiutazni, és vélhetően nem volt a magyar cégeknek láthatatlan külföldi kenőpénze, ezek a járművek nem kellettek, hiába voltak jobbak
    Jobbak voltak, ezt állíthatom,mert volt szerencsém gyakorlatban is kipróbálni őket, és rendelkezésemre állt a teljes dokumentációjuk.
    Persze a döntés a tábornokok kezében volt, nem az izgága főtörzsnél. Magyarország szégyene a rendszerváltó elit mohó gátlástalansága.
    Üdv menyus

  7. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    Egy szomorú apróság már elmondható.
    Az Ady Endre úti 15 emeletes lakóház teteje sohasem volt elérhető a tűzoltók számára, mert a rendelkezésre álló 30 méteres létrák és emelők nem értek fel a tetőre.
    Ezer szerencsénk, hogy sosem adódott olyan katasztrófahelyzet, ami felső szinteken nagy tűzterjedésnél a tetőre zavarta volna a menekülőket.
    Üdv menyus

Itt lehet hozzászólni !