Akit szeret Gyurcsány, csak az lehet BKV-vezér?

Népszabadság

Megosztotta a fővárosi MSZP-t a Gyurcsány Ferenccel rossz viszonyban lévő Kocsis István, aki a jelek szerint mégsem biztos befutó a BKV vezérigazgatói pályázatán. Ha ki is nevezik, akkor sem kap teljesen szabad kezet.

Bár a héten lejár a határidő, egyelőre nincs döntés a BKV új vezérigazgatójáról; a városháza gazdasági bizottsága tegnapi ülésén egyetlen hiányzó kormánypárti voks miatt nem támogatta, hogy a biztos befutónak tartott Kocsis István kinevezéséről szóló javaslatot napirendre vegyék. Andó Sándor (MSZP) ugyanis ezt nem szavazta meg, és mivel a napirendre vételhez minősített többség volt szükséges – Dancs Gábor (SZDSZ) lemondása miatt átmenetileg eggyel kevesebb kormánypárti tagja van a grémiumnak -, a javaslatot így a bizottság nem is tárgyalhatta meg. Somlyódy Csaba (MSZP) elnök ma reggelre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze, de még így sem vehető biztosra, hogy Kocsis kinevezéséről döntés születik.

A tegnap végül nem tárgyalt, de a Népszabadság birtokába került előterjesztés a BKV vezérigazgatói posztjára benyújtott 14 pályázó közül egyedül Kocsist nevesítette, a javaslat szerint a cég új vezetője jövő hétfőtől munkába is állhatna, mandátuma 2013-ig szólna, havi fizetése pedig körülbelül másfél millió forint volna.

A fővárosi cégek vezetőinek kinevezéséről, leváltásáról dönteni jogosult gazdasági bizottság ellenzéki tagjai tegnap erősen nehezményezték, hogy csak a helyszínen kaphatták meg a javaslatot, holott a sajtóban már a múlt héten kiszivárgott, hogy Kocsis kinevezéséről megszületett a politikai háttéralku. Somlyódy Csaba határozottan tagadta, hogy ezt bárki a bizottságból szivárogtatta volna ki. Az elnök azt, hogy a kinevezésről szóló javaslatban Kocsisé mellett más név nem szerepel, azzal indokolta, nehogy további információk szivárogjanak ki. Bagdy Gábor (KDNP) felháborítónak nevezte, hogy ilyen procedúra során döntsenek egy ekkora fajsúlyú kérdésben, és javasolta, hogy a BKV új vezérigazgatójának kinevezéséről a Fővárosi Közgyűlés döntsön.

A kinevezés körüli hercehurca hátterében az áll, hogy a fővárosi MSZP Budapesten erősebb, és Gyurcsány Ferenc kormányfőhöz lojálisabb szárnya – amelyet Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes neve fémjelez – nem igazán rajong Kocsisért. A BKV vezérigazgatói posztjára pályázó szakember korábban az ÁPV Rt. vezérigazgató-helyettese, a paksi atomerőmű igazgatója volt, jelenleg a MÁV-Startot vezeti, tagja az OTP felügyelőbizottságának, valamint közös borászati vállalkozást indított Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgatóval. Kocsis azóta nem ápol felhőtlen kapcsolatot Gyurcsánnyal, hogy a miniszterelnök tavasszal váratlanul bejelentette, az árampiaci monopólium felszámolására hivatkozva az MVM-et feldarabolják, Kocsis vezérigazgató megbízása pedig emiatt májustól megszűnt.

A városháza ügyeit ismerők szerint nem volt véletlen, hogy Steiner Pál, MSZP-frakcióvezető korábban azt állította, Kocsis vissza is lépett a pályázattól, a szocialisták pedig három másik jelöltet – Balogh Zsolt jelenlegi megbízott vezért, Hidvégi Gábort, a Vidám Park volt igazgatósági elnökét és Devecz Miklóst, a Hídépítő korábbi vezérigazgató-helyettesét – tartanak alkalmasnak a tisztségre. Holott Kocsis mindvégig versenyben volt, amit a pályázó későbbi közleményben is megerősített.

Az sem véletlen, hogy a BKV igazgatósága a legutóbbi ülésén arról döntött, hogy a majdani vezérigazgatótól vegyenek el bizonyos jogköröket, például azt, hogy a vezérigazgató-helyetteseket elmozdíthassa. Úgy tudjuk, ezzel akarták bebiztosítani, hogy Kocsis kinevezése esetén se tudja elküldeni a Hagyó Miklós bizalmi embereként számon tartott Balogh Zsoltot és Regőczi Miklóst.

A Népszabadság városházi információi szerint az MSZP jelenleg megosztott Kocsis támogatása ügyében, az SZDSZ a kinevezést határozottan ellenzi, a Fidesz viszont hajlandó volna támogatni a jelölt kinevezését. Kérdés, hogy erről a gazdasági bizottság mai rendkívüli ülésén sikerül-e dönteni, vagy a döntés a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésére marad. A gazdasági bizottság jelenlegi mandátumarányai miatt egyetlen kormánypárti városatya megtorpedózhatja Kocsis kinevezésének napirendre vételét – ahogy ez tegnap is történt – , a közgyűlésben viszont – ahol ugyancsak Dancs lemondása miatt patthelyzet van, a kormánypártoknak és az ellenzéknek ugyanannyi a képviselője – akár az ellenzék egy részének támogatásával is megszülethetne a döntés.

Forrás: Népszabadság

6 hozzászólás “Akit szeret Gyurcsány, csak az lehet BKV-vezér?” bejegyzésre

  1. totó szerint:

    Sajnos tökmindegy ki lesz a bkv vezérigazgatója, politikai megrendelésre fog lopni.

  2. miska72 szerint:

    Tisztelt totó

    IGEN IGEN.
    No comment.

  3. Papi szerint:

    totó!
    NEEEEM lopni ne mondja ilyet csak gazdát cseréltetni (Tudod államiból magánzsebbe).

  4. Lora :) szerint:

    Én egy szeretetreméltó ember vagyok, na lehetek BKV vezérigazgató?

  5. Papi szerint:

    Lora!
    Nem mert szeretetre méltó és gerinces ember vagy tehát alkalmatlan.
    Viszont ha van bűnözői múltad még lehetsz miniszter is!
    Na milyen perspektívát kináltam?

  6. Lora :) szerint:

    HMMM….PAPI
    TÉNYLEG? MINISZTER? ÉS VADAKAT TERELŐ JUHÁSZ? 🙂

    ÉN HOMO SAPIENS SPAIENSKÉNT JÖTTEM VILÁGRA, AZOK MEG UGYEBÁR GERINCESEK, ÚGYHOGY MARADOK ENNÉL A VERSION-NÁL 🙂

Itt lehet hozzászólni !