Újra szól az orgona a Jézus Szíve templomban – „Meg kell keresni a hangszer lelkét”

Csepel.hu

A Béke téri Jézus Szíve-templom felújított, 24 regiszteres orgonája Csepel újjáépítésének 300. évfordulójára készült el. Az eredetileg piaristák tulajdonában lévő, megvásárolt, majd újjáépített hangszeren Pócs Béla orgonaművész, volt csepeli kántor adott először orgonaavató koncertet. A jelenleg Budapest-Kelenföld Szent Gellért-plébánia kántor-orgonistáját fellépése után kérdeztük.

Mi fűzi Csepelhez?

– Feleségem csepeli származású: 36 éve házasodtunk össze. Amikor a kerületben laktam, közel 14 évig orgonáltam a Szent Imre téri templomban. Attól függetlenül, hogy ma már Kelenföldön élek, a kötődésem Csepelhez megmaradt, és a baráti kapcsolataim sem szakadtak meg. Időnként volt énekkarosaimhoz is visszajárok.

– Hol tanult orgonálni?

– Gyermekkoromban kifejezetten templomi orgonistának készültem, felmenőim között is sok kántor-tanító volt. Nekem óriási motivációt adott az – mivel Esztergomból származom –, hogy szinte az ottani bazilikában nőttem fel. Szinte egész nap a kántor nyakán lógtam, mindig odakéredzkedtem az orgonához játszani egy kicsit. Nem győztem betelni a hangszer gyönyörű hangjával. Elvégeztem a Miskolci Zeneművészeti Konzervatóriumot, majd Baróti István és Virágh Endre orgonatanároknál tanultam tovább. Emellett magánéneket is tanultam. Úgy gondolom, ha a szent liturgiában meg akarok szólalni, ahhoz nemcsak orgonálni, hanem énekelni is tudni kell.

– Milyen érzés volt először játszani a felújított orgonán?

– A régmúlttal mindig meg kell küzdeni a jelen emberének. A 18 és fél éves autóm úgy hozzám nőtt, hogyha új autót vásárolnék, azon is meg kellene tanulnom vezetni. Így van ez az orgonával is, akár régi, akár új. Rá kell hangolódni, meg kell keresni a lelkét ennek a csodálatos hangszernek. Azonosulni az új mechanikával, a méretezéssel – mind-mind kihívás. Sokkal nehezebb helyzetben van az orgonista, mint egy hegedűs, fúvós vagy zongorista. Itt mindennek mindenhez igazodnia kell.

– Lesz kinek továbbadni a tudását?

– Mindhárom gyermekem tanult zenét, de inkább az unokáimban bízom e téren. Én pedig addig szeretnék Isten házában orgonálni, amíg erőt és energiát érzek magamban.

Antal Zsuzsa- csepel.hu

6 hozzászólás “Újra szól az orgona a Jézus Szíve templomban – „Meg kell keresni a hangszer lelkét”” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    „Meg kell keresni a hangszer lelkét”
    Van egy setét gyanúm, hogy kik lopták el!
    Manitu, Bugi esetleg nagyapó nektek is?! ))) 🙂 (((

  2. lolka szerint:

    Azokét kereshetik!…

  3. nagyapó szerint:

    Mindig “felemelőek” a komcsik ünnepi hozzászólásai. Hasonlók Somló beszólásához, amikor a millenniumi ünnepségbe belerondított, hogy ő ötezer éves.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  4. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    Nem belerondított csak valahogy feledékeny már!
    Egy ötezer éves, (mint a Somló) nem emlékezhet már vissza egy 1100 éve történt eseményre!
    Hiszen akkor számításaim szerint is 3900 éves volt! Javíts ki ha rosszul számoltam! Matematikában leragadtam a zegyszeregynél! 🙂
    Neked is sok mindent megbocsájtunk a hajlott korodra való tekintettel!
    Pedig az nem érdem, csak szerencse dolga! ))) 🙂 (((

  5. nagyapó szerint:

    Dr. grün! megint kitört a pedagógus beképzeltség, árnyékra vetődött. Nem vagyok 5.-es, aki vigyorog a tanár úr tótos zemberezésén, ezért felhomályosítom, hogy nem “egy 1100 éve történt” eseményről van szó, hanem az 1000 éve történtről. 2000-ben ünnepelte a magyarság az államalapítás millenniumát, amit az internacionalista hazaárulók nem ünnepeltek, így nem is emlékeznek. A templomokban két zászló van 2000 és 1000 számokkal. Vajon mit jelentenek?
    Ami a matematikát illeti, az 5000 évet, amit Somló mondott, vitassa meg Somló és grün, biztosan szót értenek!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    “amikor a millenniumi ünnepségbe belerondított, hogy ő ötezer éves”
    Egyre feledékenyebb vagy! 🙂
    Sajnos azt elfelejtetted közölni. hogy minek a millenniumáról volt szó!
    Azt egy érző magyar kebel gondolhatta, hogy nem a Csepel Árpád földjééről, hiszen annak akkoriban már a centenáriumát ünnepelték!
    A zújjáépítése egy kicsit későbbre datálható! ))) 🙂 (((

Itt lehet hozzászólni !