Vezérigazgatóságig vitte a Mansfeld-per ügyésze

Magyar Nemzet, Csepel.info

Évtizedekkel azután, hogy halálbüntetést kért a még kiskorú Mansfeld Péter csepeli esztergályos ipari tanulóra, Mátsik György a Gyerekekért Alapítvány kuratóriumában tevékenykedett olyan személyiségekkel, mint például Kósáné Kovács Magda. A MÉH Tröszt volt vezérigazgatója ügyészi munkájáról elmondta, parancsot teljesített.

Mátsik György 1957. július 30-tól volt a Fővárosi Főügyészség munkatársa, 1962. október 1-jétől a Legfőbb Ügyészségen, majd 1967. február 24-től ismét a Fővárosi Főügyészségen dolgozott. A Mansfeld-perben első fokon eljáró volt ügyész 1968. december 31-től kérte áthelyezését a Budapesti Melléktermék és Hulladékgyűjtő Vállalathoz (MÉH), ahol osztályvezetői munkakört kapott. A Magyar Nemzet megtudta, Mátsik később a MÉH Tröszt vezérigazgatója lett (a lap információi szerint 1983 és 1987 között töltötte be ezt a posztot). Egy, a Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentum szerint ugyanis ebből a tisztségéből kifolyólag lehetett kuratóriumi tagja – immár nyugdíjasként – a Gyerekekért Alapítványnak.

A szervezetet 1988 végén a Magyar Úttörők Szövetsége országos elnöksége alapította. A kuratóriumban több neves közéleti személyiség is feltűnt, köztük olyanok, akik később az MSZP színeiben politizáltak. Az elnök Szegvári Katalin újságíró volt, a testület tagjai pedig Kósáné Kovács Magda, az MSZP volt országgyűlési képviselője, volt európai parlamenti képviselő, Árkus József, a Ludas Matyi volt főszerkesztője, Kádár Magdolna, aki jelenleg a kunhegyesi képviselő-testület szocialista képviselője, a rendszerváltozás előtt pedig országgyűlési képviselő volt, Sztefanovity Zorán előadóművész és a Magyar Hitel Bank Rt. vezérigazgatójaként Demján Sándor.

Az alapító okirat szerint az alapítvány célja azon gyermekek és gyermekközösségek erkölcsi, illetve anyagi támogatása, akiknek társadalmi beilleszkedése, testi-lelki fejlődése környezetükben súlyos gondokkal terhes. A rászoruló fiatalok érdekében életre hívott szervezet csaknem kétmillió forintos tőkével kezdte meg munkáját.

Mátsik részvétele a Gyerekekért Alapítvány működésében azért is figyelemre méltó, mert 1958-as kíméletlen vádbeszédében öt kiskorú terheltre kérte súlyos börtönbüntetés kiszabását. Az akkor húszéves elsőrendű vádlott Blaski Józsefre életfogytiglani büntetés, a 18. életévét még be nem töltött Mansfeld Péterre halálbüntetés kiszabását indítványozta.

Hivatalból is eljárást indíthat az ügyészség

Hivatalból is eljárást indíthat az ügyészség az ügyész ellen – ezt a parlament emberi jogi bizottságának alelnöke, Gulyás Gergely mondta a Hír TV Rájátszás című műsorában. Mansfeld László a Lánchíd Rádiónak azt nyilatkozta, hogy Mátsik Györgynek nincs bűntudata és élvezettel hajtotta végre feladatát.

Mint a nácik: “parancsra cselekedtem”

Mátsik György az egyik elegáns, budai kerületben él. Az őt megtaláló Hír TV munkatársát nem engedte be a lakásba, de a résnyire nyitott ajtó mögül hajlandó volt válaszolni néhány kérdésre. Ugyanazzal mentegetőzik, mint annak idején a náci háborús bűnösök, hogy parancsra cselekedett.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

mno.hu

37 hozzászólás “Vezérigazgatóságig vitte a Mansfeld-per ügyésze” bejegyzésre

  1. Dr. grün szerint:

    Két dolgot nem értek!
    1.) Aki vitatja,hogy nem cselekedhetett parancsra, az ezzel azt is állítja, hogy az ügyészség, (vele együtt a zügyész) független volt a rendszertől?!
    2.) Mi a probléma azzal, ha egy rendszer megbecsüli a vele lojális, együttműködő csahosokat?!
    Ha valaki tudja a választ kérem szíves felvilágosítását! Lehetőleg komcsizás mentesen!

  2. bonifác szerint:

    Természetesen a megszolgált vérdíjat ők is többnyire kifizették. Például jólfizető állással.
    Ugyanolyan nyugodt a lelkiismerete, mint Eichmannak,Biszku Bélának, vagy Göringnek.
    A különbség csupán az “eredményben”van.És ma a mércében. A gyilkos: náci!
    Kommunista nem! Juj bocsi. de nem írhatok helyette eszkimót….De ez a trendi az EU
    is bizonyítja! Hisz ők tudják! Bírósági ítélet is van róla! (Fratenoló)
    Visszatérve: egy becsületes megbízó is kifizeti a bérgyilkosnak a kialkudott összeget.

  3. Tóth Mária szerint:

    Ja, ja! a kettős mérce csak nem akar megszűnni. Nem látom a “derék” hadat a bácsika ajtaja előtt tiltakozni és ragasztgatni!

  4. Té-Gé szerint:

    Induljon, kedves Mária, ragasztgasson! 🙂 “egy becsületes megbízó is kifizeti a bérgyilkosnak a kialkudott összeget” bonifác, ha nem így lenne, akkor rohadt szar lenne a megbízónak! 🙂

  5. szigetország szerint:

    grün!

    Kérdésedre a válaszaim:

    1. Abban a rendszerben sem volt kötelező ügyésznek lenni, s nem volt kötelező semmilyen pozíciót betölteni, amely a hatalmat szolgálta. A legtöbb ember nem vállalt vérbírói, ügyészi stb. szerepet.

    2. Azzal nincs probléma, hogy a rendszer megbecsüli a lojális csahosait, de utána magukra vessenek, ha ezek az utált személyek közmegvetésnek örvendenek.

    Remélem, kielégítő a válasz.

  6. nagyapó szerint:

    Mennyi nyugdíjat vág zsebre havonta egy ilyen vérügyész?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. Miska72 szerint:

    Mióta mondom? Gazemberek a hivatalokban? 🙂 🙂

  8. Dr. grün szerint:

    szigetország!
    Tehát akkor 2014-től helycsere?!
    Üldözőkből üldözöttek lesznek, i tak dálee?! ))) 🙂 (((

  9. joságos. szerint:

    Szigetország! Őn hány éves volt akkor? Egyáltalán mit élt meg abban a rendszerben?

  10. Királyerdei szerint:

    Hülye vagy grün öcsém!
    “I ták dálse”. 🙂

  11. Királyerdei szerint:

    “Josagos”!
    Ott voltunk,ahol nem kellett volna,azt éltük át amit nem kellett volna.
    Ez a mi kálváriánk.

  12. ebihal szerint:

    Mansfeld László azt nyilatkozta, hogy ennek az ügyésznek nincs bűntudata és élvezte
    amit csinált.HONNAN TUDJA???
    Ez az ügyész nem engedte be a lakásába az őt megtaláló Hír TV riporterét. MIÉRT IS
    KELLETT VOLNA BEENGEDNI???
    És még mindig nem válaszolt senki arra a kérdésre, hogy miért is kell ezt a köztör-
    vényes bűncselekményeket is elkövető srácot hősként ünnepelni, valamint a fiatalok
    elé példaképül állítani?!

  13. Vátesz szerint:

    A nácikat felaggatták, a kommunistákkal is ezt kellett volna tenni! A nagyhatalmak miért nem engedték hogy reformnáci kormány alakuljon a háború útán, és miért ölelték a reformkommunistákat a keblükre? Talán mert azonos származásúak, s amit ők tesznek az haladó, még akkor is ha embereket írtanak!

  14. szigetország szerint:

    jóságos!

    Azt kérdezi:
    “Őn hány éves volt akkor? Egyáltalán mit élt meg abban a rendszerben?”

    Erre csak azt tudom válaszolni, hogy nem éltem a második világháború idején, de ettől még nagyjából tudom, mi történt akkor. Nem éltem a török megszállás idején sem, de ettől még tudom, hogy volt ilyen megszállás, s fogalmam van pl. az egri vár ostromáról.

  15. Té-Gé szerint:

    És a világ ismét összeesküdött szegény magyar ellen. Mindenki zsidó. 🙂

  16. szigetország szerint:

    ebihal!

    Próbáltam már elmagyarázni Mansfeld esetét…

    Ha Mansfeld esetét kiragadjuk az akkori történelmi helyzetből, akkor úgy tűnhet, hogy köztörvényes bűnöző volt. Igen ám, de egy köztörvényes bűnözőt olyan cselekedetért, amelyet ő elkövetett, nem ítélik halálra. Még életfogytiglanra sem. Sem az akkori, sem a mai jog szerint. De mivel halálra ítélték, ezzel nyilvánvalóvá lett, hogy a rendszer igazságtalanul súlyos büntetést szabott ki rá. (Ezt utólag a vérbíró is elismerte.) Ez az igazságtalanság pedig viszaütött arra a rendszerre, amely a saját jogrendszerét is felrúgta.
    Mansfeld attól vált hőssé, hogy jogalap nélkül, kiskorúsága ellenére, nyilvánvaló bosszúvágyból kivégezték. Az igazságtalanság pedig nem feledhető!

  17. Té-Gé szerint:

    szigetország, csak arra válaszolj, hogy Mansfeld és a II. világháború hol kapcsolódik? A törököket végképp hagyjuk.

  18. Dr. grün szerint:

    Királyerdei
    Csak hasonló stílusban tudlak vigasztalni, természetesen korodnak kijáró mély tisztelettel
    Głupi, głupszy, királyerdei, i tak dalej, i tak dalej…..! ))) 🙂 (((

  19. Dr. grün szerint:

    szigetország!
    “Ha Mansfeld esetét kiragadjuk az akkori történelmi helyzetből, akkor úgy tűnhet, hogy köztörvényes bűnöző volt”
    Ha valakit kiragadunk a történelmi környezetből akkor egy különös tehetséggel megáldott lókupec és egy karizmatikus hittérítő rábeszélő képességével rendelkező egyén! ))) 🙂 (((

  20. szigetország szerint:

    Té-gé!

    Mansfeld és a II. vh. nem kapcsolódik.

    Csak jelezni akartam, hogy ahhoz, hogy a múlt eseményeiről fogalmunk legyen, nem muszáj abban a korban élnünk! Ilyen szemppontból az életkor nem számít.

    Csak nem gondoljátok, hogy én mindig éltem és élni fogok?

  21. Té-Gé szerint:

    szigetország, nem muszáj akkor élni, csak tárgyilagosabban tud hozzászólni az ember, ha átélt valamit! A játszódó történet idején 8 éves gyerek voltam.

  22. szigetország szerint:

    grün!

    Sajnálom, hogy hülyeségeket fecsegsz! Menstégedre szól, hogy estére jár, s már elfáradtál a sok kommenteléstől…

    Ha kevesebbet írnál, mindenki jobban járna. Én főleg a szellemi egészségedért aggódom.

  23. szigetország szerint:

    Té-gé!

    Nem biztos, hogy tárgyilagosabban tud hozzászólni egy témához, aki élt egy adott korban. Pl. 56-ról is sokféleképpen emlékeznek azok, akik éltek akkor — s mennyien tévednek! De a 89-90-es eseményekről sem tudunk mindent pontosan, noha valamennyien éltünk akkor. Elvégre nem lehettünk ott minden helszínen, nem beszélhettünk minden fontos emberrel, sok kordokumentum csak idővel kerül nyilvánosságra.

  24. szigetország szerint:

    Té-gé!

    Meg merem kockáztatni, hogy pl. a II. világháborúról manapság többet tudunk, mint azok, akik akkor éltek. Ők csak egy szeletét ismerhették az akkori eseményeknek (noha az átélt élmények fontosak), de a történetek összességéről, a háborúzó hatalmak céljáról és hibáiról manapság biztosan többet tudunk.

  25. Dr. grün szerint:

    szigetország!
    Ne aggódj miattam!
    Bármikor vállalnák egy szellemi párbajt Veled, de úriember nem hív ki egy fegyvertelent!
    “Menstégedre szóI”, hogy már kevered a beteljesülést a teljes besüléssel!
    Úgy látom a felcsúti kordonbontó maradandó agykárosodást és tudatmódosulást okoz Nálad! Óvakodj a törpétől! ))) 🙂 (((

  26. szigetország szerint:

    grün!

    “Bármikor vállalnák…” — írtad.

    Helyesen: “Bármikor vállalnék…” Magyarul csak tisztán, szépen — így érdemes!

  27. Jeniszej szerint:

    ) 🙁

  28. Dr. grün szerint:

    szigetország!
    Negyven év gyakorlatával vitatkozhatnák Veled a szövegkörnyezetéből kiemelt szavak érthetetlenségéről, de egy autszájderrel nincs kedvem!
    Egy süketnek nincs fogalma Beethovenről és zenéjéről! ))) 🙂 (((

  29. ebihal szerint:

    szigetország!
    Azt hiszem, fordítva ülsz a lovon! Te csak az ítélettel foglalkozol, de az ehhez vezető történéseket figyelmen kívül hagyod. Mansfeldet a forradalom után nem bántották,
    pedig akkor minden különösebb feltűnés nélkül végezhettek volna vele, ha akartak
    volna. Ült 3,5 hónapot előzetesben lopásokért, majd kapott 1 évet felfüggesztve,
    ezekben az esetekben szóba sem került az 56-os szereplése. Az akkori rendszer
    ennél kisebb dolgokért is akár 10 évet mért ki. A rendszerellenessége igazából
    az utolsó tárgyalásokon jött csak elő, és épp ezért a forradalom és a halála közti
    időszak nem arról szólt, hogy ő milyen elkötelezett.Az igaz, hogy az ítélet túlzó volt,
    de ebből visszafelé átírni az eseményeket elég furcsa.

  30. joságos. szerint:

    T. szigetország! Érvelése épp annyira silány, mint az adott korról való ismerete. A II.Világháborúról nekem sincsenek személyes tapasztalataim, mivel 2 évvel utána születtem. Az ötvenes évtized végén már nagy fiú voltam és a magyar médiákon kívül a Szabad Európa rádiót is hallgattam. Így talán érthető, hogy erről a korról egy kicsit többet tudok;- talán. A török kornak az adott témához semmi köze, akkor sem ha maga ezt másként gondolja. Az önnel való vitáról Dr.Grün már nyilatkozott és ehhez tartom magam én is.

  31. Tóth Kati szerint:

    Ilyenek a kommunisták,mint ez a Mátcsik.Igazi bolsevik.Fujj!

  32. szigetország szerint:

    jóságos!

    Jeles történészeink sem tudnak még eleget az ötvenes évekről — hogy lehet akkor az, hogy becses személye máris több ismerettel rendelkezik a korról, mint a kutatóké?

    Nem lehet, hogy egy kicsit sokat képzel magáról?

  33. szigetország szerint:

    ebihal!

    Kár beléd a szó! Ilyen tökfilkóknak, mint te, Stauffenberg ezredes és sokan mások is “terroristák” voltak, akik megérdemelték a kivégzést.
    Ekkor azt is mondogatod, hogy Hey, Hitler?!

  34. Lakó1214 szerint:

    szigetország!

    Nem szabad felülni a hír és echo tévék harmincas korú történészeinek!
    Nekem a fater és anno a nagyfater beszámolói a hitelesek.

  35. szigetország szerint:

    Lakó!

    És a korábbi korokról kik adnak hiteles beszámolót? Mi van, ha már nincs fater, nagyfater, Urgrosseltern stb?

  36. ebihal szerint:

    szigetország!
    Azzal foglalkozz amit írtam, ne velem. Ha tudod cáfolni, tedd meg! De próbálj meg
    erre a dologra koncentrálni, ne kezd mindig másik témát!

  37. csaba péter szerint:

    Tehát ha ma valaki hősies felindulásból kinyír egy szalon nácit akkor a következő kurzusban hős lesz?

Itt lehet hozzászólni !