Orbán: Nem szabad a kohéziós támogatások rendszerét gyengíteni

MTI, Fidesz.hu

A pénteken véget ért brüsszeli EU-csúcstalálkozó eredményei alkalmasak a magyarok önbizalmának növelésére – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak a tanácskozás után. Kifejtette azt is, hogy a kohéziós politika az unió szíve, és ha azt feladjuk, akkor abból nem növekedés lesz, hanem infarktus.

A kormányfő felhívta a figyelmet arra: a csúcs központi gondolata volt, hogy a bankadóból, válságadóból, tranzakciós adóból befolyó bevételeket a gazdasági növekedés ösztönzésére kell fordítani. Az ennek szellemében elhatározott európai növekedési paktum szemlélete tehát Orbán Viktor szerint összhangban van a magyar törekvésekkel, amelyek munkahelyteremtő növekedésösztönzésre irányulnak. Arról is beszélt, hogy Magyarország egyszerre kívánja csökkenteni az államadósságot és növelni a versenyképességet. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági növekedési célokat olyan eszközökkel akarja elérni, amelyek nem növelik az államadósságot.

Az MTI kérdésére válaszolva a miniszterelnök kifejtette azt az álláspontját, hogy a magyar gazdaság exportorientáltsága nem kiszolgáltatottságot, hanem lehetőségeket jelent. Szerinte az a nagy kérdés: eléggé rugalmas-e Magyarország gazdaságpolitikai intézményrendszere ahhoz, hogy “áttereljük a magyar exportképességet oda, ahol keletkezik piac”. “Nem véletlen, hogy a keleti nyitás politikáját 2010-től fogva folyamatosan hirdetem” – jegyezte meg, és azt állította: “örülnénk annak, ha az Európai Unió, mint piac gyorsabban fejlődne (…), de ha ez nem következik be, akkor sem vagyunk megijedve, mert a világ más piacain gyorsan el tudjuk helyezni a termékeinket.”

A magyar miniszterelnök megítélése szerint a csúcstalálkozón az eurózóna megoldást talált arra a kérdésre, hogy miként lehet biztosítani Spanyolország és Olaszország pénzügyi stabilitását abban az időszakban, amikor már meghozták a szükséges reformintézkedéseket, de azok még nem hoznak eredményt, a piac azokat még nem igazolja vissza. Orbán hangsúlyozta: ebben az átmeneti időszakban, ha nincsenek meg a stabilitás garanciái, az érintett országokat immáron szükségtelen megszorításokba lehetne belehajszolni. Úgy vélekedett, hogy a most elhatározott lépések – miszerint a bankok közvetlenül is fordulhatnak az európai pénzügyi mentőmechanizmusokhoz, valamint az érintett államok is könnyített módon juthatnak forrásokhoz – sikerrel kecsegtetnek.

A miniszterelnök a kohéziós politikával kapcsolatban azt mondta, hogy az “az unió szíve, és ha azt feladjuk, akkor abból nem növekedés lesz, hanem infarktus”. Kiemelte, hogy a kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatások módszerével már eddig is bizonyítottan sikerült növekedést gerjeszteni, azért szerinte azt nem szabad gyengíteni. Ezt a magyar álláspontot sikerült is tükröztetni a tanácskozás záródokumentumában – közölte, de megjegyezte, hogy a részletek megvitatása még hátra van.

Elmondta, hogy ez év végéig akarják lezárni a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós pénzügyi keretek vitáját, amelynek választ kell majd adnia arra, hogy mennyi pénz lesz kohéziós célokra. Utalt ugyanakkor arra, hogy az Európai Bizottság által kidolgozott eredeti tervezet Magyarország számára nem felel meg, mert annak alapján a következő középtávú időszakban jóval kevesebb kohéziós forráshoz jutna, miközben az ország fejlettsége továbbra is számottevő mértékben elmarad az EU-átlagtól.

Orbán Viktor közölte: Magyarország visszautasította az uniós ajánlások egy részét, és nem hajlandó feladni adópolitikájának azt az irányát, hogy az adóterhelés súlypontja a jövedelmekről egyre inkább a fogyasztásra és a forgalomra kerül át.

A kormányzó koalíción belül eltérően ítélik meg az EU jövőjét

A kormányzó koalíción belül eltérő vélemények vannak az Európai Unió jövőjét illetően – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben újságíróknak. A kétnapos EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján a kormányfőnek feltett kérdések egyike arról szólt, vajon véletlennek vagy tudatosságnak tulajdonítható, hogy miközben ő az egyik minapi nyilatkozatában az “európai birodalom” és a “nemzetek Európája” koncepcióját állította szembe egymással, Németh Zsolt, a külügyminisztérium államtitkára arról beszélt, hogy minél mélyebb az uniós integráció, annál jobb lesz a tagállamoknak. Orbán Viktor válasza szerint nem taktikáról van szó. “Ha a kormányzó koalíción belül az Európai Unió jövőjét illetően különböző vélemények hangzanak el, az azért van, mert különböznek a vélemények” – szögezte le. “Ez egy nagy párt, nagy hajó, nagy fedélzet, számos legénység. És valóban, fontos európai kérdésekben különböző dolgokat gondolunk” – mondta a miniszterelnök. Hozzátette azonban: ő mindenkit arra emlékeztet, “nem azért vagyunk egy párton belül, mert ugyanazt gondoljuk az EU jövőjéről, hanem azért, mert ugyanazt gondoljuk Magyarország jövőjéről”. Ehhez képest “fontos, de csak másodlagos” kérdésnek nevezte az EU jövőjét. Szerinte ez “az egységet sosem veszélyezteti, a véleménykülönbséget pedig érdemes vállalni”.

Horvátországgal kölcsönös a barátság

Magyarországot és Horvátországot kölcsönös barátság fűzi egymáshoz, a horvát miniszterelnökkel pedig személyesen is jó az együttműködés – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, amikor az EU-csúcsot követő sajtótájékoztatóján arról kérdezték, miként reagál Zoran Milanovic horvát kormányfő Magyarországot bíráló kijelentésére. Milanovic csütörtökön arról beszélt, hogy tiszteletben fogják tartani a kaposvári bíróság ítéletét Radimir Cacic ügyében – a jelenlegi horvát első miniszterelnök-helyettes két éve az M7-es autópályán gépkocsijával nekiütközött egy magyar rendszámú autónak, amelynek utasai közül ketten meghaltak, ketten pedig megsérültek -, ugyanakkor emlékeztetett arra: a horvát államügyészség jogsegélykérelemmel fordult a Legfőbb Ügyészséghez Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának a meghallgatása érdekében egy korrupciós üggyel kapcsolatban, de a magyar ügyészség a kérés teljesítését megtagadta.

Orbán Viktor leszögezte: nem akar konfliktust gerjeszteni azzal, hogy reagál Magyarországot érő bírálatra – ezt csak olyan esetekben teszi meg, amikor a bírálat sérti a magyarok önbecsülését, most azonban nem ez a helyzet. A két, Milanovic által egymással összekapcsolt, konkrét jogi kérdéssel kapcsolatban ugyanakkor Orbán Viktor megjegyezte: az egyik ügyben két emberéletről, a másikban egy üzleti vitáról van szó, a kettőnek nem ugyanaz a megítélése. Cacicot egyébként egy év tíz hónap, három év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte pénteken első fokon a Marcali Városi Bíróság a Kaposvári Törvényszék épületében.

fidesz.hu

10 hozzászólás “Orbán: Nem szabad a kohéziós támogatások rendszerét gyengíteni” bejegyzésre

  1. hitetlen szerint:

    Ahogy mondja :

    “A pénteken véget ért brüsszeli EU-csúcstalálkozó eredményei alkalmasak a magyarok önbizalmának növelésére – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken újságíróknak a tanácskozás után. Kifejtette azt is, hogy a kohéziós politika az unió szíve, és ha azt feladjuk, akkor abból nem növekedés lesz, hanem infarktus.”

    Igen-igen : IN FARK TUS

  2. Dr. grün szerint:

    “Ha a kormányzó koalíción belül az Európai Unió jövőjét illetően különböző vélemények hangzanak el, az azért van, mert különböznek a vélemények”
    Bizony, bizony! Ez egy nagy dakota bölcsesség!
    Két tojás ha szemmel láthatóan nem egyforma, akkor különböznek! 🙂

  3. CsepeliNo1 szerint:

    Nincsen a mondat befejezve: Orbán: Nem szabad a kohéziós támogatások rendszerét gyengíteni, amíg én vagyok kormányon!

    Utána megint megy a csürhe, mint 2006-ban békésen tüntetni, és Tv székházat elfoglalni! :-)))))

  4. Dr. grün szerint:

    Orbán a plenáris ülésen ad tájékoztatást az EU-csúcsról
    Most majd megtudjátok mi a nemzetnek szánt “magyar igasság!”:-)

  5. nagyapó szerint:

    Szerencsére a komcsi csürhét leváltotta a polgári 2/3. Azóta igazi internacionalista hazaárulóként panaszkodnak, hazudoznak, jelentgetnek külföldön.
    grünnek érdemes tovább is olvasni, hátha megérti:
    “nem azért vagyunk egy párton belül, mert ugyanazt gondoljuk az EU jövőjéről, hanem azért, mert ugyanazt gondoljuk Magyarország jövőjéről”.
    “Ez egy nagy párt, nagy hajó, nagy fedélzet, számos legénység. És valóban, fontos európai kérdésekben különböző dolgokat gondolunk”
    Valóban itt nem Fletó mondja a frankót!
    Újra idéznem kell. Szentmihályi Szabó Péter: Őszintén kíváncsi vagyok, meddig fokozható még a siránkozással vegyes gyűlölködés, mely időnként már tagolatlan hörgésbe csap át. Két éve van az ellenzéknek, hogy valami jobbat találjon ki. Sajnos, csak egy Mao Ce-tung idézettel tudok a balliberálisoknak segíteni: „Amivel az ellenség szembeszáll, azt támogatnunk kell. Amit az ellenség támogat, azzal szembe kell szállnunk.” De nyilván ismerik ezt a jó tanácsot, mert pontosan követik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  6. hajós szerint:

    „Amivel az ellenség szembeszáll, azt támogatnunk kell. Amit az ellenség támogat, azzal szembe kell szállnunk.”

    Ez hajszálpontosan leírja a fideszes csürhe viselkedését 2010 előtt.

  7. hajós szerint:

    nagyapó, te tényleg a Noé László vagy? Állj ki, vállald fel magad.

  8. Dr. grün szerint:

    nagyapó!
    Még tovább olvasva:
    “Hozzátette azonban: ő mindenkit arra emlékeztet, “nem azért vagyunk egy párton belül, mert ugyanazt gondoljuk az EU jövőjéről, hanem azért, mert ugyanazt gondoljuk Magyarország jövőjéről”.
    Ehhez képest “fontos, de csak másodlagos” kérdésnek nevezte az EU jövőjét”

    Csak egy apróságot felejtett ki Elnökünk:
    “A gazdaállat jövője a belőle élők jövőjét is veszélybe sodorja!” (ősi dakota közmondás)
    ))) 🙂 (((

  9. Dr. grün szerint:

    “Csöbörből vödörbe ugrott a kormány – Alighogy az IMF-fel sikerült rendezni a viszont, máris 400 milliárdos lyuk tátong a jövő évi büdzsében.”
    http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/01/hig/

Itt lehet hozzászólni !