Semmibe vett csepeliek

Demokrata

Németh Szilárd

Az alábbi interjú a Demokrata elmúlt heti számában jelent meg Németh Szilárd csepeli frakcióvezetővel.

– Több kérdésben kezdeményeztek helyi népszavazást, ám a Választási Iroda nem hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket. Mi volt a visszautasítás oka?

Három témakörben, a Csepeli Kórház, a Kis-Duna part és a Csepel SC kérdésében kezdeményeztünk népszavazást. Ezekben az MSZP által vezetett önkormányzat szerintünk egészen mást képvisel, mint amit a csepeliek szeretnének.

Az MSZP csepeli vezetői a „három igenes” népszavazás után rettegnek a népszavazástól, és ezért időnként egészen abszurd döntéseket hoznak. A kérdőívek hitelesítésének megtagadása is egy ilyen abszurd eset. Ez nem a Választási Iroda önálló döntése, hanem politikai nyomásra megtett késleltető lépés volt, amelyet természetesen jogi úton megtámadunk.

– Az első kérdés arról szólt, egyetértenek-e a választók azzal, hogy a csepeli képviselőtestület a Csepel SC ingatlanain kizárólag sportcélú fejlesztést engedélyező kerületi szabályozási tervről alkosson rendeletet. Fennáll a veszélye, hogy más épül oda?

2007 nyarán sportolók és sportbarátok azzal kerestek meg, hogy a kerület központjában álló, nagy múltú sporttelepet le akarják dózerólni, és a helyén lakóparkot, bevásárló- és szórakoztatóközpontot fognak építeni. Ezt a „sportvezetés” és a csepeli polgármester is vadul cáfolta. Fél évvel később, egy gazdasági kabinet-ülésen azonban kiderült, a hír igaz, a nagy cáfolatokkal pedig csak az előkészületeket próbálták leplezni.

Az, hogy Tóth Mihály polgármester ilyen durván hazudott a csepelieknek, csak egy szégyenletes részlete az ügynek. A kerület lakói ugyanis nem egy uszodával ellátott luxuslakóparkot vagy egy újabb plázát akarnak látni a Csepel SC területén, hanem sikeres sportéletet. Mivel pedig a Csepel SC területe és irányítása már régen át lett játszva egy offshore-cégnek, nincs más lehetőség, mint a rendezési tervvel egyértelműen meghatározni, hogy csak és kizárólag sportcélú fejlesztése lehet a Csepel SC-nek.

– A második kérdésben arról lehetne dönteni, kezdeményezze-e Csepel önkormányzata a Weiss Manfréd Kórház fenntartói és vagyonkezelői jogának térítésmentes átadását a fővárosnál. Miért lenne erre szükség, és honnan lenne pénze a kerületnek a kórház fenntartására?

2003 nyarán a főváros MSZP-SZDSZ-es többsége – a szakma és a csepeliek tiltakozása ellenére – bezárta a Weiss Manfréd Kórházat, megszüntették benne az aktív fekvőbeteg-ellátást. Mindezt úgy tették, hogy 2002–es választási kampányban a kórház fennmaradását és fejlesztését ígérték.

A bezáráskor azt is ígérték, hogy jobb ellátást kapnak majd a csepeli betegek. Ezzel szemben az egészségügyi ellátást átvevő soroksári Jahn Ferenc Kórházban nagy a zsúfoltság, hosszú a várakozási idő. Ez a kórház mind elérhetőségben mind a szolgáltatásait tekintve alkalmatlannak bizonyult a csepeliek ellátására. Eljött az idő, hogy a csepeliek, a civil szervezetek, politikai pártok közösen álljanak ki, fogjanak össze a csepeli kórház visszaszerzésért.

A pénzkérdés sem utolsó. Szerintünk idővel regionális kórházat kell majd létrehozni a 150 ezer Csepel-szigeten élő számára, és természetesen ugyanabból a pénzből kellene működtetni, amiből más kórházak is működnek. Nem egy, 25-30 ezer fős településnek van önálló, jól működő kórháza. Miért ne lehetne 150 ezer csepel-szigetinek hasonló? Az itt dolgozók ugyanúgy befizetik az adójukat, mint bárki más, semmi ok nincs arra, hogy másodrangú állampolgárokként kezeljék őket.

– Egyetért-e Ön azzal, hogy Csepel Önkormányzata a Ráckevei-Soroksári-Duna-parton (RSD) kizárólag közcélú, intézményi és zöldterületi fejlesztést engedélyező kerületi szabályozási tervről alkosson helyi rendeletet, úgy, hogy a zöld területi arány legalább 80 %-os legyen? – szólt a harmadik kérdés. Tudnak más irányú tervekről a kerületi vezetés részéről?

A polgármester és frakciója úgy döntött, hogy eladják és beépítik a Kis-Duna-part hat legértékesebb telkét. A lakosok és a civilszervezetek kérése és érdeke ezzel szemben az, hogy az RSD menti terület maradjon zöldövezet, és ne kerüljön beépítésre. Csepel urait azonban ez a vélemény nem érdekli. Így nem maradt más lehetőség, mint az önkormányzatra nézve kötelező érvényű helyi népszavazás kezdeményezése.

– A közelmúltban Illés Zoltánnal sajtótájékoztatót tartottak arról, hogy a Szabadkikötő egyik Duna-öblét építési hulladékkal akarják feltölteni. Valós az a hír, hogy lényegében egymillió köbméter szemetet kezdtek önteni a folyóba titokban, a szocialista vezetés engedélyével?

Sajnos igen. Csak összehasonlításul, a magyar Országgyűlés épülete 473 ezer köbméteres. Azaz a Parlamentet több mint kétszer lehetne színültig tölteni azzal az építési hulladékkal, amit jelenleg is teherautók hada hord az öbölbe. Tavaly Pest megyében 1400 forintot kértek el egy köbméter építési törmelék lerakásáért. Ez legalább 1,4 milliárd forintos bevételt jelenthet valakiknek, ami nem kis pénz. Innentől kezdve pedig nem lehet csoda, ha vannak, akik megpróbálják eltitkolni, mi folyik a csepeli öbölben.

Forrás: Demokrata

30 hozzászólás “Semmibe vett csepeliek” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Ha a korház működött volna, Kolonics Gyurinak is több esélye lett volna. Hiszen a korháznak is lenne mentőautója! Vagy rosszul tudom? Ha működött volna a korház innen tudtak volna megfelelő szakembert és mentőautót indítani. KI ZÁRTA BE A CSEPELI KÓRHÁZAT? MSZP MEGCSINÁLTÁK. No comment.

  2. miska72 szerint:

    2003 nyarán a főváros MSZP-SZDSZ-es többsége – a szakma és a csepeliek tiltakozása ellenére – bezárta a Weiss Manfréd Kórházat, megszüntették benne az aktív fekvőbeteg-ellátást. Mindezt úgy tették, hogy 2002–es választási kampányban a kórház fennmaradását és fejlesztését ígérték.
    KIK ZÁRATTÁK BE A CSEPELI KÓRHÁZAT?
    MSZP-SZDSZ!
    A bezáráskor azt is ígérték, hogy jobb ellátást kapnak majd a csepeli betegek. Ezzel szemben az egészségügyi ellátást átvevő soroksári Jahn Ferenc Kórházban nagy a zsúfoltság, hosszú a várakozási idő. Ez a kórház mind elérhetőségben mind a szolgáltatásait tekintve alkalmatlannak bizonyult a csepeliek ellátására. Eljött az idő, hogy a csepeliek, a civil szervezetek, politikai pártok közösen álljanak ki, fogjanak össze a csepeli kórház visszaszerzésért.

    TEHÁT KOLONICS GYURINAK A JAHN FERENC KÓRHÁZIG KELLETT VOLNA KITARTNIA?
    Ez valami abszurd dolog! Az a szomorú, hogy ez bár kivel megtörténhet Csepelen. Minden Csepeli lakosnak annyi az esélye ilyen esetben, mint szegény Kolonics Gyurinak. Mi az hogy egy kerületnek NINCS kórháza?

  3. Lexon szerint:

    miska72: “Mi az hogy egy kerületnek NINCS kórháza?” Te tényleg 23 kórházat szeretnél Budapesten? Komolyan gondolod, hogy egy ilyen fôváros színvonalasan tudna mûködtetni 23 kórházat? Ilyen a világon nincs…

    Az elsô kérdésre nem kaptunk választ. Az elutasítás okait a csepel.hu-n bárki megtalálja. És nem nevezném a döntést “abszurd esetnek”, egyszerûen utána kellett volna nézni a jogszabályoknak, és nem pedig elôkészületlenül, hirtelen felindulásból nekiszaladni a jegyzônek. Így csak megadták neki a lehetôséget, hogy elutasíthassa.

  4. Levente szerint:

    Lexon: te csak megtaláltad a jegyző okoskodását, vagy el is olvastad? A jegyzőnek el kellett utasítania a kérdéseket, mert el kellett utasítania… mert a remegő lábú szoci vezetés ezt mondta neki.

  5. miska72 szerint:

    Kedves Lexon

    Hidd el Dr. Seles Gábor jegyző se szeles, hanem Szélhámos! Nem kicsit! Nagyon! Csepelen Önkormányzati MAFFIA van! No comment. Hozzá nem értő szélhámos gazemberek vannak a hivatalban!

  6. Lexon szerint:

    Levente: igen, elolvastam. Többször is, hogy megértsem. Lehet, hogy a szoci vezetéstôl parancsba kapta az elutasítást, lehet, hogy parancs se kellett, a saját fejével kitalálta. De akkor is talált jogszabályi ütközéseket. Ezeket Szilárdéknak is meg kellett volna találni, mert így csak támadási felületet adtak maguknak. És szerintem nem jogi úton megtámadni kellene a határozatokat, hanem újra beadni, úgy, hogy az kiállja a jogi csûrés-csavarás próbáját. Ehhez persze hozzáértô jogászra van szükség.

  7. Lexon szerint:

    miska72: ááááá, megelôztél! Most akartam írni, hogy önkormányzati MAFFIA mûködik Csepelen, gazemberek vezetik a kerületet… 🙂

  8. miska72 szerint:

    Kedves Lexon

    Eddig miért volt kórház Csepelen? Miért nem lehet 23 kórház? Nem lennének olyan nagyok az intézmények, de helyben lenne az ellátás. Ne visszafelé fejlődjünk. Csepel kórháza a Jahn Ferenc kórház. Ez egy csepeli sújos betegnek a HALÁLÁT jelenti. Lehet hogy nem bírja ki odáig a beteg. Lehetne 23 jól felszerelt klinika minden kerületben. Jó lehet hogy igazad van tényleg nem kell 23 mert vannak kis kerületek, pld. V. KERÜLET. De a nagyobb kerületeknek igen is legetne saját korháza. Főleg nagyobb perem kerületeknek.

  9. miska72 szerint:

    Kedves Lexon

    Mi a válasz?

  10. miska72 szerint:

    Kedves Lexon

    Köszönöm a MAFFIA hozzászólást.

  11. miska72 szerint:

    Kedves Lexon

    Egyébként már egy pert megnyrtem. Már a felügyeletnek is szorul a hurok. ellenük is beindítottam a vizsgálódást. Hidd el itt KÖZIGAZGATÁSI MAFFIA MÜKÖDIK. Hamis adatok alapján vagyok feljelentve! De itt is meg fognak dőlni. Akkor a Csepeli rendőrség is NAGY bejben lessz! Hiszen Ők jelentettek fel hamis adatok alapján! A hamis adatokat az Önkormányzat szolgáltatta!

  12. Papi szerint:

    T Lexon!
    Csak úgy mellékesen megjegyzem nem az a lényeg, hogy 23 kórház lessz hanem annak a 80 ezer embernek legyen hova mennie. A környező városokról nem is beszélve (Szigethalom, Szigetszentmiklós, Tököl, stb). Ezek a városok is Csepelhez tartoztak. Ez a lényeg az önkormányzatot ugyanúgy nem érdekli a csepeliek sorsa mint a kormányt az ország sorsa.

  13. miska72 szerint:

    Tisztelt Papi

    Ezt jól megfogalmaztad. Köszönöm.

  14. Kinek ment el az esze? szerint:

    Emberek hát nem tudjátok, hogy Csepelt víz (Duna) veszi körül és rosszul megközelíthető a szomszédos kerületekből. A hátrány megközelítés szempontjából szinte ki sem fejezhető! Ezért épített és hozott létre korházat a jó öreg W. M bácsi magának és a csepeli munkásoknak! Tudjátok ezt a hátrányos helyzetet Ő már 60-70, ével ezelőtt felismerte. Ez ilyen egyszerű. (hí-hí)
    Mit akartok?
    Van szennyviz tisztítótok!

  15. leslie szerint:

    Felismerték mások is, hogy Csepelt másképp kell felépíteni, mint egy belső kerületet (Az 1993-as népszavazás kezdeményezőire gondolok).
    Akkor látszott, hány előre látó ember él közöttünk-az önállóságra 7 % szavazott.
    A következmények súlyosak. Az úthálózat elmaradott, a befektetők elkerülik a környéket is. arról meg ne is álmodozzunk, hogy sokszorosan kitüntetett vezetőink egy befektetőtől esetleg cserébe az úthálózat fejlesztését kérjék.

  16. nekünk ment el az eszünk szerint:

    sztem zárjuk be az “oti”-t meg a Jahn Ferencet is
    fuck

  17. atata szerint:

    Lexxon! üsd fel a telefon könyvet a kórházaknál és számolj…… majdan csodát látsz az összevonások és bezárások után is több kórház szép Székesfővárosunkban, mint huszonhárom. Na, hogy a túróban is van ez?…..
    Valaki írta Csepelen több mint nyolcvanezren laknak, na meg a vonzás körzet csak a Szigeten belül újabb százezer lélek. Csornán 23 ezren laknak és tavaly előtt avattak kórházat – pedig nem is sziget.
    Egészen másról van itt szó csak a feltételezhető legjobb esetben a hatalmon lévők hülyeségéről.
    Itt valakik nagy üzletet akartak csak, valahogy beleszarodott a levesbe.
    Nem tudom mi volt a konkrét elképzelés, de utalnék valamire- a kórház maradványai rehabilitációs központként működnek, van még egy csomó üresen álló épület, ami némi pénzen kipofozható.
    Most ezútán ülj fel a 22-es buszra és nézd meg hol és mekkora területen fekszik a részlegesen már bezárt Országos Rehabilitéációs Központ. További jó gondolkodást kedves komám.

  18. Gordon szerint:

    Lexon! Gondolom te és az “illetékes elvtársak” akkor lennének a leginkább elégedettek, ha egy kórház sem lenne Budapesten, ha minden iskolát és óvodát bezárnának, ha egy mentő sem érne soha célba, ha a teljes vasúti személyszállítást felszámolnák, és semmi más nem épülne az országban, csak kormányzati negyedek, és semmire nem költene a központi és helyi költségvetés, csak kormányzati (Gyurcsány) kommunikációra. Gondolom akkor nagyon elégedett lennél…nemde?

  19. Lexon szerint:

    atata, Gordon: nagyon rossz emberek vagytok. A gyûlölet ordít belôletek, nem lehet egyetlen értelmes mondatot váltani veletek. Kicsit sajnállak is benneteket, mert a kormányváltás után max. 2 évig fogtok még köpködni a szocialista politikusokra. De utána mi lesz? A helyzet nem fog megváltozni, optimális esetben is csak kis javulást lehet majd felfedezni. Akkor kit fogtok gyûlölni, kit fogtok mocskolni? Sajnos, van egy tippem. Ilyenkor a közeletekben állókon fog mindez a keserûség és gyûlölet lecsapódni. Sz@r lehet ennyi méreggel a szívetekben élni. Peace…

  20. Levente szerint:

    A mostani szoci vezetés még mindig köpködi a fidesz kormányt, pedig már jópár éve váltás volt.

  21. Lexon szerint:

    Nem a politikusokról beszélek, az nem érdekel. Az egyszerû, hétköznapi emberek számítanak. Engem az zavar, hogy az EMBEREK között mi folyik. Gyûlölködés, agresszió, köpködés, besúgás…

  22. leslie szerint:

    Kiknek áll érdekében? Akiket a lakájok kiszolgálnak..

  23. Papi szerint:

    Lexon!
    A kérdésedre a válasz: Van egy magát baloldalinak (Istenem ha megérhetném azt, hogy egyszer valaki aki tényleg Baloldali okos ember megmagyarázná, hogy mittől baloldali ez a gyurcsány kormány. Na mindegy.) Hát nekik áll érdekükben ez az egész összeugratás. Amig egymássara acsarkodunk és gyülölködünk addig nem foglalkozunk a rossz gazdasági helyzettel.

  24. Gordon szerint:

    Lexon! Köszönöm hogy gondolsz rám, jó érzés hogy van aki igazán aggódik értem. Egyébként nemrég olvastam az indexen, hogy gazdasági szempontból jövőre is sereghajtók leszünk a régióban. Megértem, hogy kifogytál az érvekből, és ezért kénytelen voltál átváltani személyes hangvételre… ez van… csak tudod ez a két jómadár párt hat éve irányítja ezt az országot, és valahogy nem jönnek az eredmények. Annak viszont örülök, hogy tényként kezeled a 2010-es vereségüket. Ebben legyen igazad.

  25. atata szerint:

    Kedves barátom Lexon, még téged sem gyűlöllek, pedig bölcs és észérvekkel megtámogatott hozzászólásaid szinte cáfolhatatlanul egyedülállóak. Meglátásaid a sötét jövőmet festik elém, de feletted fényesen ragyog a nap – csak a sötétség áthatolhatatlan. Kívánom csak annyi méreg legyen a szívedben mint az enyémben. A tippjeidet tartsd meg magadnak, meg a félelmeidet is a kormányváltástól. Hiszen megrendült bizalmadat a fenntiekben (a hozzám és Gordonhoz írottakban) véletlenül kikotyogtad. Csak azzal tudom befejezni, mint korábban gondolkodj……
    Aki pedig nem úgy gondolkodik mint te az nem biztos hogy rossz ember, nem biztos hogy gyűlölettel teli és nem biztos hogy keserűen éli meg napjait viszont azonban az biztos hogy értelmesebb a nagy többségük mint te aki csak a propaganda foglya vagy. Erre kell a 3 milliárd!

    ps: ami a szocialista politikusokat illeti együtt nőttem fel velük egy homokozóba pisiltünk, miért gyűlőlném őket?, -csak azért mert nem értünk eggyet? Van akinek megy nekem nem.

  26. miska72 szerint:

    Ki kapta meg a Helyi Téma újságot? Mi van a címlapon?
    Romokban a sürgősségi ellátás
    Kolonics az egészségügyi reformújabb áldozata

    Kolonics György halálának körülményei összefüggenek azelhibázott egészségügyi reformlépésekkel – állította lapunknek egy egészségügyi dolgozó. Az ápoló elmondta: ha annak idején NEM szüntetik meg a csepeli sürgősségi ellátást, akkor a helyi rohmkocsinak NEM kellett volna egy másik beteggel a Szent István Kórház felé kerülni, így a mentőautó Kolonicshoz is néhány percen bellül oda ért volna. Sajnos NEM ÍGY TÖRTÉNT. A Budapesti két távoli kerületből induló metők már nem tudtak segíteni.

  27. jani szerint:

    T. Papi !
    Még az igazi baloldali “okos ember” se tudna semmit mondani arról, hogy mitől baloldali a gyurcsány kormány !
    Csak szeretne az lenni !! A tetteik minősítik őket !!!!
    A balodaliságtól nagyon messze vannak !
    A baloldalisággal kérkednie egy millomosokból, milliárdosokból álló kormánynak, enyhén szólva pofátlanság !!
    Már csak azt kellene megnézni hogy is szerezték vagyonukat ? Kiket hoztak megalázó helyzetbe ? Miért nincs munkája sok embernek ? Miért nincs becsülete a tisztességes munkának ??? Kiknek az érdekeit képviselik ?!
    Soroljam még ???!!!.
    Ha valaki baloldaliságra keres választ, ezekre a kérdésekre adjon előbb választ, és akkor eljut odáig kik is az igazi baloldaliak.
    Bármilyen furcsa is ,vannak igazi baloldaliak, még Csepelen is, akik a csepeliek érdekeiért akarnak tenni, együttműködve mindenkivel aki szintén ezért akarnak küzdeni , tenni.
    Lehet összefogni még világnézeti különbség ellenére is, mert igaz az a mondás, “összefogásban az erő ” !!!
    Régi trükk – ezt alkalmazza a gyurcsány kormány : “oszd meg és uralkodj “. Ehhez viszont el kell ismerni, nagyon értenek. Napjaink fő kérdése meddig tehetik ezt ???
    Valami biztató a végére: Egyre többen kezdik látni “hol és hogyan, és kik sütik a kenyeret” !!! Azt is látják, tapasztalják kinek jut belőle nagy karéjjal!!!
    Aki ezt látják, azok akiknek még morzsa se jut !

  28. baniko21 szerint:

    Tisztelt Jani!
    Tökéletesen igazad van abban amit leírtál. Tisztázni kellene már, hogy
    mi az érdeke az embereknek. Az biztos nem, hogy 500 féle párt szerint
    fogadjuk el, hogy ki milyen pártot kedvel, hanem talán pártfüggetlenűl
    a lényeges és a többség érdekében minden olyan dologban fogjunk össze, ami javítja az emberek életkörülményeit.
    Meg kívánom jegyezni, hogy 2003-ban amikor a Szent Imre térre tün-
    tetés lett szervezve a csepeli kórház bezárása ellen, kb 150 ember jött
    el. A többi nem gondolkodott? A Munkáspárton kivűl egyik párt sem volt
    ott. A csepeliek is felébredhetnének már, hogy itt nem az számít, hogy
    ki hívja őket, ha meg kell mozdulni, hanem az, hogy MILYEN CÉL érdekében.

  29. miska72 szerint:

    Baniko21

    Teljes mértékben igazad van. Valószínűleg a 21 a korodat jelenti. Ha igen, akkor gratulálok. Sok fiatalnak kellene úgy gondolkodni, mint neked. Meg kívánom jegyezni, hogy a tüntetésekre azért nem mennek az emberek, mert mindenkinek megvan a maga gondja. Mindenki a másik emberre vár. Miért én mozduljak meg? Laknak itt még mások is! A többi ember nem gondolkodott? De igen. Biztosan vannak olyan emberek, akiknek negatív tapasztalataik vannak az Önkormányzat munkájáról, az igazság szolgáltatásról, a parkolásról, és sorolhatnám még. Biztos sok ember hiába harcolt az igazáért még ő fizetett rá, hiába volt neki igaza. Most erre ezek ez emberek azt mondják, hiába gyűjtenek aláírást, nem lesz ebből semmi. Még maguk fognak ráfizetni. Mindenki fél! Félti az állását, fél, mert segélyt kap az Önkormányzattól, hogy ha valami ellen aláír, megvonják a segélyt. Tehát a mostani rohanó világban nem figyelnek az emberek egymásra. Mindenki a megélhetésért gürizik, ügyeskedik, lop, csal, hazudik, ki milyen utat választ. Jani hozzászólásával is egyetértek.

  30. jani szerint:

    T.Banikó 21, Miska 72 !
    Úgy látom néhány dologban már közös nevezőn vagyunk. Én ezt örömmel tapasztalom. Lehet , hogy mások is osztják bizonyos dolgokban a véleményüket velünk. Lehetünk akármilyen világnézetet vallók, azért csepeli ügyekben össze tudnánk fogni , sőt össze is kellene iogni!! Vannak már jelei ennek is.
    Sajnos egyre több ügyben kelllene közösen kiállni és védeni érdekeinket.
    Ez lenne az egyetlen lehetséges út a változtatásra. Olyan embereknek kellene képviselnie minden szinten a csepeliek érdekeit akik valóban tenni akarnak, és nem a saját érdekeiket nézik !!!
    Azt gondolom, illetve vallom hogy nem szabad semmit feladni, és szembe kell szállni azokkal akik el akarják lehetetleníteni az embereket. Tisztázni kellene -mert ez alapkérdés – ki van kiért ??!!
    Egyébként azoknak akik “nem mozdulnak ” javaslom gondolják végig a dolgot és próbáljanak valamit tenni !
    Fontosnak tartom , , hogy mindenk el tudja majd mondani saját magáról én legalább megpróbáltam ! Így önmagával mindenki el tud legalább” számolni” !

Itt lehet hozzászólni !